Banány a Warfarin
Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.
Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.
V naší poradně s názvem AMOKSIKLAV A MLÉČNÉ VYROBKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Suchanková.
Prosím, amoksiklav a mléčné výrobky- někde se uvádí výrobky vynechat, někde jen nezapíjet lék např mlékem. Uškodí mi jeden jogurt ráno? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Amoksiklav je složené širokospektré antibiotikum, které je vhodné užívat společně s trouchou jídla. Je pravda, že mléko může narušit absorpci některých antibiotik. To se ale týká jen antibiotik ciprofloxacin, doxycyklin, norfloxacin a tetracyklin, které se vážou na vápník, jenž se nachází v mléčných výrobcích, jako je mléko, sýr a jogurt. U Amoksiklavu se nemusíte v mléce a v mléčných výrobcích omezovat. Nejlepší je užít lék na začátku běžného jídla. Jogurty a ostatní fermentované mléčné výrobky jsou při léčbě tímto antibiotikem prospěšné, protože doplňují střevní mikroflóru o užitečné acidofilní bakterie, které Amoksiklav může decimovat.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Amoksiklav a mléčné vyrobky
Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.
Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu
Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.
V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Může se jíst u walfarin dušené kedlubny.
Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání Warfarinu
Obsah vitaminu K v cizrně a sóji, popřípadě ve výrobcích ze sóji, není v dostupné literatuře také jednoznačně popsán. Cizrnu a sóju ve větší míře konzumují většinou ti, kteří upřednostňují alternativní způsob výživy, anebo ti, kdo mají alergii na mléčnou bílkovinu a používají výrobky ze sóji jako náhražku mléka a mléčných výrobků. Je proto vhodné dodržovat pravidelné množství příjmu těchto luštěnin.
V naší poradně s názvem JAKOU ZELENINU JÍST PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Dočkalová.
Dobrý den,
zatím jsem nikde nezjistila, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Warfarinu 3mg. Nyní užívám 1 1/2 Warfarinu denně. Všude čtu jenom o té zelenině, která se nesmí.
Proto vás prosím o sdělení, kterou zelenimu tedy mohu jíst, jak se říká, bez zábran.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Jakou zeleninu jíst při warfarinu
Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné je až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované. Warfarinová dieta by měla odpovídat zásadám zdravého a vyváženého stravování s dostatkem živin, vitaminů a minerálů.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.
Je možné jíst aspoň malé množství česneku při užívání Warfarinu a pít čaj z oregana? Existují podrobnější tabulky, co je a není možné konzumovat při užívání Warfarinu a kde je sehnat? Děkuji předem za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Přikládáte moc velkou váhu té dietě při Warfarinu. Není tak náročná. Česnek můžete konzumovat jak chcete. Nesníte ho přeci tolik, aby to ovlivnilo účinky Warfarinu. Česnek používáte jen k ochucení a nebudete ho jíst tolik jako třeba brambor. Zrovna tak i čaj z oregana můžete pít, když vám chutná. Vynechat musíte jen na některé druhy zeleniny, jako je kapusta, zelí, brokolice, jarní cibulky, chřest, švestky, sója a tučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Rovněž choťte každý měsíc na kontrolní vyšetření krve (quick), abyste se ujistila, že je vše v pořádku s vaší stravou.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu
Problémy způsobují některé citrusy a mléko. Během užívání antibiotik Zinnat se vyhněte konzumaci grapefruitu a pití grapefruitové šťávy. Nežádoucí je také strava obsahující mléčné výrobky, protože snižuje hladiny cefuroximu - hlavní účinné látky antibiotika Zinnat.
Zdroj: Zinnat a alkohol
V diskuzi NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Prosím o zděšení co mohu jist když užívám warfarin
Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu
Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.
Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitaminu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).
Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).
Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí. Bez rizika ovlivnění účinnosti warfarinu je možné pít jeden drink denně (0,5 l piva, 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu), záleží však na celkovém zdravotním stavu – pití alkoholu proto vždy konzultujte se svým lékařem. Naopak nejvýznamnějším faktorem snižujícím účinek warfarinu je vysoký příjem vitaminu K potravou.
V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.
Dobrý večer, chci se zeptat, zda při užívání warfarinu mohu jíst rajskou omáčku.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Rajská omáčka se může jíst při léčbě warfarinem.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Brtek.
Mohu jíst při užívání Warfarin zvěřinu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ano, můžete jíst jakékoli maso bez omezení, i když užíváte Warfarin. Zvěřina obsahuje jen velmi málo vitamínu K. Vařením se toto malé množství vitamínu K degraduje, takže s Warfarinem maso zveřiny i z ostatních zvířat nijak neinteraguje.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Dieta při používání léku warfarin
Taktéž mandarinky nejsou u Warfarinu zakázané. Mandarinky obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízejí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.
Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin, obsažená v grapefruitu. Naringenin „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Mohu jíst švestkové koláče, buchty a kyselé zavařované okurky. Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte dávat pozor na snědené množství. Z vašeho výčtu stojí za zmínku zavařené okurky, protože ty mají vyšší obsah vitamínu K a je třeba s nimi počítat v celkovém denním příjmu vitamínu K.
- Švestkový koláč o průměru 10 cm má přibližně 6 mikrogramů vitamínu K.
- Buchty mají zanedbatelné množství vitamínu K, ať už mají náplň tvarohovou nebo makovou. Pokud jsou s povidly ze švestek, tak jedna buchta bude obsahovat zhruba 4 mikrogramy vitamínu K.
- Zavařené okurky (jedna malá sklenička 250 ml) bude obsahovat přibližně 25 mikrogramů vitamínu K. Pokud byste snědla v jednom dni 4 skleničky okurek, tak byste vyčerpala všechen povolený limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již nemohla jíst žádné jiné potraviny s vitamínem K.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Konzumace vyvážené stravy je důležitá pro každého. Zdravá strava pomáhá kontrolovat váhu a poskytuje všechny potřebné živiny pro udržení dobrého zdraví.
Čtyři hlavní skupiny potravin by měly být konzumovány každý den, a to:
Vyhněte se komerčně vyráběným nápojům, uzeninám a konzervovaným potravinám!
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.
Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.
Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.
Při léčbě warfarinem by se neměl pacient potravin obsahující vitamín K bát, nedoporučuje se mu ale konzumace těch potravin, které mají příliš vysoký obsah tohoto vitamínu, anebo těch které mají obsah vitamínu kolísavý (nelze přesně určit, jestli daná dávka jídla má nižší nebo vyšší množství). Denní doporučená dávka vitamínu je pro muže 80 µg a pro ženu 70 µg. Dávka vitamínu K by měla být každý den přibližně stejná.
Co se týká masa v jídelníčku, pacient by se měl vyvarovat jater. Drůbeží, hovězí i telecí maso je povolené, ale v malém množství. Mléčné výrobky může pacient konzumovat v libovolném množství, výjimkou jsou jogurty, ty totiž obsahují živé bakterie, které napomáhají k růstu bakterií v tlustém střevě a ty zase napomáhají tvorbě vitamínu K.
U vajec se doporučuje pacientům omezeně konzumovat žloutky (jeden denně), bílky jsou bez omezení. Pro pacienty s warfarinem je k přípravě pokrmů vhodné použít řepkový, slunečnicový olej nebo i máslo, protože obsahují malé množství vitamínu K. Naopak oleje jako olivový a slunečnicový je třeba používat s mírou. Nedoporučuje se také využívat potravinové doplňky s ginkgo bilobou, zeleným čajem a vitamínem K.
Ovoce je při využívání warfarinu možné konzumovat téměř bez omezení, které se vztahuje jen na sušené švestky, mango, kiwi a ostružiny. V jídelníčku by nemělo být také velké množství malin. U povolených druhů zelenin (jako třeba mrkev, celer, petržel, ředkvičky, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina) je důležité je jíst denně v malém (ideálně stále stejném) množství. Zcela se nedoporučuje konzumace vojtěšky, čekanky, rukoly, polníčku a jiných.
K pití se nedoporučuje zelený čaj, a bylinný čaj by se měl konzumovat maximálně jednou denně jeden šálek. Bez omezení jsou ovocné čaje a černý čaj.
Pacient by si měl také uvědomit, že pokud je nemocný (trpí například horečkou, průjmy), tak se účinek léku warfarinu zvyšuje, tím pádem se musí množství potravin s vitamínem K v jeho stravě snížit. Ideálně by měl raději pacient navštívit lékaře a nechat otestovat množství vitamínu v těle.
Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.
Copyright © 2012 - 2024 NetConsulting Praha s.r.o.