Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

BÁBOVKA


Jídelníček

Zásadní složkou jídelníčku ovlivněnou užíváním Warfarinu jsou potraviny obsahující vitamin K. Ten v hojném množství najdeme například v listové zelenině (brokolice, kapusta, zelí, špenát, salát), v různých natích a zelených rostlinách (rukola, čekanka, kopr, řeřicha), dále v zeleném čaji, luštěninách, vnitřnostech nebo kuřecím a telecím mase. Jak už bylo řečeno, účinná látka warfarin blokuje funkci vitaminu K, zvýšený příjem tohoto vitaminu proto bude působit jako antagonista léku a tlumit jeho účinky (čím více vitaminu K, tím menší vliv warfarinu). Ovšem bez životně důležitého vitaminu K náš organismus nemůže fungovat, proto je nutné, aby organismus dostával stále jeho dostatečný příděl. Při takzvané warfarinové dietě je tedy třeba nalézt rovnováhu mezi příliš malým a naopak příliš vysokým příjmem vitaminu K. Ideální je denně zkonzumovat přibližně stejné množství, cca 250 mg. Je tedy nezbytné vyhýbat se nárazové konzumaci potravin, které mají zvýšený obsah vitaminu K. Do svého jídelníčku je sice zařadit můžete, ale opravdu omezeně a ne moc často.

Příklad jídelníčku:

pondělí

  • snídaně: 2 plátky chleba s lučinou, paprika
  • svačina: jablko
  • oběd: hovězí vývar, pečená kýta na česneku s bramborami
  • svačina: kefírové mléko
  • večeře: kuskus se zeleninou
úterý
  • snídaně: smažená vajíčka se slaninou a krajíc chleba
  • svačina: avokádo s citronovou šťávou
  • oběd: sladká plněná brambora
  • svačina: cottage a plátek žitného chleba
  • večeře: batátové hranolky, avokádové guacamole
středa
  • snídaně: hrst vloček, hrst čerstvého bobulového ovoce, hrst ořechů, 150 g bílého jogurtu
  • svačina: ½ banánu a jablka
  • oběd: zapečený bulgur s tuňákem, čerstvá bílá ředkev
  • svačina: acidofilní mléko
  • večeře: grilované hovězí maso v housce s oblohou
čtvrtek
  • snídaně: celozrnná houska s máslem, polotvrdým sýrem a s vysokoprocentní šunkou, žlutá paprika
  • svačina: hrst domácích sušenek
  • oběd: pečený pstruh na rozmarýnu s citronem a rýže
  • svačina: kefírové mléko, jablko
  • večeře: salát z řepy, batátů, cottage sýru, rajčat, rukoly se zálivkou z medu, vinného octa a lžičky olivového oleje
pátek
  • snídaně: zapečený chléb ve vajíčku se sýrem
  • svačina: cottage sýr, 1 lžíce dýňových semínek, ½ šálku nakrájeného manga
  • oběd: krůtí maso, jáhly, čerstvá zelenina
  • svačina: hrst ořechů a pomeranč
  • večeře: celozrnný chléb s máslem, šunkou a sýrem s čerstvým řapíkatým celerem
sobota
  • snídaně: lívanečky s marmeládou
  • svačina: jablko
  • oběd: kuře na kari s bramborem a zeleninovou oblohou
  • svačina: kefírové mléko
  • večeře: muffiny naslano s okurkovým salátem
neděle
  • snídaně: dýňová bábovka
  • svačina: 150 g bílého jogurtu s medem a ovocem
  • oběd: sladké brambory se syrečky
  • svačina: ovocné nebo zeleninové smoothie
  • večeře: hummus s chlebem a zeleninou

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Recepty na neděli

Dýňová bábovka

Ingredience: 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné), 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky muškátového oříšku, 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru, 4 vejce, 3/4 hrnku rostlinného oleje, 400 g dýňového pyré, hrst sekaných vlašských ořechů

Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou). V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou. Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50–55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu. Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Dýňové pyré

Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečicím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170–180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré můžete pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit.

Sladké brambory se syrečky

Ingredience: 2 batáty, 1 balení olomouckých syrečků, 1 hrnek cherry rajčat, 2 vejce, 1 lžíce olivového oleje, bylinky dle chuti

Postup: Batáty nakrájíme na cca 1cm plátky a asi 7 minut je povaříme ve vodě. Cibuli, rajčata i syrečky nakrájíme na malé kousky. Vejce rozšleháme. Plátky batát vyskládáme do zapékací mísy a pokapeme olivovým olejem. Přidáme všechny pokrájené ingredience, ochutíme, zakryjeme vrstvou batát a zalijeme vejci. Pečeme v troubě na 200 °C dozlatova 15–20 minut. Hotové jídlo ozdobíme nasekanými bylinkami. Podáváme s kyselou okurkou.

Hummus s chlebem a zeleninou

Ingredience: 300 g cizrny (vařené, tedy asi 150 g sušené), 1 lžička sezamové pasty Tahini, 1 lžička olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky římského kmínu (mletého), 1/2 lžičky mletého koriandru, studená voda (dle potřeby), sůl, petrželka

Postup: Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Vaříme od natlakování hrnce cca 40 minut. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu scedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela vychladnout. Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši. Přidáme citronovou šťávu, olej, Tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou. Podáváme s celozrnným chlebem a paprikou.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Mramorová bábovka na plech

Ingredience: 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru (krupice či krystal), 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, kakao, na vymazání tuk a hrubou mouku nebo kokos

Postup: Všechny suroviny smícháme, půlku těsta nalijeme do tukem a moukou vysypané formy (či kokosem). Druhou půlku obarvíme kakaem a vylijeme také do formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C po dobu 45–50 minut.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Potraviny s nejnižším množstvím purinů

Mezi doporučené potraviny, respektive vhodné potraviny patří:

  • ovoce – třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče
  • zelenina – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
  • houby
  • tmavé pečivo, knäckebrot, suchary
  • sušenky, bábovka, croissant, perník, závin
  • zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka
  • puding, zmrzlina
  • mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty
  • vejce
  • těstoviny, jáhly, pohanka, rýže
  • bílé konzervované fazole
  • džem, med, rozinky, mandle
  • hořčice
  • koroptev, krůta, holub, králík, zajíc
  • ryby – lín, sumec, platýs, úhoř

Zdroj: Co neobsahuje puriny

Aspiková bábovka

Ingredience: 500 g syrové oloupané červené řepy, 200 ml převařené studené vody, 100 ml octa, 20 g sypké želatiny na vaječnou tlačenku, 1 lžička cukru, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl podle potřeby, silikonové formičky

Postup: Do kastrůlku dáme ocet, cukr, rozdrobíme bujón a slabým varem vaříme 2 minuty. Necháme chvilku zchladnout, vsypeme želatinu, vidličkou rozmícháme a necháme nabobtnat. Mezitím do hlubšího hrnce nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle červenou řepu. Přidáme 200 ml převařené vody, nabobtnalou ochucenou želatinu a následně ponorným mixérem důkladně rozmixujeme. Ochutnáme, podle potřeby doladíme chutě a naplníme do formiček nebo do bábovkové formy. Dáme alespoň na 5 hodin uležet do lednice. Podáváme s cibulí, pokapané trochou octa, nebo jako salát k druhému chodu. Ocet, cukr a sůl si každý může přidat podle svých chutí.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Potraviny snižující kyselinu močovou

Mezi potraviny, které pomáhají ke stabilizaci kyseliny močové patří:

  • ovoce – třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče
  • zelenina – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
  • houby
  • tmavé pečivo, knäckebrot, suchary
  • sušenky, bábovka, croissant, perník, závin
  • zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka
  • pudink, zmrzlina
  • mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty
  • vejce
  • těstoviny, jáhly, pohanka, rýže
  • bílé konzervované fazole
  • džem, med, rozinky, mandle
  • hořčice
  • koroptev, krůta, holub, králík, zajíc
  • ryby – lín, sumec, platýs, úhoř
  • pito, pivo a přírodní víno jen v omezeném množství

Zdroj: Kyselina močová - dieta a jídelníček

Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Cholesterol v potravinách

Obsah cholesterolu ve 100 g potravin:

Maso: jehněčí 71 mg, hovězí zadní 67 mg, telecí kýta 65 mg, vepřový bok 75 mg, vepřová pečeně 9 mg, vepřová kýta 60 mg, kuře s kůží 75 mg, srnčí hřbet 85 mg

Ryby: kapr 70 mg, kaviár 490 mg, sardinky v oleji 140 mg, treska (filé) 50 mg

Uzeniny: párky 85 mg, salám lovecký 85 mg, šunka bez kosti 68 mg

Vnitřnosti: jitrnice 105 mg, játrová paštika 108 mg, játra 300 mg, ledvinky 380 mg, mozeček 2 500 mg

Tuky, vejce: máslo 240 mg, máslo pomazánkové 93 mg, sádlo vepřové 94 mg, vejce slepičí (1 ks) 250 mg

Sladkosti: čokoláda mléč. 74 mg, keksy máslové 37 mg, piškoty 223 mg

Příkrmy: těstoviny vaječné 30 mg

Mléčné výrobky: jogurt 2,5 % tuku 9 mg, jogurt 1 % tuku 5 mg, kefír 4 mg, mléko egalizované 14 mg, nanuk 31 mg, smetana 12% 37 mg, šlehačka 33% 105 mg, Hermelín 45% 77 mg, Eidam 80 mg, sýr Niva 50% 105 mg, sýr tavený 65% 90 mg, tvaroh měkký, netučný 5 mg, tvaroh tvrdý 11 mg

Uzeniny: šunka bez kosti 7 g, tlačenka 38 g, tlačenka drůbeží 11 g, salám Vysočina 40 g, salám drůbeží 10 g, salám šunkový 13 g, salám Poličan 35 g, párky 22 g, paštika játrová 41 g

Pečivo: chléb 1 g, bábovka 23 g, listový závin 16 g, slané crackery 30 g

Tuky, vejce, ořechy, máslo: 75 g, máslo pomazánkové 32 g, slanina 78 g, Flora 70 g, Rama 75 g, olej 74 g, Diana 40 g, vejce 1 ks 5 g, mandle 50 g, lískové ořechy 63 g

Mléčné výrobky: mléko egalizované 2 g, mléko nízkotučné 1 g, žervé 15 g, sýr tavený 30% 11 g, sýr tavený 70% 34 g, Lučina 27 g, Eidam 30% 14 g, jogurt bílý 4 g, jogurt Vitalinea 1 g, tvaroh Danissimo 6 g

Zdroj: Tuky v krvi

Recepty s kakaovými boby

Nepečená bábovka

Suroviny:

  • 150 ml slunečnicových semínek
  • 150 ml kešu oříšků
  • 150 ml mandlí
  • 150 ml datlí
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce nasekaných kakaových bobů
  • 4 lžíce rozpuštěného kakaového másla nebo kokosového oleje
  • cukr dle chuti

Postup:

Slunečnicová semínka, mandle a kešu oříšky rozsekáme na hladkou mouku a smícháme s kakaem a kakaovými boby. Datle mixujeme s trochou vody tak dlouho, dokud nám nevznikne lepivá hmota. Tu přidáme k suché směsi a začneme tvořit těsto. Do něj přilijeme kakaové máslo a promícháme. Celou směs hněteme nebo šleháme do té doby, než se spojí všechny suroviny. Ochutnáme, a pokud chceme, přidáme cukr dle vlastní chuti. Kdyby těsto moc lepilo, přisypeme mouku ze semínek nebo oříšků. Jestliže je těsto naopak moc suché, přidáme trochu vody. Těsto vmáčkneme do silikonové formy na bábovku, necháme přes noc v lednici a druhý den už můžeme servírovat.

Jahodový chilli nákyp s kakaovými boby

Suroviny:

  • 300 gramů neloupané rýže
  • 100 gramů rozinek
  • 2 lžíce drcených kakaových bobů
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce kokosu
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 polévková lžíce tmavého balsamica
  • 1/2 čajové lžičky drceného chilli
  • jahody
  • olej na vymazání + kokos na vysypání formy

Postup:

Rýži dáme vařit do osolené vody, jak jsme zvyklí. Zhruba v polovině vaření přidáme rozinky a dovaříme. Uvařenou rýži s rozinkami necháme vychladnout a poté do ní zamícháme nastrouhanou kůru a kokos.

Jahody opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme 1 polévkovou lžíci balsamica, 1/2 čajové lžičky drceného chilli koření, 2 polévkové lžíce drcených kakaových bobů a pořádně promícháme. Pekáček si vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Navrstvíme rýži s rozinkami a navrch rozprostřeme jahodovou směs. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30 až 40 minut.

Zdroj: Kakaové boby

Recepty na hlavní jídla

Pórková polévka

Ingredience: 1 litr hovězího vývaru, 120 g pórku, 120 g brambor, 1 bílek, sůl, pažitka na ozdobu

Postup: Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.

Hodnota: 243 kJ/59 kcal

Lívanečky pro děti

Ingredience: 14 g stolního oleje, 260 g vody, 250 g lívanečků, 40 g dia skořicového cukru

Postup: Obsah sáčku vsypeme do misky a vlijeme studenou vodu. Směs metličkou důkladně rozšleháme, aby byla bez hrudek. Necháme odstát 5 minut. Na rozehřátou lívancovou pánev potřenou olejem nalijeme těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnota: 899 kJ/215 kcal

Segedínský guláš

Ingredience: 40 g podzimní cibule, 20 g hladké mouky, 20 g stolního oleje, 12 g soli, 360 g libového vepřového masa, 80 g mléka, 280 g kysaného zelí, kmín, 200 g vody, 4 g červené sladké papriky

Postup: Na polovině dávky tuku zpěníme cibulku a přidáme mletou papriku a přilijeme vodu. Přidáme nakrájené maso, sůl a kmín. Dusíme do poloměkka a přidáme nakrájené kysané zelí. Připravíme zásmažku – do zbylého tuku přidáme mouku. Vmícháme do guláše, přilijeme mléko a dusíme doměkka.

Hodnota: 1 218 kJ/ 291 kcal

Houskový knedlík

Ingredience: 1 vejce, 304 g hladké mouky, 20 g mléka, 32 g bílého pečiva, 20 g kvasnic

Postup: Z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme kostičky rohlíku. Přikryté necháme vykynout na teplém místě. Vyválíme 2 válečky, vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Z každého knedlíku uděláme 8 koleček (1 plátek má 40 g). Na porci počítáme 2 plátky.

Hodnota: 660 kJ/158 kcal

Recepty na dia zákusky

Ořechové spirály

Ingredience: 1 vejce, 120 g polohrubé mouky, 60 g tvarohu, sůl, 30 g stévie, 12 g másla, 12 g ořechů

Postup: Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Mezitím nameleme ořechy a přidáme vejce se sladidlem. Vše dohromady zamícháme a rozetřeme na vyválené těsto do tvaru obdélníku. Těsto vyválíme zhruba 3–4 mm vysoké. Vše stočíme jako roládu, kterou krájíme cca na 5 mm vysoká kolečka, která klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme přibližně na 120 °C 8–10 minut.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Dort

Ingredience na těsto: 25 dkg tuku, 20 dkg cukru (15 dkg sypkého dia cukru), 4 žloutky, sníh ze 4 bílků, 25 dkg tvarohu, 5 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, citronová kůra z 1 citronu

Ingredience na krém: marmeláda dia (červená), 1/2 banánu, 1 banánový pudink, 125 g másla, 4 polévkové lžíce cukru dia, 1 hrnek mléka

Ingredience doplňky: panenka, igelitový sáček, lentilky dia, čokoládové mince dia, oříšky

Postup – těsto: Cukr, tuk, žloutky, tvaroh smícháme do pěny. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, kůru a sníh. Vše nalijeme do formy na bábovku. Bábovku upečeme.

Postup – krém: Uvaříme pudink z mléka a pudinku, do vychladlého pudinku přidáme máslo utřené s cukrem a banán. Krém rozdělíme na půlku a jednu obarvíme kakaem.

Když bábovka vystydne, rozkrojíme ji vodorovně s podložkou, a to asi 4x. Každé patro namažeme zezdola marmeládou a vrchní díl krémem – bílým. Celou bábovku opět spojíme. Do díry v bábovce umístíme panenku, přičemž nožičky dáme do igelitového sáčku tak, aby nebyl vidět. Z bábovky tak vznikne sukýnka panenky. Tu namažeme tmavým krémem a ozdobíme lentilkami a pak posypeme mírně kokosem či namletými oříšky.

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

nové příběhy

Pradaxa - nežádoucí účinky

Cempírek

Zatím není znám podobný vedlejší účinek, který by souvisel s poruchami soustředění a paměti při užívání Pradaxy. To samozřejmě nevylučuje, že to je způsobeno Pradaxou, ale spíše ne. Proto bude vhodné obrátit se na lékaře specialistu v oboru neurologie, aby provedl nezbytná vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Pradaxa - nežádoucí účinky

Mirek

Dobrý den , potřebuji poradit. Beru lék Praxa 150 , dvakrát deně . Je prosím možné , že se mi zhoršilo soustředění a pamatuji si mnohem méně . Lék požívám s jídlem , problém mám v práci , že za chvilku si nepamatuji .

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvanáct.