Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

ČERVENÁ ŘEPA ŘEDĚNÍ KRVE

OBSAH

Červená řepa

Červená řepa (beta vulgaris) je kulatá nebo někdy válcovitá kořenová zelenina. Konzumována bývá čerstvá, vařená, nakládaná nebo konzervovaná. Známa je od doby, kdy ji Řekové jedli již před 2000 lety. Tmavě červená barva z řepy se objeví v moči nebo i ve stolici. Pokud ji sníte, můžete si myslet, že máte v moči nebo ve stolici krev. To je obzvláště znepokojivé pro lidi, kteří používají léky na ředění krve, protože krvácení je jedním z rizik těchto léků. Obarvení moči nebo stolice dočervena po snědení řepy není z krve, ale z látek, které se nazývají betalainy. Batalainy jsou přírodní pigmenty, které dodávají řepě její charakteristickou purpurovou až temně rudou barvu. Při snědení řepy se tyto pigmenty dostávají do moči a stolice a obarvují je. Betalainy mají léčivé účinky - mohou snížit zánět v těle a chránit DNA před oxidačním poškozením a pomáhají udržovat zdravé a pružnější cévy. Ve větším množství však může červená řepa přispívat k tvorbě ledvinových kamenů.

Zdroj: Červená řepa - kontraindikace

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diviš M..

Jak vadí červená řepa při užívání Warfarinu zda moc ředí krev nebo málo. Děkuji

Zdroj: diskuze Červená řepa a warfarin

Nutriční hodnoty červené řepy

Jeden čtvrtlitrový hrnek vařené červené řepy poskytuje asi 3 gramy bílkovin, 17 gramů sacharidů a 3,4 gramů vlákniny. Červená řepa je obzvláště bohatá na folát a minerály měď, mangan a draslík. Řepná nať (zelené listy) je také jedlá a je dobrým zdrojem antioxidačních vitamínů C a beta karotenu a také vitamínu K, který je nezbytný pro zdravé kosti a srážení krve.

Největší výživový bonus červené řepy pochází z jejich betalainů. Červená řepa obsahuje širokou škálu antioxidačních sloučenin ze skupiny betalainů a každá z nich má různé zdravotní přínosy. Dvě z nejsilnějších jsou betanin a betanidin.

Zdroj: Červená řepa - kontraindikace

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík.

Na ředění krve beru anopyrin 100mg jednou ráno.
Dále beru Atoris 1 večer .
Mohl bych místo těchto léků užívat XARELTO na ředění krve?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nové léky na ředění krve

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na začátku je třeba říci, že červená řepa se může konzumovat, i když se užívá Warfarin.
Warfarin je lék na ředění krve. Jeho účinek je založen na vychytávání vitamínu K. Čím méně bude v lidském organismu vitamínu K, tím déle bude trvat, než se krev srazí (krev bude delší dobu tekutější). Proto je třeba při léčbě Warfarinem dodržovat dietu, která dodá každý den stejné množství vitamínu K. Z tohoto důvodu lze určit potraviny, které mohou negativně ovlivňovat léčbu Warfarinem tím, že obsahují velké množství vitamínu K. Bulva červené řepy je potravina, která nemá velké množství vitamínu K a proto je možné ji bez problému konzumovat i při léčbě Warfarinem v libovolném množství. Jinak je to ale se zelenou natí červené řepy, která je také jedlá a často se používá. Zelené listy červené řepy obsahují vysoké množství vitamínu K a je potřeba být na pozoru, protože deset listů natě z červené řepy pokryje 100% možného příjmu vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená řepa a warfarin

Červená řepa a ledvinové kameny

Červená řepa obsahuje hodně kyseliny šťavelové a proto byste se jí měli vyhnout, pokud držíte dietu s nízkým obsahem oxalátů. Oxaláty jsou soli kyseliny šťavelové. U některých lidí může konzumace potravin s vysokým obsahem oxalátů způsobit ledvinové kameny, zvláště pokud se jí ve velkém množství.

Zdroj: Červená řepa - kontraindikace

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Šatanová.

Chci se zeptat na lék Lixiana 60mg , na ředění krve které léky se mohou užívat ja uživám apoibuprofen na bolest kloubu.Taky z bylin se chci zeptat na bylinu komonici lékařskou, která má být též na ředění krve, jestli je vhodná? Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Lixiana je nový lék proti sražení krve, který je stále ve fázi testování a teprve se vyhodnocují všechny možné interakce. Výhodou Lixiany je, že nevyžaduje žádnou dietu - můžete jíst co chcete. S interakcí s jinými léky je to už trochu horší. Je mnoho léků, které zvyšují i snižují účinky Lixiany, ale jejich dostupnost je vázána na lékařský předpis, takže vždy informujte všechny lékaře, že užíváte Luxianu a oni se k tomu přizpůsobí se svým předpisem. Co se týče bylinek, tak zatím je prokázána interakce s třezalkou tečkovanou, ale pro vaší bezpečnost byste neměla užívat žádné bylinky během léčby Lixianou. Volně prodejné léky proti bolesti, jako je například Ibuprofen, zvyšují riziko krvácení, obzvláště když se užívají dlouhodobě. Požádejte svého ošetřujícího lékaře o předpis na vhodnější lék proti bolesti, který bude možné užívat bez rizika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opuncie ředení krve

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Diskuze

V diskuzi XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ukrij74.

Může mně někdo odpovědně sdělit, který lék na ředění krve trvale užívaný nejméně poškozuje ledviny?

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE A OČKOVÁNÍ NA COVID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den,aplikuji si injekčně lék ZIBOR na ředění krve.Mám jít na očkování vakcinou Moderna.Jsem 60+ Je to vhodné?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vakcína proti COVID-19 je pro vás vhodná, i když se léčíte injekcemi Zibor. Oznamte tuto skutečnost lékaři, u kterého vám bude aplikována vakcína.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve a očkování na COVID

Kdy ředění krve může ublížit

Pacient, který užívá lék na ředění krve, si svévolně vezme lék, který také ředí krev, a posléze může třeba i vykrvácet, protože jeden lék znásobí účinnost toho druhého. Velice často také dochází k nevhodným kombinacím z důvodu volného prodeje některých léků, které si koupíme, aby nám bylo lépe, respektive abychom vyřešili nepříjemné projevy nachlazení a podobně. Velmi oblíbeným lékem je určitě Brufen, sám o sobě tento lék není vhodný k časté konzumaci. Kombinace s léky na ředění krve pak může způsobit vážné zdravotní stavy, které mohou skončit i úmrtím. Pokud užíváte léky na ředění krve, vždy byste o tom měli informovat lékaře, když vám předepisuje nový lék.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otto Gross.

Dobry den,

muzu se zeptat, zda cervena repa je vhodna pri dne, jako cisteni ci pomoc se zbavit nadbytecne kyseliny mocove? Nektere zdroje uvadeji ze je plna purinu a jine neuvadeji nic.
To same bych se chtel zeptat na spirulinu a chlorellu. Nekde uvedeno, ze pomaha, nekde naopak.

dekuji za odpovedi.
Otto Gross

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa z pohledu pacienta trpícího dnou není dobrá volba. Červená řepa sice dokáže léčit zánět při artritidě díky obsahu červeného barviva a dusičnanů, ale zároveň obsahuje oxaláty, které způsobují ledvinové kameny. Dna rovněž hraje významnou roli při tvorbě ledvinových kamenů. Bezpečné množství červené řepy je maximálně půl hrnku nakrájené řepy denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Alkohol a ředění krve

Není nápoj jako nápoj. Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev, způsobuje únavu. Paradoxně to lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sestavte s maminkou vyvážený týdenní jídelníček z toho co ji chutná a ten pak několik týdnů neměňte. Po prvním týdnu tohoto jídelníčku nechte mamince odebrat krev na zjištění její krevní srážlivosti u lékaře, který ji předepisuje Warfarin. Lékař podle výsledků upraví dávkování Warfarinu. Až se jí jídelníček přejí, tak sestavte nový a celý proces s odběrem krve zopakujte. V jídelníčku zcela vynechte grapefruity a kadeřávek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Alkohol při užívání léků na ředění krve

Obecně lze říci, že pití během užívání antikoagulancií je špatný nápad a doporučuje se zdržet se jakékoli konzumace alkoholu.

Situaci ještě zhoršuje skutečnost metabolické změny, ke které dochází v játrech při pití alkoholu. Ta může významně změnit účinnost léků na ředění krve. Může to snížit účinnost léku nebo to může zvýšit konkrétní mechanismus účinku a mít opačný účinek (např. ještě silnější krvácení). Výsledek závisí na jednotlivci.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Léky na ředění krve a alkohol

Nepravidelná větší konzumace alkoholu může způsobovat kolísání hodnot INR. Po požití nadměrného množství alkoholu může dojít ke změnám hodnot INR, proto je tento fakt důležité nahlásit ošetřujícímu lékaři, který vám ihned stav INR zkontroluje.

Zdroj: Ředění krve

Červená řepa a vitamín K 

Řepa je bohatá na vitamín C (posiluje imunitu), vlákninu a nezbytné minerály, jako je draslík (zásadní pro zdravé nervy a funkce svalů), mangan (dobrý pro vaše kosti, játra, ledviny a slinivku břišní), vápník či železo. Řepa také obsahuje kyselinu listovou, která pomáhá snížit riziko vrozených vad, a je proto vhodná pro těhotné.

Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy červené řepy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a cesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje nejen výše zmiňovaný vitamín C, ale i vitamíny skupiny B a další.

Warfarin je lék užívaný k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jeho účinek je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu. Vitamín K je látka rozpustná v tucích s vlivem na srážení krve, na stavbu kostí a ukládání glukózy v játrech. Doporučená denní dávka vitamínu K je u mužů 80 µg a u žen 70 µg. Pokud jeho příjem kvůli potravě kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného Warfarinem může vážně ohrozit.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Jak často jíst červenou řepu

Červená řepa má vyšší obsah sacharidů, přesto nepatří mezi zeleninou k těm nejsladším druhům. Většina lidí může v klidu konzumovat červenou řepu několikrát týdně (jejich listy v neomezeném množství) a užívat si nejen její sladkou, lehce zemitou chuť, ale i velké množství živin.

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP