Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

ASCORUTIN MŮŽETE UŽÍVAT SPOLEČNĚ S WARFARINEM

OBSAH

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Mohu užívat lecitin když beru warfarin 3 na ředěni krve..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi lecitinem a Warfarinem nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Nežádoucí účinky

Warfarin je silně teratogenní, to znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí užívat Warfarin. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.

Warfarinem se lze vcelku snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a k úmrtí.

Pozor: Při předávkování je nutno Warfarin ihned vysadit. Jediný lék, který při předávkování Warfarinem alespoň trochu funguje, je vitamin K (preparát Kanavit). Pokud je nutná rychlá úprava narušené srážlivosti, podává se pacientovi krevní plazma transfuzí.

Kvůli celkově zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou.

Warfarin reaguje s řadou běžně užívaných léků, jako jsou některá antibiotika, která různě mění jeho účinnost.

Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může účinná látka warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie Warfarinem měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Poradna

V naší poradně s názvem ŽILNÍ SYSTÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maja.

Dobrý den, mám problém s pejskem, bohužel chodíme na chemoterapie a protože začala mít problém s praskáním žil, hledám něco co by potpořilo elasticitu žilních stěn ? pomůže mi někdo ? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste dávat Ascorutin. Ascorutin je složený přípravek, jehož obě léčiva - rutosid a kyselina askorbová upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic. Ascorutin je k dostání bez lékařského předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky pupálky lékařské

Rutin, jako doplněk ztravy.

Nejlepším přípravkem na pohodlné doplnění rutinu a zároveň i potřebného vitamínu C je preparát Ascorutin. Aktuální nejlevnější nabídka léku Ascorutin a jeho cena je zde.

Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY KTERÉ SE NESMÍ UŽÍVAT S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu, zda by bylo možné oznámit mi léky které se spolu s Warfarinem nesmějí užívat. Obvodní lékařka mi warfarin předepsala k užívání, ale bohužel o lécích které se společně s Warfarinem nesmí používat, to mi neřekla.
Děkuje a zdraví Vás Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se nemá rád s mnoha léky. Obecně není vhodné při léčbě warfarinem používat jiné léky, které taktéž působí proti srážení krve. Mezi ně patří acylpyrin a ibuprofen. Warfarin může být nebezpečný a život ohrožující, když některý další léčivý přípravek změní sílu jeho účinku. Abyste předešla těmto komplikacím, tak se vraťte ke své obvodní lékařce a prodiskutujte s ní každý lék, který užíváte. Než k ní půjdete, tak si sepište seznam všech užívaných léků a to i těch volně prodejných a nebo po domácku připravených. V ordinaci je pak jeden po druhém ve svém seznamu odškrtejte podle názoru lékařky. Tyhle lékové inventury jsou prospěšné a je dobré je čas od času udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky které se nesmí užívat s warfarinem

Ascorutin a alkohol

Může se pít alkohol na Ascorutin? To je častá otázka, kterou slýcháváme v ordinacích a v lékárnách při výdeji tohoto léku. Alkohol nijak neovlivňuje účinky Ascorutinu.

Ascorutin obsahuje vitamín C a mít zdravou dávku vitamínu C v těle před a po pití může zabránit nebo snížit závažnost kocoviny tím, že urychlí metabolismus alkoholu v játrech. Alkoholici mohou také těžit z udržování příjmu vitamínu C, protože může snížit touhu po alkoholu.

Zdroj: Prasklé žilky a jejich léčba Ascorutinem

Poradna

V naší poradně s názvem KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste užívat Ascorutin, který je volně k dostání v lékárně. Ascorutin zpevní stěnu kapilár, ty pak přestanou propouštět krev a přestanou se tvořit skvrny. Když to do měsíce nepomůže, tak běžte na kožní a tam se poraďte jak dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Co je Ascorutin

Ascorutin (špatně Askorutín nebo askorutýn nebo askorutejn) je volně prodejný v lékárně.

Ascorutin obsahuje dvě účinné látky:

  1. Rutosidum (rutin - flavonolový glykosid nalezený v mnoha rostlinách, včetně pohanky, tabáku, zlatice, hortenzie, violy atd.),
  2. Acidum ascorbicum (vitamín C).

Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy.
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.

Zdroj: Prasklé žilky a jejich léčba Ascorutinem

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 400MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kopecká.

Užívám Varfarin,mohu k tomu brát Condrosulf.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf obsahuje účinnou látku chondroitini sulfas a ta posiluje účinky Warfarinu. Při společné léčbě Warfarinem a Condrosulfem může docházet ke krvácení. Společné užívání s Warfarinem je možné jen při pečlivém kontrolování srážlivosti krve na počátku doplňkové léčby a po prvních třech týdnech. Podle výsledků lékař případně upraví dávkování Warfarinu. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby Condrosulfem a naplánujte si odběry krve. Jen tak můžete bez obav o své zdraví tyto dva léky užívat společně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf 400mg

Ascorutin nebezpečí

Neužívejte Ascorutin pokud:

  • jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
  • jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí

Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky

Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím

Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení

Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek neovlivňuje pozornost.

Důležité informace o některých složkách Ascorutinu

Přípravek obsahuje laktózu. Pokud Vám lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem dříve než začnete užívat tento přípravek.

Zdroj: Prasklé žilky a jejich léčba Ascorutinem

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, jaké léky od bolesti (páteř) mohu užívat při léčbě warfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky proti bolesti, které můžete užívat společně s Warfarinem jsou Tramal, Panadol, Paralen, Novalgin a Tralgit.

Při Warfarinu nesmíte užívat Ibalgin, Ibuprofen, Brufen a další nesteroidní antirevmatika. Stejně tak ani Anopirin, Acilpirin, Dextrometorfan, Acylcoffin, Superpyrin, Aspirin, Nurofen, Voltaren, Veral, Dicloreum a Diclofenac.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Jak se Ascorutin užívá

Vždy užívejte Ascorutin přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Nedoporučí-li lékař jinak, užívají:

  • dospělí 1 - 2 tablety 3-krát denně,
  • děti od 3 let 1 - 2 tablety denně.

Jestliže jste užil(a) více Ascorutinu, než jste měl(a)

Při masivním předávkování (několik gramů) kyselinou askorbovou se může vyskytnout přechodný průjem. Při opakovaném podání velkých dávek a při současném poškození ledvin dochází k zvýšenému vylučování šťavelanů do moči s následnou tvorbou ledvinných kamenů.

Zdroj: Prasklé žilky a jejich léčba Ascorutinem

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Klíma.

Dobrý den.Mohu uźívat protectum omega3 kdyź uźívám warfarin orion.Děkui za odpvěd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega 3 společně s Warfarinem užívat si můžete, ale je nezbytné o tom informovat svého lékaře a nechat si změřit srážlivost krve. Omega 3 totiž posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Další upozornění

  • Pokud jste těhotná nebo otěhotnět plánujete, uvědomte svého lékaře. Warfarin je pro nenarozené dítě nebezpečný a během těhotenství by se neměl užívat.
  • Vyhýbejte se každé činnosti a sportu, při kterých si můžete přivodit traumatické zranění.
  • Drobná řezná poranění a škrábnutí mohou krvácet déle než před léčbou Warfarinem. Jedná se vlastně o žádoucí účinek léčby, neboť krevní sraženina vzniká delší dobu. Na poraněné místo přitlačte čistý obvaz a počkejte, až se krvácení zastaví.
  • Modřiny po tupých poraněních budou častější a větší. Snažte se být opatrní.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK A XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana R..

Dobrý den,
prosím o radu. Po opakované žilní tromboze + leiden. mutace užívám od r. 2011 Xarelto 20, Detralex, a na št. žlázu Euthyrox. Mám vysoký cholesterol, ale raději bych ho snížila jiným způsobem než dalšími léky. Prý pomáhá kotvičník, nejsem si ale jistá, zda ho mohu k výše uvedeným lékům užívat. V příbalových letácích jsem nic nevyčetla. Předem Vám velmi děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cholesterol můžete bez léků snížit tím, že ho omezíte ve svém výživovém příjmu. Kotvičník není možné užívat společně s Warfarinem jen tak. Na této doplňkové léčbě se musíte dohodnout s lékařem od kterého dostáváte recept na Warfarin. Lékař vám poví, kdy můžete začít a jaký bude další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník a xarelto

Příznaky předávkování Warfarinem

Warfarinem se lze snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.

Při předávkování Warfarinem je nutno jej ihned vysadit. Jediný lék, který při předávkování Warfarinem alespoň trochu funguje, je vitamín K (preparát Kanavit). Je-li potřeba rychle upravit narušená srážlivost, podává se pacientovi krevní plazma transfuzí.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem COLAFIT PRI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

mohu uživat colafit při varfarinu? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Radku, Colafit je čistý krystalický kolagen, který dodává stavební buňky především pokožce, vlasům a nehtům a nijak neovlivňuje srážlivost krve. Takže Colafit můžete užívat společně s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Colafit pri warfarinu

Další nežádoucí účinky

  • Vypadávání vlasů: vypadávání vlasů nepředstavuje častý nežádoucí účinek léčby přípravkem Warfarin a je vratné.
  • Vyrážka: pokud se u Vás po zahájení léčby přípravkem Warfarin objeví vyrážka, uvědomte svého lékaře.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zimmerová Jaroslava.

Prosila bych informaci, zda můžu sladit sladidlem ze stévie a současně užívat warfarin. Dále nevím, zdali můžu jíst naloženou červenou řepu třeba místo zelí. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oboje společně s Warfarinem můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Co místo Warfarinu

Nové tabletové léky na ředění krve jsou Pradaxa, Xarelto a Eliquis. Tyto moderní léky se v dnešní době mohou podávat u stejných indikací jako Warfarin, zdravotní pojišťovny je však plně hradí pouze v určité situaci.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Předávkování Warfarinem – příznaky

Jestliže jste užili více přípravku Warfarin, než jste měli, musíte se poradit se svým lékařem, který vám sdělí další instrukce. Byla-li užita velmi vysoká dávka, lze jako první pomoc podat živočišné uhlí, ale přesto musí postižený co nejdříve kontaktovat svého lékaře.

Warfarinem se lze vcelku snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.

Zdroj: Lék warfarin

Interakce s bylinnými léky

Rovněž bylinné léky a přípravek Warfarin na sebe vzájemně působí, tudíž zcela přírodní bylinný výrobek nemusí být ve spojení s Warfarinem bezpečný. Níže je uveden seznam některých interaktivních látek, rostlin, plodů a podobně. Jestliže se rozhodnete nějaký bylinný doplněk užívat, vždy se předtím poraďte s poskytovatelem zdravotní péče.

Řepík lékařský

Smetanka lékařská

Pau d’Arco

Vojtěška

Pískavice řecké seno

Polikosanol

Gel z aloe vera

Kopretina řimbaba

Topol

Andělika čínská

Česnek

Kvasie

Arnika

Smilax lékařský

Jetel luční

Ločidlo čertovo lejno

Zázvor

Senega

Osika

Ginkgo biloba

Třezalka

Chaluha bublinatá

Vodilka kanadská

Komonice

Ploštičník hroznovitý

Zelený čaj

Svízel vonný

Kalina severoamerická

Křen

Tamarind

Vachta trojlistá

Lékořice

Silovoň vonná

Bromelin

Tavolník širolistý

Mrkev obecná

Zápašnice březová

Jmelí

Locika

Paprika

Kopřiva

Řebříček obecný

Hrubá skořice

Cibule

Celer

Petržel

Heřmánek (lékařský i římský)

Mučenka

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Závažné vedlejší účinky

Nejzávažnějším nežádoucím účinkem Warfarinu je krvácení. Riziko krvácení se zvyšuje se zvyšující se hodnotou INR. Patří sem tyto projevy:

  • krvácení z nosu (delší než 10 minut);
  • krev v moči, stolici nebo černá stolice;
  • nadměrná tvorba modřin bez zjevné příčiny;
  • zvracení s příměsí krve;
  • neobvyklé bolesti hlavy;
  • abnormálně silné menstruační krvácení nebo vaginální krvácení mimo cyklus.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Dávkování léku Warfarin

Warfarin patří do kategorie léků známých jako léky s „úzkým rozmezím účinnosti“. U většiny indikací se cílový antikoagulační účinek pohybuje v rozmezí 1,8 až 3,0. U lidí s mechanickou náhradou srdeční chlopně a při určitých dalších onemocněních je rozmezí 2,5 až 3,5. Tato rozmezí představují všeobecná doporučení. Váš lékař může podle Vašeho zdravotního stavu stanovit rozmezí jiné.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Co dělat a nedělat během léčby Warfarinem

Co byste dělat měli:

  • Přísně dodržujte lékařem určené dávkování přípravku Warfarin.
  • Absolvujte pravidelné kontroly INR (mezinárodně normalizovaný poměr – Quick).
  • Jezte vyváženou stravu obsahující stabilní množství vitamínu K.
  • Informujte svého lékaře o veškerých lécích (jak o lécích na předpis, tak o lécích volně prodejných) a bylinných/nutričních doplňcích, které užíváte. Rovněž sdělte svému ošetřujícímu lékaři (případně lékárníkovi), že začínáte či přestáváte užívat jiný lék nebo že jeho podávání měníte, a to dříve, než tak učiníte.
  • Sledujte, zda nemáte nějaké známky krvácení.
  • Každého lékaře (včetně zubního lékaře) informujte, že berete přípravek Warfarin.
  • Noste u sebe kartičku warfarinizovaného pacienta.
  • Objeví-li se u Vás jakékoliv známky krvácení nebo neobvyklé stavy/příznaky, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Přípravek Warfarin užívejte každý den ve stejnou dobu nalačno.
  • Se svým lékařem hovořte o veškerých obavách, které v souvislosti s užíváním přípravku Warfarin máte.

Co byste dělat neměli:

  • Neberte dvojnásobnou dávku přípravku Warfarin následující den, pokud jste předchozí den dávku vynechali. Informujte svého lékaře o vynechání dávky léku.
  • Neměňte dávkování přípravku Warfarin, aniž byste to konzultovali se svým lékařem.
  • Nezačínejte ani nepřestávejte užívat jakékoliv jiné léky nebo nutriční doplňky a ani neměňte dávkování již užívaných léků či doplňků bez porady s lékařem.
  • Neprovádějte žádné drastické změny ve svém stravování bez konzultace s lékařem.
  • Nezúčastňujte se činností a sportů, při kterých byste mohli utrpět traumatické zranění.
  • Nepijte nadměrné množství alkoholu.
  • Neužívejte přípravek Warfarin během těhotenství.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP