Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

PRADAXA VEDLEJŠÍ ÚČINKY KRVÁCENÍ

OBSAH

omezení stravy při leku pradaxa

Pradaxa SPC

Zde je odkaz na stažení souboru PDF, ve kterém je uveden souhrn údajů o přípravku: Pradaxa SPC.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Havlíčková Krystyna.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli pří užívaní léku Pradaxa mohla bych tu umělou hmotnou kapsli od dělat a ten vnitřní prášek dat do sklenice s trochou vody a vypit to bez toho obalů. Zvedá se mi žaludek když mám tu kapsli polknout děla mi to potíže a je to s toho horor. Užívám teprv 10 dni tento lék . Cítím vždy po spolknutí za chvíli těžko na žaludku a bolest břicha a pak to nějak se stratí.Děkuji za odpověď.Havlíčková K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání přípravku Pradaxa bez obalu tobolky způsobí, že vaše tělo absorbuje více léku, což zvyšuje riziko vážného krvácení. Užívejte přípravek v původním obalu a pokud máte problémy s polknutím, tak lék užívejte s jídlem a polkněte ho s jedním soustem vašeho oblíbeného pokrmu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Nežádoucí účinky

Závažným nežádoucím účinkem jsou krvácivé stavy převážně v oblasti zažívacího traktu. Problematické je to i s cenou přípravku, přece jen jde stále o relativně drahý preparát. Od roku 2016 je v ČR používán preparát Praxbind, který je vůči léku Pradaxa účinnou protilátkou.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr.sequens.

má česnek vliv na pradaxu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si česnekem ochutíte pokrm, tak to nebude mít vliv na srážlivost krve. Když budete polykat několik stroužků česneku denně, tak to může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Česnek má mnoho účinků na lidské zdraví a mezi nimi je i vliv na srážlivost krve. Moc česneku přivodí prodloužení doby srážlivosti krve - krev je déle tekutá a rány pak déle krvácí. Pradaxa (dabigatran) rovněž prodlužuje čas srážlivosti krve a česnek tyto účinky zesílí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Nežádoucí účinky Pradaxy

Nejčastěji hlášenou nežádoucí příhodou je krvácení. U Pradaxy je při správném užívání minimální možnost předávkování. Pradaxa se využívá k prevenci a při léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní. Velkou výhodou Pradaxy je existence speciální protilátky, která může v případě nutnosti účinek Pradaxy téměř okamžitě vyrušit (preparát Praxbind).

Zkušenosti ukazují, že pokud je lék Pradaxa správně podáván, je jeho snášenlivost velmi dobrá a nežádoucí účinky jsou vzácné.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN – NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, jaký je prosím rozdíl mezi Xareltem a Pradaxou.Tedy mimo to , že Pradaxa se užívá 2x denně a je v tobolkách oproti Xareltu které se užívá jednou denně a je ve formě tablet.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto i Pradaxa patří mezi přímá antikoagulancia. Každý z léků obsahuje jinou účinnou látku. Mezi oběma léky nejsou výrazné rozdíly při prevenci mrtvice a systémové embolie. U Xarelta bylo prokázáno vyšší riziko nežádoucího krvácení a s tím spojených vážných komplikací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Pradaxa a alkohol

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou popsány interakce. Alkohol by neměl ovlivňovat účinnost léku Pradaxa. Obecně však platí, že je bezpečné pouze pití alkoholu v množství půl litru piva nebo 200 ml vína denně. Lékaři doporučují omezit konzumaci alkoholu minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohu brát na Pradaxu mucosolvan na kašel?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, které nijak nevadí užívání Mucosolvanu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

1. Co je Pradaxa a k čemu se používá

Pradaxa obsahuje léčivou látku dabigatran-etexilát a patří do skupiny léků označovaných jako antikoagulancia. Účinkuje tak, že zablokuje látku, která se v těle účastní na tvorbě krevních sraženin.

Pradaxa se užívá u dospělých k prevenci vzniku krevních sraženin v žilách po operativních náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dotaz, může se mi znova vrátit trombóza, když užívám pravidelně 2×denne lék Pradaxa? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro přesnou odpověď na vaší otázku je třeba znát příčinu, která způsobila vaši předchozí trombózu. Například arteriální trombóza může být způsobena kornatěním tepen, nazývaným arterioskleróza. K tomu dochází, když tukové nebo vápenaté usazeniny způsobují ztluštění stěn tepen. To může vést k nahromadění tukového materiálu (nazývaného plak) ve stěnách tepny. Tento plak může náhle prasknout (prasknout) a následně vytvořit krevní sraženinu, i když užíváte léky na ředění krve. Dodržováním předepsané léčby výrazně snižujete riziko opakování trombózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Pradaxa a alkohol

Doporučuje se nekonzumovat alkoholické nápoje – minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Lék Pradaxa

Diskuze

V diskuzi PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klepáčová Miroslava.

Manžel má diabetes 2typu a užívá Pradaxu 150mg dvakrát denně.Od začátku užívání tohoto léku má zhoršené výsledky glykémií.Je možné,že to způsobilo užívání tohoto léku.Moc děkuji za odpověd´ˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vasyl.

Dobrý den. U moje manželky po ůživáni léku Pradaxa 150mg začaly vypadat vlasy, a to hodné. Co máme stím dělat? Je níco co muže zastavit. Dekuje za odpověd.

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky

Může se vyskytnout významné nebo závažné krvácení, ačkoli v klinických studiích bylo hlášeno pouze vzácně. Bez ohledu na jeho lokalizaci může toto krvácení vést k poškození zdraví, ohrožení na životě, nebo dokonce k úmrtí.

V případě krvácivých komplikací neexistovala až do roku 2016 protilátka, která by dokázala účinek Pradaxy vyrušit. Od roku 2016 je v ČR používán preparát Praxbind, který je vůči dabigatranu účinnou protilátkou. Problematické je to i s cenou přípravku, přece jen jde stále o relativně drahý preparát.

Nejčastěji hlášeným nežádoucím účinkem je krvácení, které nastalo celkem přibližně u 14 % pacientů; frekvence závažného krvácení (včetně krvácení z rány) je menší než 2 %.

Zdroj: Lék Pradaxa

Co musí udělat lékař

Pokud lékař pacientovi předepíše Pradaxu ve striktně daných indikacích, měl by dodržovat následující doporučení.

Aktualizovaná doporučení pro předepisující lékaře:

  • Předepisující lékaři by měli pamatovat na potřebu dodržovat všechna nezbytná bezpečnostní opatření v souvislosti s rizikem krvácení, včetně hodnocení funkce ledvin před léčbou u všech pacientů, během léčby v případě, že je podezření na poruchu funkce ledvin, včetně potřeby snížení dávky u některých pacientů.
  • Pradaxa nesmí být užívána pacienty se stavy, u nichž hrozí vysoké riziko krvácení (podrobnosti viz aktualizované SPC).
  • Pradaxa nesmí být užívána pacienty, kteří užívají jiná antikoagulancia, kromě situace, kdy jsou převáděni z jiného antikoagulancia na Pradaxu nebo naopak (podrobnosti viz aktualizované SPC).

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Millerová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli k lékům PRADAXA mohu vitamín K .
Děkuji za odpověď Millerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez problémů můžete užívat vitamín K, i když užíváte Pradaxu. Pradaxa se používá podobně jako Warfarin, ale s tím rozdílem, že se nemusí hlídat příjem vitamínu K, jako u Warfarinu. Pozor si dejte na volně prodejné léky proti bolesti, z nichž můžete užívat pouze paracetamol. Taktéž jsou nevhodné grapefruity a šťáva z nich. Žádné jiné potraviny nejsou při Pradaxe problematické.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Strava a Pradaxa

Pradaxa je moderní lék na ředění krve a jeho obrovskou výhodou pro pacienta je, že nemusí držet žádnou dietu, jako je tomu například u léku Warfarin, který má podobné účinky jako Pradaxa. Pradaxa totiž nemá téměř žádné interakce s jídlem. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je konzumace grapefruitu.

Grapefruit může ovlivnit způsob, jakým tento lék funguje. Pokud máte rádi grapefruit nebo pijete grapefruitový džus, omezte množství v případě, že užíváte lék Pradaxa. Bez obav můžete sníst 1 grapefruit nebo vypít 125 ml 1x až 2x týdně.

Doplňky stravy a Pradaxa

Při užívání léku Pradaxa by pacient neměl svévolně užívat následující doplňky stravy:

  • rybí tuk,
  • krilový olej,
  • omega 3 mastné kyseliny,
  • vitamín E,
  • česnek (neplatí to pro malé množství česneku použitého v kuchyni jako koření),
  • bromelain.
Tyto doplňky stravy je možné užívat i nadále, ale jen pod dohledem lékaře, protože mohou nebezpečně ovlivňovat účinky léku Pradaxa na srážlivost krve.

Zdroj: Pradaxa a strava

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den!

Mám hlubokožilní trombózu pravé dolní končetiny. Před 16ti léty plicní embolie. Na doporučení lékaře jsem přestal užívat Warfarin a začal s užíváním léku Pradaxa.
Během léčby Warfarinem, jsem měl omezen přísun vitaminu K. Poněvadž mám nadváhu 200cm/134 kg, chci zhubnout, ale nějak se mi to nedaří.
Jak je to u Pradaxy a jaký jídelníček by byl ideální, vzhledem k mému zdr. stavu?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa narozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud je Pradaxa jediný lék, který užíváte na ředění krve, tak můžete jíst co chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Co se nesmí jíst při Pradaxe

Pradaxa na rozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud užíváte pouze Pradaxu na ředění krve, tak můžete jíst, co chcete.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Pradaxa spolu s jinými léky

Některé produkty, které mohou interagovat s tímto lékem, zahrnují mifepriston v přípravku Mifegyne. Jiné léky mohou ovlivnit vylučování Pradaxy z vašeho těla, což může ovlivnit účinek tohoto léku. Mezi příklady patří mimo jiné: kobicistat, cyklosporin, dronedaron, ketokonazol, rifampin a třezalka tečkovaná.

Některé léky mohou zvýšit riziko krvácení, pokud se užívají při léčbě přípravkem Pradaxa. Jedná se o tyto léky:

  • Aspirin nebo produkty obsahující Aspirin.
  • Dlouhodobé (chronické) užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) - volně prodejné léky proti bolesti.
  • Warfarin sodný.
  • Heparin a přípravky, které obsahují Heparin.
  • Klopidogrel bisulfát - například přípravek Trombex, Duoplavin, Zyllt a další.
  • Prasugrel - například pžípravek Efient.

Užívání Pradaxy spolu s ibuprofenem může zvýšit riziko krvácení, včetně závažného a někdy smrtelného krvácení. Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, nebo potřebujete řešit léčbu dlouhodobé bolesti, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Pradaxa a strava

Nový lék na ředění krve

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli ve srážlivosti krve. Tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. Lék Pradaxa byl nejprve využíván v ortopedii, kdy byl pacientům podáván po operačních zákrocích, především u totální endoprotézy, a to jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií.

Zdroj: Lék Pradaxa

Alkohol

Warfarin: U Warfarinu se vyhněte nepřiměřenému pití alkoholu, povolen je maximálně jeden alkoholický nápoj denně, tedy 20–30 g alkoholu (0,5 l piva, 2 dl vína, 0,5 dl destilátu).

Pradaxa: Po dobu užívání Pradaxy se nedoporučuje konzumovat alkoholické nápoje.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Je lepší Warfarin, nebo Pradaxa?

Předepisování léků místo Warfarinu je omezeno na kardiology a internisty. Ti musí pro pojišťovnu zdůvodnit, proč léky zaměnili. Pradaxa a podobné léky mají celkem vysoké ceny, proto je pojišťovny hlídají. Pradaxu 100% za jiný lék nahradit nelze. V některých případech lze použít například přípravek Xarelto, který však obsahuje trochu jinou účinnou látku. Jsou to léky, které se používají k prevenci tvorby krevních sraženin.

U běžné populace, která nemá jiná onemocnění, je riziko krvácení při správném užívání Pradaxy malé. Větší riziko krvácení je u starší populace (více léků užívaných současně, horší funkce ledvin, nesprávné užívání léku) a u pacientů s nedostatečností ledvin (lék se vylučuje ledvinami a při jejich nedostatečnosti se lék v krvi hromadí, z toho vyplývá větší riziko krvácení). Riziko spontánního krvácení je minimální. Spíše hrozí krvácení, takže pokud byste utrpěli nějaký úraz (pozor zejména na úraz hlavy), vyhledejte ihned lékaře.

Nové léky na ředění krve, které nahrazují Warfarin, musí být předepisovány lékařem s interní nebo kardiologickou odborností. Každý lék má přísná preskripční omezení, která daný nemocný musí splňovat, aby mu byl lék předepsán, a tudíž není možné obecně zhodnotit, zda je Warfarin nebo Pradaxa lepší. Jde o individuální stav.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Co je to Pradaxa

Pradaxa je lék, který patří mezi léky na ředění krve. Donedávna byl využívaný zejména v ortopedii, ale nyní se stále více využívá i v interní medicíně. Účinnou látkou Pradaxy je takzvaný dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli v krevním srážení – tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. V ortopedii je Pradaxa pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména po totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována také jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.

Dávkování je striktně individuální a závisí na přesné indikaci podávání a zdravotním stavu pacienta. Běžná dávka pro dospělého člověka je 110–150 miligramů preparátu Pradaxa, podávaná 2x denně. Pradaxa nesmí být v žádném případě užívána jinak, než jak stanoví předepisující lékař.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP