Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

VALFARIN A BROKOLICE

OBSAH

Květák je tradiční zelenina, která obsahuje vysoké množství vitaminu C. Květák je u nás znám především jako surovina na vaření, nicméně tato zelenina má také nezanedbatelné léčivé účinky. Květák kromě vysokého množství vitaminu C obsahuje i další vitaminy (kyselinu listovou, B5, B12, E nebo K) a minerální látky (vápník, hořčík, draslík či zinek).

Zdroj: Warfarin a květák

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malíková Jindřiška.

Mohu užívat chlorelu ,když užívám valfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chlorela, jako vše zelené, obsahuje velké množství vitamínu K a tím snižuje účinky Warfarinu. Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den a doplňková léčba chlorelou by tuto rovnováhu mohla narušit. Warfarin vám umožňuje žít déle a to je obrovská pomoc, proto byste neměla pokoušet osud a raději se chlorele vyhněte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Colostrum a warfarin

Brokolice

Brokolice je plná vlákniny, která je prospěšná pro celkové zdraví srdce. Ukázalo se, že zelenina jako brokolice, květák a zelí pomáhá předcházet ucpávání tepen a chrání před vaskulárními chorobami. Přidejte si proto i vy brokolici do svého jídelníčku. Recepty na přípravu naleznete na internetu.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Chci se zeptat jestli mužu pít zelený čaj když beru warfarin popřípadě jaký čaj mužu pít děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastimil.

užívám valfarin 1tobolku denně mohu občas pít kopřivový čaj ?
děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10

Poradna

V naší poradně s názvem CO KONZUMOVAT PŘI UŽIVANÍ VALFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kubankova.

chci se informovat beru valfarin zdali můžu citronku do čaje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, citronový koncentrát na ochucení nápojů můžete použít, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co konzumovat při uživaní valfarinu

Nákupní seznam na posílení imunity

  • jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí;
  • cizrna, fazole, čočka a hrách;
  • ořechy, semena, mandle, lískové ořechy a arašídové máslo;
  • citrusové plody, červená paprika a jahody;
  • sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev;
  • zelená zelenina, špenát a brokolice;
  • maso;


Zdroj: Potraviny proti virům

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Slyšela jsem, že kuřecí maso při dně není vhodné, a pak také že nevhodná je brokolice. Je tedy vhodná brokolicová polévka z vašeho jídelníčku?
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brokolice obsahuje přibližně 70 miligramů purinů na 100 gramů. Díky tomu se brokolice řadí do skupiny potravin s nízkým obsahem purinů – potraviny s velmi vysokým obsahem purinů mají více než 300 mg na 100 g. To znamená, že brokolice je dobrou volbou pro lidi s dnou.
Maso je obecně problém při dně. Nejhorší je maso červené. Kuřecí je druh masa s nejnižším množství purinů a proto je možné si dopřát jednu porci kuřecího jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Zapečená brokolice v sýrové omáčce

Ingredience: 1 lžíce tuku na osmahnutí cibulky, 1 střední cibule najemno nakrájená, 250 g brokolice na malé růžičky (košťál nepoužívat), 100 g taveného sýra, mléko nebo smetana, podle potřeby sůl, pepř

Postup: Na tuku, nejlépe na sádle, osmahneme cibulku, přidáme drobné kousky brokolice a chvíli restujeme (musí zůstat na skus, nesmí zcela změknout). Pak přidáme sýr nakrájený na kousky a cca 1 dl mléka nebo smetany. Za stálého míchání necháme sýr zcela rozpustit. Opepříme a osolíme podle chuti, je-li třeba, přidáme mléko a necháme přejít varem. Do promaštěné zapékací mísy dáme růžičky brokolice, polijeme je sýrovou omáčkou a dáme zapéct. Máme-li rádi tužší brokolici, tak ji nevaříme a dáme ji do zapékací mísy syrovou. Podáváme jako samostatný pokrm s opečeným toustem a salátem.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE ELIQUIS 2,2MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kojan.

Je mi 72 roků a beru po prodělaných emboliích denně 2x ELIQUIS2,5mg.
Tento lék mi byl dán v nemocnici protože Valfarin jsem nesnášel pro kožní problémy a trávicí problémy. Lék je poměrně drahý a při mém nízkém důchodu je to vždy velké vydání z rozpočtu. Je možná úhrada ze zdravotního pojištění? Je to lék který neškodí organizmu /ledviny a játra/? Děkuji za odpověď. Kojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Eliquis 2,5 mg je hrazen ze zdravotního pojištění jen u pacientů po operaci kyčelního nebo kolenního kloubu. Všichni ostatní musí zaplatit jeho plnou cenu.
Existuje ale silnější varianta 60 tablet Eliquis 5mg, a ta je hrazena ze zdravotního pojištění i pro pacienty jako jste vy. Konkrétní podmínky úhrady zní: Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem.

Můžete se zkusit dohodnout se svým lékařem, aby vám předepsal tento lék s tím, že si tablety budete půlit, abyste dostal dávku 2,5 mg. Pak budete doplácet jen přibližně 200 Kč za 120 dávek Eliquis 2,5 mg.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Nejlepší sýrová omáčka s brokolicí

Ingredience: 10 brambor, 1 brokolice

Ingredience na ozdobu: sušená petrželka

Ingredience na omáčku: 1/2 lžičky másla, 10 dkg tvrdého sýra, 1/2 kelímku smetany na vaření, 2 kostky měkkého taveného sýra

Ingredience podle chuti: mletý barevný pepř, sůl

Postup: Z brokolice odstraníme košťál a rozdělíme ji na růžičky, které důkladně omyjeme. Brokolici vložíme do hrnce a uvaříme ji v osolené vodě doměkka. Po uvaření vodu slijeme a růžičky brokolice necháme odkapat v cedníku.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.

Mezitím si připravíme sýrovou omáčku. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Na pánev dáme máslo, přidáme tvrdý sýr, měkký sýr a mícháme, dokud se sýry nerozpustí. Nakonec k sýrům přilijeme smetanu a za stálého míchání vaříme zhruba deset minut. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.

Na talíř servírujeme nejprve brambory, které posypeme sušenou petrželkou, a poté klademe růžičky brokolice, které přelijeme sýrovou omáčkou.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majer.

Děkuji za vodítko ohledně obsahu purinů. Ovšem potom mne mate zařazení brokolice, špenátu, petržele, hub apod., mezi rizikové

Zdroj: diskuze Tabulka obsahu purinů ryby

Antioxidanty a jejich přírodní zdroje

Mezi nejúčinější zdroje přírodních antioxidantů patří zejména:

  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu A je hlavně rybí tuk, játra, mrkev, pak to jsou zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, dýně, máslo a vaječný žloutek.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu C je především šípek, pak také černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice a červený ribíz.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu E je olej z pšeničných klíčků, máslo, mléko, burské oříšky (arašídy), pak je také hojně v sóji, salátu a v mase savců.

Zdroj: Nejúčinější přírodní antioxidanty

Poradna

V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: www.zbozi.cz/vyrobek…

Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček

Vitamin E

Vitamin E je antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály v těle. Výzkum [1] naznačuje, že vitamin E může dokonce pomoci chránit tělo před několika infekčními chorobami. Nejlepším zdrojem jsou mandle, lískové ořechy a arašídové máslo. Dále je to zelená zelenina, včetně špenátu a brokolice.

Zdroj: Potraviny proti virům

Diskuze

V diskuzi ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den koukala jsem na jídelníček který jste mi zaslali vše je pohodě až na to že česnek nemohu a luštěniny také nemohu jak to mám udělat brokolice ,hrách česnek ,jsou které nemohu .děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika břenová.

Dobrý den,mohu poprosit o zaslání celehé jídelníčku?děkuji moc.

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček

Ovoce a zelenina

Stárnoucí pleť by měla být doslova „naložena“ v takových potravinách, jako je barevné ovoce a zelenina, neboť obsahují velké množství antioxidačního vitamínu C, který a zabraňuje předčasnému stárnutí. Vitamín C je také nezbytný pro výrobu kolagenu a udržuje pokožku vláčnou. Doporučují se zejména bobuloviny, červená paprika, brokolice, pomeranče apod.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin (5 mg)a chci se zeptat, zda můžu jíst rajčata a pokud ano v jakém množství denně? Mohu také jíst kapustu?

Děkuji

Iveta Mikendová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích www.google.cz/images… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku www.google.cz/images… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Vitamín A 

Vitamin A pomáhá stimulovat imunitní systém a může chránit před infekcí. Mezi potraviny bohatých na vitamín A patří sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev. Prebiotická vláknina v zelenině a ovoci navíc podporuje zmíněná probiotika, která žijí v zažívacím traktu, a pomáhá jim růst a rozmnožovat se.

Zdroj: Potraviny proti virům

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některé potraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Zdroje koenzymu Q10 

Koenzym Q10 si může lidský organismus v určitém množství vyprodukovat sám. S věkem se však tato schopnost snižuje, je tedy nezbytné doplňovat koenzym Q10 vhodným jídelníčkem, obsahujícím také jiné důležité vitamíny a živiny. Koenzym Q10 byl měl být součástí vaší každodenní stravy. Zdrojem koenzymu Q10 je například maso, ryby a zelenina (brokolice). Také rostlinné oleje (olivový olej) jsou bohaté na koenzym Q10.

Zdroj: Koenzym Q10

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Zdroje vitamínu B9

Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.

Zdroj: Vitamín B9

Puriny v potravinách

Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Puriny v pivu

Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.

Puriny v brokolici

Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Sýrová omáčka s brokolicí a kuřecím masem

Ingredience: 100 g eidamu, 1 kuřecí prso, 1 kelímek smetany, brokolice

Postup: Brokolici vaříme v lehce osolené vodě cca 15 minut. Na kostky nakrájené kuřecí prso osmahneme a zasypeme trochou pepře, poté přidáme smetanu na šlehání, trochu vody a vaříme 2 až 3 minuty. Přidáme nastrouhaný sýr a vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec přidáme uvařenou a nakrájenou brokolici. Podáváme s těstovinami.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP