Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

OMEZENÍ STRAVY PŘI LEKU PRADAXA

OBSAH

Strava a Pradaxa

Pradaxa je moderní lék na ředění krve a jeho obrovskou výhodou pro pacienta je, že nemusí držet žádnou dietu, jako je tomu například u léku Warfarin, který má podobné účinky jako Pradaxa. Pradaxa totiž nemá téměř žádné interakce s jídlem. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je konzumace grapefruitu.

Grapefruit může ovlivnit způsob, jakým tento lék funguje. Pokud máte rádi grapefruit nebo pijete grapefruitový džus, omezte množství v případě, že užíváte lék Pradaxa. Bez obav můžete sníst 1 grapefruit nebo vypít 125 ml 1x až 2x týdně.

Doplňky stravyPradaxa

Při užívání léku Pradaxa by pacient neměl svévolně užívat následující doplňky stravy:

  • rybí tuk,
  • krilový olej,
  • omega 3 mastné kyseliny,
  • vitamín E,
  • česnek (neplatí to pro malé množství česneku použitého v kuchyni jako koření),
  • bromelain.
Tyto doplňky stravy je možné užívat i nadále, ale jen pod dohledem lékaře, protože mohou nebezpečně ovlivňovat účinky léku Pradaxa na srážlivost krve.

Zdroj: Pradaxa a strava

Diskuze

V diskuzi PRADAXA A DOPLNĚK STRAVY PRIMULUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Stránský.

Dobrý den

Užívám lék Pradaxa 150mg a nyní jsem chtěl zařadit také doplněk stravy Primulus.

Vybral jsem si ho na základě kladných doporučení.

Ovšem na přípravku primulus je přímo napsáno "nevhodné při současném používání přípravků proti srážlivosti krve"

Z hlediska složení
Pískavice
Kotvičník
Hořčík
Vitamin C
Zinek
Černý pepř
Vitamin B6
Biotin
Vitamin D3
Selen

Nepřijde mi, že by tam bylo něco škodlivého, zvlášť pokud s Pradaxou není žádná předepsaná dieta a jiná omezení.

Myslíte, že je možné doplněk používat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pradaxa a doplněk stravy Primulus

1. Co je Pradaxa a k čemu se používá

Pradaxa obsahuje léčivou látku dabigatran-etexilát a patří do skupiny léků označovaných jako antikoagulancia. Účinkuje tak, že zablokuje látku, která se v těle účastní na tvorbě krevních sraženin.

Pradaxa se užívá u dospělých k prevenci vzniku krevních sraženin v žilách po operativních náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je místo Warfarinu za odměnu a to zejména proto, že při něm nemusíte sledovat téměř žádná omezení v tom, co zkonzumujete. Oproti Warfarinu můžete jíst zeleninu bez omezení. Jen si dejte pozor v případě bolesti a jejího tišení. Z volně prodejných léků proti bolesti můžete použít pouze Paracetamol (Paralen). Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a při příští návštěvě poproste o vhodné léky na bolest, které jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Pradaxa a alkohol

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou popsány interakce. Alkohol by neměl ovlivňovat účinnost léku Pradaxa. Obecně však platí, že je bezpečné pouze pití alkoholu v množství půl litru piva nebo 200 ml vína denně. Lékaři doporučují omezit konzumaci alkoholu minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM A PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radovan Hnilica.

Je možné při užívání léku Pradaxa 150 na ředění krve brát po operaci lék Wobenzym?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Beru warfarin chtěl přejít na pradaxu. Lepší lék na ředění krve. Mám diabetes. Mám jist zeleninu. U warfarin omezení. Martinblaha1976@post.cz

Zdroj: diskuze Wobenzym a Pradaxa

Pradaxa SPC

Zde je odkaz na stažení souboru PDF, ve kterém je uveden souhrn údajů o přípravku: Pradaxa SPC.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Diskuze

V diskuzi PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klepáčová Miroslava.

Manžel má diabetes 2typu a užívá Pradaxu 150mg dvakrát denně.Od začátku užívání tohoto léku má zhoršené výsledky glykémií.Je možné,že to způsobilo užívání tohoto léku.Moc děkuji za odpověd´ˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vasyl.

Dobrý den. U moje manželky po ůživáni léku Pradaxa 150mg začaly vypadat vlasy, a to hodné. Co máme stím dělat? Je níco co muže zastavit. Dekuje za odpověd.

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Srovnání Pradaxa a Warfarin

Oproti velmi známému Warfarinu má Pradaxa několik zásadních výhod. Například její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že třeba před chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutné sledování stravy a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku pomocí krevního Quickova testu. To vše se u Warfarinu musí.

Zdroj: Lék Pradaxa

Nežádoucí účinky

Závažným nežádoucím účinkem jsou krvácivé stavy převážně v oblasti zažívacího traktu. Problematické je to i s cenou přípravku, přece jen jde stále o relativně drahý preparát. Od roku 2016 je v ČR používán preparát Praxbind, který je vůči léku Pradaxa účinnou protilátkou.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krystyna Havlíčková.

Dobrý den. Mám další dotaz můžu pří užívaní léku Pradaxa,Torvacard -Neo,Concor CORS 5mg užívat léky proti bolesti Novalgin 500mg anebo Biofenac 100 mg.Děkuji za odpověď.Havlíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Novalgin i Biofenac jsou léky proti horečce a silné bolesti jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Pokud vám lékař tyto léky předepsal, tak zvážil všechna rizika a usoudil, že přínosy převažují nad riziky. Rovněž stanovil dávkování, které je třeba dodržovat.
Pokud máte tyto léky, ale nebyly předepsány pro vás, tak je zde vysoké riziko komplikací spojených s krvácením. Novalgin při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a Biofenac zase prodlužuje účinky Pradaxy, což může vést k předávkování. Poraďte se se svým lékařem na vhodnějším léku proti bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Alkohol a Pradaxa

Při užívání tohoto léku je nejlepší nepít velké množství alkoholu.

Pokud se rozhodnete pít alkohol, nepijte více než 2 standardní nápoje denně.

Jeden standardní nápoj znamená:

  • 43 ml likéru nebo lihovin se 40% alkoholu.
  • 142 ml vína s obsahem alkoholu 12%.
  • 341 ml běžného piva typu ležák. Jedná se o pivo s obsahem alkoholu 5%.

Zdroj: Pradaxa a strava

Diskuze

V diskuzi PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel 123.

přidejte do stravy chia seminka goju jablečny ocet a vice se pohybujte jizda na kole chozeni dodržujte pitny režim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

To jste vymyslel sám? Jezdit na kole s nadváhou? To bych si tu prostatu asi rozmačkal. Chia semínka? Kolik? Goja? Co to je? Pitný režim? Ano, vypiju denně cca 3 - 4 litry vody. Více se pohybovat? Souhlasím, chodím pravidelně na delší procházky cca 3 km denně. Jiná pohybová aktivita není možná, jelikož mám silnou srdeční aritmii. Takže opravdu rada nad zlato! Ale i tak děkuji! :-)

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Pradaxa a alkohol

Doporučuje se nekonzumovat alkoholické nápoje – minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Lék Pradaxa

Je lepší Warfarin, nebo Pradaxa?

Předepisování léků místo Warfarinu je omezeno na kardiology a internisty. Ti musí pro pojišťovnu zdůvodnit, proč léky zaměnili. Pradaxa a podobné léky mají celkem vysoké ceny, proto je pojišťovny hlídají. Pradaxu 100% za jiný lék nahradit nelze. V některých případech lze použít například přípravek Xarelto, který však obsahuje trochu jinou účinnou látku. Jsou to léky, které se používají k prevenci tvorby krevních sraženin.

U běžné populace, která nemá jiná onemocnění, je riziko krvácení při správném užívání Pradaxy malé. Větší riziko krvácení je u starší populace (více léků užívaných současně, horší funkce ledvin, nesprávné užívání léku) a u pacientů s nedostatečností ledvin (lék se vylučuje ledvinami a při jejich nedostatečnosti se lék v krvi hromadí, z toho vyplývá větší riziko krvácení). Riziko spontánního krvácení je minimální. Spíše hrozí krvácení, takže pokud byste utrpěli nějaký úraz (pozor zejména na úraz hlavy), vyhledejte ihned lékaře.

Nové léky na ředění krve, které nahrazují Warfarin, musí být předepisovány lékařem s interní nebo kardiologickou odborností. Každý lék má přísná preskripční omezení, která daný nemocný musí splňovat, aby mu byl lék předepsán, a tudíž není možné obecně zhodnotit, zda je Warfarin nebo Pradaxa lepší. Jde o individuální stav.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den, praktická lékařka k Pradaxe doporučila Rennie
Že prý podle informací Omeprazol nevyhovuje.
Tak jsem naká zmatená. Prosím info. Bohužel teď nikdo nechce dělat vyšetření, až prý Pradaxu doberu.
Děkuji Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa se skutečně může použít společně s Omeprazolem. Tady je k tomu vyjádření na stránkách Bayer: www.cardioteca.com/c…
Zkuste nyní použít pastilky Rennie, jak vám doporučila vaše lékařka, no a kdybyste se dále cítila špatně, tak doporučuji nadále tyto problémy řešit na gastroenterologii, kde lékaře informujte o všech lécích a doplňcích stravy, které užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Zkušenosti s Pradaxou

Pradaxa má několik zásadních výhod. Její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že například před nějakým chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutná zvláštní dieta a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Beru warfarin chtěl přejít na pradaxu. Lepší lék na ředění krve. Mám diabetes. Mám jist zeleninu. U warfarin omezení. Martinblaha1976@post.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je sice omezení, co se týče zeleniny, ale neznamená to, že se nemůže jíst vůbec. U Warfarinu naopak musíte sníst dostatek zeleniy každý den, abyste dodržela stanovený limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Wobenzym a Pradaxa

Pradaxa

Výhody: Oproti masově užívanému léku Warfarin má Pradaxa několik zásadních výhod. Její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že například před nějakým chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutná zvláštní dieta a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku. To vše se u Warfarinu musí.

Nevýhody: V případě krvácivých komplikací neexistovala až do roku 2016 protilátka, která by dokázala účinek Pradaxy vyrušit. Dnes je již naštěstí známa. Problematické je to ale stále s cenou přípravku, jde o relativně drahý preparát.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Co se nesmí jíst při Pradaxe

Pradaxa na rozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud užíváte pouze Pradaxu na ředění krve, tak můžete jíst, co chcete.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Nový lék na ředění krve

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli ve srážlivosti krve. Tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. Lék Pradaxa byl nejprve využíván v ortopedii, kdy byl pacientům podáván po operačních zákrocích, především u totální endoprotézy, a to jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií.

Zdroj: Lék Pradaxa

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Alkohol

Warfarin: U Warfarinu se vyhněte nepřiměřenému pití alkoholu, povolen je maximálně jeden alkoholický nápoj denně, tedy 20–30 g alkoholu (0,5 l piva, 2 dl vína, 0,5 dl destilátu).

Pradaxa: Po dobu užívání Pradaxy se nedoporučuje konzumovat alkoholické nápoje.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Pradaxa spolu s jinými léky

Některé produkty, které mohou interagovat s tímto lékem, zahrnují mifepriston v přípravku Mifegyne. Jiné léky mohou ovlivnit vylučování Pradaxy z vašeho těla, což může ovlivnit účinek tohoto léku. Mezi příklady patří mimo jiné: kobicistat, cyklosporin, dronedaron, ketokonazol, rifampin a třezalka tečkovaná.

Některé léky mohou zvýšit riziko krvácení, pokud se užívají při léčbě přípravkem Pradaxa. Jedná se o tyto léky:

  • Aspirin nebo produkty obsahující Aspirin.
  • Dlouhodobé (chronické) užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) - volně prodejné léky proti bolesti.
  • Warfarin sodný.
  • Heparin a přípravky, které obsahují Heparin.
  • Klopidogrel bisulfát - například přípravek Trombex, Duoplavin, Zyllt a další.
  • Prasugrel - například pžípravek Efient.

Užívání Pradaxy spolu s ibuprofenem může zvýšit riziko krvácení, včetně závažného a někdy smrtelného krvácení. Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, nebo potřebujete řešit léčbu dlouhodobé bolesti, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Pradaxa a strava


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP