Téma

MAJONÉZA


Návod pro použití majonézy na vlasy k ošetření a hydrataci poškozených vlasů. Taky jste již slyšeli o slavné léčbě majonézou na vlasy a mysleli jste přitom i na sebe. Tato metoda skutečně funguje a má obrovský úspěch. Nezáleží na typu vlasů, protože všichni občas trpíme poškozením vlasů. Součástí života se staly stylingové produkty, které jsou používány na ošetření vlasového vlákna a na jeho zacelení restaurování. Ovšem různé vlasové kúry, které si necháváme dělat v salonech, jsou často předražené. Některé jsou dokonce připravené i z nelegálních přípravků a mohou způsobit více škody nežli užitku, vzhledem k nízké kvalitě surovin. Majonéza je přírodní produkt a u většiny lidí dokáže poskytnout vlasům to, co jste vždy hledali, lesk a sílu.

Zdroj: Majonéza na vlasy

Majonéza

Nejčastěji se majonéza používá k přípravě pokrmů nebo sendvičů, ale může být použita i na lámavé a suché vlasy. Nebojte se majonézu používat. Trik, jak na to, je velmi jednoduchý, stačí důkladně vypláchnout majonézu z vlasů po určité době působení. Majonéza má na vlasy velmi silný účinek a její používání vede k hedvábným vlasům.

Naneste tenkou vrstvu majonézy na suché a lámavé vlasy a nechte ji působit po dobu 20 minut, poté ji opláchněte studenou vodou. Po opláchnutí si umyjte vlasy šamponem, který pomáhá s odstraněním zbytků majonézy z vlasů.

Zdroj: Majonéza a pivo v péči o vlasy

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Poškozené vlasy

Hlavní roli v tomto receptu hraje obyčejná majonéza. Tu si nanesete na vlasy po celé jejich délce, překryjete je potravinářskou fólií a ručníkem a necháte alespoň půl hodiny působit (klidně můžete nechat zábal na vlasech i několik hodin). Poté vlasy důkladně opláchnete a běžným způsobem upravíte.

Zdroj: Olejový zábal na vlasy

Nejlepší dressing

Ingredience: 2 žloutky, 2 sardelové filety, šťáva z 1 citronu, 100 ml olivového oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička strouhaného parmazánu, 1 lžička medu

Postup: Salátový dressing připravíme tak, že všechny ingredience dáme do mísy a ušleháme ponorným mixérem. Vznikne nám tekutá krémová majonéza, která je vhodná právě na salát César.

Zdroj: Salát césar

Výborná celerová pomazánka à la humr

Ingredience: 3 mrkve, 1/2 bulvy celeru, 1/2 citronu, 1 červená cibule, majonéza (35%), celerová nať

Postup: Mrkev a celer nastrouháme, zakápneme citronovou šťávou, přidáme nadrobno nasekanou červenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme, přidáme majonézu, zamícháme a máme hotovo. Vychlazenou směs použijeme jako pomazánku na chlebíčky, které zdobíme nakrájenou celerovou natí.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Zálivka na bramborový salát s majonézou

  • 1 cibule
  • 1 plnotučná hořčice
  • 200 g majonézy
  • Máslo
  • Pepř
  • Sůl
  • Voda

Postup přípravy:

Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibulku. Na připravenou pánvičku si dáme trošku másla, na kterém pak cibulku zpěníme. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme vodu, hořčici, sůl a pepř. Vše pak přivedeme k varu a necháme odstát, dokud základ zálivky nevychladne. Na závěr se přidá majonéza a vše se promíchá. Zálivku pak postupně přidáváme do bramborového salátu.

Zdroj: Bramborový salát

Pomazánka z vařeného celeru

Ingredience: 1 cibule, 1 menší celer vařený, 3 větší mrkve vařené, petrželka (nemusí být), 1 ochucená majonéza, hořčice, sůl, pepř, cukr, salám (nemusí být)

Postup: Vařený celer a vařenou mrkev v poměru zhruba 1 : 1 nastrouháme na jemném struhadle, přidáme najemno nakrájenou cibulku a přimícháme majonézu, sůl, pepř, trochu cukru, na jemném struhadle nastrouhaný měkký zmrzlý salám. Množství a poměr surovin je dle chuti. Namazanou pomazánku posypeme posekanou petrželkou.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 menší bulva celeru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička černých sezamových semínek, 1 majonéza, zakysaná smetana, sůl, pepř, na ozdobu brokolicové klíčky

Postup: Do velké mísy nastrouháme najemno celer, podle potřeby smícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek. Dochutíme solí, pepřem, sezamovými semínky. Mažeme na čerstvé pečivo a ozdobíme brokolicovými klíčky.

Zdravá varianta: Místo majonézy můžeme smíchat jen s bílým jogurtem a se zakysanou smetanou.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Rakouský bramborový salát

Ingredience:

  • 1 lžíce kopru
  • 1 salátová okurka
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 zakysané smetana
  • 300 g brambor
  • Majonéza
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si očistíme brambory a vaříme je ve slupce do změknutí. Po vychladnutí brambory nakrájíme na plátky. Připravíme si okurku, tu nakrájíme na kolečka a posolíme (sůl pomůže, aby okurka rychleji pustila šťávu). Šťávu z okurky vylijeme a kolečka z okurky vysušíme a přidáme k nakrájeným bramborám. K bramborám a okurkám přidáme majonézu a zakysanou smetanu. Do salátu přidáme kopr. Podle chuti salát osolíme a opepříme.

Zdroj: Bramborový salát

Variace masky na vlasy z majonézy

Do své majonézové masky můžete také přidat další přírodní ingredience, jako je olivový olej, avokádo nebo vejce. Ve skutečnosti můžete pomocí majonézy, za přidání mandlového oleje a octa, zbavit vlasy vší přírodní cestou. Celkově bude léčba majonézou obnovovat hydrataci a vitalitu vlasových kořínků bez vysokých nákladů na salony nebo škodlivé účinky výrobků s nízkou kvalitou. Jedná se o skvělý způsob na přírodní péče, která po jednom měsíci pravidelného používání vám umožní být skutečně okouzlující. Kdo z vás věděl, že vypadat dobře, může být tak snadné?

Zdroj: Majonéza na vlasy

Recept jak použít majonézu na vlasy jako masku

Léčba majonézou je nejlevnější zázrak, který můžete svým vlasům poskytnout, protože na co utrácet za zbytečně drahé produkty, když se stačí podívat do spíže.

  1. Kupte majonézu v potravinách. Nezáleží na značce ani na tom, jaký má obsahu tuku, protože bude použita ve vlasech a ne ve vašem těle.
  2. Připravte si vlasy pomocí teplé vody, aby byly hezky vlhké.
  3. Lžičkou nabíráte majonézu z mísy a potírejte si s ní vlasy jako byste používali kondicionér. Množství majonézy, které budete používat, záleží na délce a hustotě vašich vlasů.
  4. Nakonec si z vlasů udělejte zábal a přehoďte přes ně fólii, igelitový sáček nebo koupací čepici, aby se drželo teplo uvnitř, protože teplo otevírá póry a umožňuje léčbě proniknout až ke kořínkům, čímž lépe pracuje.
  5. Minimální doba léčby je 20 minut, ale záleží na tom, jak jsou vlasy poškozené, když jsou poškozené tak může být ještě prodloužena doba zábalu i na hodinu nebo celou noc.
  6. Umytí vlasů se doporučuje se ve sprše za použití zředěného šamponu. Pravděpodobně budete muset umýt vlasy několikrát, než se dostane všechna majonéza z vlasů pryč. Ujistěte se, že používáte šampon pro jemné vlasy, po kterém se vám vlasy necuchají.

 

Zdroj: Majonéza na vlasy

Vhodné potraviny

Přestože neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by nějaká potravina předcházela ulceraci nebo ji léčila, zůstává nejlepší dietou zdravá strava. Zkuste si tedy vybírat z těchto zdravých možností:

  • drůbeží a bílé maso, ryby, fazole, vejce nebo tofu jako dobrý zdroj bílkovin
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny, zejména ovoce a zelenina, pokud nedráždí žaludek
  • nápoje bez kofeinu
  • ořechy a ořechová másla
  • pro srdce zdravé oleje, jako jsou olivové nebo řepkové oleje určené k vaření
  • majonéza a salátové dresinky bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Antioxidanty – vitamín E

Vitamín E je dalším antioxidantem, který umí vše. Konzumace potravin bohatých na vitamín E pomáhá předcházet nebo snižovat rizika Alzheimerovy choroby, ischemické choroby srdeční a pomáhá chránit proti různým typům rakoviny. Pokud jde o zdravé oči, je vitamín E spojen s prevencí šedého zákalu a oddálením růstu kataraktu. Nejlepším zdrojem vitamínu E jsou ořechy, zelená listová zelenina a některé obiloviny.

Vybrané potravy s obsahem vitamínu E:

  • olej z pšeničných klíčků;
  • suché pražené mandle;
  • slunečnicový olej;
  • kukuřičný olej;
  • sojový olej;
  • zmrazené nebo vařené listy tuřínu;
  • syrové mango;
  • suché pražené arašídy;
  • směs ořechů a arašídů;
  • majonéza;
  • zmrazená, sekaná nebo vařená brokolice;
  • vařená zelená pampeliška;
  • suché pražené pistáciové oříšky;
  • zmrazený nebo vařený špenát;
  • kiwi.

Zdroj: Co jíst pro zdravé oči

Pivo - tekutá strava pro vaše vlasy

Většina známých vlasových přípravků dává sice vašim vlasům lesk a sílu, kterou potřebujete, ale každodenní používání těchto přípravků zanechává zbytkové usazeniny na vlasech. Vyhoďte takové produkty a používejte jen ty dobré. Doporučuje se jednou za dva týdny vlasy opláchnout kyselým přípravkem (například jablečným octem), který povede ke zdravým vlasovým folikulům. Jako „kyselý oplach“ však může být použito i pivo, které vyhladí vlasové folikuly a zvýší lesk vašich vlasů.

Otevřete pivo a nalijte ho do vlasů, poté můžete vlasy jemně masírovat, ale po masáži musí být pivo důkladně opláchnuto studenou vodou, protože má svou typickou vůni, kterou byste asi neradi na sobě měli před důležitou schůzkou nebo událostí.

Zdroj: Majonéza a pivo v péči o vlasy

Autoři obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

příběhy k tématu

Majonéza zábal na vlasy

Kamča

Olejový zábal na vlasy s vajíčkem, respektive olej s vaječným žloutkem a octem je de fakto připravený k okamžitému použití ve formě majonézy. Taková majonéza jako zábal na vlasy má v sobě výživu mastných kyselin z oleje, sílu vlasům dodá obsažený vaječný žloutek a kyselost vlasové pokožky nám blahodárně upraví ocet, který je v majonéze taktéž obsažen. Takže majonéza jako zábal na vlasy mohu vřele doporučit na suché a lámavé vlasy, popřípadě na roztřepené konečky. Vhodný je také zábal na vlasy z majonézy na dlouhé vlasy, které mají být lesklé a vláčné. Na zábal na vlasy použijte jen klasickou majonézu, ne žádnou lite, lehkou nebo bez tuku! Normálně si naberte majonézu na prsty a postupně ji vmasírujte mezi všechny vlasy a i na vlasovou pokožku. Pak takový zábal na vlasy z majonézy nechte působit na svých vlasech 20 - 30 minut a po té opláchněte. Není třeba vlasy dodatečně mýt, jen tak zůstanou po majonéze krásně vláčné a hebké na dotek. Jestliže máte osobní problém s pachem svých vlasů po majonéze, tak použijte po spláchnutí ještě kondicionér, který obsahuje parfém, jenž vám vaše vlásky krásně provoní. Přeji hodně zdaru v péči o své vlásky.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět