Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

ALTERNATIVA K WARFARINU

OBSAH

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVA WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ŚRÁMKOVÁ Eliška.

Dobrý den ,mám takový dotaz jestli s užíváním Xarelta můžu třeba do lázní jelikož s Warfarinem to nelze. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativa Warfarinu

Náhradní lék za Warfarin

Nový lék na ředění krve (jak se zbavit Warfarinu) je k dispozici jako alternativa k Warfarinu, nikoliv jako jeho náhrada. Některé z těchto léků jsou perorální, jiné se aplikují injekcí pod kůži. Patří sem Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana. Podobně jako Warfarin tyto léky zabraňují zvětšení krevní sraženiny. Také snižují možnost vzniku další sraženiny. Nicméně způsob, jakým v těle fungují, se liší od způsobu, jakým funguje Warfarin. Ovlivňují totiž jinou část procesu srážlivosti. Tento rozdíl často umožňuje tyto novější léky pohodlně používat.

V porovnání s Warfarinem existuje mnoho výhod těchto novějších léků. Po zahájení léčby začnou pracovat rychleji a jejich účinky netrvají dlouho poté, co se přestanou užívat. Také nemusíte mít tolik testů, abyste zjistili, zda je hladina ředění krve v správném rozmezí. Tyto léky mají méně negativních interakcí s jinými léky a nejsou ovlivněny dietou nebo dietními změnami. Nové léky jsou k dispozici pouze jako značkové léky, takže jsou dražší a jsou striktně omezeny na jednotlivé indikace. Dlouhodobé účinky těchto léků zatím nejsou známy tak jako u Warfarinu. Generické verze nejsou k dispozici, proto jsou tyto léky dražší. Takže vybrat náhradu za Warfarin opravdu není jednoduché.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který si zaslouží vaší důvěru. Díky Warfarinu budete moci žít déle. Lékař vám postupně doladí dávkování, aby se vaše INR dostalo do optimální hodnoty. Důvěra pacienta v poskytnutou léčbu je nesmírně důležitá, proto máte-li pochybnosti o léčbě Warfarinem, tak se můžete domluvit s lékařem na změně léčby. V úvahu zde přichází například lék PRADAXA 150MG CPS DUR 60X1, kde se doplácí cca 400 Kč na 60 tablet.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Marečková.

Dobrý den. Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den. Marečková.

Zdroj: diskuze Alternativa Warfarinu

Nový lék místo Warfarinu

Ekvivalent Warfarinu neexistuje. Léků na ředění krve je sice více, ale každý produkt působí na krev jinak – buď ovlivňuje například srážlivost destiček, nebo v krvi působí na některý z takzvaných vnitřních faktorů (vnitřních faktorů krevního srážení je celkem 13) a tím významně ovlivní celý složitý proces srážení. Srážlivost krve tak jednotlivé typy léků ovlivňují jiným mechanismem. Jednotlivé léky mají také jiné indikace. Alternativa za lék Warfarin existuje a je jich celá řada. Předepisují se na úzký okruh diagnóz týkajících se většinou operací srdce. Jedině tehdy je hradí pojišťovna. Cena je vysoká v řádech tisíců Kč. Jejich nevýhodou je, že na ně neexistuje – na rozdíl od Warfarinu – antidotum. Což znamená, že jedinec při větším úrazu může klidně vykrvácet, protože nelze snížit rychle účinek těchto léčiv. U Warfarinu stačí injekce antidota a jeho účinek se okamžitě neutralizuje.

Existují i bezpečnější alternativy, třeba novější Pradaxa, Xarelto a Eliquis. Mimo to existují i heparinové přípravky. Působí ale jiným mechanismem a předepsat je může jen odborný lékař.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Co místo Warfarinu

Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu nových perorálních antikoagulancií, jako je Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, není nutná v perioperačním období či při invazivních výkonech přemosťovací léčba nízkomolekulárním heparinem. Zmíněná léčiva stačí obvykle vysadit krátce před procedurou a po jejím absolvování se v jejich užívání co nejdříve – jakmile to dovoluje klinický stav a je ustavena hemostáza – pokračuje. Bohužel vzhledem k výši ceny, kdy měsíční terapie moderními preparáty vychází na cca 2 000 Kč, zůstává Warfarin stále lékem první volby v hrazené antikoagulační léčbě. Zdravotní pojišťovny České republiky platí Pradaxu a jiné podobné přípravky v indikacích prevence ischemického iktu u nemocných s nevalvulární fibrilací síní a při léčbě hluboké žilní trombózy a plicní embolie či jejich rekurence jen v případě prokázané kontraindikace warfarinu (nemožnost pravidelných kontrol INR, výskyt závažných nežádoucích účinků při léčbě warfarinem, nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0; rezistence na warfarin, tedy nutnost podávat denní dávku více než 10 mg), jinak je pacient nucen si je v plné míře hradit sám.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Rajcseková.

Dobry den přeju ! Chtela bych jse optat ,proč Neplatí pojištovna Eliquis ? když je to tak drahy ? A neexistuje něco jako podobného ,co platí pojištovna ? Dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neplatí ho právě proto, že je tak drahý. Kdyby pojišťovna proplácela každému Eliquis, tak za chvíli nebude fungovat žádné zdravotní pojištění. Narozdíl od drahého Eliquisu je zde velmi levná alternativa v podobě Warfarinu, díky čemuž se podařilo prodloužit mnoho životů za minimální náklady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Marečková.

Dobrý den. Od zjištění trombozy v noze dne 5.4.2022 my byl předepsán Warfarin. Od té doby jsem byla 6x na kontrole. Ani jednou jsem neměla správnou hladinu INR. 19.5 2022 jsem měla INR 15! Docela je to vyděsilo. Teď zas mám hladinu 0,9 a dnes 1,4. Myslíte,že by mi pomohl jiný lék? Děkuji za odpověď. Hana Marečková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který si zaslouží vaší důvěru. Díky Warfarinu budete moci žít déle. Lékař vám postupně doladí dávkování, aby se vaše INR dostalo do optimální hodnoty. Důvěra pacienta v poskytnutou léčbu je nesmírně důležitá, proto máte-li pochybnosti o léčbě Warfarinem, tak se můžete domluvit s lékařem na změně léčby. V úvahu zde přichází například lék PRADAXA 150MG CPS DUR 60X1, kde se doplácí cca 400 Kč na 60 tablet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativa Warfarinu

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi DOSTUPNÁ ALTERNATIVA ZA UNDESTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Kinský.

není zde žádná zpráva o nahradě za lék undestor

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dostupná alternativa za undestor

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA ANTIKOAGULACE A JAK PROTI MYOMATÓZNÍ DĚLOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,
zajímala by mě přírodní možnost náhrady warfarinu na tzv ředění krve
a jestli lze doporučit nějaký alternativní postup mladé ženě s nálezem myomatosní dělohy?
Dík za odpověď
T.kilian

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přírodní antikoagulanty jsou česnek, zázvor, ginkgo biloba, rybí olej, vitamin E a jídášovo ucho. Žádná studie ale zatím nepotvrdila srovnatelné účinky těchto potravin s warfarinem. Warfarin je bezpečný lék a dokáže v mnoha případech zachránit život. Proto doporučuji u warfarinu zůstat a případně jen snížit jeho dávkování a doplnit to výše zmíněnými potravinami. Při každém takovém experimentování je třeba konzultace s lékařem, který předepisuje warfarin. Nejlepší je udělat krevní rozbor na srážlivost a podle toho upravit podíl přírodních antikoagulantů a warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

Co místo Warfarinu

Výběr antikoagulačních preparátů a dávkování závisí na typu onemocnění a na individuálním riziku tromboembolie u každého pacienta. Doporučuje se konzultovat možnost výměny Warfarinu za jiný preparát s příslušným kardiologem, který může také nový preparát předepsat (preskripce je omezena na kardiology a internisty).

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Šťáva z černého rybízu a Warfarin

Měli byste být opatrní, protože při pokusech na myších některé látky nalezené v černém rybízu snížily agregaci krevních destiček. Pokud byste šťávu z rybízu pili pravidelně, dejte vědět svému lékaři, protože možná bude nutné upravit dávku Warfarinu.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Užívání Warfarinu /jedu na hlodavce/ je pro mnohé vedlejší účinky zcela pro zdraví pacientů nevhodný. Proč jej pořád ordinujete, pacient není o podstatných vedlejších účincích pravdivě a dobře informován. V sousedních státech /Německo apod./ není warfarin předepisován a užívají se nové léky. Zdravotní pojišťovny a farmac. firmy nehledí na zájem a hlavně zdraví lidí.
Co s tím chcete dělat a tyto léky zpřístupnit i nižším vrstvám pacientů. Zdravím a hlavně zdraví všem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Polaková.

v našem státě budeš zobat jed na hlodavce,nebo zemřeš, tak co s tím.Také mi tento rok předepsal Walfarin a důchod nic moc,tak jiná alternativa nehrozí ,tak babo rad.Tak asi do kytek!!Poradte.

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Warfarin a alkohol

Alkohol ve své podstatě zpomaluje účinky Warfarinu, což znamená, že pití alkoholu může vést k nahromadění léku ve vašem těle. Riziko se znásobuje, pokud máte i onemocnění jater. Jestliže během užívání Warfarinu budete pravidelně pít alkoholické nápoje, tak určitě svému zdraví neprospějete, Pití alkoholu by mělo být jen příležitostné. To znamená, že byste se měli vyvarovat pravidelného pití. Měli byste rovněž omezit množství, které pijete, na jednu nebo dvě dávky.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA ANTIKOAGULACE A JAK PROTI MYOMATÓZNÍ DĚLOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Přírodní antikoagulanty jsou česnek, zázvor, ginkgo biloba, rybí olej, vitamin E a jídášovo ucho. Žádná studie ale zatím nepotvrdila srovnatelné účinky těchto potravin s warfarinem. Warfarin je bezpečný lék a dokáže v mnoha případech zachránit život. Proto doporučuji u warfarinu zůstat a případně jen snížit jeho dávkování a doplnit to výše zmíněnými potravinami. Při každém takovém experimentování je třeba konzultace s lékařem, který předepisuje warfarin. Nejlepší je udělat krevní rozbor na srážlivost a podle toho upravit podíl přírodních antikoagulantů a warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš KILIAN,MUDr..

Děkuji panu kolegovi za pěknou a přínosnou odpověď.
Jsou informace, že Warfarin, bere-lise dlouho... okyseluje vnitř. prostředí a tím vytváří podmínky pro hypoxická poškozená v rámci metabol acidosy.
kilian

Zdroj: diskuze Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

Vitamín K v černém rybízu

Jeden hrnek černého rybízu obsahuje přibližně 24 mikrogramů vitamínu K, což je asi 20 % denního doporučeného příjmu.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Monitorování a dávkování

Cílem tohoto léku je snížit tendenci ke srážení krve, aby se zabránilo celkovému srážení krve. Účinek Warfarinu musí být pečlivě sledován průběžným testováním krve. Na základě výsledků krevních testů musí být denní dávka Warfarinu upravena tak, aby docházelo k cílenému srážení krve v určitém rozmezí. Na rozdíl od většiny léků, které jsou podávány fixně, je dávkování Warfarinu upraveno podle krevních INR (International Normalized Ratio) výsledků testů. Dávky se obvykle mění v průběhu času. Pilulky se vyskytují v různých barvách a každá barva odpovídá jiné dávce.

Zdroj: Warfarin

Vitamín K a srážlivost krve

Jak denní příjem vitaminu K ovlivňuje terapii Warfarinem? Významná změna v příjmu vitaminu K může vést k významné a potenciálně nebezpečné změně INR. INR je test používaný k měření účinku Warfarinu a k úpravě dávky Warfarinu. Pokud se například sníží množství vitaminu K ve stravě, INR se zvýší. Také snížení množství vitaminu K ve stravě může ztížit zvládnutí léčby Warfarinem. U pacientů, kteří mají nízký příjem vitaminu K, bylo zjištěno větší kolísání INR.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP