Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

KDY VYSADIT PRADAXU PŘED EXTRAKCÍ

OBSAH

Co musí udělat pacient

Léčbu antikoagulancii má v režii lékař, který zhodnotí možnosti podání léku dle aktuálního stavu pacienta. Pokud pacient Pradaxu užívá, měl by dodržovat níže uvedená doporučení.

Aktualizovaná doporučení pro pacienty:

  • Pacienti by kvůli zvýšenému riziku krvácení měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud v průběhu léčby upadnou nebo se zraní, zejména pokud se uhodí do hlavy.
  • Pacienti užívající jiná antikoagulancia (léky užívané k prevenci vzniku krevních sraženin) nesmí užívat Pradaxu, kromě doby, kdy jsou převáděni z jiného antikoagulancia na Pradaxu nebo naopak.
  • Pokud mají pacienti nějaké otázky, měli by se zeptat svého lékaře nebo lékárníka.

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teodora.

jak dlouho je třeba vysadit pradaxu před plánovaným trhání zubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postup vysazení Pradaxy musí s vámi naplánovat váš zubní lékař. Pradaxa pro vás představuje lék na život a jeho vysazení vás může ohrozit. Proto je třeba, aby na to dohlížel lékař a měl za to odpovědnost. Doba, kdy se Pradaxa neužívá před plánovaným výkonem, se pohybuje od 24 hodin až po týden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Co musí udělat lékař

Pokud lékař pacientovi předepíše Pradaxu ve striktně daných indikacích, měl by dodržovat následující doporučení.

Aktualizovaná doporučení pro předepisující lékaře:

  • Předepisující lékaři by měli pamatovat na potřebu dodržovat všechna nezbytná bezpečnostní opatření v souvislosti s rizikem krvácení, včetně hodnocení funkce ledvin před léčbou u všech pacientů, během léčby v případě, že je podezření na poruchu funkce ledvin, včetně potřeby snížení dávky u některých pacientů.
  • Pradaxa nesmí být užívána pacienty se stavy, u nichž hrozí vysoké riziko krvácení (podrobnosti viz aktualizované SPC).
  • Pradaxa nesmí být užívána pacienty, kteří užívají jiná antikoagulancia, kromě situace, kdy jsou převáděni z jiného antikoagulancia na Pradaxu nebo naopak (podrobnosti viz aktualizované SPC).

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Diskuze

V diskuzi ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Mám prokázanou alergii na heparin, dále se objevila i na Pradaxu, na doporučení lékaře jsem musela ihned vysadit. Bolest žaludku, a postupné zhoršovani polykání. Po vysazení léku okamžitě zlepšení. Je něco jiného co by bylo pro mne vhodné? (Operace nohy, páteře....) Děkuji za radu ,Zvelebilova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Extrakce zubů před radiační terapií se doporučuje pro snížení rizika osteonekrózy čelistí po ozáření hlavy a krku. Riziko osteonekrózy v ozařovaných oblastech je přítomno po celou dobu života pacienta. Neexistuje žádný „bezpečný“ časový limit pro čekání na extrakci nebo operaci v těchto oblastech. Proto musí být pacient před zahájením radiační terapie informován o potenciálním celoživotním riziku, i když jsou zuby velmi zdravé.
Extrakcí zubů před ozařováním se riziko osteonekrózy eliminuje. Pokud extrakci zubů odmítnete, což je jedna z možností, riskujete významné budoucí komplikace ve formě odumření čelistní kosti a její následné vyoperování, což není vůbec nic hezkého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Co místo Warfarinu

Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu nových perorálních antikoagulancií, jako je Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, není nutná v perioperačním období či při invazivních výkonech přemosťovací léčba nízkomolekulárním heparinem. Zmíněná léčiva stačí obvykle vysadit krátce před procedurou a po jejím absolvování se v jejich užívání co nejdříve – jakmile to dovoluje klinický stav a je ustavena hemostáza – pokračuje. Bohužel vzhledem k výši ceny, kdy měsíční terapie moderními preparáty vychází na cca 2 000 Kč, zůstává Warfarin stále lékem první volby v hrazené antikoagulační léčbě. Zdravotní pojišťovny České republiky platí Pradaxu a jiné podobné přípravky v indikacích prevence ischemického iktu u nemocných s nevalvulární fibrilací síní a při léčbě hluboké žilní trombózy a plicní embolie či jejich rekurence jen v případě prokázané kontraindikace warfarinu (nemožnost pravidelných kontrol INR, výskyt závažných nežádoucích účinků při léčbě warfarinem, nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0; rezistence na warfarin, tedy nutnost podávat denní dávku více než 10 mg), jinak je pacient nucen si je v plné míře hradit sám.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA 150MGA TRHÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE PROSROVÁ.

DOBRÝ DEN,JDU NA TRHÁNÍ ZUBŮ A BERU 150MG PRADAXU--JAK DLOUHO PŘED ZÁKROKEM PŘESTAT PRADAXU BRÁT?DĚKUJI ZA ODPOVĚD

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na přerušení léčby Pradaxou se musíte dohodnout se svým stomatologem. Je třeba znát váš zdravotní stav a přerušení správně naplánovat. Také je důležité, aby byl za přerušení vaší antikoagulační léčby někdo odpovědný. Proto se obraťte na svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa 150mg

Zkušenosti s Pradaxou

Pradaxa má několik zásadních výhod. Její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že například před nějakým chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutná zvláštní dieta a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ PO EXTRAKTU STOLIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Korčáková.

Manžel užívá prostředek pro ředění krve, lékaři to opomnel sdělit. Dnes je druhý den po extrakci, manžel přidržuje u rány tvrdý smotek gázy, ale krvácení nepřestává. Léky na ředění krve vysadil, dnes je třetí den po extrakci.
Předem děkuji za radu. DK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba se neprodleně spojit s lékařem, který předepisuje Warfarin a sdělit mu tuto situaci. Z vašeho dotazu není jasné, proč Warfarin užívá a jaká tedy hrozí rizika při jeho vysazení. Ihned lékaři zavolejte a zeptejte se, jak máte dále postupovat. Tato zkušenost je pro vašeho manžela ponaučení pro příště, aby věděl, že musí informovat jiné lékaře o tom, že užívá Warfarin. Je to nebezpečné a při ztrátě velkého množství krve může být ohrožen na životě. Nepodceňujte to a hned volejte lékaře!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení po extraktu stoličky

Jak poznat zánět po vytržení zubu

Zánět po extrakci zubu bývá závažnou, ale poměrně častou komplikací a jeho řešení je většinou dlouhodobé a vyžaduje velice dobrou spolupráci pacienta. Projevuje se bolestí, otokem, hnisem a teplotou. ATB terapie a výplachy jsou v rukou stomatologa, co vy můžete udělat, je pečlivá ústní hygiena, výplach Corsodylem, ledovat postižené místo, užívat léky na snížení otoku dásně (například Aescin 2-2-2), NSA na bolest a snížení zánětu (například Ibalgin 400 mg, dle potřeby), někteří stomatologové doporučují Wobenzym.

Rána po extrakci se nesmí takzvaně vybublávat!!!

Po extrakci zubu hrozí rovněž alveolitida (zánět, suché lůžko). A kuřák by měl raději počkat s cigaretami cca 4 hodiny, aby nedošlo k rozpadu přirozeného obvazu, což je krevní sraženina (totéž způsobuje vybublávání).

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN – NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Svatoš.

Jak dopředu vysadit Xarelto před chirurgickým zákrokem ?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysazení léků na ředění krve před chirurgickým zákrokem vždy naplánujte se svým lékařem, od kterého na ně dostáváte recept. Samovolné vysazení těchto léků není dobrý nápad a shánět rady na internetu, bez znalosti vašeho zdravotního stavu, je zahrávání si se životem. Léky na ředění krve jsou vaší vstupenkou na prodloužený život a s touto vážností je třeba přistupovat při jejich užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Jak dlouho trvá suché lůžko

Začátek potíží je obvykle udáván mezi prvním až třetím dnem po extrakci. Hojení po extrakci zubu je individuální. Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitis, periapikální infekce, periodontitis, gingivitis či malhygiena. Dalšími faktory vzniku jsou zejména kouření, užití orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce a nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány. Při správné péči a klidovém režimu by se mělo suché lůžko zahojit během 7 až 10 dnů.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi HRADÍ PRADAXU POJIŠŤOVNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Humplíková.

Dobrý den,
manžel byl již 2x na tzv. ablaci, má stále silné arytmie (je mu 72 let).
Kardiolog mu předepisuje Pradaxu, ale v plné výši si tento lék musí hradit sám. Je nějaká možnost, aby ho proplácena pojišťovna (třeba i s doplatkem)?
Děkuji Humplíková

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hradí pradaxu pojišťovna

Srovnání Pradaxa a Warfarin

Oproti velmi známému Warfarinu má Pradaxa několik zásadních výhod. Například její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že třeba před chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutné sledování stravy a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku pomocí krevního Quickova testu. To vše se u Warfarinu musí.

Zdroj: Lék Pradaxa

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Užívám lék na ředění krve Xarelto. Jsem objednán na punkční biopsii prostaty. Kolik dní před výkonem mám lék vysadit? A kdy pokračovat? Děkuji za informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám váš ošetřující lékař neřekl, že máte Xalerto vysadit, tak léčbu nepřerušujte. Před výkonem jen sdělte, že užíváte Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Komplikace po extrakci zubu

Trhání zubů je poměrně obávaný zákrok, proto existují různé možnosti tišení bolesti a uvolnění stresu. Kromě klasické anestetické injekce můžete zkusit také anestetický plyn, který vás příjemně uvolní a zbaví strachu, nebo analgosedaci, která vás utlumí tak, že zákrok téměř nebudete vnímat.

Častou komplikací je otok po vytržení zubu. Otok vymizí i bez antibiotik, pokud byla správně diagnostikována příčina. Ale může trvat i 5–7 dnů. Otok lze zmírnit chladnými obklady.

Pokud se objeví hnis a silný zápach z úst, je to špatně a je potřeba ránu odborně vyčistit.

Další komplikací po extrakci osmičky může být obnažená kost, jestliže je kost hladká, přeroste a zahojí se.

Při nekomplikované extrakci osmičky je možné najíst se zhruba za 3–4 hodiny. Konzumace alkoholu se doporučuje nejdříve po 48 hodinách. Fyzická zátěž se doporučuje nejdříve za 7–10 dní.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Přechod z Warfarinu na Pradaxu

Pradaxa není náhrada za lék Warfarin. Pradaxa se využívá v ortopedii, kdy je pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že nyní je Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici. Klasickým lékem ve zmíněných indikacích byl dříve zejména Warfarin, ten má však celou řadu nevýhod.

Oproti masově užívanému Warfarinu má Pradaxa několik výhod. Její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že například před nějakým chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako je tomu u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutná zvláštní dieta a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku. To vše se u Warfarinu musí.

Pradaxa má však pro mnohé jednu velkou nevýhodu, a to cenu – jde stále o relativně drahý preparát.

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohu brát na Pradaxu mucosolvan na kašel?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mucosolvan obsahuje látku Ambroxol, jenž ztenčuje a rozrušuje hlen (sputum) a díky tomu se používá k odstranění potíží při léčbě respiračních onemocnění, která mají hustý hlen nebo příliš mnoho hlenu. Ambroxol se také používá jako lék proti bolesti při bolestech v krku, protože má lokální znecitlivující účinek.
Ambroxol nijak neovlivňuje účinky Pradaxy a proto je možné ho bez obav použít ve zde uvedených případech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Příznaky

Někdy se stane, že rána po extrakci sice bolet přestane, ale s novou, daleko větší intenzitou se objeví znovu, zpravidla se tak stane až třetí den po provedené extrakci. Je to způsobeno tím, že krevní koláč v ráně se působením mikrobů přítomných v ústní dutině rozpustil a obnažila se kost zubního lůžka. Tento stav, který je spojen s šedým a páchnoucím povlakem zubního lůžka (někdy je lůžko prázdné a vidíme jenom obnaženou kost), se označuje jako suché lůžko. V případě této komplikace je třeba, aby pacient co nejdříve vyhledal lékařskou péči. Ostatně bolest provázející tuto komplikaci je tak intenzivní, že k tomu pacienta donutí.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Příslušná oblast se nejprve znecitliví místním anestetikem, podaným nejčastěji ke konkrétnímu zubu. V případě jednoduché extrakce lékař zub uvolní od dásně a šetrně vyjme. Pokud se jedná o složitější extrakci například nepříznivě uloženého zubu moudrosti, musí se zub chirurgicky vybavit přímo z kosti, kde je zadržen. Rána se následně zašije. Od toho se odvíjí i délka bolesti. Vytažení zubu (extrakce) je drobný chirurgický výkon, který nevyžaduje speciální léčebný režim ani pracovní neschopnost. Rána po extrakci zubu začne přirozeně bolet po odeznění znecitlivění, tedy za 2–3 hodiny po výkonu. Pokud proběhla extrakce hladce, postačí bolest ztišit 1–2 tabletami analgetika (prášek proti bolesti), před užitím je třeba prášek rozpustit ve vodě anebo rozdrtit na menší kousky. Bolest definitivně ustává během několika hodin a rány v ústní dutině se hojí poměrně rychle.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Jak dlouho bolí rána po vytržení zubu

Bolest po extrakci je většinou zvládnutelná běžnými analgetiky, o konkrétním léku je vždy dobré domluvit se s ošetřujícím lékařem. Bolesti mohou trvat několik dnů, zhruba od třetího dne by však měly začít ustupovat. Pokud se naopak zvyšují, objeví-li se otok, nebo dokonce teplota, bude nutné další odborné ošetření.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Hnis po extrakci zubu

Hnis po extrakci zubu je jednou z komplikací, které se při hojení extrakčních ran vyskytují, a za její vznik nelze přičítat vinu lékaři. Léčba spočívá většinou v odstranění eventuálních stehů, v odstranění nekrotických (odumřelých a rozpadlých) zbytků tkáně – nemusí to být vždy hnis – a v aplikaci výplachů a látek, které jednak dezinfikují ránu a jednak podpoří granulaci (novotvorbu vaziva) a tím hojení. Těchto látek je mnoho druhů, často jsou v kombinaci s mulovým drénem. V případě heřmánku lze uvažovat o mírném dezinfekčním účinku, granulační je v tomto případě nulový. Pokud nevznikne hnisavá (purulentní) alveolitida, nepovažují se antibiotika za nutné, snad jen u pacientů silně oslabených či s imunitním defektem jako prevence. K potlačení bolesti kromě běžných analgetik pomůže též aplikace chladu na tvář v místě extrakce.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Kdy pít kávu po vytržení zubu

Dobrou zprávou je, že ranní dávku kofeinu si musíte odříci jen krátce. I když se každý pacient uzdravuje trochu jiným tempem, většina lidí může začít pít malé množství kávy přibližně 5 dní po extrakci. Pokud vše půjde dobře, do dvou týdnů by měl otok ustoupit a vaše ústa by měla být z větší části zahojená. V tu chvíli se můžete vrátit k pití běžného množství kávy.

Zdroj: Káva po vytržení zubu

Co znamená suché lůžko

Alveolitis neboli suché lůžko patří k nejčastějším komplikacím po extrakci dolních zubů moudrosti. Klinicky je tato komplikace charakterizována zejména bolestí obtížně tlumitelnou analgetiky, a to nejen v místě extrakční rány, ale i v oblasti celé dolní čelisti, ucha, bývá přítomen foetor ex ore – zápach z úst. S výraznou bolestí je pochopitelně spojena omezená aktivita pacienta a tím i ekonomické hledisko – pacient je nucen opakovaně vyhledávat lékaře, mnohdy vyžaduje pracovní neschopnost. Začátek potíží je obvykle udáván 1. až 3. den po extrakci.

Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitida, periapikální infekce, periodontitida, gingivitida, malhygiena (špatné čištění zubů). Dalšími etiologickými faktory vzniku jsou zejména: kouření, užívání orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce, nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP