Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

JAKÉ HODNOTY PŘI MĚŘENÍ WALFARINU

OBSAH

Quick test doma

K provedení testu Quick v domácích podmínkách budete potřebovat testovací proužky a přístroj CoaguChek. Každý testovací proužek má testovací oblast obsahující protrombinovou reagencii. Po nanesení krve se reagencie rozpustí a proběhne elektrochemická reakce, která se převede do hodnoty času srážení, která se zobrazí na displeji přístroje v jednotkách INR (International Normalized Ratio).

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem se usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby.

Cena přístroje CoaguChek je 17.600 Kč. Testovací proužky stojí 3000 Kč za 24 proužků. Aktuální cena je vidět zde: měření Quick doma cena. Přístroj i proužky mohou být hrazeny zdravotní pojišťovnou. Dotažte se u své zdravotní pojišťovny na podmínky získání úhrady .

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo Mašlonka.

U lekaře mi byla naměřena hodnota INR 6.1 jake je nebezpeči na lidsky organismus a jak se lečí.Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Zdroj: diskuze Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paracetamol je doporučeným lékem proti bolesti pro příležitostné užívání při užívání Warfarinu.
Nicméně užívání více než malých občasných dávek paracetamolu nebo jejich užívání po delší dobu, může zvýšit váš mezinárodní normalizovaný poměr (INR) a způsobit zpomalení krevní srážlivosti. To znamená, že zde existuje riziko krvácení a je pravděpodobnější, pokud se paracetamol užívá v dávkách vyšších než 2 g (4 tablety) denně po dobu delší než několik dní.
Pokud paracetamol interaguje s warfarinem a ovlivňuje INR, tak nejvýraznější účinky se zaznamenávají mezi prvním a třetím týdnem po začátku užívání paracetamolu, ale účinky mohou být pozorovány dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Jak si vysvětlit naměřené hodnoty

Cukrovka se posuzuje dle naměřených hodnot. Svou glykemii včetně té postprandiální by si měl pacient sledovat sám. Takovému postupu se říká selfmonitoring, což znamená pravidelné měření glykemie glukometrem u sebe sama. Rozhodně nestačí provést jedno měření za den. Představu o celodenním vývoji glykemie si lze relevantně utvořit jen tehdy, pokud se pacient měří sedmkrát až osmkrát denně.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Poradna

V naší poradně s názvem STUPNICE MĚŘENÍ CUKRU V KRVI TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Žurek.

Glukometrem naměřím hodnoty 158,146 atd.Jsem zvyklý na 7,1..8,6.Jaký je převod? Žurek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty v desítkách 158, 146 a podobně, jsou hodnoty glukózy v miligramech na decilitr krve. Hodnoty, na které jste zvyklý 7,1 a 8,6 jsou v milimolech glukózy na litr krve. Převod je jednoduchý. Stačí, když hodnotu z glukometru vydělíte 18. Takže potom hodnota 158 bude znamenat 8,78 a hodnota 146 zase 8,11.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hodnota cukru u zdravého člověka kolísá mezi hodnotami 3,5–6,5 mmol/l. Měření se provádí dvojím způsobem: v rámci běžné kontroly u diabetologa, nebo se pacient měří sám takzvaným selfmonitoringem. Opakovaná měření glykémie zaručují jediný způsob, jak získat obraz o hladinách glykémie v průběhu dne. Potvrzují správnost nastavené léčby nebo naopak varují, že organismus je v nebezpečí. Proto je nutné si glykémii měřit pravidelně.

Hodnoty glykemie nalačno jsou velmi důležité.

Provádět pouze jednorázové měření glykémie nestačí. Hladiny krevního cukru se totiž během dne mění v závislosti na jídle, fyzické aktivitě nebo aplikaci inzulinu. Jedno měření neposkytne informaci o tom, zda je denní režim nastaven správně, zda byla podána potřebná dávka inzulinu ve správný čas nebo zda pacient neměl příliš vydatnou večeři.

Doporučovaná měření:

  • první měření po probuzení – hodnoty glykémie nalačno (nebo před ranní injekcí inzulinu);
  • druhé měření před obědem (nebo před polední injekcí inzulinu);
  • třetí měření před večeří (nebo před večerní aplikací inzulinu);
  • čtvrté měření před spaním, alespoň dvě hodiny po večeři.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

ja myslela cukr za dva tri mesice zpetne,myslim 30 az 40,mam 50,je to moc vazne?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

dlouhodobý 43 ,pojištovny uznávají jěště 56 ale to je hranice zdravého člověka

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den,

můžete mi, prosím, napsat, jaké ovoce a zeleninu nesmím jíst při užívání warfarinu?

Děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tibor.

Beru warfarin a hodnoty krve quicku jsou porad jine jake ovoce muzu a jake ne.

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Zvýšená glukóza v krvi

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (> 5,5 mmol/l – na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Hodnota glykemie se může měřit laboratorně, což je velmi přesné měření. Častější způsob měření je pomocí glukometru, což je jednoduchý přístroj určený k domácímu a rychlému měření glykemie.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTY Q se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

děkuji, ale asi jsme si nějak neporozuměli s paní dr.protože mě říkala že čím vyšší hodnota Q tím více K dík za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysvětlení pro vztah "čím vyšší hodnota Q tím více K" - pokud budete mít vysoké Q (krev se málo sráží) o to víc si můžete dopřát vitamínu K. Ale to vy nemáte. Vaše Q je má nižší hodnotu a přebytky vitamínu K by to ještě zhoršily.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Tlak 120/80

Při každém měření krevního tlaku jsou zaznamenávány hodnoty vyššího, takzvaného systolického, a nižšího, takzvaného diastolického tlaku. Pod hodnotami normálního systolického a diastolického krevního tlaku mohou různí lidé chápat různé věci. Jako normální krevní tlak je již po dlouhou dobu označována hodnota asi 120/80 mm Hg, která je vlastní většině našich obyvatel. Typické laboratorní hodnoty nemusí vždy znamenat hodnoty žádoucí, tedy takové, které jsou pro nás ideální.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Již delší dobu mám cukrovku II .typu. V poslední době se hodnoty při měření ráno na lačno pohybují přes 10 mmol . Přesto že beru léky Glimepiryd Sandoz 3 mg ráno, večer a EUCREAS 850 mg. nedaří se hodnoty snížit . zkoušel jsem i
potravinové doplňky Dialevel, Gurmám Mizín bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoký ranní cukr v krvi je častým jevem u diabetu II. typu. Můžou za něj hormony, které se vylučují během spánku. První volbou jak to řešit je změna léčby, proto navštivte svého lékaře a prodiskutujte to s ním. Zárověň si vezměte svůj domácí glukometr a v ordinaci porovnejte jeho měření s tím lékařským.
Pomoci si můžete i sám změnou některých zvyklostí.
- Například je vhodné před spaním sníst něco malého s obsahem sacharidů do 20 gramů. Například jogurt bez tuku, trochu hummusu, malý kousek ovoce a nebo zmrazené hrozny.
- Snížení tělesné hmotnosti má obrovský vliv na ranní glykemii. Máte li nadváhu, tak se snažte zhubnout změnou jídelníčku.
- Zvýšení tělesné aktivity během dne vede k omezení ranní vysoké glykemie. Při jakékoliv tělesné aktivitě se tělo učí pracovat s inzulínem a lépe pak ovládá hladinu cukru v krvi během spánku. Není rozhodující kdy aktivitu vykonáváte. Důležité je dělat ji každý den, abyste se zadýchal a spotil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Referenční hodnoty

Referenční hodnoty kyseliny močové v krvi by měly být v rozmezí 140–340 mikromolů na 1 litr u žen, u mužů může být hodnota kyseliny močové do 420 mikromolů na 1 litr.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Tabulka s krevním tlakem a hodnoty podle věku

Hodnoty můžete nalézt zde hodnoty krevního tlaku podle věku.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobry den. přečetla jsem si hodnoty krve. takže vyznam co je to kvik je to meřeni krve aby nedošlo ku sraženinam pakliže je krev husta musí se ředit tim valfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, i tak by se to dalo laicky říci.

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Laboratorní hodnoty

Laboratorní hodnoty kyseliny močové by měly být tyto:

  • novorozenci 0–6 týdnů: 143–340 μmol/l (sérum)
  • kojenci 6 týdnů – 1 rok: 120–340 μmol/l (sérum)
  • děti 1–15 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • muži 15–110 let: 220–420 μmol/l (sérum)
  • ženy 15–110 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • muži, ženy 15–110 let: 1,5–4,5 mmol/d (moč)

Hodnoty kyseliny močové v krvi se zjišťují odběrem krve ze žíly z ruky (vyšetření séra) nebo sběrem moči za 24 hodin.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

ja myslela cukr za dva tri mesice zpetne,myslim 30 az 40,mam 50,je to moc vazne?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Vencl.

po dnešní kontrole mám dlouhodobý cukr 70 jakou hodnotu má mít ? děkuji

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Závislost GGT na alkoholu

GGT je výrazně zvýšené u alkoholiků, u nichž se jeho stanovení používá ke kontrole léčby. Při opětovné konzumaci se totiž výrazně zvýší. I malé množství alkoholu vypité v rozmezí 24 hodin do odběru krve může dočasně zvýšit hodnoty GGT. Pokud k tomu dojde, je třeba, aby si lékař ověřil opakováním vyšetření z nového odběru krve, že je vše v normě.

Hodnoty GGT se mohou snižovat po jídle, proto se doporučuje, aby se odběr krve prováděl nejméně 8 hodin po jídle (nalačno).

Zvyšovat hodnoty GGT může také kouření.

Hodnoty u mužů jsou většinou o něco vyšší než u žen. Se vzrůstajícím věkem se hodnoty GGT u žen zvyšují.

Lidé afrického původu mají přibližně dvakrát vyšší hodnoty GGT než Evropané.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Hodnoty v krvi

T3 a T4 jsou základní formy hormonů štítné žlázy a vyšetřují se z krve.

  • T3 norma: 3,5–6,5 pmol/l
  • T4 norma: 12–22 pmol/l

TSH: tyreotropin hormon, vylučuje ho adenohypofýza, vyšetřuje se z krve. Podporuje růst a dělení buněk štítné žlázy – zvýšená tvorba hormonů.

  • TSH norma: 0,5–5 mlU/l
  • TSH pod normou = hypotyreóza
  • TSH nad normou = hypotyreóza

AntiTPO protilátky: při autoimunitním onemocnění produkuje vlastní imunitní systém protilátky, které poškozují enzymy štítné žlázy nezbytné pro tvorbu hormonů – tyreoidální peroxidáza (TPO) – vyšetřují se z krve.

AntiTPO protilátky norma: 5–34 klU/l

Tyreoglobuliny: bílkoviny vylučované štítnou žlázou se používají při sledování rakoviny štítné žlázy. Zvýšení hodnot po léčbě znamená návrat onemocnění. Vyšetřují se z krve.

Zdroj: Jaké příznaky má štítná žláza

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Jak snížit hodnoty GMT

Hodnoty GMT nestoupají náhle po vypití alkoholu, ale jsou trvale zvýšené například při poškození jater. Při abstinenci dochází k poklesu aktivity GMT o 50 % za 2 týdny, o 100 % za 5 týdnů. K normalizaci by teoreticky mělo dojít do 5 týdnů. GMT je však markerem dlouhodobého abúzu alkoholu. Pro diagnózu akutního i chronického abúzu alkoholu a k monitoraci abstinence osob v protialkoholní léčbě se jeví jako vhodnější stanovení markeru CDT (carbohydrat deficitní transferin).

Normální hodnoty:

  • Děti: 5–13 U/l
  • Ženy: 4–18 U/l
  • Muži: 6–28 U/l

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Hodnoty cholesterolu s vysvětlením

Co znamená cholesterol 6

Koncentrace celkového cholesterolu 5,0–6,0 mmol/l je považována za hraniční, nad 6,0 už za vysokou.

Co znamená hodnota cholesterolu 7

Tuky v krvi škodí tělu tím, že se usazují do cév a časem je mohou ucpávat. Je to jeden z rizikových faktorů pro vznik srdečního infarktu, ale i cévních mozkových příhod a podobně. Hodnota cholesterolu 7 je již vysokým rizikem.

Co znamená cholesterol 8

Cholesterol je v dnešní době hodně diskutované téma. Od 60. let minulého století se ve velkých i menších studiích opakovaně potvrzoval negativní vztah mezi chorobami oběhového aparátu a hodnotou tuků v krvi. Díky rozvoji laboratorních a zobrazovacích metod bylo upřesněno, jakým způsobem dochází k ukládání určité skupiny tuků do aterosklerotického plátu, který je podkladem 95 procent ischemických postižení. Důležitá je tedy nejen hladina cholesterolu (celkového, jeho frakcí, triacylglycerolů) v krvi, ale také (ne)přítomnost aterosklerotických plátů v tepnách. Jsou-li pláty přítomny, hodnotí se jejich vzhled, velikost, odhaduje se riziko dalších komplikací (prasknutí plátu) a podle těchto zhodnocení se dále doporučuje léčba. Vždy je třeba poučit pacienta o vhodné stravě a také o pohybu (aerobním, tedy spíše vytrvalostním, nikoli silovém), který je přínosný nejen pro zvýšení výkonnosti pacienta, ale i pro optimální hodnoty tuků a cukru v krvi.

Záleží na individuální míře rizika daného pacienta, nedá se paušalizovat, jaké hodnoty cholesterolu jsou již „špatné“ a jaké nikoli. Celkové posouzení a návrh léčby jsou vždy na ošetřujícím lékaři, který je posoudí podle konkrétní situace. Nicméně určitou orientaci podává doporučení pro léčbu dyslipidemií v dospělosti, vypracované Českou společností pro aterosklerózu: celkový cholesterol do 5 mmol/l, nízkodenzitní cholesterol (LDL) do 3 mmol/l, vysokodenzitní cholesterol (HDL) u mužů nad 1,1 a u žen 1,3 mmol/l, hodnoty triglyceridů do 1,7 mmol/l. Snížení hodnot nízkodenzitního cholesterolu je úzce spjato se snížením nemocnosti i úmrtnosti na srdečně-cévní onemocnění. Nejde tedy pouze o jakési virtuální číslo. Takže hodnota cholesterolu 8 je vysoká a záleží na posouzení lékaře.

Zdroj: Hodnoty cholesterolu


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP