Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

KYSELÉ OKURKY

Patří kedlubna mezi potraviny, které se nesmí jíst při užívání Warfarinu?

Kedlubna patří mezi zeleninu se středním obsahem vitaminu K. Do této skupiny patří: luštěniny, rajčata, papriky, okurky, kedlubny a další zelenina s výjimkou kořenů mrkve, petržele a celeru. V současné době se doporučuje zařazovat uvedené potraviny s ohledem na výjimky do stravy pravidelně, a to v množství podle vašich zvyklostí. Osvědčilo se rovněž dodržování týdenních rozpisů oblíbené zeleniny.

Zdroj: Warfarin a kedlubna

Diskuze: kyselé okurky

Mám ráda domácí kysele okurky mužů je jíst samozřejmě v minimálním množství díky Kudláčková

Zdroj: diskuze Kyselé okurky
Počet odpovědí: 1

Bramborový salát s jablkem

Ingredience:

  • 1 hrst mražených baby mrkviček
  • 1 jablko
  • 1 kg salátových brambor
  • 1 malá sklenice majonézy
  • 1 menší červená cibule
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 vejce
  • kyselé okurky
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Omyté brambory vaříme ve slupce do změknutí. Brambory oloupeme, ještě než zcela vychladnou, pak je nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hrášek a mrkev vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a ještě prolijeme studenou vodou. Hrášek přidáme k bramborám a mrkev předtím ještě pokrájíme. Oloupeme si cibuli a nadrobno ji nakrájíme, na malé kostky nakrájíme i kyselé okurky. Natvrdo uvaříme i vejce a pak je nakrájíme na kostky. Na kostky nakrájíme i jablko (můžeme oloupat). Vše přidáme k bramborám. Zlehka si přihřejeme lák z okurek ten pak společně s majonézou, hořčicí, solí a pepřem vmícháme do salátu. Vše ještě dochutíme, můžeme salát dosolit, dopepřit, přidat cukr, nebo lák z okurek, podle toho co je potřeba. Nakonec se salát nechá v lednici odležet.

Zdroj: Bramborový salát

Diskuze: Re: kyselé okurky

Při Warfarinu je důležité udržet každý den stejné množství přijatého vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Kyselé okurky mají středně vysoký obsah vitamínu K. Takže jednoduše, když si dáte kyselou okurku, tak ten den vyřaďte jinou potravinu se středním obsahem vitamínu K. Pokud sníte na posezení jednu sklenici kyselých okurek, tak tím přijmete asi jednu čtvrtinu celkového množství vitamínu K. Čili okurky ano, ale jen jednu nebo dvě a zároveň snížit příjem jiné zelené potraviny, kterou byste jinak v ten den snědla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselé okurky
Počet odpovědí: 1

Finský bramborový salát

Ingredience:

  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • 2 filé ze sledě
  • 2 lžíce šťávy z řepy
  • 3 mrkve
  • 3 nakládané okurky
  • 4 nakládané řepy
  • 5 brambor
  • Lžíce octa
  • Lžička cukru
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si uvaříme brambory a mrkev do změknutí. Nakládanou řepu nakrájíme na kostičky. Připravíme si zálivku ze smetany, octa, cukru a šťávy z řepy. Zálivku je třeba promíchat a dochutit solí a pepřem. Brambory oloupeme stejně jako mrkev a nakrájíme je. Nakrájíme i kyselé okurky a jablka. Oloupeme cibuli a také ji nakrájíme. Veškerou zeleninu a jablka smícháme. Mezitím si necháme okapat filety a pak je nakrájíme na kostičky. Nakrájíme i červenou řepu. Nakonec vše pořádně promícháme, přidáme zálivku a dochutíme solí a pepřem. Na ozdobu salátu můžeme použít nejen petrželku, ale klidně i vařená vejce.

Zdroj: Bramborový salát

Diskuze: walfarin a okurky,cuketa

Prosím Vás, zda se mohou jíst okurky a cukety. Okurky jsem četla, že loupané, ale cuketa nevím. Děkuji

Zdroj: diskuze Walfarin a okurky,cuketa
Počet odpovědí: 0

Jednoduchý postup

Připravíme si dostatečné množství zavařovacích sklenic, nejlépe stejně velkých a důkladně vymytých. Stejně tak pořádně umyjeme okurky a zeleninu, kterou k nim budeme přidávat, tedy mrkev, cibuli, kořenovou petržel, kopr a třeba i křen, záleží na chuti každého z nás. Do každé sklenice vložíme 5 koleček mrkve, 3 kolečka petržele, kousek cibule, kousek kopru. Do takto nachystaných sklenic vyskládáme okurky a  zalijeme je připraveným nálevem.

Zdroj: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Diskuze: salátové okurky a warfarin

Dobrý den, prosím ruší salátové okurky a rajčata účinnost warfarinu, děkuji Kolorosová.

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin
Počet odpovědí: 2

Mýdlo s kyselým pH

Kyselá mýdla jsou ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Jeho používání je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Kyselé mýdlo podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. V neposlední řadě mýdlo s pH 5,5 zabraňuje množení plísní a bakterií na povrchu pokožky.

Zdroj: pH u mýdla

Diskuze: Re: salátové okurky a warfarin

mohu jist okurky cerstve uzivam valfarin

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin
Počet odpovědí: 2

Na popraskané rty je dobrá okurka

Slupka z okurky totiž obsahuje blahodárné látky, které dokáží uzdravit popraskané nebo suché rty. Z okurky se oloupe tenká zelená slupka, která se pak uřízlou stranou pžikládá na rty. Zde se nechá působit tak 20 minut. Po té se ze rtů sundá a rty se namažou čistou lékařskou vazelínou.


Zdroj: Popraskané rty, to může být plíseň rtů!

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Kyselé zelí - potažmo šťáva přeci obsahuje zvýšené množství vitamínu K, která nemocným škodí. Je to uvedeno v článku nahoře! Být vámi, přečtu si ho pořádně.

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Počet odpovědí: 2

Osvěžující maska z okurek

Tato maska je určena mastné a problémové kůži. Okurky jsou ideální pro velké póry na kůži, protože jejich složení stáhne kůži a minimalizuje tak rozšířené póry. Stačí buď jen plátky okurky přímo na obličeji, nebo jako intenzivní maska s jogurtem. Recept na okurkovou masku: 2 lžíce okurkové šťávy se smíchají se 2 až 4 polévkovými lžícemi přírodního jogurtu nebo tvarohu. Natřete masku na kůži a necháte ji 20 minut působit.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Diskuze: warfarin co můžu jíst

Dobrý den, užívám warfarin a chci se zeptat, zda mohu jíst okurky (čerstvé, sterizilované, kvašáky)

Děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst
Počet odpovědí: 2

Jak dělá bramborový salát Pohlreich

Ingredience:

  • Brambory
  • Celer
  • Cibule (šalotka)
  • Dijonská hořčice
  • Kyselé sterilované okurky
  • Majonéza (domácí: (2 žloutky, 15 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půlky citronu (lžička octa), sůl, pepř)
  • Mražený hrášek
  • Mrkev
  • Pepř
  • Petržel
  • Sůl
  • Vařená vejce
  • Zakysaná smetana

Postup přípravy:

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich doporučuje si brambory na bramborový salát uvařit den předem a přes noc je nechat v lednici (pokud se totiž chystáme dělat bramborový salát na Štědrý den, ušetří nám to čas i nervy). Předem se dá i uvařit mrkev, petržel a celer (nečistit před vařením). Klidně můžeme kořenovou zeleninu vařit společně s bramborami v osolené vodě. Salát by se měl přichystat dostatečně dopředu, aby se stihl rozležet. Uvařené brambory si pak oškrábeme a pokrájíme na malé kostičky. Očistíme si i kořenovou zeleninu a opět ji nadrobno nakrájíme. Zdeněk Pohlreich doporučuje krájet brambory i zeleninu nožem, je to sice časově náročnější, ale zase docílíme přesných kostiček (zelenina by měla být na malinko menší kostičky než brambory). Podle šéfkuchaře totiž velikost brambor a zeleniny má vliv na konzistenci salátu. Nakrájíme si nadrobno i sterilované okurky a oloupanou cibuli. Brambory, zeleninu, okurky, hrášek i cibuli dáme do mísy a přidáme k nim i sůl, pepř, lžíci dijonské hořčice, majonézu a zakysanou smetanu. Vše se pomalu a opatrně (aby se brambory ani zelenina nerozmačkaly na kusy) zamíchá a přilije se k nim troška okurkového láku. Mezitím si dáme vařit vajíčka natvrdo. Jakmile se vajíčka dovaří a vychladnou, tak je oloupeme, pokrájíme a přidáme do salátu. Salát se pak nechá odležet v chladu.

Zdroj: Bramborový salát

Diskuze: varfarin kontra kvašené okurky

Dobrý den.
Mohu jíst menší množství kvašených okurek a ještě jak je to s hlávkovým zelím.Děkuji za odpověď.
Anna
Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Varfarin kontra kvašené okurky
Počet odpovědí: 2

Barevná zelenina rozjasní smysly

Zásobí náš organismus různými antioxidanty a pohled na ní potěší naší mysl.

Kde se nachází: rajčata, okurky, papriky, salát atd.

Zdroj: Mozek v dobré kondici

Diskuze: Re: Re: salátové okurky a warfarin

S okurkami a Warfarinem je problem. Tady je to vyřešeno s více informacemi: diskuze.ceskaordinac…

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin
Počet odpovědí: 2

Rakouský bramborový salát

Ingredience:

  • 1 lžíce kopru
  • 1 salátová okurka
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 zakysané smetana
  • 300 g brambor
  • Majonéza
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si očistíme brambory a vaříme je ve slupce do změknutí. Po vychladnutí brambory nakrájíme na plátky. Připravíme si okurku, tu nakrájíme na kolečka a posolíme (sůl pomůže, aby okurka rychleji pustila šťávu). Šťávu z okurky vylijeme a kolečka z okurky vysušíme a přidáme k nakrájeným bramborám. K bramborám a okurkám přidáme majonézu a zakysanou smetanu. Do salátu přidáme kopr. Podle chuti salát osolíme a opepříme.

Zdroj: Bramborový salát

Diskuze: léčba Warfarinem

Prosím o radu, jestli se mohu jíst zeleniny, např. Moravanka, Kunovjanka, zavařené okurky a nebo okurkový salát dochucený s octem

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Počet odpovědí: 5

Nálev

Nálev na okurky si připravíme nejlépe před zavařováním. V prodeji jsou různé hotové přípravky, například Deko, které se jen zředí ve správném poměru vodou, případně ještě dochutí a  převaří. Poté se jen do každé sklenice přidá 6-8 tabletek sacharinu nebo podobného sladidla. Záleží, jak sladké chceme okurky mít.

Další možností je připravit si nálev podle receptu našich babiček. Do  3 litrů vody přidáme 1 litr octa, přisypeme 400 gramů soli, 15 kuliček nového koření, 10 bobkových listů a 20 hřebíčků. A nakonec dáme nálev převařit na plotnu.

Zdroj: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Třešně nebo třešňový džus

Třešně jsou, ať už kyselé, sladké, červené, černé, ve formě extraktu, šťávy nebo syrové, velmi populárním a potenciálně úspěšným domácím lékem pro mnoho lidí. Třešně dokonce mohou pomoci jako prevence proti výskytu dny.

Zdroj: Dna a přírodní léčba

Co způsobuje citlivé zuby?

Ke zvýšené citlivosti zubů dochází, když ustupují dásně, ochranná „deka“ kryjící kořeny, a obnaží se základní vrstva zubů (dentin). Kořeny obsahují tisíce drobných kanálků, které vedou k zubnímu nervovému centru (dužině). Zubové trubičky (kanálky) umožňují podnětům (teplo, chlad, sladké, kyselé) dosáhnout k zubnímu nervu, což pak vyvolá bolest zubů. Existuje mnoho faktorů, které mohou být příčinou citlivosti zubů.

  • Čištění zubů tvrdým kartáčkem způsobuje poškození skloviny a recesi dásní.
  • Zubní kaz v blízkosti dásně.
  • Recese dásní – odklon dásně od zubu v důsledku onemocnění paradontitidou, dochází k obnažení kořene.
  • Onemocnění dásní (gingivitis) – zanícení a bolest dásní způsobující citlivost ze ztráty podpůrných vazů, které následně odhalují povrch kořene vedoucího přímo do nervu zubu.
  • Popraskané zuby, polámané nebo zlomené zuby mohou vyplnit bakterie ze zubního plaku a způsobit tak zánět.
  • Skřípání zubů, broušení nebo svírání zubů poškozuje sklovinu.
  • Produkty na bělení zubů.
  • Souvislost s věkem – citlivost zubů je nejvyšší mezi 25 až 30 lety.
  • Přítomnost zubního plaku na povrchu kořene.
  • Používání ústní vody – některé ústní vody obsahují kyseliny, které zhoršují citlivost zubů, pokud zasáhnou dentin (střední vrstva zubu). Pokud trpíte dentinovou citlivostí, informujte se u svého zubního lékaře o používání neutrálních fluoridových roztoků.
  • Kyselé potraviny – pravidelná konzumace potravin s vysokým obsahem kyseliny, jako jsou citrusové plody, rajčata, okurky a čaje, způsobuje citlivost zubů.
  • Rutinní stomatologické výkony – citlivost zubů může vzniknout čištěním zubů, kořenovou impregnací, umístěním korunky v restaurovaném zubu. Citlivost zubů mohou způsobit uvedené stomatologické výkony, ale jedná se o dočasný jev, který obvykle vymizí po čtyřech až šesti týdnech.

Zdroj: Citlivost zubů

Okurková maska na bělení pih

Okurková maska bělí a zvláčňuje pokožku. Umístěte na obličej tenké plátky okurky a díky tomu vám vyblednou pihy. Maska by měla být na obličeji 15 až 20 minut. Následně vymačkáte šťávu z okurek a uděláte si při tom jemnou masáž obličeje.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Tekuté nebo tuhé mýdlo

Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité, vzniká mýdlo kyselé. Dle výše uvedeného je tedy jasné, že tekuté mýdlo je ke každodennímu používání vhodnější.

Zdroj: pH u mýdla

Recept na okurkovou limonádu

Standardní okurkáda se dělá jednoduše tak, že nakrájíte okurky na kostičky, rozmixujete na kaši, zalijete vodou, necháte chvíli odstát (v ideálním případě přes noc) a podle chuti dosladíte. A hlavně pořádně vychladit, teplá okurkáda není dobrá. Můžete ji připravovat z oloupaných nebo neoloupaných okurek, je to jedno, ale druhá varianta bude výrazně zelenější. Samotné okurky je dobré přecedit, pokud nechcete pít okurkový salát.

Okurková limonáda zní možná trochu zvláštně, ale je doopravdy chutná, osvěžující a rozhodně je to příjemné zpestření mezi těmi všemi nápoji, které obvykle pijeme. Takže, proč si ji nevychutnat i doma? Potřebujete jen následující ingredience a „recept“ (příprava je totiž tak snadná, že se to ani neodvažujeme nazvat receptem).

Zdroj: Okurková limonáda

Hodnoty pH u kyselého mýdla

Hodnota ochranného pláště naší pokožky je mírně kyselá, pH 4,5–5,5; zabraňuje množení plísní a bakterií na jejím povrchu. Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže vzniká mýdlo kyselé. Na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité.

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Výhody kyselého mýdla

Mýdlo s kyselým pH je ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Použití je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. Pro mytí kůže se používají mírně kyselá mýdla – syndety (SensiGyn, Sensitive).

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Zpevňující maska z mandlí

Recept na mandlovou masku: hrst sladkých mandlí, 3 jahody, ½ okurky, 1 lžička medu, 1 lžička jogurtu. Vše zamíchejte, až z toho vznikne hladký krém. Nechte masku několik minut působit a následně smyjte masku z obličeje. Poté naneste obvyklý denní krém. Hydratační maska z mandlí nevysušuje kůži a může být bezpečně použita i v okolí očí. Kromě toho, že má tato maska silné zpevnění je důležité, aby oči zůstali stále volné.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU