Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE PRADAXA

OBSAH

Strava a Pradaxa

Pradaxa je moderní lék na ředění krve a jeho obrovskou výhodou pro pacienta je, že nemusí držet žádnou dietu, jako je tomu například u léku Warfarin, který má podobné účinky jako Pradaxa. Pradaxa totiž nemá téměř žádné interakce s jídlem. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je konzumace grapefruitu.

Grapefruit může ovlivnit způsob, jakým tento lék funguje. Pokud máte rádi grapefruit nebo pijete grapefruitový džus, omezte množství v případě, že užíváte lék Pradaxa. Bez obav můžete sníst 1 grapefruit nebo vypít 125 ml 1x až 2x týdně.

Doplňky stravy a Pradaxa

Při užívání léku Pradaxa by pacient neměl svévolně užívat následující doplňky stravy:

  • rybí tuk,
  • krilový olej,
  • omega 3 mastné kyseliny,
  • vitamín E,
  • česnek (neplatí to pro malé množství česneku použitého v kuchyni jako koření),
  • bromelain.
Tyto doplňky stravy je možné užívat i nadále, ale jen pod dohledem lékaře, protože mohou nebezpečně ovlivňovat účinky léku Pradaxa na srážlivost krve.

Zdroj: Pradaxa a strava

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM A PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radovan Hnilica.

Je možné při užívání léku Pradaxa 150 na ředění krve brát po operaci lék Wobenzym?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Beru warfarin chtěl přejít na pradaxu. Lepší lék na ředění krve. Mám diabetes. Mám jist zeleninu. U warfarin omezení. Martinblaha1976@post.cz

Zdroj: diskuze Wobenzym a Pradaxa

Pradaxa SPC

Zde je odkaz na stažení souboru PDF, ve kterém je uveden souhrn údajů o přípravku: Pradaxa SPC.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den!

Mám hlubokožilní trombózu pravé dolní končetiny. Před 16ti léty plicní embolie. Na doporučení lékaře jsem přestal užívat Warfarin a začal s užíváním léku Pradaxa.
Během léčby Warfarinem, jsem měl omezen přísun vitaminu K. Poněvadž mám nadváhu 200cm/134 kg, chci zhubnout, ale nějak se mi to nedaří.
Jak je to u Pradaxy a jaký jídelníček by byl ideální, vzhledem k mému zdr. stavu?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa narozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud je Pradaxa jediný lék, který užíváte na ředění krve, tak můžete jíst co chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Co se nesmí jíst při Pradaxe

Pradaxa na rozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud užíváte pouze Pradaxu na ředění krve, tak můžete jíst, co chcete.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Diskuze

V diskuzi CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Je velmi důležité vědět, jaké léky (Warfarin, Pradaxa, Xarelto, atd.) na ředění krve Vaše maminka užívá. Proto na Vaši otázku není odpověď jednoznačná.

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Nový lék na ředění krve

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli ve srážlivosti krve. Tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. Lék Pradaxa byl nejprve využíván v ortopedii, kdy byl pacientům podáván po operačních zákrocích, především u totální endoprotézy, a to jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií.

Zdroj: Lék Pradaxa

Diskuze

V diskuzi VLÁŠSKÉ OŘECHY Á ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu vlašské ořechy při užívání warfarinu?........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil OBERREITER.

Lze užívat nové tabletové léky /pradaxa, xalerto.../ na ředění krve a to po operaci umělé chlopně, které prý se mohou v současné době podávat u všech indikací jako warfarin?

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šeps V..

užívám pradaxu 110 dvakrát denně a chtěl bych vědět zda je možné, kontrolovat
hustotu krve jako u warfarinu děkuji Š. V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontrola srážlivosti krve samozřejmě možná je. Můžete požádat svého praktického lékaře o toto vyšetření. U léku Pradaxa se ale srážlivost krve nemusí tolik sledovat jako u Warfarinu, protože tento lék ředí krev jiným mechanizmem účinku a nepodléhá vlivům potravy, jako Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Dobrý den, můžu s Pradaxou brát Condrosulf 400 mg?
Děkuji Eli

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf 400 je lék jehož účinná látka se nazývá chondroitin sulfát. Chondroitin sulfát nijak neovlivňuje účinky Dabigatranu, což je účinná látka přípravku Pradaxa. Condrosulf je možné užívat souběžně s léčbou Pradaxou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Co je to Pradaxa

Pradaxa je lék, který patří mezi léky na ředění krve. Donedávna byl využívaný zejména v ortopedii, ale nyní se stále více využívá i v interní medicíně. Účinnou látkou Pradaxy je takzvaný dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli v krevním srážení – tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. V ortopedii je Pradaxa pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména po totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována také jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.

Dávkování je striktně individuální a závisí na přesné indikaci podávání a zdravotním stavu pacienta. Běžná dávka pro dospělého člověka je 110–150 miligramů preparátu Pradaxa, podávaná 2x denně. Pradaxa nesmí být v žádném případě užívána jinak, než jak stanoví předepisující lékař.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tesar.

Ovlivnuje pradaxa erekci ? je mozne brat pri pradaxe viagru ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že léky na ředění krve nezpůsobují ani nezhoršují příznaky erektilní dysfunkce. Mnoho mužů bez problémů užívá sildenafil (Viagra) při současné léčbě Pradaxou. Vždy informujte svého lékaře o všech lécích které užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

1. Co je Pradaxa a k čemu se používá

Pradaxa obsahuje léčivou látku dabigatran-etexilát a patří do skupiny léků označovaných jako antikoagulancia. Účinkuje tak, že zablokuje látku, která se v těle účastní na tvorbě krevních sraženin.

Pradaxa se užívá u dospělých k prevenci vzniku krevních sraženin v žilách po operativních náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík.

Na ředění krve beru anopyrin 100mg jednou ráno.
Dále beru Atoris 1 večer .
Mohl bych místo těchto léků užívat XARELTO na ředění krve?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nové léky na ředění krve

Pradaxa a alkohol

Doporučuje se nekonzumovat alkoholické nápoje – minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Lék Pradaxa

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr.sequens.

má česnek vliv na pradaxu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si česnekem ochutíte pokrm, tak to nebude mít vliv na srážlivost krve. Když budete polykat několik stroužků česneku denně, tak to může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Česnek má mnoho účinků na lidské zdraví a mezi nimi je i vliv na srážlivost krve. Moc česneku přivodí prodloužení doby srážlivosti krve - krev je déle tekutá a rány pak déle krvácí. Pradaxa (dabigatran) rovněž prodlužuje čas srážlivosti krve a česnek tyto účinky zesílí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Indikace

Pradaxa patří mezi antikoagulancia, což jsou léky, které se používají jako prevence srážení krve. Je určena dospělým pacientům po náhradách kyčelního nebo kolenního kloubu jako prevence žilních tromboembolických příhod a pacientům s nonvalvulární fibrilací síní jako prevence cévních mozkových příhod a systémové embolizace. Léčivá látka dabigatran v lidském těle blokuje funkci trombinu, který má ústřední funkci v procesu srážení krve.

Zdroj: Lék Pradaxa

Léky na ředění krve bez předpisu

Antikoagulanty – léky proti srážení krve společně s přírodními zdroji antikoagulantů (ovoce, zelenina) úspěšně zabraňují výskytu rizikových faktorů, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka.

Protisrážlivé (antikoagulační) léky – mají rozsáhlé využití, zabraňují zbytečnému srážení krve, patří sem například Warfarin a Heparin.

Heparin – patří k základním lékům, který blokuje srážlivý proces. Aplikuje se v akutní fázi, a to pouze injekčně, je schopný rozředit tepenné uzávěry. Nevýhodou je bolestivost při aplikaci a vznik modřin.

Warfarin – léčba Warfarinem obvykle přichází až po Heparinu, je pomalejší. Narušuje normální funkci vitaminu K, který je nezbytný pro tvorbu účinných koagulačních faktorů. Účinek nastupuje s několikadenním zpožděním. U tohoto léku je proto zákaz konzumace zeleniny s vysokým obsahem vitaminu K (kapusta, brokolice, rajčata), neboť snižuje účinek léku. Hladinu warfarinu v krvi je nutné pravidelně kontrolovat.

Nejmodernějšími léky proti srážení krve jsou Pradaxa a Xarelto.

Pradaxa – tabletová forma, má podobný účinek jako Warfarin. Používá se v rámci prevence vzniku sraženin po operacích a také proti vzniku krevních sraženin.

Xarelto – funguje na principu blokování srážecího faktoru Xa, používá se v rámci prevence po operacích.

U každého ředění krve je důležité pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Léky se nastavují podle srážlivosti tak, aby byla optimální.

Antitrombotika – léky na ředění krve (proti nadměrnému srážení krve), které brání vzniku krevních sraženin (trombů) v krevním řečišti. Patří sem například kyselina acetylsalicylová (acylpyrin, anopyrin, aspirin). Jde o nesteroidní protizánětlivé léky, doporučuje se užívat 100 mg denně. Slouží jako prevence vzniku krevních sraženin u lidí s vysokým krevním tlakem a aterosklerózou.

Pouze antitrombotika jsou léky na ředění krve bez předpisu.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Pradaxa a alkohol

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou popsány interakce. Alkohol by neměl ovlivňovat účinnost léku Pradaxa. Obecně však platí, že je bezpečné pouze pití alkoholu v množství půl litru piva nebo 200 ml vína denně. Lékaři doporučují omezit konzumaci alkoholu minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Nový lék na ředění krve

Moderní sloučeninou je takzvaný tikagrelor (lék Brilique), který podobně jako klopidogrel ovlivňuje krevní destičky. Využití má podobné jako klopidogrel, podle studií má zřejmě dokonce vyšší účinnost a nižší výskyt nežádoucích účinků. Limitujícím faktorem je jeho prozatím vyšší cena. Jedná se o sloučeninou potlačující funkce destiček.

Dalším lékem je Pradaxa, což je relativně nový lék, který patří mezi léky na ředění krve. Donedávna byl používán zejména v ortopedii, nyní se však stále více využívá v interní medicíně. Účinnou látkou Pradaxy je takzvaný dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli v krevním srážení, neboť snižuje riziko vzniku krevních sraženin. V ortopedii je Predaxa pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména po totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici. Klasickým lékem ve zmíněných indikacích byl dříve zejména Warfarin, ten má však celou řadu nevýhod.

Použití léků na ředění krve je vždy individuální a nelze je paušalizovat. Využívá se kombinace jednotlivých látek, jako například Anopyrin a Plavix, nízkomolekulární Heparin a Warfarin, Anopyrin + Plavix + Warfarin. Vždy se zvažuje pro a proti. Tyto léky patří pouze do rukou odborníků!

Zdroj: Ředění krve

Kdy ředění krve může ublížit

Pacient, který užívá lék na ředění krve, si svévolně vezme lék, který také ředí krev, a posléze může třeba i vykrvácet, protože jeden lék znásobí účinnost toho druhého. Velice často také dochází k nevhodným kombinacím z důvodu volného prodeje některých léků, které si koupíme, aby nám bylo lépe, respektive abychom vyřešili nepříjemné projevy nachlazení a podobně. Velmi oblíbeným lékem je určitě Brufen, sám o sobě tento lék není vhodný k časté konzumaci. Kombinace s léky na ředění krve pak může způsobit vážné zdravotní stavy, které mohou skončit i úmrtím. Pokud užíváte léky na ředění krve, vždy byste o tom měli informovat lékaře, když vám předepisuje nový lék.

Zdroj: Ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP