Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Nebezpečí při nevhodné stravě

Při léčbě Warfarinem je důležité dodržovat taková opatření, aby nedocházelo ke kolísání aktivity účinné látky. Zda je dávka warfarinu správná, určí test protrombinového času neboli Quickův test. Výsledek testu je udáván jako INR (International Normalized Ratio) a jeho rozmezí by se mělo pohybovat v hodnotách stanovených lékařem.

Při sníženém účinku warfarinu je nedostatečně bráněno vzniku krevní sraženiny v cévách nebo srdečních dutinách. Tento stav nastává především při zvýšeném příjmu vitaminu K, včetně mimořádného příjmu potravin bohatých na vitamin K.

Zvýšený účinek warfarinu je spojen s rizikem krvácení i při malém zranění. Zvýšená krvácivost může být projevem nedostatku vitaminu K.

Účinek warfarinu dále zvyšuje:

  • náhlé snížení příjmu stravy (například při dodržování přísné redukční diety, při hladovkách, v důsledku nechutenství a podobně),
  • horečka,
  • stavy, které naruší mikrobiální rovnováhu ve střevě (průjem, užívání antibiotik),
  • alkohol v množství větším než 1 nápoj denně,
  • současné užívání léků, které zvyšují účinek warfarinu.

Velkou chybou je vyřadit zeleninu ze stravy úplně. Zelenina je důležitou součástí vyváženého jídelníčku a zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek, látek s antioxidačním účinkem a vlákniny. Vynechávání zeleniny a její nahrazování ovocem může přispívat k vzestupu hmotnosti a zhoršovat stávající zdravotní stav (například zhoršení cukrovky, zvyšování hladiny cholesterolu a další).

Mnohem výhodnější je znát obsah vitaminu K v potravinách a naučit se nahrazovat nevhodné potraviny za vhodnější (například nahradit dušený špenát za kedlubnové zelí nebo dušenou mrkev).

Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Můžu na warfarin tuňáka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tuňák sám o sobě téměř žádný vitamín K nemá a tudíž nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Změna nastává teprve tehdy, když je tuňák naložený v oleji, protože olej vitamín K obsahuje. Pro srovnání jedna plechovka tuňáka ve vlastní šťávě obsahuje jen 0,33 mikrogramů vitamínu K, ale plechovka s tuňákem v oleji obsahuje 12 mikrogramů vitamínu K. Situaci lze trochu zlepšit, když před konzumací tuňáka necháte z masa okapat všechen olej. Tuňáka si můžete dopřát, i když užíváte Warfarin, ale je-li naložen v oleji, tak ho musíte zakalkulovat do svého denního příjmu vitamínu K, který pro ženy činí 90 mikrogramů za den. Je-li tuňák jen ve vlastní šťávě, můžete ho sníst kolik chcete a nemusíte ho vůbec kontrolovat, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Hlavní nežádoucí účinky

Léčba Warfarinem s sebou přináší i negativní účinky Warfarinu, a to zejména úzké terapeutické okno a s tím spojenou nutnost pravidelného laboratorního sledování. Nezanedbatelné je riziko krvácení, které narůstá se supraterapeutickým INR. Dávkování Warfarinu je velmi individuální, navíc je třeba mít na mysli četné lékové a dietní interakce. Dlouhý poločas je nevýhodou pro delší trvání jak do nástupu, tak do odeznění antikoagulačního účinku. Byly studovány účinky Warfarinu i mimo koagulační systém a ukázalo se, že lék Warfarin může indukovat kalcifikaci a zvyšovat tak kardiovaskulární riziko.

Za jedno z hlavních úskalí terapie Warfarinem je považováno úzké terapeutické okno. Při nedostatečně účinné antikoagulaci je pacient ohrožen tromboembolickými komplikacemi, naopak při nadměrném účinku Warfarinu hrozí krvácení.

Krvácení je nejzávažnějším nežádoucím účinkem. Nejčastěji se objevuje krvácení do gastrointestinálního traktu a hematurií. Všeobecně je riziko krvácení 2–3krát vyšší u pacientů starších 75 let. Důležitá je proto pečlivá monitorace účinku Warfarinu. I když se krvácení může vyskytnout v terapeutickém rozmezí INR, je známo, že riziko strmě narůstá při INR 4,0–5,0. Vzhledem k častému kolísání INR při zahajování léčby Warfarinem je právě toto období považováno za nejrizikovější, co se týká krvácivých projevů.

Vzácnou komplikaci léčby Warfarinem představuje kumarinová kožní nekróza, která je způsobena trombózou drobných cév kůže a podkoží. Bývá pozorována 3.–8. den po zahájení warfarinizace, to znamená v době, než se plně rozvine antikoagulační účinek léku. Jako prevence je důležité počáteční překrytí léčby parenterálním antitrombotikem (nejčastěji LMWH) až do dosažení účinné antikoagulace Warfarinem.

Mezi další možné nežádoucí účinky patří zažívací potíže, velmi vzácně se může vyskytnout hepatopatie, cholestáza, reverzibilní alopecie či alergická reakce.

Při léčbě Warfarinem je třeba zohlednit velké množství možných lékových i dietních interakcí. Farmakodynamické interakce mohou nastat, pokud je Warfarin podáván současně s jinými přípravky, které mají antikoagulační či protidestičkový účinek (včetně nesteroidních antiflogistik). V tomto případě může dojít k potenciaci účinku a ke krvácivým komplikacím.

Pokud je indikována kombinace Warfarinu a protidestičkové léčby, doporučuje se rovněž do medikace přidat inhibitor protonové pumpy či blokátor H2-receptorů jako prevenci gastrointestinálního krvácení.

Relativní kontraindikací k podávání Warfarinu jsou vrozené či získané krvácivé stavy nebo jinak zvýšené riziko krvácení. Dále mezi kontraindikace patří závažná jaterní insuficience či cirhóza, infekční endokarditida či hemoperikard, gravidita a hypersenzitivita na účinnou látku warfarin. Kontraindikací jsou také alkoholismus či závažná psychiatrická onemocnění bez záruky potřebné spolupráce s nemocným.

Proto se v posledních letech usilovalo zvláště o vývoj takového antikoagulancia, které by překonalo právě výše uvedené nevýhody Warfarinu. Zatím posledním krokem na této cestě bylo zavedení přímých perorálních antikoagulancií (DOAC – direct oral anticoagulants), která v současnosti již zčásti nahrazují ještě donedávna nejrozšířenější perorální antikoagulancia (Warfarin), a do budoucna lze očekávat jejich stále širší použití. Za této situace má správně vedená léčba Warfarinem stále svoje místo a v některých indikacích tento lék nadále zůstává metodou první volby. Pro klinického lékaře je tedy nezbytné ovládat zásady účinné léčby Warfarinem s důrazem na co největší bezpečnost.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Jarolímková.

Dobrý den.Chci se zeptat,jestli vadí když každý den sním jogurt při užívání Warfarinu.A jak je to s probiotiky?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Probiotika ani jogurt Warfarinu nevadí. Můžete je konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Nevhodné potraviny

Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitaminu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).

Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).

Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí. Bez rizika ovlivnění účinnosti warfarinu je možné pít jeden drink denně (0,5 l piva, 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu), záleží však na celkovém zdravotním stavu – pití alkoholu proto vždy konzultujte se svým lékařem. Naopak nejvýznamnějším faktorem snižujícím účinek warfarinu je vysoký příjem vitaminu K potravou.

Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.

Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Alkohol a některé potraviny

Alkohol

Příjem alkoholu může ovlivnit metabolizaci Warfarinu. Pacienti užívající Warfarin by se měli vyvarovat konzumaci alkoholu. Alkohol by měl být omezen na jednu až dvě sklenky. Antiagregační účinek alkoholu zvyšuje riziko závažného krvácení.

Potraviny

Některé potraviny mohou ovlivnit účinnost Warfarinu. Nejdůležitějším pravidlem je konzumace normální stravy. Nedoporučuje se provádění zásadních změn ve stravě bez předcházející konzultace s lékařem.

Vitamín K

Konzumace většího množství potravin s obsahem vitamínu K může snížit účinek Warfarinu a tím potenciálně zvýšit riziko vzniku krevních sraženin. Pacienti užívající Warfarin by se měli snažit konzumovat relativně stejné množství vitamínu K každý týden. Největší množství vitamínu K se nachází v listové zelenině (brokolice, hlávkový salát a špenát). Není nutné, abyste přestali jíst tuto zeleninu, je však důležité, abyste hlídali množství přijímaného vitamínu K.

Chia semínka

Chia semínka díky obsahu omega 3 mastných kyselin posilují účinky Warfarinu. Pacienti trvale užívající Warfarin by neměli konzumovat větší množství Chia semínek.

Zdroj: Warfarin

Rozpis potravin

Předpokládalo se, že většinu vitaminu K získáváme ve formě fylochinonů z rostlinných potravin. Ve skutečnosti více než polovina vitaminu K pochází ze zeleniny, zejména ze zelené listové zeleniny. Také mnoho různých druhů bakterií ve střevech může vytvořit vitamin K ve formě menachinonů. Přestože syntéza vitaminu K v trávicím traktu může přispět k potřebě určitého typu vitaminu K, tato dávka je menší, než se dříve předpokládalo.

Vitamin K – antihemoragický naftochinon –je rozpustný v tucích.

Hlavní zdroje vitaminu K: játra, zelenina, ovoce, kořeny, střevní mikroflóra. Denní dávka 1,0 mg. Svojí chemickou povahou je vitamin K chinon.

Biologický účinek: účast na koagulaci krve, účast na tvorbě kostní tkáně, protinádorová léčba.

Vzhledem k tomu, že je vitamin K syntetizován střevní mikroflórou, neexistuje u zdravého člověka nebezpečí primární hypovitaminózy. Existuje velké množství vitaminu K v produktech živočišného a rostlinného původu. Avšak vzhledem k tomu, že vitamin K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, je přítomnost tuku nezbytná pro jeho absorpci ve střevě, a to přinejmenším v malých množstvích.

Nedostatky: Nedostatek vitaminu K může vést k pomalejšímu srážení krve, k vnějšímu i vnitřnímu krvácení, ke snížení aktivity enzymů. U novorozenců se nedostatek vitaminu K projevuje formou hemoragické nemoci (zvýšené krvácení).

Vitamin K není jediná chemická látka, ale skupina chemicky příbuzných látek, které jsou uváděny na trh pod běžným názvem „vitamin K“. Za posledních 30 let prošel tento vitamin velkými změnami v oblasti vědeckého chápání jeho chemie a funkcí. V minulosti se členové rodiny vitaminu K tradičně nazývali vitamin K1, vitamin K2, vitamin K3. Tato terminologie převážně nahrazuje jiný soubor termínů, které popisují, že se v současné době vytváří složitější soubor sloučenin vitaminu K.

Další názvy pro tento vitamin jsou menadione; menafhton; menachinon; phylloquinone.

Vitamin K je vysoce respektován všemi lékaři vzhledem k jeho úloze ve zdravé koagulaci krve. Vitamin K se nachází přímo ve středu procesu srážlivosti. Pokud jsou potřebné koagulační faktory pro úspěšné uzavření rány, musí se nějak udržet na okolních tkáňových površích. Tuto „lepkavost“ jim dává chemická událost nazývaná karboxylace. Jedna z aminokyselin pro koagulaci krve se nazývá kyselina glumatická a je součástí koagulace krve. Druhý enzym, warfarin, působí jako antikoagulant a přeruší tento proces blokováním jednoho z těchto enzymů (epoxidová reduktáza). Když je tento enzym blokován, nelze vitamin K recyklovat, aby pomohl faktorům srážení krve k dosažení správné „lepivosti“. Jedincům s nadměrnou tendencí tvořit krevní sraženiny může antikoagulant, jako je warfarin, zachránit život. Objevy týkající se vlastností warfarinu vedly k modernímu chápání vitaminu K jako klíčové látky pro zdravou koagulaci krve.

Důležitým zdrojem vitaminu K je například petržel, zelí, špenát, růžičková kapusta, mangold, fazole, chřest, brokolice, zelí, hořčice, vrcholky okurky, tymián, římský salát, šalvěj, oregano, pórek, květák, rajčata a borůvky.

Fermentace potravinářských výrobků může být pro zvýšení obsahu vitaminu K v těle užitečná, například švýcarský sýr Emmental a norský sýr Jarlsberg jsou příkladem sýra fermentovaného bakterií Proprionibacterium a právě tyto bakterie mohou vytvářet velké množství vitaminu K. Vhodné jsou i fermentované sójové produkty, které jsou vedle japonské stravy také vydatným zdrojem vitaminu K.

Nejběžnějšími zdroji potravy jiné formy vitaminu K (K2) jsou maso a vejce. Také hodně druhů hlávkového salátu obsahuje velké množství vitaminu K. Někdy mohou mít vnější listy rostliny koncentrovanější obsah vitaminu K než vnitřní listy. Z tohoto důvodu stojí zato velmi pečlivě a jemně oloupat zeleninu a zároveň ji opláchnout pod tekoucí vodou, a také vyčistit ostatní listy a přidat je do jídla.

Pamatujte si, že všechny formy vitaminu K, včetně K2, prospívají našemu zdraví. Vitamin K je vitamín rozpustný v tucích, takže si ho naše tělo ukládá v tukové tkáni a játrech. Pozor, mražení potravin může zničit vitamin K, ale tepelné ošetření neovlivňuje jeho obsah.

Lidé, jejichž tělo nemůže absorbovat dostatek vitaminu K kvůli nemoci žlučníku, cystické fibróze, celiakii či Crohnově nemoci, mohou těžit spíše z multivitaminu obsahujícího vitamin K než ze samostatného vitaminu K.

Pozor, vitamin K blokuje působení léku warfarin. Tudíž byste měli užívat vitamin K, respektive potraviny, které jej obsahují, bez větších výkyvů.

Všeobecně vysokou hladinu vitaminu K obsahují:

  • zelený čaj
  • bylinky
  • špenát
  • řapíkatý celer
  • brokolice
  • kapusta
  • zelí bílé a kysané
  • hlávkový salát
  • fazolové lusky
Všeobecně nízkou hladinu vitaminu K obsahují:
  • kořenová zelenina
  • brambory
  • rýže
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • houby
  • cuketa
  • okurka
  • jáhly
  • pohanka
  • ryby
  • mléčné výrobky
  • ovoce
  • luštěniny
  • vejce
Bezpečné potraviny:
  • houby
  • jablka, hrušky
  • kořenová zelenina
  • brambory
  • mléko
Kontrolované potraviny:
  • bílé hlávkové zelí
  • maliny, ostružiny, kiwi
  • sušené ovoce
  • bylinky a zelené natě
Nestabilní potraviny:
  • drůbeží maso
  • hovězí maso

„Warfarinová dieta“ neznamená vyloučit potraviny obsahující vitamin K, ale zařazovat pravidelně všechny potraviny tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Důležité je vyvarovat se nárazově nadměrného příjmu vitaminu K. Pokud v denním pokrmu navýšíte příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K, v dalším denním pokrmu musíte tyto potraviny omezit nebo nahradit potravinami s nízkým obsahem. V případě potíží s vyváženou stravou se obraťte na specialistu. Limit pro denní příjem 90 mikrogramů vitaminu K je orientační. O všech změnách v životním stylu, jídelníčku, užívání léků, zdravotním stavu vždy informujte svého lékaře.

Pozor na:

  • potravinové doplňky obsahující vitamin K,
  • velké dávky zelených a bylinných čajů (především kopřivového),
  • větší dávky rostlinných olejů s přidaným vitaminem K (především sójového),
  • alkohol i v malém množství,
  • léky bez lékařského předpisu,
  • kouření,
  • multivitaminové preparáty – velké dávky některých vitaminů ovlivňují účinek warfarinu,
  • průjmové, horečnaté onemocnění – vždy vyhledat lékaře.

Zdroj: Jídelníček na týden

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některé potraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Jídelníček

Stálý příjem vitamínu K znamená sníst každý den přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K. Uživatelům Warfarinu se běžně nedoporučuje, aby omezili příjem vitamínu K ve stravě. Mnoho z nejlepších zdrojů vitamínu K totiž patří k super zdravým potravinám, a byla by proto škoda je vyloučit z jídelníčku.

V jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitamínu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitamínu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.

Jak na to:

  • Seznamte se se zdroji vitamínu K a mějte vždy po ruce detailní seznam potravin s obsahem tohoto vitamínu.
  • Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně diety.
  • Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitamínem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamín K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitamínu K.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Játrová paštika nijak nevadí při užívání Warfarinu. Můžete ji konzumovat bez obav.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Děkuji

Zdroj: diskuze Zakázané potraviny při užívání warfarinu

Cukrovka, dieta, tabulky

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Potraviny nevhodné pro diabetiky

Nevhodné potraviny:

  • bílé pečivo a chléb
  • tučné maso a uzeniny
  • smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
  • sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
  • uzeniny, slanina, červené maso
  • sladkosti – cukrovinky, sušenky, bonbony, palačinky, koblihy
  • sušené ovoce, rozinky
  • sladké ovocné džusy
  • slazené limonády
  • slané pochoutky – brambůrky, preclíky, tyčinky, hranolky
  • přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
  • ořechy
Méně vhodné potraviny:
  • vaječné těstoviny
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky
  • příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno

Potraviny a jejich glykemický index – seznam

Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.

Chléb, pečivo – glykemický index (GI):

  • bageta – 95
  • chléb libanonský – 86
  • pufované rýžové koláčky – 82
  • chléb bezlepkový – 79
  • houska hvězdička (Keiserova) – 73
  • bagel – 72
  • chléb Kavli – 71
  • chléb světlý – 70
  • chapati – 63
  • chléb s máslem a džemem – 62
  • chléb pita – 57
  • chléb slunečnicový – 57
  • chléb ovocný (sušené ovoce) – 54
  • chléb tmavý celozrnný – 53
  • chléb pohankový – 47
  • chléb tmavý Fit – 41–55
Sladké pečivo – GI:
  • lívanec, lívanečky – 67–85
  • kobliha – 76
  • vafle – 76
  • donut – 75
  • croissant – 67
  • muffin – 62
  • listové těsto – 59
  • piškotový dort – 46
Sušenky –GI:
  • Bebe jemné sušenky – 67
  • Mars – 65
  • müsli tyčinka s ovocem – 61
  • Digestive sušenky – 59
  • Bebe Dobré ráno čokoládové – 57
  • Snickers – 55
  • sušenky Prince, Disko – 52
  • Bebe Dobré ráno s medem a oříšky – 51
  • Twix – 43
  • sušenky Polomáčené – 42
Snídaňové cereálie – GI:
  • Chocapic – 84
  • rýžové burizony – 82
  • cornflakes – kukuřičné lupínky – 81
  • ovesná kaše – 50–65
  • müsli vločky Natura bez cukru – 40–57
Sladkosti – GI:
  • čokoláda mléčná – 41
  • nutela – 33
  • lentilky – 33
  • čokoláda hořká – 22
Zmrzliny – GI:
  • zmrzlina ovocná netučná – 61
  • zmrzlina nízkotučná jogurtová – 43
  • zmrzlina smetanová – 38
Sladidla – GI:
  • maltóza – 105
  • glukóza – 100
  • sacharóza – 68
  • med – 55
  • laktóza – 46
  • fruktóza – 19
Ovoce – GI:
  • datle sušené – 103
  • meloun vodní (červený) – 72
  • meloun ananasový – 65
  • kompot – 40–64
  • fíky – 61
  • hrozinky – 60
  • ananas – 59
  • hroznové víno červené – 59
  • papája – 59
  • meruňka – 57
  • ovocný salát – 55
  • džem – 55
  • kiwi – 53
  • banán – 52
  • mango – 51
  • hroznové víno bílé – 46
  • broskve – 42
  • pomeranč – 42
  • jahody – 40
  • švestky – 39
  • hruška – 38
  • jablko – 38
  • sušené ovoce – 29
  • grapefruit – 25
  • třešně – 22
Zelenina – GI:
  • pastinák – 97
  • dýně – 75
  • tuřín – 72
  • červená řepa – 64
  • sladká kukuřice – 53
  • hrášek – 48
  • zelené fazolky – 48
  • mrkev – 41
  • ostatní druhy zeleniny mají nízký GI
Přílohy – GI:
  • rýže jasmínová – 109
  • rýže – 50–90
  • brambory pečené – 85
  • bramborová kaše instantní – 80
  • brambory z mikrovlnky – 79
  • hranolky – 75
  • bramborová kaše – 70
  • gnocchi – 68
  • brambory z páry – 65
  • špagety vařené – 40–65
  • rýže basmati – 58
  • brambory nové – 57
  • bramborové knedlíky – 52
  • brambory vařené – 50
  • fazole v tomatové omáčce – 48
  • makarony – 47
  • brambory jamy – 37
  • cizrna – 33
  • fazole – 29
  • čočka – 26
  • hrách – 22
  • sójové boby – 18
Obiloviny – GI:
  • pšenice – 90
  • proso – 71
  • kuskus – 65
  • oves – 59
  • semolina (tvrdá pšenice) – 55
  • pohanka – 54
  • pšenice špalda (bulgur) – 48
  • žito – 34
  • amarant – 34
  • ječmen – 25
Maso – GI:
  • kuřecí nugety – 46
  • rybí prsty – 38
  • párek – 28
Mléčné produkty – GI:
  • mléko kondenzované – 61
  • sójový jogurt – 50
  • pudink čokoládový – 47
  • Actimel – 46
  • sójové mléko – 44
  • pudink vanilkový – 40
  • jogurtový nápoj – 38
  • šodó – 38
  • mléko čokoládové – 34
  • jogurt nízkotučný ovocný – 32
  • mléko nízkotučné – 32
  • mléko plnotučné – 27
  • jogurt netučný s umělým sladidlem – 14
Slané mlsání – GI:
  • preclíky – 83
  • popcorn – 72
  • bramborové lupínky – 54
  • ořechy – 14–22

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Lék na ředění krve Xarelto

Xabany (například lék Xarelto) jsou nová léčiva, která mají potenciálně fungovat lépe než Warfarin. U těchto léků je důležité se přísně držet pokynů lékaře a brát je tak, jak je vám sděleno, protože v opačném případě hrozí selhání léčby. U Warfarinu to bylo také důležité, ale ne tolik, jako u těchto xabanů. U zmiňovaných léčiv hrozí riziko slizničního krvácení (z nosu, v trávicím traktu). Když je u pacienta vyšší výskyt těchto krvácení, tak se může uvažovat o změně léčby, popřípadě vrácení se k Warfarinu. Při dobré toleranci léku je možná trvalá náhrada za Warfarin, ale je to velmi individuální. Důležitá je dobrá komunikace s lékařem. Ale pozor, xabany mohou aktivovat inhibici jaterních enzymů, takže je nutné být na pozoru při kombinaci s jinými léky (i s těmi banálními). Informujte tedy vždy svého lékaře.

Nejzávažnějším nežádoucím účinkem Warfarinu oproti léku Xarelto je krvácení. Riziko krvácení se zvyšuje se zvyšující se hodnotou INR. Pokud se u vás objeví jakýkoli z následujících příznaků, kontaktujte neprodleně lékaře.

Nebezpečné symptomy:

  • nadměrná tvorba modřin bez zjevné příčiny;
  • zvracení s příměsí krve;
  • neobvyklé bolesti hlavy;
  • abnormálně silné menstruační krvácení nebo vaginální krvácení mimo cyklus.

Pokud si plánujete koupit volně prodejný lék nebo doplněk stravy, sdělte vždy lékárníkovi či farmaceutickému asistentovi, že užíváte Warfarin. Jen tak vám může pomoci vybrat přípravek, který pro vás bude vhodný.

Ačkoli většinou není nutné měnit stravovací návyky, měli byste vědět, že příliš vysoký, nízký nebo kolísavý příjem vitamínu K potravou může vést ke komplikacím léčby Warfarinem. Neměňte výrazně složení ani množství stravy, dbejte na její pestrost a vždy jezte od každého druhu jídla spíše menší množství. Stejné doporučení platí pro nápoje. Vyvarujte se také potravin, které mají velmi kolísavý obsah vitamínu K, jako je kysané zelí či jiná kvašená zelenina. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K (špenát, kapusta, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty, květák, brokolice a jiné) nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyřazovat, ale jejich příjem by měl být vyrovnaný.

Výhoda Warfarinu: Warfarin se nevylučuje do mateřského mléka, kojení během léčby je tedy možné.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.

Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Nežádoucí účinky Warfarinu

U příbalového letáku každého léku se najdou nežádoucí účinky a walfarin samozřejmě není výjimkou. Jeho nejvážnějším nežádoucím účinkem je riziko krvácení, i proto se v některých případech doporučuje neprodleně kontaktovat lékaře. Lékaře by pacient měl vyhledat, pokud krvácí z nosu déle než deset minut, objeví krev v moči (případně i při zvracení), nebo ve stolici (případně stolice má černou barvu), pokud se mu nadměrně tvoří modřiny bez zjevné příčiny, při neobvyklých bolestech hlavy. U žen je pak třeba sledovat i neobvykle silné menstruační krvácení, nebo krvácení mimo cyklus. Lékaře je také vhodné vyhledat při neobvyklých pocitech únavy / slabosti, jestliže pacient kašle krev, či krvácí z nosu, dásní nebo uši, jestliže se u něj objeví neobvyklé otoky, nebo má potíže s dechem. Stává se, že pacient s předepsaným lékem warfarinem má také horší průběh různých běžných onemocnění (nastydnutí, horečka atd.), i v takovém případě je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc a svůj stav konzultovat s lékařem.

Při užívání warfarinu ale může být problematické i třeba obyčejné říznutí nožem v kuchyni, pokud by taková rána nepřestala do pěti minut krvácet, je lepší vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak ale i při různých poraněních, u kterých je možné, že zároveň došlo i k vnitřnímu krvácení (například autonehoda, zranění hlavy atd.)

Nežádoucí účinky jsou při užívání tohoto léku i u těhotných žen, kromě toho že u žen i u plodu může způsobit krvácivé komplikace (především do centrálního nervového systému) během těhotenství, tak má warfarin také velmi negativní účinky na vývin plodu. Může způsobit nejen spontánní potrat, ale i úmrtí plodu jak před porodem, tak i časně po něm. Mimo to může také u plodu vyvolat řadu vrozených anomálií (př. poškození zraku, poškození centrální nervové soustavy). Jeho nežádoucí účinky jsou velmi vysoké, a i proto lékaři ženám doporučují přejít na jiný lék i v okamžicích kdy těhotenství jen plánují. Nejhorší důsledky má totiž podání warfarinu během prvního trimestru těhotenství.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Stuchlík.

Proč lékaři předepisuji walfarin když jsou léky , které neomezují konzumaci zeleniny ??????
Vyčetl jsem z textu -- Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa --

Stále se píše o 90 mokrogramech vitamínu " K " jaké je to množství a jak to mám zjistit ??????????

Jan Stuchlík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

90 mikrogramů vitamínu K přijmete z normální denní vyvážené stravy, ze které vyloučíte nevhodné potraviny uvedené v článku. Nejlepší je, vytvořit si jídelníček na týden a ten pak rotovat 4 týdny. Na začátku (7. den) každého nového jídelníčku je potřeba nechat změřit srážlivost krve (quick test). Tím si ověřiíte, že se stravujete správně vzhledem k Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

Nový lék místo Warfarinu

Ekvivalent Warfarinu neexistuje. Léků na ředění krve je sice více, ale každý produkt působí na krev jinak – buď ovlivňuje například srážlivost destiček, nebo v krvi působí na některý z takzvaných vnitřních faktorů (vnitřních faktorů krevního srážení je celkem 13) a tím významně ovlivní celý složitý proces srážení. Srážlivost krve tak jednotlivé typy léků ovlivňují jiným mechanismem. Jednotlivé léky mají také jiné indikace. Alternativa za lék Warfarin existuje a je jich celá řada. Předepisují se na úzký okruh diagnóz týkajících se většinou operací srdce. Jedině tehdy je hradí pojišťovna. Cena je vysoká v řádech tisíců Kč. Jejich nevýhodou je, že na ně neexistuje – na rozdíl od Warfarinu – antidotum. Což znamená, že jedinec při větším úrazu může klidně vykrvácet, protože nelze snížit rychle účinek těchto léčiv. U Warfarinu stačí injekce antidota a jeho účinek se okamžitě neutralizuje.

Existují i bezpečnější alternativy, třeba novější Pradaxa, Xarelto a Eliquis. Mimo to existují i heparinové přípravky. Působí ale jiným mechanismem a předepsat je může jen odborný lékař.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Náhradní lék za Warfarin

Nový lék na ředění krve (jak se zbavit Warfarinu) je k dispozici jako alternativa k Warfarinu, nikoliv jako jeho náhrada. Některé z těchto léků jsou perorální, jiné se aplikují injekcí pod kůži. Patří sem Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana. Podobně jako Warfarin tyto léky zabraňují zvětšení krevní sraženiny. Také snižují možnost vzniku další sraženiny. Nicméně způsob, jakým v těle fungují, se liší od způsobu, jakým funguje Warfarin. Ovlivňují totiž jinou část procesu srážlivosti. Tento rozdíl často umožňuje tyto novější léky pohodlně používat.

V porovnání s Warfarinem existuje mnoho výhod těchto novějších léků. Po zahájení léčby začnou pracovat rychleji a jejich účinky netrvají dlouho poté, co se přestanou užívat. Také nemusíte mít tolik testů, abyste zjistili, zda je hladina ředění krve v správném rozmezí. Tyto léky mají méně negativních interakcí s jinými léky a nejsou ovlivněny dietou nebo dietními změnami. Nové léky jsou k dispozici pouze jako značkové léky, takže jsou dražší a jsou striktně omezeny na jednotlivé indikace. Dlouhodobé účinky těchto léků zatím nejsou známy tak jako u Warfarinu. Generické verze nejsou k dispozici, proto jsou tyto léky dražší. Takže vybrat náhradu za Warfarin opravdu není jednoduché.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Co množství kyseliny močové v těle zvyšuje

Na zvýšení kyseliny močové v lidském těle mohou mít vliv nepochybně i nejrůznější léky, jako jsou například thiazidová diuretika, která slouží ke zvyšování produkce moči, čímž pomáhají držet pod kontrolou vysoký krevní tlak jejich ale nevýhodou je právě jejich podíl na zvyšování této kyseliny v těle. Dochází k tomu tak, že ledviny vytlačují z těla více tekutin, a tak se může snižovat schopnost ledvin odstraňovat kyselinu močovou. Zvýšení hladiny kyseliny močové v důsledku užívání těchto léků může mít podíl na vzniku koronární srdeční choroby a různých srdečních záchvatů.

Stejně jako tato diuretika podíl kyseliny močové v lidském těle zvyšuje i aspirin sloužící jako protizánětlivý a analgetický lék. Tento lék potlačuje krev a snižuje horečky, pokud by jeho dávky byly vysoké a časté, může dojít právě ke zvýšení hladiny kyseliny močové (jeho občasné užívání ale na to vliv nemá).

Množství kyseliny močové v krvi se může také zvýšit při používání antirejekčních léků (například cyklosporin) užívaných například při transplantaci orgánů, artritidě a jiných nemocích. Zvýšení kyseliny močové v těle v důsledku užívání těchto léků může zvýšit riziko vzniku dny a poruchu ledvin.

Na zvýšení kyseliny močové v krvi mají podíl také různé látky, které se objevují ve zpracovaných potravinách. Na každého člověka ale tyto látky působí jinak, u jednoho budou množství kyseliny močové zvyšovat u jiného ne. Mezi takovéto látky patří bezesporu guanyláty (guanylát disodný a jeho deriváty, guanosinmonofosfát, guanylát vápenatý, kanylová kyselina, guanylát dvojdraselný, guanylát draselný). Guanyláty mohou způsobovat vznik dny. Obvykle se objevují ve zpracovaném mase, obsahují ji také dresingy, instantní polévky a saláty s kuřecím masem. Obvykle v potravinách slouží ke zlepšení masných chutí.

Kromě guanylátů na podíl kyseliny močové v krvi mají vliv i inozináty (inosinát disodný, inozinát vápenáty, inozinát draselný), i ty používají potravinářské firmy proto, aby zvýšily masovou příchuti v balených potravinách. Obvykle potraviny obsahují jak guanyláty tak i inozináty, protože obě látky pak mají kombinovaný efekt pro zvýšenou chuť masa. I proto se inozináty objevují také v instantních polévkách, vývarech, různých instantních omáčkách, kořeních, houbových pokrmech, hotových jídlech a v sušených nebo dehydratovaných rostlinných produktech.

Stejně tak působí i glutamát manosodný (hydrolyzovaný rostlinný protein, strukturovaný rostlinný protein, kvasničný extrakt) využívaný v potravinářském průmyslu ke zvýšení slané chuti různých potravin. Podle některých studií právě zhoršená schopnost rozpadu tohoto glutamátu se objevuje u lidí trpících dnou. Obvykle se v potravinách objevuje glutamát v kombinaci s inozináty a guanyláty.

Na stejném principu působí i vysoce fruktózový kukuřičný sirup a stolní cukr běžně užívané k tomu, aby podpořily sladkou chuť potravin. Často jsou součástí různých slazených nápojů.

Právě všechny tyto látky se tedy podílí na tom, že některé běžné potraviny zvyšují podíl kyseliny močové v těle stejně jako puriny v těchto potravinách. Nejvíce purinů je obsažené v mase, drůbeži, mořských plodech. U potravin se měří množství miligramů kyseliny močové na 100 gramů dané potraviny. Potraviny s podílem kyseliny močové vyšší než 400 mg jsou považovány za vysoce purinové a je lepší je z jídelníčku vyškrtnout. Lidé trpící dnou by ale neměli konzumovat ani potraviny obsahující více než 100 mg na 100 g potraviny.

Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou

Jídelníček

Zásadní složkou jídelníčku ovlivněnou užíváním Warfarinu jsou potraviny obsahující vitamin K. Ten v hojném množství najdeme například v listové zelenině (brokolice, kapusta, zelí, špenát, salát), v různých natích a zelených rostlinách (rukola, čekanka, kopr, řeřicha), dále v zeleném čaji, luštěninách, vnitřnostech nebo kuřecím a telecím mase. Jak už bylo řečeno, účinná látka warfarin blokuje funkci vitaminu K, zvýšený příjem tohoto vitaminu proto bude působit jako antagonista léku a tlumit jeho účinky (čím více vitaminu K, tím menší vliv warfarinu). Ovšem bez životně důležitého vitaminu K náš organismus nemůže fungovat, proto je nutné, aby organismus dostával stále jeho dostatečný příděl. Při takzvané warfarinové dietě je tedy třeba nalézt rovnováhu mezi příliš malým a naopak příliš vysokým příjmem vitaminu K. Ideální je denně zkonzumovat přibližně stejné množství, cca 250 mg. Je tedy nezbytné vyhýbat se nárazové konzumaci potravin, které mají zvýšený obsah vitaminu K. Do svého jídelníčku je sice zařadit můžete, ale opravdu omezeně a ne moc často.

Příklad jídelníčku:

pondělí

  • snídaně: 2 plátky chleba s lučinou, paprika
  • svačina: jablko
  • oběd: hovězí vývar, pečená kýta na česneku s bramborami
  • svačina: kefírové mléko
  • večeře: kuskus se zeleninou
úterý
  • snídaně: smažená vajíčka se slaninou a krajíc chleba
  • svačina: avokádo s citronovou šťávou
  • oběd: sladká plněná brambora
  • svačina: cottage a plátek žitného chleba
  • večeře: batátové hranolky, avokádové guacamole
středa
  • snídaně: hrst vloček, hrst čerstvého bobulového ovoce, hrst ořechů, 150 g bílého jogurtu
  • svačina: ½ banánu a jablka
  • oběd: zapečený bulgur s tuňákem, čerstvá bílá ředkev
  • svačina: acidofilní mléko
  • večeře: grilované hovězí maso v housce s oblohou
čtvrtek
  • snídaně: celozrnná houska s máslem, polotvrdým sýrem a s vysokoprocentní šunkou, žlutá paprika
  • svačina: hrst domácích sušenek
  • oběd: pečený pstruh na rozmarýnu s citronem a rýže
  • svačina: kefírové mléko, jablko
  • večeře: salát z řepy, batátů, cottage sýru, rajčat, rukoly se zálivkou z medu, vinného octa a lžičky olivového oleje
pátek
  • snídaně: zapečený chléb ve vajíčku se sýrem
  • svačina: cottage sýr, 1 lžíce dýňových semínek, ½ šálku nakrájeného manga
  • oběd: krůtí maso, jáhly, čerstvá zelenina
  • svačina: hrst ořechů a pomeranč
  • večeře: celozrnný chléb s máslem, šunkou a sýrem s čerstvým řapíkatým celerem
sobota
  • snídaně: lívanečky s marmeládou
  • svačina: jablko
  • oběd: kuře na kari s bramborem a zeleninovou oblohou
  • svačina: kefírové mléko
  • večeře: muffiny naslano s okurkovým salátem
neděle
  • snídaně: dýňová bábovka
  • svačina: 150 g bílého jogurtu s medem a ovocem
  • oběd: sladké brambory se syrečky
  • svačina: ovocné nebo zeleninové smoothie
  • večeře: hummus s chlebem a zeleninou

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Alkohol

Akutní příjem alkoholu zvyšuje účinek Warfarinu, dlouhodobý příjem alkoholu naopak účinek snižuje. Není však vědecky potvrzeno, zda to odpovídá skutečnosti, nebo zda se jedná o tradované údaje. Alkohol (etanol) je enzymatický induktor, a tudíž při jednorázovém podání účinek Warfarinu zvyšuje. Při léčbě Warfarinem je možno bez rizika pít 1 alkoholický nápoj denně, případně 1x týdně zvýšit dávku na 2 nápoje. Je-li pacient zvyklý pít zcela pravidelně 2 drinky denně, lze i tuto dávku tolerovat. Za drink se považuje takové množství alkoholického nápoje, které obsahuje přibližně 20–30 g alkoholu (0,5 litru 10–12st. piva, 2 dl vína (10–14 % alkoholu), 0,5 dl destilátu (40–50 % alkoholu)). Předpoklad, že by dlouhodobé požívání alkoholu snižovalo účinek alkoholu, nebyl potvrzen. Vzhledem k tomu, že alkohol může významně zhoršit průběh některých onemocnění (jaterní choroby, zánět slinivky, některé kardiomyopatie) a někdy je dokonce nutná dlouhodobá abstinence, je třeba se vždy na toto téma poradit se svým ošetřujícím praktickým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Co místo Warfarinu

Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu nových perorálních antikoagulancií, jako je Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, není nutná v perioperačním období či při invazivních výkonech přemosťovací léčba nízkomolekulárním heparinem. Zmíněná léčiva stačí obvykle vysadit krátce před procedurou a po jejím absolvování se v jejich užívání co nejdříve – jakmile to dovoluje klinický stav a je ustavena hemostáza – pokračuje. Bohužel vzhledem k výši ceny, kdy měsíční terapie moderními preparáty vychází na cca 2 000 Kč, zůstává Warfarin stále lékem první volby v hrazené antikoagulační léčbě. Zdravotní pojišťovny České republiky platí Pradaxu a jiné podobné přípravky v indikacích prevence ischemického iktu u nemocných s nevalvulární fibrilací síní a při léčbě hluboké žilní trombózy a plicní embolie či jejich rekurence jen v případě prokázané kontraindikace warfarinu (nemožnost pravidelných kontrol INR, výskyt závažných nežádoucích účinků při léčbě warfarinem, nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0; rezistence na warfarin, tedy nutnost podávat denní dávku více než 10 mg), jinak je pacient nucen si je v plné míře hradit sám.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP