Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

ANOPYRIN A GODASAL

OBSAH

Godasal 100 cena

Zde můžete vidět cenu léku Godasal.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem KLACID 500 A ANOPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Vondroušová.

Může se brát současně anopyrin a klacid 500? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Klacid 500 je možné užívat společně s Anopyrinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Klacid 500 a anopyrin

Vedlejší účinky Godasalu

Godasal zvyšuje riziko krvácivých stavů, při trvalém užívání lehce roste riziko krvácivé mozkové příhody a poškození sliznice žaludku, kterou kyselina acetylsalicylová dráždí. Riziko vzniku žaludečních vředů je však při užívání Godasalu velmi malé (riziko roste až při kombinacích s jinými podobnými léky). Léky na bázi kyseliny acetylsalicylové v žádném případě nesmí být podány dětem, kdy hrozí riziko vzniku Reyova syndromu.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN NEBO STACYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška nová.

Prosím,dle lékařky mám užívat Anopyrin 100.
V lékárně mi nabídli Stacyl..nevím proč Ale lékařka rikala at trvám na Anopyrinu...to take nevim důvod .
Podle mne je rozdíl v tom ,že Stacyl je bez receptu./to by mě vyhovovalo/.
Co byste doporučili. Děkuji za odpověď.
Beru 2.5mg Prestarium combi.
Tlak v normě. Ale vyssi chlesterol .

Mívám někdy potíže zažívací.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl i Anopyrin obsahují totožnou účinnou látku - kyselinu acetylsalicylovou. Jsou to dva stejné léčivé přípravky. Není rozdíl, jestli užíváte Stacyl nebo Anopyrin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stacyl nežádoucí ucinky

Lék Anopyrin

Anopyrin patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. Léčivou látkou je kyselina acetylsalicylová. Lék Anopyrin se užívá v malé dávce 100 miligramů denně. Tato dávka uspokojivě působí na ředění krve, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem.

Anopyrin 100 mg jsou bílé, mramorované, kulaté, ploché tablety s půlicí rýhou na jedné straně. Půlicí rýha není určena k rozlomení tablety. Jedna tableta obsahuje acidum acetylsalicylicum 100 mg. Pomocné látky: předbobtnalý kukuřičný škrob, celulosový prášek, sodná sůl kroskarmelosy, glycin, mastek.

Zdroj: Anopyrin

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová Jaroslav.

Dobrý den,ráda bych věděla ,proč mi v lékárně nechtějí prodat lék anopyrin bez předpisu?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin je bohužel jen na lékařský předpis. Anopyrin obsahuje 100 mg kyseliny acetylsalicylové. Existuje řešení v podobě jiného přípravku se stejným obsahem kys. acetylsalicylové ale bez předpisu. ASPIRIN PROTECT a STACYL jsou registrovaná léčiva a s ověřením obsahují také 100 mg kyseliny acetylsalicylové a jsou k dostání bez předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anopyrin

Ředění krve a Anopyrin

Anopyrin patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně uspokojivě působí na snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Ředění krve

Příbalový leták

Zde můžete vidět SPC léku Anopyrin.

Zde můžete vidět příbalovou informaci léku Anopyrin.

Zdroj: Anopyrin

Poradna

V naší poradně s názvem GODASAL NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Havrlantová.

Je možno při užívání godasalu brát i vitamin K2+D3 forte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Godasal obsahuje účinnou látku kyselinu acetylsalicylovou a tu nijak neovlivňují potravní doplňky s vitamíny K2 a D3. Kombinace je tedy možná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Godasal na ředění krve

Anopyrin a alkohol

V průběhu léčby se nedoporučuje konzumace alkoholických nápojů.

Zdroj: Anopyrin

Poradna

V naší poradně s názvem GODASAL NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli při užívání léků Godasal, Egilok, Pragiola a sortis po CMP, je možné užívat rakytníkový sirup nebo olej. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při skladbě léků, které užíváte, určitě chodíte na pravidelné kontroly k lékaři. Pokud by právě u vás rakytník něco způsobil, tak to lékař pozná. Informujte lékaře o tom, že budete rakytník užívat. Konkrétní případy interakce rakytníku s vašimi léky nejsou známy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Godasal na ředění krve

Cena

Lék Anopyrin je volně prodejný ve velikosti 400 mg a můžete ho zakoupit zde.

Zdroj: Anopyrin

Léky na ředění krve bez předpisu

Mezi léky na ředění krve bez předpisu patří Anopyrin, ten patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Z účinných látek je to zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně uspokojivě působí na snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika červenková.

Dobrý den,před dvěmi lety jsem měla mrvici.Do dnes beru anopyrin a trombex.Stává se mi,že když dlouho ležím,mám tzv tvrdé nohy hlavně ve stehnech.Znamená to,že se mi ucpávají cévy?
Protože jsem měla vyšší tlak,byla jsem na vyšetření na interně a p doktotka mi řekla,že bych už neměla brát dohromady trombex anopyrin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pepa.

DOBRÝ DEN. Prosím mně slabou mozkovou příhodu užíval jsem anopirin k tomu p. doktorka přidala TROMBEX mám tzv tvrdé nohy hlavně ve stehnech BOLÍ MNĚ SVALSTVO I NA HORNÍCH KONČETINÁCH PROSÍM O ODPOVĚD

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin příznaky

Anopyrin a Aspirin na ředění krve

Léky na ředění krve bez předpisu jsou protidestičkové (antiagregační) léky. Do této skupiny patří sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně má uspokojivý efekt ve snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin, Aspirin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem GODASAL A TUČNÉ MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, manžel užívá Godasal 100 a chtěl by užívat rybí olej, který představuje asi 250g tučné mořské ryby denně. Může olej užívat nebo se raději vyhnout užívání. Děkuji za odpověď,L.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina acetylsalicylová onsažená v léku Godasal a rybí tuk, což jsou zejména omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mohou dohromady zvyšovat riziko krvácení. Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Godasalem se musí váš manžel poradit se svým lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou ojediněle zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Godasal. Pokud se u manžela vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud má jiné příznaky krvácení, například závratě, silnou bolest hlavy a slabost, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zrovna tak pokud je jeho stolice červená nebo černá, jakoby dehtová a nebo pokud vykašlává nebo zvrací čerstvou nebo natrávenou krev, která vypadá jako mletá káva.
Je důležité informovat jeho lékaře o všech dalších lécích, které manžel užívá, včetně vitamínů a bylin. Ať manžel nepřestává užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mořské ryby

Léková skupina

Přípravek Anopyrin 100 mg patří mezi antitrombotika ze skupiny inhibitorů agregace trombocytů, to znamená mezi léčiva, která tlumí shlukování krevních destiček (trombocytů), čímž předcházejí vzniku krevních sraženin v cévách (vzniku trombů).

Zdroj: Anopyrin

Diskuze

V diskuzi NÁHRADA WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Košťáková.

Dobrý den, slyšela jsem, že warfarin se dá již dnes nahradit jiným lékem, který má o mnoho méně nežádoucích účinků. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Košťáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mily.

Anopyrin 100

Zdroj: diskuze Náhrada warfarinu

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Klopidogrel

Je to sloučenina potlačující funkci destiček. Jedná se o účinnou látku relativně drahých léků, jako je například Plavix či Trombex. Tyto léky se obvykle užívají buď trvale při alergii na kyselinu acetylsalicylovou, nebo po určitou dobu od zavedení nějakého umělého materiálu do krevní cévy (například zavedení stentu při koronarografii). Klopidogrel má velmi dobré účinky a brání uzavírání umělých materiálů v cévách krevními sraženinami. Nevýhodou je již zmíněná vyšší cena.

Plavix

Forma: Tablety. V případě akutního stavu, jako je infarkt myokardu, se podávají až čtyři 75miligramové tablety (tedy dávka 300 miligramů), při chronickém podávání se většinou předepisuje 1 tableta o síle 75 miligramů denně.

Princip účinku: Klopidogrel účinkuje na úrovni metabolismu krevních destiček. Narušuje receptory na jejich povrchu a tím snižuje jejich schopnost se shlukovat a vytvářet krevní sraženinu. Plavix se užívá samotný nebo v kombinaci s jinými léky na ředění krve. Spolu s léky obsahujícími kyselinu acetylsalicylovou (Aspirin, Anopyrin, Godasal a jiné) se podává po určitou dobu od zavedení stentů do tepen (například stenty srdečních tepen při léčbě infarktu srdce nebo stenty tepen dolních končetin při ICHDK), neboť snižuje riziko jejich uzávěru. Kromě toho se Plavix podává v kombinaci s dalšími léky nárazově při léčbě akutního infarktu. Dlouhodobě lze podávat samotný Plavix jako alternativu za léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (již výše zmíněný Aspirin, Anopyrin, Godasal), a to v tom případě, kdy má pacient na tyto léky alergii nebo jinou nesnášenlivost. Mezi indikace podávání pak patří angina pectoris, ischemická choroba dolních končetin, prevence opakování infarktu a ischemické mozkové mrtvice.

Hlavní nežádoucí účinky: Plavix zvyšuje riziko krvácivých stavů včetně krvácení z nosu, krvácení do trávicího traktu a krvácivé mozkové mrtvice. Vzácně může jeho užívání doprovázet výrazný pokles bílých krvinek nebo destiček. Obecně je však riziko vzniku nežádoucích účinků nižší než u léků obsahujících kyselinu acetylsalicylovou.

Z generik se jedná o Clopidogrel Mylan, Clopidogrel Accord, Clopidogrel Actavis, Clopidogrel AL, Clopidogrel Apotex, Clopidogrel Teva. Plavix je originální přípravek.

Cena: Generika se pohybují dle síly v rozmezí od 93 Kč do 1 100 Kč, léky jsou jen na předpis.

Trombex

Forma: Tablety. V případě akutního stavu, jako je infarkt myokardu, se podávají až čtyři 75miligramové tablety (to je dávka 300 miligramů), při chronickém podávání se většinou předepisuje 1 tableta o síle 75 miligramů denně.

Princip účinku: Klopidogrel účinkuje na úrovni metabolismu krevních destiček. Narušuje receptory na jejich povrchu a tím snižuje jejich schopnost se shlukovat a vytvářet krevní sraženinu. Trombex se užívá samotný nebo v kombinaci s jinými léky na ředění krve. Spolu s léky obsahujícími kyselinu acetylsalicylovou (například Aspirin, Anopyrin, Godasal) se Trombex podává po určitou dobu od zavedení stentů do tepen (stenty srdečních tepen při léčbě infarktu srdce nebo stenty tepen dolních končetin při ICHDK), kdy snižuje riziko jejich uzávěru. Kromě toho lze Trombex v kombinaci s dalšími léky podat nárazově při léčbě akutního infarktu. Dlouhodobě je možné podávat samotný Trombex jako alternativu za léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (Aspirin, Anopyrin, Godasal), a to v tom případě, kdy má pacient na tyto léky alergii nebo jinou nesnášenlivost. Mezi indikace podávání patří angina pectoris, ischemická choroba dolních končetin, prevence opakování infarktu a ischemické mozkové mrtvice.

Hlavní nežádoucí účinky: Trombex zvyšuje riziko krvácivých stavů včetně krvácení z nosu, krvácení do trávicího traktu a krvácivé mozkové mrtvice. Vzácně může jeho užívání doprovázet výrazný pokles bílých krvinek nebo destiček. Obecně je však riziko vzniku nežádoucích účinků nižší než u léků obsahujících kyselinu acetylsalicylovou.

Cena: Pohybuje se dle síly daného přípravku v rozmezí od 100 Kč do 300 Kč. Trombex je na předpis.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam

Protidestičkové (antiagregační) léky

Do této skupiny patří sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která se řadí do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně má uspokojivý efekt na snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací.

Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Anopyrin

Forma: Tablety. Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 400 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Princip účinku: Kyselina acetylsalicylová tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Hlavní nežádoucí účinky: Anopyrin zvyšuje riziko krvácivých stavů, při trvalém užívání lehce roste riziko krvácivé mozkové příhody a poškození sliznice žaludku, kterou kyselina acetylsalicylová dráždí. Riziko vzniku žaludečních vředů je však při užívání Anopyrinu velmi malé (riziko roste až při kombinacích s jinými podobnými léky). Léky na bázi kyseliny acetylsalicylové v žádném případě nesmí být podány dětem, kdy hrozí riziko vzniku Reyova syndromu.

Cena: Anopyrin 400 mg 10 tablet stojí cca 26–35 Kč, lék je volně prodejný.

Godasal

Forma: Tablety. Podává se dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Princip účinku: Tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti. V dávkách, v jakých se Godasal většinou podává, se projevují prakticky pouze jeho účinky na ředění krve. Z toho důvodu se podává u ischemické choroby srdeční jako prevence infarktu a jako prevence ischemických mozkových příhod u anginy pectoris, u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Ve vyšší dávce lze podat i proti horečce a bolestem, na tyto obtíže se však podávají spíše jiné preparáty.

Hlavní nežádoucí účinky: Godasal zvyšuje riziko krvácivých stavů, při trvalém užívání lehce roste riziko krvácivé mozkové příhody a poškození sliznice žaludku, kterou kyselina acetylsalicylová dráždí. Riziko vzniku žaludečních vředů je však při užívání Godasalu velmi malé (riziko roste až při kombinacích s jinými podobnými léky). Léky na bázi kyseliny acetylsalicylové v žádném případě nesmí být podány dětem, neboť hrozí riziko vzniku Reyova syndromu.

Cena: Godasal 500 mg 20 tablet stojí cca 60 Kč, lék je volně prodejný.

Kardegic

Forma: Injekce. Kardegic se podává nitrožilně, obvykle ve vozech RZP nebo na ambulanci, kam nemocný přichází. Jde tedy o akutně podávaný lék, aplikovaná dávka obsahuje 500 miligramů účinné látky.

Princip účinku: Řadí se mezi léky známé jako antiagregancia, tedy ovlivňující srážlivost krevních destiček. Účinnou sloučeninou preparátu je derivát kyseliny acetylsalicylové. Kyselina acetylsalicylová tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti. Kardegic se podává akutně u srdečního infarktu a u nově vzniklé nebo zhoršené anginy pectoris. Kardegic se podává nitrožilně, obvykle ve vozech RZP nebo na ambulanci, kam nemocný přichází. Jedná se o akutně podávaný lék.

Hlavní nežádoucí účinky: Kardegic, podobně jako jemu příbuzné léky, může zvýšit riziko krvácivých stavů, vzhledem k jeho nárazovému akutnímu využití se však nežádoucí účinky většinou nepozorují. Léky na bázi kyseliny acetylsalicylové v žádném případě nesmí být podány dětem, protože hrozí riziko vzniku Reyova syndromu.

Cena: Kardegic stojí cca 724,72 Kč, je na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam

Nový lék na ředění krve

Podáváním antiagregancií se brání shlukování krevních destiček v místě cévního – tepenného poškození. Mezi tyto léky patří přípravky s obsahem kyseliny acetylsalicylové ASA (Anopyrin, Godasal, Aspirin), dále přípravky s obsahem ticlopidinu, clopidogrelu, prasugrelu, ticagrelolu a další. U těchto léků jde většinou o celoživotní užívání, tedy po zbytek života od stanovení diagnózy.

Antikoagulancia jsou léky blokující tvorbu takzvaných koagulačních faktorů – dělí se do několika skupin podle toho, jaký koagulační faktor blokují. Do této skupiny patří antagonista vitaminu K – AVK – Warfarin, dále do této skupiny patří léky, které nesou název nová antikoagulancia /NOAK/ – sem patří preparát Pradaxa – dabigatran, Xerelto – rivaroxaban, Eliquis – apixaban a další. Antikoagulancia užívají někdy pacienti celoživotně, někdy pouze několik měsíců.

Nejen u antiagregancií hrozí riziko krvácení, ale zejména u antikoagulancií je toto riziko zvýšené. Některé léky, především hojně užívané léky na bolest ze skupiny nesteroidních antirevmatik /NSA/, jako je například Brufen, Ibalgin, Voltaren, mohou snižovat účinek některých léků na ředění krve nebo naopak účinek zvyšovat, a proto mohou ještě navýšit riziko krvácení. Kombinace nesteroidních antirevmatik s antiagregancii a antikoagulancii, jak s Warfarinem, tak s novými antikoagulancii, je tedy zakázána. Na bolesti je možné užívat jen léky s obsahem paracetamolu, tramadolu, opiáty, přípravky s obsahem metamizolu (Novalgin).

Zdroj: Ředění krve

Je lepší Stacyl nebo Anopyrin

Lék Anopyryn stejně jako lék Stacyl patří do indikační skupiny antiagregancií. Liší se formou tablety, balením a dávkováním. Lék Stacyl má gastrorezistentní potah tablet, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí.

U léku Anopyrin se obecně podává na ředění krve dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně a nárazově tableta o síle 400 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech. V dávkách, ve kterých se lék Anopyrin většinou podává, se projevují prakticky pouze jeho účinky na ředění krve. Z toho důvodu se užívá u ischemické choroby srdeční jako prevence infarktu a ischemických mozkových příhod a u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Ve vyšší dávce lze podat i proti horečce a bolestem, na tyto obtíže se však podávají spíše jiné preparáty.

U léku Stacyl se obecně podává jedna tableta o síle 100 mg denně. Tablety se mají polykat v celku s dostatečným množstvím tekutiny, cca 1/2 sklenice vody. Vzhledem ke gastrorezistentnímu potahu, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí, se tablety nemají drtit, lámat nebo žvýkat.

Zda je lepší lék Stacyl nebo Anopyrin, je u každého pacienta individuální a rozhodnutí je v kompetenci lékaře.

Zdroj: Stacyl

Příčiny petechií

  • Nedostatek krevních destiček nebo jejich nedostatečná funkce – většina onemocnění spojených s poruchami tvorby krevních destiček nebo s jejich zvýšeným rozpadem zvyšuje riziko krvácení z malých cévek, které se projeví jako petechie. Do této skupiny patří zejména hematologické choroby (leukémie, lymfomy, idiopatická trombocytopenická purpura, aplastická anémie a mnohé, mnohé další). Z nemocí způsobujících poruchu funkce krevních destiček jmenujme například von Willebrandovu chorobu.
  • Nedostatek vitamínu C – lidé s chronickým nedostatkem tohoto důležitého vitamínu mají málo pevné krevní cévy, a tak je u nich riziko vzniku petechií vyšší.
  • Léky na ředění krve – některé léky ovlivňující funkci krevních destiček mohou ve vyšších dávkách způsobit vznik petechií, tyto léky se odborně označují jako antiagregační léky (například kyselina acetylsalicylová – aspirin, anopyrin, godasal a podobně).
  • Vaskulitidy – jde naštěstí o poměrně vzácná autoimunitní onemocnění, kdy náš vlastní imunitní systém poškozuje krevní cévy zánětlivým procesem a narušuje jejich integritu. Příznaky mohou být různé a vznik petechií je pouze jedním z mnoha možných projevů systémových vaskulitid. Typickým příkladem je Henoch-Schönleinova purpura.
  • Fyzikální příčiny – působení mechanických sil (úder, tlak a podobně), silný přetlak nebo podtlak, to vše může poškodit krevní cévky pod kůží a způsobit výsev petechií v dané oblasti. Obličejové petechie mohou vzniknout při místním zvýšení tlaku během usilovného zvracení, při kašli nebo při tlačení během porodu. Z násilných činů jsou petechie hlavy často přítomné po škrcení.
  • Infekční choroby – vznik petechií může doprovázet řadu infekcí a poměrně často jsou petechie přítomné u těžkých septických stavů. U dětí se může jednat i o banální virózy, vždy však musíme myslet na petechie dolních končetin, které jsou typické pro nebezpečnou meningokokovou infekci. Petechie bývají popisovány i u infekční endokarditidy, infekční mononukleózy a spály.

Zde můžete vidět, jak vypadají petechie.

Zdroj: Petechie


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP