Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

LÉKY PROTI BOLESTI A WARFARIN

OBSAH

Bezpečné léky na bolest při Warfarinu

Níže uvedený přehled uvádí léky proti bolesti, které nezvyšují riziko krvácení u pacientů užívajících příležitostně antikoagulancia (PRN), protože nejsou NSAID. Mohou být také užívány pravidelně, ale v takovém případě by měl být INR zkontrolován asi 4–5 dnů po zahájení léčby a znovu asi o 10 dní později, aby bylo jisté, že nedošlo k interakci nově užívaného přípravku na léčbu bolesti s warfarinem.

Účinnost: Slabší léky proti bolesti

  • obecný název: acetaminofen
  • značka, příklady: Tylenol
Účinnost: Léky na středně silnou bolest
  • obecný název: tramadol, síran kodeinu, hydrokodon
  • značka, příklady: Ultram, Ultracet, Lorcet, Lortab, Vicodin
Účinnost: Silnější léky proti bolesti
  • obecný název: hydromorfon, meperidin, morfium, oxykodon
  • značka, příklady: Dilaudid, Demerol, MS Contin, Percocete

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN S JINÝMI LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Vaněk.

Dostal jsem doporučení lék na bolest NIVELISAN ve formě náplastí a ještě mast Levasan ptám se jestli toto mohu používat když beru lék warfarin Děkuji za odpověď. Vaněk,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky proti bolesti aplikované na pokožku nijak neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin s jinými léky

Warfarin a Paralen

Paralen při léčbě Warfarinem není kontraindikovaný a lze jej užít.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

40 let trpim opravdu velkymi bolestmi zad, bez analgetik nemohu fungovat. Pred 4 tydny jsem dostala warfarin, ke kteremu nesmim uzit zadny lek tisici bolest,a protoze nemohu s bolesti zad vydrzet, nemohu se ani vratit do prace, ani doma nejsem schopna fungovat. Muze mi nekdo poradit, jak z teto patove situace? Protoze jinak skoncim na psychiatrii, muj aktivni normalni zivot skoncil. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I když užíváte Warfarin, tak můžete použít některé léky proti bolesti. Na mírnou bolest můžete bez obav použít volně prodejný Paralen. Na tlumení silnější bolesti můžete použít léky na lékařský předpis, jako je Tramadol nebo Kodein.
Na silnější bolest je k dispozici Palladone-SR nebo Oxykodon. Zeptejte se svého praktického lékaře, který z léků bude pro vás vhodný a vyzvedněte si ho v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a bolest zad

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LÉKY NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hofman.

Prosím o sdělení zda je možné k warfarinu užívat proti bolesti tablety ZALDIAR 37,5mg/325mg_?
Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Zaldiar obsahuje paracetamol a tramadol. Tato kombinace zvyšuje účinky Warfarinu zatím neznámým mechanismem. Je třeba, aby lékař, který vede vaši léčbu Warfarinem věděl, že tento lék užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a léky na bolest

Co při bolesti

Při užívání Warfarinu byste neměli používat žádné jiné léky, které ovlivňují srážlivost krve. Léky ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik (ibuprofen, kyselina acetylsalicylová a další) mohou srážlivost ovlivnit, takže se jim vyhněte. Paracetamol bez obav můžete. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem INDOMETACIN ČÍPKY 100 A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Ryšavá.

Užívám Warfarin na ředění krve a trpím bolestmi zad ,bederní páteře proto užívám čípky Indometacin 100,které mi alespon trochu snižjí bolesti.Mám ale obavy,zda není nebezpečné užívat tyto dva léky současně.Prosím o radu.Děkuji za vysvětlení Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indometacin je vynikající v léčbě ortopedické bolesti, jako je bolest zad, revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, stavy po úrazech, apod. Ale v případě společného užívání s Warfarinem může zvyšovat riziko krvácení, zejména do trávicího traktu, kde krvácení není vidět. Lepší variantou na tlumení bolesti u pacientů s Warfarinem je užívání paracetamolu, který je také ve formě čípků, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/vyrobek…
Kdyby Paralen byl pro vás příliš slabý, tak je zde možnost jiného léku, který je již k dostání jen na lékařský předpis. Jeho název je Tramadol Mylan a může se užívat společně s Warfarinem. Zkuste nejdříve ten první, a potom případně požádejte svého lékaře o předpis na Tramadol Mylan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Indometacin čípky 100 a warfarin

Warfarin a Paralen

Bezpečně můžete užít na bolest léky, které srážlivost krve neovlivňují, například ty s účinnou látkou paracetamol (Panadol Novum, Paralen). To znamená, že k Warfarinu si Paralen v doporučeném dávkování vzít smíte.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JINÉ LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Hirschfeldová.

Dobrý den začala jsem užívat warfarin a deně užívám Magnezium+b+c vitamíny 3v1 mohu to společně užívat mám bolesti v zádech doktor mi předepsal Diclofenac,který ted nemohu užívat jaký jiný lék mohu užívat a co paralen co na migrénu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Magnezium + B + C jsou vzhledem k Warfarinu neškodné. Diclofenac posiluje účinky Warfarinu a hrozí krvácení, můžete ho ale použít ve formě gelu, který se nanáší na bolestivá místa. Diclofenac je obsažen například ve Voltarenu. Vnitřně můžete na bolest užívat Paralen a nebo na předpis lék Tramadol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Aulin a Warfarin

Aulin může účinek Warfarinu nepříznivě ovlivnit. Ale podle výsledků vyšetření srážlivosti krve může lékař Aulin k Warfarinu předepsat a upravit dávkování, je-li třeba.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Během užívání Xarelta můžete proti bolesti užívat volně prodejný paracetamol a nebo léky na bolest, které jsou na předpis.

Neužívejte žádné jiné volně prodejné léky proti bolesti jako je aspirin, naproxen nebo ibuprofen, když užíváte Xarelto, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Warfarin a Paralen

Paracetamol, což je účinná látka Paralenu, lze při souběžné léčbě s Warfarinem bez obav použít. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Diskuze

V diskuzi BOLESTI PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nezdara.

Od března muž po chemoterapii ma velke bolesti nohou,mravenčeni pichani a necití nohy špatně chodí bere liriku a leky na bolesti nic nepomáhá ještě má dostat 5 injekci bortezomib a další leky. Děkují za radujak postupovat .mocděkují nezdarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti po chemoterapii

Nevhodné léky proti bolesti při léčbě Warfarinem

Lék Doreta proti bolestem může negativně ovlivnit účinky Warfarinu. Tato kombinace proto vyžaduje zvýšený lékařský dozor.

Warfarin v kombinaci s Ibalginem zvyšuje riziko krvácení, proto je Ibalgin k Warfarinu kontraindikovaný. Léky jako Ibalgin a jemu podobné výrazně zvyšují riziko vnitřního krvácení.

Lék Tramadol na bolest zvyšuje účinek Warfarinu.

Také kombinace Movalis a Warfarin se nedoporučuje, jelikož zvyšuje riziko poškození trávicího traktu a vnitřního krvácení.

Indobene gel smíte k Warfarinu použít 1–2x denně na bolestivá zánětlivá místa v tenké vrstvě a pouze na menší plochy těla. Gel by se neměl bez porady s lékařem používat déle než 5–7 dní v kuse.

Alavis se rovněž nedoporučuje brát bez předchozí konzultace s lékařem. Chondroprotektiva, která jsou v Alavisu Triple Blend obsažená, mohou ovlivnit účinek Warfarinu.

Aulin může také účinek Warfarinu nepříznivě ovlivnit. Ale podle výsledků krve může lékař Aulin k Warfarinu předepsat a upravit dávkování, je-li třeba.

Doreta může ovlivnit účinek Warfarinu, nicméně lékař tento přípravek k Warfarinu může předepsat, a je-li třeba, upravit dávkování léků.

Gel Lioton 100 000 není pro pacienty užívající Warfarin vhodný, jelikož může prodloužit dobu, za kterou dojde ke srážení krve (protrombinový čas).

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobryden,prosim o dpoveď.Mohu pri warfarinu leky na bolest Tramal Retard
150 mg.a pri zacpě Zaječickou Hořkou nebo jiná projimadla.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zaječická hořká Warfarin nijak neovlivňuje. Tramal zvyšuje riziko krvácení, pokud se užívá společně s Warfarinem. Jakmile by se u vás objevilo neobvyklé krvácení nebo modřiny, zvracení, krev v moči nebo ve stolici, bolesti hlavy, závratě nebo slabost, tak okamžitě zavolejte svého lékaře. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a omega-3

Omega-3 mastné kyseliny nejsou pro warfarizované pacienty vhodné, jelikož mohou negativním způsobem ovlivnit účinky léku. Omega-3 mastné kyseliny zpomalují srážlivost krve. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede lékař po výsledcích krve.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Beru léky na deprese a To Citalex 1 x Rivotril 1x Lamictal 2x Quetlapin 300mg 1x Dále na tlak Rilmenidin aTwynstu Na šttnou žlázu letrox A warfarin a mám velké bolesti kloubů tak beru Aclexu a to bych neměla kvůli warfarinu mám chlopen tak musím byt na warfarinu na pradagu a xarelto a jiné léky na ředění nedostanu to je jen pro vyvolené a pojištovna to nechce hradit no ještě ,že jsem starší,ale potřebuji silné léky na bolesti mám výrustky na kloubech tak co mám dělat asi někomu na ko pr , a ještě se budu někoho prosit at si to dají za klobouk ,ale už toho mám dost a nenechám se trávit jedem na krasy .Co vám lékař neřekne Warfarin pří delším užívání způsobí mozkovou příhodu a k pomalému poleptání všech vnitřních orgánů dále poleptání krvinek a cévní stěny .Umí poškodit metabolismus vitamin K a studovaný tvor vám zakazuje zeleninu.Cévy vitamin K uzdravuje a warfarin způsobuje jejich vápenatění .Měli by si to ti vzdělanci žrat sami a ještě chcete radu at jdou někam daleko.Sbohem Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katra Novackova.

Warfarin je jed a hodně škodí, najednou mám anémii nedostatek červených krvinek a cevy vápenatí a najednou mám aji a to je moc vážné angínu pectoris.Lékaři vám neřeknou pravdu až na vyjímky anémie je z warfarinu a cevý vápenatí zakazují vám zeleninu vítamín K je důležitý pro život .Warfarin po 10 letech Vám zničí orgány .Mám nemocné játra a to se zhoršuje ,nepiji a držím dietu,prostě lékaři vám to zapřou že pani MUDr Vanková-Cenková internistka ze Znojma.Oni Vám vyléčí chlopen a zároveň Váa otráví jedem na krysy te vas pomalu rozleptá a jistě Přesto se našel lékař,že mi předepíše něco jiného,ale musím si to zaplatit a podepsat ,že na následky toho léku ponesu následky. doktoři všichni co mě to psali.A kdo ponese za následky Warfarinu Brnáci oni mě ho napsali po operaci chlopně a na nic se mě neptali.Jeden lékař v Třebičí mi napsal Pradaxu pan pimař Carda na poliklinice Vltavinské starší pán moc hodný lidský přístup.A dozvěděl se to jeho Syn MUDr Jiří Carda a ten byl tak zlý a hlavně hladový ono mu to šlo do nákladů no darebák musela jsem odejít no hovado.Jana N

Zdroj: diskuze Warfarin

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím vás kdo mi poradí
užívala jsem Sorvasta lék na cholesterol a mám svalové křeče
léky na bolest nepomáhají a v nemocnici na neurologii mi řekli
že to nic není vážného a poslali mě domů, jsem předávkovaná
léky od paní doktorky a teť mám už asi měsíc bolesti svalů.
Masáže mi ze začátku pomohli,jelikož jsem léky brala dál
tak mám bolesti v levé noze koleno a v přední část stehna.
Prosím vás může mi někdo pomoci .Děkuji Kejíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V příbalové informaci k léku Sorvasta je přesně napsáno toto:
"Přestaňte užívat přípravek Sorvasta a vyhledejte ihned lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte kterýkoli z následujících nežádoucích účinků:
Neobvyklé bolesti Vašich svalů, které pokračují déle, než byste očekával(a). Vzácně mohou pokračovat do závažného stavu případně ohrožujícího život známého jako rabdomyolýza."
Doporučuji následovat toto doporučení, přestat užívat tento lék a ihned vyhledat lékařskou pomoc. Podobných léků ze skupiny statinů je celá řada, které se dají vyzkoušet místo Sorvasty. Případně se dá změnit styl vedení léčby s použitím jiných postupů, abyste nemusela tento lék vůbec používat. Určitě se dohodnete se svým praktickým lékařem na lepším řešení. A když ne, tak zkuste nalézt jiného lékaře, který bude více ochotný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol

Kontraindikace s léky na bolest

Obecně lze užívat léky (neovlivňující INR test na monitorování efektivity léčby warfarinem) obsahující paracetamol, a to i v kombinaci s kofeinem, při větších bolestech s kodeinem (ty jen na lékařský předpis). Dále léky s obsahem metamizolu (opět na lékařský předpis), tramadolu (také na lékařský předpis). U větších bolestí je vhodná kombinace tramadolu s paracetamolem, pak léčiva s obsahem kodeinu a podobných látek, případně slabé opioidy. Dlouhodobě lze podávat i léčiva ze skupiny nesteroidních antiflogistik (nejvhodnější z této skupiny jsou s obsahem diklofenaku), ale je nutné vědět, že v různé míře zvyšují účinek warfarinu. Jejich dlouhodobé podávání může vést k narušení žaludeční sliznice, což může pokračovat až vznikem vředů a zvýšením rizika krvácení do zažívacího traktu. Proto je při dlouhodobém používání zároveň nutné chránit žaludeční sliznici léky typu omeprazolu. V každém případě je nutné dlouhodobou léčbu bolesti řešit s lékařem, který zná váš celkový zdravotní stav. Pokud zvolí léčivo ze skupiny nesteroidních antiflogistik, pak je nutné zjistit, jak ovlivňuje INR, a dle toho upravit dávkování Warfarinu a současně zajistit léčbu přípravkem chránícím žaludeční sliznici. Pokud se zvolí jiný typ léčiva, tak víceméně kromě paracetamolu a jeho některých kombinací, je nutný lékařský předpis. Každé léčivo má své nežádoucí účinky, proto je nutné individuálně posoudit váš zdravotní stav a vybrat to nejvhodnější.

Některé léky proti bolesti zvyšují riziko krvácení u pacientů. Ve hře mohou být dva mechanismy: nesteroidní léky proti bolesti (NSAID = nesteroidní protizánětlivé léky) mohou vést ke gastritidě, která může vést ke krvácení do žaludku, a pravidelně užívané léky proti bolesti mohou interferovat s warfarinem, což vede ke zvýšení INR, a to zvyšuje riziko krvácení.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Warfarin a antibiotika

Užívání antibiotik při léčbě Warfarinem není kontraindikováno. Je však potřeba myslet na úpravu dávky léku při užívání metronidazolu a cotrimoxazolu, jinak je samozřejmě lépe zkontrolovat krevní srážlivost po dobrání antibiotik, či při výskytu jakýchkoli krvácivých komplikací, a v případě INR mimo požadovanou mez upravit dávku Warfarinu.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Vhodné léky proti bolesti při léčbě Warfarinem

Na snížení horečky a ztišení bolesti lze užívat Panadol (1–2 tablety po 4–6 hodinách), na kašel jsou vhodné tablety Bronchipret (3x denně 1 tabletu před jídlem) a pro rychlejší léčbu a lepší funkci imunitního systému Preventan Akut (1 pastilku ráno, druhou večer).

Bezpečně lze na bolest užít léky, které srážlivost krve neovlivňují, a to paracetamol (například Panadol Novum, Paralen).

Bez vědomí lékaře nesmíte brát na bolest žádné jiné léky než ty, které obsahují čistý paracetamol.

Mydocalm lze k Warfarinu užít, pakliže o této kombinaci ví lékař.

Při léčbě Warfarinem můžete na bolavá místa aplikovat konopnou mast za předpokladu, že mast není s hřejivým účinkem, nebudete ji nanášet častěji, než je doporučené, a léčba nepřesáhne délku 7–10 dnů.

Na bolest kotníku lze použít při užívání Warfarinu například Veral gel, a to za předpokladu, že ho budete nanášet v doporučeném množství, 2x denně a ne déle než 10 dní.

Na bolestivá místa smíte používat Dolgit krém v doporučeném množství, ale neměli byste ho nanášet častěji než 2x denně a používat déle než 1 týden.

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP