Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

DIETA PŘI LÉKU WARFARIN

OBSAH

Dieta

Warfarinová dieta nemá s hubnutím nic společného, je určena výhradně pro pacienty užívající tento lék na úpravu krevní srážlivosti. Dnes už lékaři netrvají na přísném omezení nebo úplném vynechání určitých potravin. Mnohem důležitější jsou stabilní hodnoty vitaminu K, bez výkyvů. Doporučuje se proto především vyvážená strava založená na pestrém jídelníčku.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI POUŽÍVÁNÍ LÉKU WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

nasidili mi WARFARIN ORION a tak tápu co mohu jíst a co né,má někdo skušenosti s potravinami,které mohu,musí být kořenová zelenina vařená? Co třeba maso,párky,salámi,olomoucké tvarůžky adt,jaké léky mohu používat léky na klouby Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Prosím o radu co lze konzumovat včetně ovoce a zeleniny a jiné potravy.Děkuji předem za radu a doporučeni.

Zdroj: diskuze Dieta při používání léku warfarin

Warfarin a vitamin K

Vitamin K je rozpustný v tucích a má vliv právě na krevní srážlivost, kromě toho ovlivňuje stavbu kostí a ukládání zásobního glykogenu v játrech. Ženám se doporučuje asi 70 μg vitaminu K ve stravě, mužům 80 μg denně. Lék Warfarin je schopen blokovat působení vitaminu K – jednu z nezbytných látek zodpovědnou za srážení krve. Za normálních okolností dokáže vitamin K pomoci třeba v případě krvácející rány, urychlí totiž vznik strupu. Stejně tak však může být nebezpečný, pokud je ho v krvi moc. Pak snadno dojde ke zmíněné embolii. A právě Warfarin jako jeden z mála léků je schopen jejímu vzniku předejít. Jedná se však o lék s řadou nepříjemných vedlejších účinků, jehož užívání s sebou nese i řadu rizik. Proto je jeho výdej striktně vázán na lékařský předpis.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VPLYV NA SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Spišiaková.

Dobrý deň,prosím Vás manžel užíva Warfarin 5 mg 2 tabl.denne, chceli by sme mať ešte dieťa. Aký má Warfarin vplyv na kvalitu sperma? Má radšej pri pokusoch o dieťa Warfarin vysadiť a nahradiť ho napr. injekciami Fraxiparin ?
Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin nemá žádný vliv na kvalitu ani na množství spermatu. Rozhodně ho kvůli početí nevysazujte ani nenahrazujte. Na podporu tvorby spermatu použijte zinek. Zinek je nejvíce obsažen v dýňových semínkách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a vplyv na sperma

Dávkování léku Warfarin

Warfarin patří do kategorie léků známých jako léky s „úzkým rozmezím účinnosti“. U většiny indikací se cílový antikoagulační účinek pohybuje v rozmezí 1,8 až 3,0. U lidí s mechanickou náhradou srdeční chlopně a při určitých dalších onemocněních je rozmezí 2,5 až 3,5. Tato rozmezí představují všeobecná doporučení. Váš lékař může podle Vašeho zdravotního stavu stanovit rozmezí jiné.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Jak Warfarin funguje?

Warfarin částečně blokuje účinek vitamínu K v játrech. Vitamín K se podílí na tvorbě bílkovin nezbytných pro srážení krve. Vitamín K se přirozeně vyskytuje v různých potravinách (například v listové zelenině). Warfarin jednak snižuje schopnost těla vytvářet bílkoviny krevní srážlivosti, čímž zabraňuje vzniku patologických sraženin, jednak urychluje přirozený proces těla, při kterém se odbourávají sraženiny již vzniklé (přímý vliv na rozpouštění sraženin Warfarin nemá). Warfarin začíná snižovat rychlost srážení krve do 24 hodin od podání léku. Plný účinek Warfarinu by se pak měl dostavit do 72 až 96 hodin od podání léku. Během celé léčby je bezpodmínečně nutné dodržovat lékařem stanovené dávkovací schéma, aby nedocházelo ke kolísání hladiny Warfarinu v krvi.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UŽÍVÁNÍ MARIHUANY, JAKÝ TO MŮŽE MÍT NA LÉČBU VLIV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Cetl.

Dobrý den užívám Warfarin a chtěl bych vědět jestli účinek marihuany THC má vliv na působení léku Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Marihuana může zvýšit antikoagulační účinek warfarinu inhibicí jeho metabolismu. Při současném kouření marihuany a užívání warfarinu může docházet ke krvácení z nosu a zvýšenému výskytu modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a užívání marihuany, jaký to může mít na léčbu vliv?

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi UZIVAM WARFARIN MOHU ANANAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada tinglova.

dobry den co muzu za ovoce vcetne ananasu konzunovat pri uzivani leku warfarin a leku na cukrovku dekuji tinglova milada

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Uzivam warfarin mohu ananas

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Salvét.

Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis má oproti Warfarinu výhodu v tom, že nevyžaduje žádnou dietu. Můžete jíst cokoliv.
Jen si dejte pozor na určité léky, například při léčbě bolesti. Společně s Eliquisem nesmíte užívat aspirin a nesteroidní protizánětlivé léky (tzv NSAID), kam patří například Ibuprofen. Na bolest z volně dostupných léků můžete použít pouze paracetamol.
Dále se Eliquis nesmí užívat společně s těmito antidepresivy: selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) nebo inhibitory zpětného vychytávání serotoninového norepinefrinu (SNRI).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Dieta při warfarinu

Dieta při léčbě warfarinem není přímo nutná. Je ale důležité, aby si pacient hlídal příjem potravin obsahující vitamín K, protože jak příliš nízký, tak ale i naopak vysoký, případně kolísavý příjem tohoto vitamínu může léčbu warfarinem zkomplikovat. Lék warfarin totiž funguje na tom, že blokuje účinku tohoto vitamínu v lidském organismu (vitamín K má vliv nejen na krvácivost, ale i na léčbu osteoporózy, na stavbu a stav kostí, ukládání glukózy do zásoby v játrech).

Při nasazení léčby tímto lékem by měl pacient svého lékaře informovat také o tom, jestli drží nějakou dietu, případně jestli se stravuje nějakým alternativním způsobem (veganství, vegetariánství a jiné).

Celkově se ale nedoporučuje měnit výrazně složení nebo množství stravy, je jen třeba dbát na pestrost stravy a nepřejídat se (ani nehladovět). Stejná doporučení platí i pro nápoje. Pití alkoholu není u warfarinu zakázané, ale musí být velmi omezené (stejně jako u jiných léků), doporučuje se maximálně jednou denně třeba 0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu. Více alkoholu se nedoporučuje.

Zdroj: Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Poradna

V naší poradně s názvem FUROLIN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Začla jsem brát furolin na zánět močových cest.....beru ještě warfarin.....a jak člověk lítá po doktorech...jeden řekne berte warfarin....druhý řekne neberte warfarin.....nemáte někdo zkušenost s kombinací tohoto léku?.....už opravdu nevím, co si mám o lékařích myslet ....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Furolin obsahují účinnou látku Nitrofurantoin a ta nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Furolin lze bez obav užívat společně s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A K2 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína Kollnerová.

Mockrát děkuji za odpověď.
A tedy využiji ještě k jedné otázce, jak je to s K2 a Warfarinem. Jak to laicky chápu, K2 posiluje stěny cév,které Warfarin naopak oslabuje a tenčí ? A hrozí tedy větší riziko infarktu apod. ? Je tedy vhodné užívat u Warfarinu tento vitamín?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užíváte-li Warfarin, tak byste neměla používat žádnou formu doplňků vitamínu K2, jinak by to mohlo neutralizovat účinek léku Warfarin. Pokud budete často chodit na sluníčko, tak získáte přirozenou cestou vitamín D a pak již nepotřebujete doplňovat vitamín K2.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křemelina

Dieta při Warfarinu

Lékař vám dávku Warfarinu upraví tak, aby bylo méně pravděpodobné, že se u vás vytvoří patologické krevní sraženiny, ale také se může stát, že nebudete zcela schopni sraženiny tvořit a budete déle krvácet nebo se začnou tvořit modřiny. Jakmile vy a váš lékař najdete správnou dávku právě pro vás, je důležité, abyste se snažili udržet příjem vitaminu K relativně stabilní hodnotě ze dne na den. To znamená, že pokud budete dodržovat stejnou dietu a jíst téměř stejné množství potravin s vitamínem K každý den, Warfarin by měl dobře fungovat.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
po dvou plicních emboliích už musím Warfarin užívat doživotně.
Nikde jsem tu nečetla dotaz na fíky. Jak je to prosím s užíváním léku a těmito plody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je třeba udržovat sále stejný příjem vitamínu K každý den. Pro ženy je tato hranice na úrovni 90 mikrogramů vitamínu K a pro muže 120 mg. Fíky patří mezi potraviny s průměrným obsahem vitamínu K. 100 gramů čerstvých fíků obsahuje 5 mg vitamínu K, ale 100 gramů sušených fíků má vitamínu K 16 mg. Fíky můžete bez obav konzumovat, i když užíváte Warfarin, ale v případě sušených je třeba hlídat jejich množství, aby vám to nerozkolísalo váš vyvážený jídelníček, který si určitě při této léčbě držíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

Lék Warfarin

Warfarin, často nesprávně označovaný jako Varfarin, je jeden z léků, který zabraňuje krvi, aby se srážela. Podobně funguje jed na krysy, který způsobí kryse vnitřní krvácení a ta zemře. Warfarin byl zprvu vyvinut a používán právě jako jed na hlodavce. Medikament za určitých okolností působí proti vitamínu K, který je důležitý pro mnoho životních funkcí.

Účinná látka Warfarinu zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitamínu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku tak může dojít ke krvácení. Proto je důležité užívat Warfarin přesně podle doporučení lékaře.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka.

Dobrý den, tatínek na jaře prodělal CMP, byl mu (v nemocnici) předepsan lék Pradaxa. Když ale potřeboval nový recept, lékař (specialista) mu řekl, ze mu Pradaxu psát nemůže (resp. pouze s plnou úhradou, což si tatínek nemůže dovolit), pouze Warfarin. Jak je možné, ze v nemocnici mu Pradaxu napsat mohli, a jiný lékař nemůže? Co bychom měli udělat?
Děkuji,
Š. Dostalova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V nemocnici použili lék Pradaxu kvůli její bezproblémové interakci. U Warfarinu je přeci jen trochu zdlouhavé vyladit dávkování, aby se udržela správná srážlivost krve. Jinak je lék Warfarin skvělý a mnoho lidí mu vděčí za prodloužení života. Když se vyladí jídelníček a absolvují se pravidelné měsíční kontroly srážlivosti krve, tak je Warfarin opravdu nejlepší volba. U léků, jako je Pradaxa nebo Xarelto a podobné, které se také používají na úpravu srážlivosti, se sice nemusí držet dieta, ale jejich cena je příliš vysoká a není možné je plně hradit z veřejného zdravotního pojištění pro všechny pacienty. V některých případech to ale jde a podmínky jsou přesně vyjmenovány na stránkách lékového úřadu SÚKL, tady: www.sukl.cz/modules/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Citrusové plody a Warfarin

Velkým nepřítelem léků je grep, nežádoucí účinky mají ovšem všechny citrusové plody. Platí přitom jednoduché pravidlo, že čím větší plod, tím vyšší účinek na léky má. A jak je to s Warfarinem? Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Toto zjištění ukazuje, že ovocné šťávy mohou nepříznivě ovlivňovat účinky i jiných léků. Z tohoto důvodu by lékaři předepisující Warfarin měli pacienty vždy upozornit na konzumaci citrusových plodů a sledovat u svých pacientů mezinárodní normalizovaný poměr (INR) častěji. Preventivním opatřením u pacientů užívajících Warfarin je podstoupit INR měření asi 2 až 7 dní po zahájení nebo změně jakékoliv bylinné léčby. Při užívání Warfarinu je také možná interakce s brusinkovým džusem.

Citrusové plody konzumované opravdu v malém množství při užívání Warfarinu nevadí. Doporučuje se však nezapíjet lék Warfarin džusy z citrusů. Léky je lépe zapíjet čistou vodou.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP