Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

QUICK

OBSAH

Jak snížit Quick

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby, a ten případně provede úpravu dosavadní léčby. Pacient sám si hodnoty může držet v normě správnou životosprávou bez zbytečných výkyvů a běhání na kontrolní odběry po 14 dnech.

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Poradna

V naší poradně s názvem HUSTOTA KRVE QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Purchart.

dlouhodobě se hodnota quick pohybuje kolem 2.poslední odběr ukázal hodnotu 3,61 dávkování se však nezměnilo. po 1/2,u 1,st 1 čtvr 1 pá 1 sob 1 ned 1 1/2. je to správné? Děkuji za odpověd. Zd.Purhart

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otázka je velmi dobrá, ale musíte ji položit svému lékaři, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Jen on ví, kam má léčba cílit a pomůže vám nalézt příčinu vašeho vzestupu INR.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hustota krve quick

Quick test doma

K provedení testu Quick v domácích podmínkách budete potřebovat testovací proužky a přístroj CoaguChek. Každý testovací proužek má testovací oblast obsahující protrombinovou reagencii. Po nanesení krve se reagencie rozpustí a proběhne elektrochemická reakce, která se převede do hodnoty času srážení, která se zobrazí na displeji přístroje v jednotkách INR (International Normalized Ratio).

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem se usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby.

Cena přístroje CoaguChek je 17.600 Kč. Testovací proužky stojí 3000 Kč za 24 proužků. Aktuální cena je vidět zde: měření Quick doma cena. Přístroj i proužky mohou být hrazeny zdravotní pojišťovnou. Dotažte se u své zdravotní pojišťovny na podmínky získání úhrady .

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Diskuze

V diskuzi ODBĚRY QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Má praktická lékařka nemá přístroj na odběr z prstu (INR - quick) a já mám
již rozpíchané žíly...Proto sháním možnost, kam bych mohl na odběry
z pstu chodit? Mezi Kladnem a Rakovníkem. Poradíte? Díky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odběry quick

Co znamená hodnota 3,0–4,0

Pokud je hodnota INR nad 3, jedná se o situaci s vysokým rizikem krvácení a je většinou doporučeno dávku warfarinu redukovat. Některá zelenina může účinek podávaného warfarinu snižovat, a proto se vyvarujte excesů v příjmu zeleniny. V žádném případě to však neznamená, že nemáte jíst zeleninu! Zeleninu si dopřávejte, ale pravidelně a zhruba ve stále stejném množství. Problematické může být například střídání „zeleninových“ a „masových“ týdnů. Pokud se setkáte s letákem, který nabádá pacienty užívající lék Warfarin k omezení užívání zeleniny, zahoďte ho do koše a těmito nesmyslnými radami se neřiďte.

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN BRALA SOM 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena Halamová.

Dobrý večer ! Od minulého leta, keď som bola v nemocnici s fibriláciou a arytmiou, mi bol naordinovaný Warfarín. Chodím na pravidelné kontróly. Pred tromi týždňami som mala hodnotu Quicku 2,9 naordinovala mi.p. dr. pokračovať v 5 mg, včerá som bola na kontróle a mala som hodnotu Quicku 4,5 . Ako mám upraviť stravovací režim . Ďakujem !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Quick 2,9 je optimální. Vyšší čislo znamená málo zeleniny. Když víte, že v daném dni nesníte příliš zeleniny, tak si pro tento případ kupte hlávku zelí a v tom dni snězte dva listy zelí. Snažte se každý den sníst stejné množství zeleniny. Hodnotu Quick ovlivňuje jen zelenina. Ostatní jídlo, jako je maso, rýže, těstoviny, knedlíky a pečivo nemusíte hlídat vůbec, protože téměř neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nechci

Vyšetření krve

Účinnost warfarinu se kontroluje z krevního náběru právě pomocí Quick testu neboli testu INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak například znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, to znamená, že se krev sráží 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR je možné podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti warfarinu těžce poškodit plod nesmí být tato účinná látka užívána v těhotenství.

Zdroj: Co je to kvik

Trombóza a neschopenka

Délka léčby je individuální. Pracovní neschopnost – po vystavení neschopenky – může trvat dva a půl měsíce. Nejprve vás čeká týden v nemocnici, klid na lůžku, maximálně na záchod a do sprchy. V této době se zcela vyhýbejte zátěži nohy. Jednou týdně musíte k lékaři na Quick test při léčbě Warfarinem. Vhodné je nošení kompresních punčoch, poté rozhýbání nohy – rozchození o berlích, cvičení na lůžku, kdy jsou nohy ve vzduchu (jízda jakoby na kole, kdy střídavě šlapete, a nůžky, tedy kmitání nohama). Čím dál více prodlužujte procházky, zařaďte jízdu na kole nebo rotopedu. Během dne zkoušejte výstupy na špičky, zanožování na protažení lýtkového svalu. Vyhýbejte se masážím, teplým procedurám (sauna), nahřívání a statickému zatížení (posilování, dlouhý stoj a sed).

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem ODBĚR KRVE NA QUICK 3 4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Bažant.

Při léčbě PRADAXOU je stupnice Qika stejná jako při léčbě VARFARINEM,neboje rozdílná ???

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, což je přímý inhibitor trombinu. Dabigatran patří mezi nová perorální přímá antikoagulancia jejichž hlavní výhodou je, že pokud se používají ve schválených indikacích a v doporučené dávce, nemusí se na rozdíl od Warfarinu jejich účinek během léčby kontrolovat laboratorními testy. Přesto je však za určitých okolností možné použít některé koagulačními testy. Test Quick se při léčbě Pradaxou nepoužívá. Může se použít test aPTT, což je takový lepší Quickův test (Aktivovaný Parciální Tromboplastinový časT). Test aPTT však ukazuje jen přibližný údaj o intenzitě antikoagulačního účinku dabigatranu. Test aPTT je snadno dostupný a je užitečný zejména k detekci předávkování dabigatranem. Je-li výsledek testu aPTT vyšší než 80 sekund znamená to zvýšené riziko
krvácení.
V případě potřeby by měly být provedeny citlivější kvantitativní testy, jako je kalibrovaný dilutovaný trombinový čas. Je-li u tohoto testu nalezena koncentrace dabigatranu v plazmě > 200 ng/ml (přibližně > 65 sekund) za 10–16 hodin od podání předchozí dávky 150 mg osobám s prevencí ischemického iktu při nevalvulární fibrilaci síní, nebo > 67 ng/ml za 24 hodin po jednodenní dávce 220 mg dabigatranu u nemocných, jimž je dabigatran podáván jako prevence tromboembolické nemoci po totální náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu, je to opět spojeno se zvýšeným rizikem krvácení.
Posledním používaným testem je tzv. trombinový čas (TT), který je jinak používán k hodnocení účinku heparinu. Tento test se nehodí k informaci o míře účinku dabigatranu, ale sděluje pouze, zda pacient lék pravidelně užívá. V takovém případěje je hodnota TT zvýšena na více než 150 sekund. Pokud je dávka vynechána, tak hodnota TT dosahuje normy, což je 13 až 16 sekund. U Pradaxy je to tedy jen laboratorní test vhodný pouze pro kontrolu pacientovy pečlivosti s léčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odběr krve na quick 3 4

INR hodnoty

INR (z anglického International Normalised Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr) je laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času. Na počátku 80. let doporučila WHO používat pro výsledek vyšetření protrombinového času (Quick) v podobě INR, namísto vyjadřování v procentech.

INR se vypočítá z naměřeného koagulačního času pacienta srovnáním s hodnotou koagulace normální krevní plazmy. Pro výpočet je potřebná hodnota ISI použitého tromboplastinu. Tímto přepočtem se kompenzuje odlišná citlivost různých tromboplastinů na trhu.

Výpočet:

  • INR = (tP/tN) ISI
  • tP – čas srážení krve pacienta
  • tN – čas srážení normální plazmy
  • ISI – ISI použitého tromboplastinu

Hodnoty INR umožňují porovnání výsledků protrombinového času mezi laboratořemi při použití odlišných tromboplastinů nezávisle na použitém přístroji. Hodnota INR představuje násobek prodloužení koagulačního času (hodnota INR 2,0 je při dvojnásobném prodloužení času srážení). U osob s normálním srážením krve je hodnota INR 0,8–1,2. Pacienti, kteří užívají antikoagulační léčbu, mají hodnoty většinou mezi 2,0–3,0. Hodnoty INR nad 4,0 obecně znamenají předávkování kumariny.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suchá Ilona.

Dobrý den,

chci se prosím zeptat, od 15.5.2018 beru Xarelto 15mg, poté 20 mg, jak často se má chodit na kontrolu, na quick ? A může se zelenina , nebo ne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být šťastná, že užíváte Xarelto. U tohoto léku stačí quick jen na začátku, protože jeho účinky neovlivňují žádné potraviny. Tudíž společně s Xareltem můžete jíst cokoliv chcete a nezmění to jeho účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Test PT

Quick test neboli PT test (Prothrombin Time – protrombinový čas) je test vnější a společné cesty. Udává rychlost přeměny protrombinu na trombin v důsledku působení tkáňového tromboplastinu (koagulační faktor III).

Provedení: Do dekalcifikované plazmy je přidán tkáňový tromboplastin spolu s přebytkem vápenatých iontů. Tímto způsobem se aktivuje vnější a poté společná cesta. Měří se čas do vzniku prvního vlákna fibrinové sraženiny. Výsledky testu se obvykle uvádí indexem INR (International Normalized Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr), tedy poměrem naměřeného času pacienta a normální hodnoty kontrolní plazmy. Komerčně dodávané typy tkáňového tromboplastinu (tkáňového faktoru III) se mezi sebou liší. Proto se do rovnice pro výpočet INR přidává faktor účinnosti použitého tromboplastinu.

Fyziologické hodnoty:

  • 12–15 s
  • INR: 0,8–1,2 (80–120 %)

Výsledný čas závisí na koncentraci jednotlivých koagulačních faktorů zevního i společného systému. Při zvýšené srážlivosti krve je INR nižší, při prodloužené srážlivosti (například při léčbě antivitaminem K) se INR zvyšuje.

Zdroj: Co je to kvik

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat - užívám warfarin. A když se vyskytnou (hlavně
na noze) modřiny, znamená to, že se musí užívat více warfarinu nebo méně ?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modřiny jsou při antikoagulační léčbě častým nežádoucím účinkem. Warfarin užíváte proto, aby se předešlo vzniku krevních sraženin, jenž by vás mohly ohrozit na životě. Jakékoliv vlastní experimenty s dávkováním Warfarinu jsou tedy velkým hazardem. Jestliže se modřiny tvoří ve zvýšené míře, může to znamenat dietní pochybení, kdy ve stravě chybí dostatek vitamínu K. Vyšetření QUICK tento problém odhalí, proto choďte pravidelně každý měsíc na kontrolu srážlivosti krve. Jestliže lékař zjistí z vyšetření QUICK nějaké problémy, bude vás informovat o dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Ředění krve Warfarinem

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru Quick testem neboli testem INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování Warfarinem je bohužel i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství!

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den. Od července 2017 jsem si píchala clexane forte. Dnešním dnem jsem začala užívat eliquis 2*5mg a chci se zeptat, zda se u eliquisu měří hodnota quick, jako tomu bylo u warfarinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis má oproti Warfarinu výhody v tom, že u něj není třeba dodržovat speciální dietu a zároveň ani není třeba pravidelně měřit INR - Quickův test.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Co dělat a nedělat během léčby Warfarinem

Co byste dělat měli:

  • Přísně dodržujte lékařem určené dávkování přípravku Warfarin.
  • Absolvujte pravidelné kontroly INR (mezinárodně normalizovaný poměr – Quick).
  • Jezte vyváženou stravu obsahující stabilní množství vitamínu K.
  • Informujte svého lékaře o veškerých lécích (jak o lécích na předpis, tak o lécích volně prodejných) a bylinných/nutričních doplňcích, které užíváte. Rovněž sdělte svému ošetřujícímu lékaři (případně lékárníkovi), že začínáte či přestáváte užívat jiný lék nebo že jeho podávání měníte, a to dříve, než tak učiníte.
  • Sledujte, zda nemáte nějaké známky krvácení.
  • Každého lékaře (včetně zubního lékaře) informujte, že berete přípravek Warfarin.
  • Noste u sebe kartičku warfarinizovaného pacienta.
  • Objeví-li se u Vás jakékoliv známky krvácení nebo neobvyklé stavy/příznaky, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Přípravek Warfarin užívejte každý den ve stejnou dobu nalačno.
  • Se svým lékařem hovořte o veškerých obavách, které v souvislosti s užíváním přípravku Warfarin máte.

Co byste dělat neměli:

  • Neberte dvojnásobnou dávku přípravku Warfarin následující den, pokud jste předchozí den dávku vynechali. Informujte svého lékaře o vynechání dávky léku.
  • Neměňte dávkování přípravku Warfarin, aniž byste to konzultovali se svým lékařem.
  • Nezačínejte ani nepřestávejte užívat jakékoliv jiné léky nebo nutriční doplňky a ani neměňte dávkování již užívaných léků či doplňků bez porady s lékařem.
  • Neprovádějte žádné drastické změny ve svém stravování bez konzultace s lékařem.
  • Nezúčastňujte se činností a sportů, při kterých byste mohli utrpět traumatické zranění.
  • Nepijte nadměrné množství alkoholu.
  • Neužívejte přípravek Warfarin během těhotenství.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Godasal nebo Warfarin

Jednotlivé typy léků mají své speciální indikace, které se ovšem mohou vzájemně překrývat. Určitý konkrétní chorobný stav tak může být obvykle léčen více typy protisrážlivých léků nebo jejich kombinacemi. Mezi situace vyžadující podávání protisrážlivých léků patří například zužování a uzávěry tepen (například ischemická choroba srdeční, angina pectoris, infarkt myokardu), vznik hluboké žilní trombózy, plicní embolie, ischemická cévní mozková příhoda, implantace umělé chlopně a mnoho dalších. Velmi obvyklé je podávání protisrážlivých léků v malých dávkách pacientům ležícím v nemocnicích jako prevence vzniku žilní trombózy.

Godasal patří do skupiny takzvaných protidestičkových (antiagregačních) léků – do této skupiny náleží sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Řadí se sem především kyselina acetylsalicylová (ASA), která patří do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně má uspokojivý efekt ve snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací.

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru jako takzvaný Quick test neboli test INR. Hodnota INR vypovídá, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně.

Předávkování Warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamin K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství.

Kombinace obou léků je možná. O indikaci vždy rozhoduje lékař dle aktuálního stavu pacienta. To platí i v indikaci, zda Warfarin či Godasal.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Diskuze

V diskuzi ROMANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den.Řada bych se zeptala na jiné léky na řešení krve než je warfarin,který vylučuje zelenou zeleninu a jsou u něj třeba časté krevní testy.Děkuji za odpověď. Hynova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Ráda bych se zeptala na jinou formu léčení než je warfarin. Abych nemusela chodit na časté quick testy a vzdát se takřka vitamínu K.Jsem totiž sportovně založena a nerada bych došla až k řídnutí kosti.Děkuji Romana

Zdroj: diskuze Romana

Jak často chodit na odběr krve

Quickův test se využívá hlavně při kontrole úspěšnosti léčby protisrážlivé terapie warfarinem. Tyto přípravky jsou užívány kvůli léčbě projevů takzvané tromboembolické nemoci. To je nemoc, při níž se krev snáze sráží a dochází ke vzniku velkých sraženin. Ty vznikají nejčastěji v hlubokých žilách dolních končetin, kde mohou způsobit jejich ucpání (trombózu), nebo se mohou utrhnout a být odneseny krevním proudem do plic, kde způsobí embolii. Další důvody pro léčbu warfarinem jsou: umělá srdeční chlopeň a poruchy srdečního rytmu, jako je fibrilace síní. Léčba u těchto onemocnění zasahuje do celého systému srážení krve, takže pokud je špatně nastavena, ohrožuje pacienta nadměrným, nebo naopak nedostatečným ředěním krve. Při špatně nastavené léčbě by mohlo docházet buď k masivnímu krvácení, nebo by krev byla naopak ředěna málo a krevní sraženiny by se nekontrolovaně tvořily dál. Dále se tento test využívá jako součást předoperačních vyšetření kvůli odhalení možných komplikací při krvácení z operační rány. Quickův test bývá v kombinaci s aPTT, fibrinogenem a počtem krevních destiček využíván k odhalení příčin krvácivých stavů.

Výsledek Quickova testu vychází v sekundách a porovnává se s výsledky zdravých lidí. Výsledky testů jsou na různých pracovištích mírně odlišné. To proto, že se provádí za použití chemických látek, které se mohou sice nepatrně lišit, ale ovlivní celkový výsledek testu. Aby byly tyto rozdíly smazány, vypočítává se takzvaná hodnota INR (Internationalized Normalized Ratio). Toho se využívá zejména pro kontrolu protisrážlivé léčby warfarinem. Výsledky INR pak můžeme brát jako absolutní, tedy nelišící se na různých pracovištích. Při účinné léčbě se má hodnota INR pohybovat mezi 2,0–3,0 a u pacientů, kteří jsou výrazněji ohroženi vznikem sraženin, i od 2,5 do 3,5. Výsledek srážlivosti je znám do dvou minut a po získání výsledku bezprostředně následuje eventuální úprava léčebné dávky.

Krev na test se odebírá ze žíly v loketní jamce nebo z prstu. Jestliže užíváte léky na ředění krve, musíte si svou denní dávku léku vzít až po odběru krve. Informujte vyšetřujícího lékaře vždy o tom, jaké další léky užíváte. Vliv na krevní srážení má i hormonální antikoncepce a některé potraviny s vysokým obsahem vitaminu K.

Frekvence odběrů je závislá na stavu pacienta a určuje ji lékař.

Referenční hodnoty:

  • 0–1 měsíc: hodnoty v ratio (R) 0,8–1,5
  • 1–6 měsíců: hodnoty v ratio (R) 0,8–1,4
  • nad 6 měsíců: hodnoty v ratio (R) 0,8–1,2

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Postup diety

Je nezbytné, abyste dodržel/a následující pokyny v uvedeném pořadí:

  1. 7 dní před plánovanou procedurou přestaňte užívat léky obsahující železo (Ferronat, Sorbifer, Aktiferin)
  2. 7 dní před plánovanou procedurou přestaňte užívat léky na ředění krve (Warfarin, Plavix, Trombex, Anopyrin, Acylpyrin a další...) O užívání těchto léků informujte při objednávání sestru nebo lékaře. Je možné, že bude zvolen jiný postup nebo dostanete místo tabletek na několik dní injekce (poslední injekci aplikujte večer před zákrokem).
  3. Před vyšetřením je nutné zkontrolovat krevní srážlivost (INR, QUICK) Pokud vysazujete Warfarin, poslední kontrola je nutná den před vyšetřením. Hodnota INR musí být pod 1,3.
  4. 5-4 dní před plánovanou procedurou přestaňte užívat protiprůjmové přípravky, pokud lékař nerozhodne jinak.
  5. 4 dny před plánovanou procedurou přestaňte jíst následující potraviny:
    • tuhé, vláknité maso, klobásy
    • tukové koláče a cukroví, koláče s obsahem sušeného ovoce, ořechů, kokosu a máku
    • brambory se šlupkou, zeleninu kromě rozvařené zeleniny bez šlupek
    • fazole a čočku, hnědou rýži a celozrnné těstoviny
    • husté zapražené polévky
    • ovoce se šlupkou nebo s vyšším obsahem vlákniny (kiwi, jahody, meloun s jadérky), veškeré ořechy a sušené ovoce
    • pečivo s mákem, celozrnné pečivo, tmavý celozrnný chléb, křupavý chléb s vyšším obsahem vláknin, celozrnné suchary, celozrnnou mouku
    • džem se slupkami a jadérky
    • snídaňové cereálie s vysokým obsahem vlákniny, ovesnou kaši, otruby
    • jogurty s kousky ovoce a musli jogurty
    • Nadále můžete přijímat měkké libové maso, jogurty, brambory, do měkka uvařenou zeleninu, měkké ovoce, vývary, piškotové pečivo, čajové koláčky, želírovanou marmeládu, čaj a kávu, cukr, šťávy, ovocné a perlivé nápoje, pivo, vodu.
  6. 1 den před plánovanou procedurou začnete s ještě přísnější dietou (u pacienta trpících zácpou začíná tato fáze už 3 dny před procedurou):
    • Můžete sníst ke snídani jogurt a tekutiny bez pečiva.
    • Pokud trpíte zácpou v posledních 3 dnech k obědu a večeři řídký masový nebo zeleninový vývar a dále můžete přijímat už jen všechny tekutiny s výjimkou hustých džusů
    • Ve 12 hodin si připravte první roztok FORTRANS. Každý sáček musí být rozpuštěn v 1 litru vody. Je třeba do půlnoci vypít 4 litry tohoto roztoku. K tomu můžete pít průzračné tekutiny (voda, jablkový džus, kola, pivo atd.). Nepijte tekutiny, přes které není vidět.
    • Od půlnoci nic nejíte a nepijete
    • Pokud jdete na výkon v odpoledních hodinách, vypijte 2 litry FORTRANSU den před vyšetřením od 15. hodiny a další 2 litry (= 2 rozpuštěné sáčky) ráno před výkonem nejpozději 4 hodiny před vyšetřením.

Zdroj: Dieta před kolonoskopií

Zakázané potraviny při léčbě Warfarinem

Pokud užíváte Warfarin, může se stát, že narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování „warfarinové diety“, která spočívá v omezení až vyloučení všech druhů zeleniny obsahujících větší množství vitamínu K. Doporučený denní příjem zeleniny by však neměl negativně ovlivnit interakce mezi těmito dvěma látkami. Vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tedy tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny. Navíc zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Dieta při užívání Warfarinu spočívá tedy v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství.

Podle nejnovějších vědeckých poznatků je důležité, abyste se při léčbě Warfarinem snažili o vyvážený příjem vitamínu K. To znamená jíst zeleninu pokud možno denně v přibližně stejném množství. Nepřehánět to nárazově s velkými dávkami. Zelenině se ale určitě nevyhýbejte. Důležité je chodit na pravidelné kontroly INR (Quick) a individuální situaci konzultovat s lékařem, který upraví dávku Warfarinu podle potřeby.

Během užívání Warfarinu je nutné docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku léku upravovat. Jedině tak lze zajistit účinnost a bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým obsahem alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Jak již bylo napsáno, poznatky vědy jdou kupředu a k dnešnímu dni existují důkazy, že i některé bylinné, vitamínové a minerální produkty mohou měnit hladinu Warfarinu v krevním řečišti nebo mohou přímo ovlivnit srážlivost krve samy o sobě.

Jsou to například tyto doplňky stravy:

  • chondroitin a glukosamin;
  • koenzym Q10, známý jako ubichinon či ubidecarenone;
  • ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens);
  • dong quai, známý jako danggui nebo čínská angelika (Angelica sinensis);
  • doplňky s rybím olejem, které obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA);
  • jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba);
  • ženšen (Panax ginseng);
  • zelený čaj (Camellia sinensis);
  • jírovec (Aesculus hippocastanum);
  • čínské bobule známé jako Di Gu Pi, Goji Berry, Gou Qi Zi (Lycium barbarum);
  • extrakt z papáji (obsahuje papain);
  • třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum);
  • vitamín A;
  • vitamín K;
  • libavka (Gaultheria).
Potraviny s vlivem na hladinu Warfarinu:
  • Avokádo;
  • brusinková šťáva;
  • len (lněné semínko);
  • česnek;
  • zázvor;
  • mango;
  • cibule;
  • papája;
  • mořské řasy (sushi);
  • sójové bílkovinné produkty (včetně sójového mléka a tofu).

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Léky působící proti koagulačním faktorům (antikoagulační léky)

Tuto skupinu lze rozdělit do několika podskupin.

1) Warfarin – účinná látka warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost warfarinu se kontroluje z krevního náběru jako takzvaný Quick test neboli test INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina warfarinu se udává INR 2–3, to znamená, že se krev sráží 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování warfarinem i při správném užívání je relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamin K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti warfarinu těžce poškodit plod nesmí být lék Warfarin užíván v těhotenství.

Warfarin

Forma: Tablety

Princip účinku: Blokuje koagulační kaskádu. Warfarin snižuje množství aktivního vitaminu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů.

Hlavní nežádoucí účinky: Kvůli celkově zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou. Hrozí předávkování.

Warfarin působí proti vitaminu K a stejně tak vitamin K působí proti warfarinu.

Warfarin je silně teratogenní. To znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí warfarin dostávat. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.

Warfarin rád reaguje s řadou běžně užívaných léků (jako jsou některá antibiotika), které různě mění jeho účinnost.

Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie warfarinem měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.

Když se warfarin začne pravidelně podávat, začne účinkovat až za 3–5 dnů od první dávky. Během této doby je nutné podávat injekčně nízkomolekulární hepariny. Jakmile začne warfarin účinkovat, nízkomolekulární heparin se vysadí. Před jakýmikoliv operačními výkony se musí warfarin naopak s dostatečným předstihem vysadit. Jinak by samozřejmě hrozilo, že člověk u operace vykrvácí. Pacient by si měl pamatovat hlavně to, že musí před jakýmkoliv plánovaným zákrokem o užívání warfarinu lékaři říci.

Cena: Odvíjí se od síly a velikosti balení, tedy od 149 Kč do 185 Kč, a doplatek na sílu 3 mg je cca 28 Kč, síla 5 mg je bez doplatku. Lék je na recept.

2) Heparin – účinná látka heparin také blokuje koagulační kaskádu, ale trochu jiným mechanismem než warfarin. Aplikuje se v injekční formě a slouží zejména v léčbě akutních stavů (například při srdečním infarktu, u plicní embolie apod.). Mezi výhody patří velmi krátký poločas účinku (vymizí do několika hodin po aplikaci) a možnost jeho účinek kdykoliv zvrátit podáním protilátky (sloučenina protamin).

Účinnost heparinu se může zkontrolovat z krevního náběru pomocí testu APTT. Podobně jako INR nám APTT udává, kolikrát pomaleji se dotyčnému sráží krev oproti normě, a ideální účinnou hodnotou je APTT 2–3. Podává-li se heparin nitrožilně kontinuálně dávkovací pumpou, měl by se test APTT pravidelně kontrolovat – neúmyslné předávkování do šílených hodnot je u heparinu velice snadné.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam

Zástupci

Warfarin

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku, obvykle několik dnů. Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru jako takzvaný Quick test neboli test INR. Hodnota INR vypovídá, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává INR 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování Warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamin K, obvykle lék Kanavit. Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství.

Xarelto

Jeho účinná složka rivaroxaban blokuje srážecí faktor Xa a má podobné přednosti oproti Warfarinu jako Pradaxa. Opět se využívá v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní.

Pradaxa

Je nový lék na ředění krve. Účinnou látkou je sloučenina dabigatran, která v jistém bodě blokuje koagulační kaskádu. Mezi výhody patří užívání v tabletkové formě a minimální možnost předávkování při správném užívání. Pradaxa se používá při prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní. Velkou výhodou Pradaxy je existence speciální protilátky, která může v případě nutnosti účinek Pradaxy téměř okamžitě vyrušit (preparát Praxbind).

Eliquis

Účinnou látkou je sloučenina apixaban, která blokuje faktor X koagulační kaskády. Kvůli nižšímu výskytu krvácivých komplikací se tento preparát stává velmi oblíbeným a využívá se při prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní.

Lixiana

Lixiana je nový lék (od roku 2016) ve fázi klinických zkoušek, který patří mezi léky na ředění krve. Účinnou látkou je sloučenina edoxaban. Edoxaban funguje jako přímý inhibitor koagulačního faktoru Xa. Svým působením tedy edoxaban blokuje koagulační (srážecí) kaskádu a tím dosahuje efektu omezení krevní srážlivosti. Lixiana bude využívána v prevenci hluboké žilní trombózy u pacientů po ortopedických operacích, dále pak jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u nemocných s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici. Výhodou je krátký poločas účinku, minimální riziko předávkování, žádná nutnost speciální diety při užívání a žádná nutnost pravidelné monitorace účinnosti léku, to znamená, že zde chybí prakticky všechny nevýhody levného Warfarinu. Hlavní nevýhodou je neexistence účinného protiléku (antidota). V případě nežádoucích krvácivých komplikací ještě není známa účinná látka, která by účinek edoxabanu zvrátila. Nicméně brzy bude taková protilátka dostupná.

Vessel Due F

Vessel Due F je lék předepisovaný zejména u cévních onemocnění a lze jej zařadit mezi slabší léky na ředění krve. Jeho účinnou látkou je sloučenina sulodexid. Sulodexid ovlivňuje na více místech takzvanou koagulační kaskádu, což je složitý systém bílkovin, které umožňují srážení krve. Sulodexid snižuje tvorbu krevních sraženin a urychluje rozpouštění sraženin již vzniklých. Často se podává jako doplněk při léčbě hluboké žilní trombózy a stavů s ní spojených. Dále se pak předepisuje u stavů se zhoršeným prokrvením, například u nemocí drobných cév u cukrovky 1. typu a 2. typu, jako je diabetická retinopatie oka a postižení cév dolní končetiny včetně diabetické nohy. Účinnost léku není příliš vysoká, takže jej lze považovat spíše za doplněk k některým jiným slabším lékům na ředění krve. Z nežádoucích účinků byly někdy pozorovány trávicí obtíže.

Heparin

Heparin má běžné využití hlavně při léčbě náhlých srdečních příhod, například infarktu. Dokáže zabraňovat srážení krve a zároveň rozpouští krevní sraženiny. Samotná látka se vyskytuje jak v lidském organismu, tak v přírodní formě. Heparin je navíc lék, který je v nemocnici třeba pro zdravotní sestry velmi jednoduše přístupný. Heparin lze sice podle odborníků monitorovat jednoduchým laboratorním testem, to však platí pouze v případě, že se předem ví, že je hledán heparin a že ho bylo podáno hodně. Že by někdo svévolně podal heparinu více, se při běžných testech nepředpokládá.

Clexane

Patří do skupiny léků, které tlumí jeden z koagulačních faktorů a tím narušují koagulační kaskádu. Obvykle se podává v malých dávkách každý den v nemocnici ležícím pacientům jako prevence vzniku žilní trombózy. Ve velkých dávkách je ve zdravotnických zařízeních ekvivalentem Warfarinu. Podává se ve formě podkožních injekcí, které se zpravidla aplikují do břicha (a způsobují modřiny). Hlavní výhodou je velmi malé riziko předávkování a velmi rychlý nástup a odeznění účinku (účinek vymizí cca do 12–24 hodin od aplikace). Nevýhodou je, že proti němu neexistuje žádná protilátka a v případě podání se prostě musí počkat, až účinek vymizí. Účinnost nízkomolekulárního heparinu se může kontrolovat z krevního náběru pomocí hodnot anti-Xa. Hodnota anti-Xa okolo 0,4 představuje preventivní účinnost, hodnoty 0,8–1,2 představují vysokou terapeutickou účinnost.

Fragmin

Fragmin patří do skupiny nízkomolekulárních heparinů a mezi léky proti srážení krve. Využívá se v malé dávce při prevenci vzniku hluboké žilní trombózy a plicní embolie, ve vysokých dávkách se používá i v léčbě těchto nemocí. Vyšší dávky nízkomolekulárního heparinu se po omezenou dobu podávají i při léčbě povrchových zánětů žil a aplikuje se také pacientům s fibrilací síní jako prevence před vznikem krevní sraženiny, která by mohla způsobit mozkovou mrtvici. V dnešní době dostává preventivní menší dávky nízkomolekulárního heparinu většina pacientů v nemocničních zařízeních, obzvláště imobilní pacienti a pacienti po operačních zákrocích.

Zibor

Zibor má účinnou látku bemiparin a řadí se mezi nízkomolekulární hepariny. Je jedním z běžně používaných léků na ředění krve. Prodává se ve formě injekčních roztoků, přičemž dostupné dávky jsou: 3 500 jednotek (v 0,2 mililitrech), 5 000 jednotek (v 0,2 mililitrech), 7 500 jednotek (v 0,3 mililitrech) a 10 000 jednotek (v 0,4 mililitrech). Lékař předepíše podle váhy jednu z těchto dávek, kterou si pak pacient aplikuje. Relativně dlouhý poločas účinku Ziboru umožňuje podávat jej pouze 1x denně. Zibor se většinou aplikuje podkožně do kůže břicha nebo do stehen. Injekce jsou již předpřipravené, takže si člověk vpíchne celý obsah lékařem předepsané injekce. Jehlička je velmi drobná, aplikace nebolí, někdy však může trochu štípat a při opakovaném podání se v místě vpichů mohou začít tvořit modřiny. Tento nízkomolekulární heparin se může v malé dávce využít v prevenci vzniku hluboké žilní trombózy a plicní embolie, ve vysokých dávkách se používá i v léčbě těchto dvou nemocí. Vyšší dávky nízkomolekulárního heparinu se po omezenou dobu podávají při léčbě povrchových zánětů žil a aplikují se i pacientům s fibrilací síní (a podobnými poruchami rytmu) jako prevence před vznikem krevní sraženiny, která by mohla způsobit mozkovou mrtvici. Účinek Ziboru se monitoruje podle hladiny anti-Xa, kterou lze zjistit z běžného krevního náběru. Zibor může podobně jako ostatní léky naředění krve způsobit krvácivé komplikace. Velkou nevýhodou je neexistence protilátky, která by jeho účinek dokázala rychle vyrušit. Akutní operační zákroky proto nemohou být prováděny krátce po aplikaci většího množství tohoto léku. Z dalších komplikací se může objevit nedostatek krevních destiček (včetně takzvané heparinem indukované trombocytopenie) a zvýšení jaterních testů.

Fraxiparine

Fraxiparine je nízkomolekulární heparin a je jedním z běžně používaných léků na ředění krve. Účinnou složkou léku je sloučenina nadroparin. Nadroparin pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi, přesněji řečeno dochází k zablokování funkce srážecího faktoru Xa, který je důležitou součástí takzvané koagulační kaskády. Koagulační kaskáda je zodpovědná za srážení krve a její narušení lékem proto snižuje tendenci vytvářet sraženiny. Fraxiparine lze v malé dávce využít při prevenci vzniku hluboké žilní trombózy a plicní embolie, ve vysokých dávkách se používá i v léčbě těchto dvou nemocí. Vyšší dávky nízkomolekulárního heparinu se po omezenou dobu podávají i při léčbě povrchových zánětů žil a aplikují se i pacientům s fibrilací síní jako prevence před vznikem krevní sraženiny, která by mohla způsobit mozkovou mrtvici. Existují i další indikace podávání, ale ty výše zmíněné jsou rozhodně nejčastější. Fraxiparine se vyrábí v podobě roztoku, který se nachází v předpřipravených injekcích o objemu 0,2 až 1 mililitr a koncentraci 100 mg/ml. Běžně se aplikuje podkožně do břicha, místa vpichu se střídají. Jehlička je velmi drobná, aplikace nebolí, někdy však může trochu štípat a při opakovaném podání se v místě vpichů mohou začít tvořit modřiny. Dávka pro dospělého člověka je přísně individuální. Čistě orientačně řekněme, že preventivní dávka se podává 1x denně, léčebná terapeutická dávka 2x denně. Objem roztoku vhodný pro preventivní dávku se udává v mililitrech: váha člověka (v kg) děleno 200. To znamená, že u průměrného 80kilogramového člověka je to dávka cca 0,4 ml podkožně 1x denně. Léčebná dávka se v mililitrech odhadem vypočítá jako váha člověka (v kg) děleno 100. To znamená, že u průměrného 80kilogramového člověka je to dávka cca 0,8 ml podkožně 2x denně. Existuje řada faktorů, kvůli kterým se dávka individuálně upravuje, například stavy s chronickým selháváním ledvin. Neopatrná aplikace může vést k předávkování, a proto rozhodnutí o dávkování léku patří pouze do rukou zkušeného lékaře! Účinek Fraxiparine se monitoruje podle hladiny anti-Xa, kterou lze zjistit z běžného krevního náběru. To umožňuje dávku přípravku individualizovat pro daného člověka. Fraxiparine může podobně jako ostatní způsobit krvácivé komplikace, naštěstí však nemá dlouhý poločas účinku (12–24 hodin). Velkou nevýhodou je ovšem neexistence protilátky, která by jeho účinek dokázala rychle vyrušit. Akutní operační zákroky proto nemohou být prováděny krátce po aplikaci většího množství tohoto léku. Z dalších komplikací se může objevit nedostatek krevních destiček, včetně takzvané heparinem indukované trombocytopenie a zvýšení jaterních testů.

Arixtra

Arixtra se řadí mezi nízkomolekulární hepariny a je jedním z běžně používaných léků na ředění krve. Účinnou složkou léku je sloučenina fondaparinux. Fondaparinux pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi, kdy dochází k zablokování funkce srážecího faktoru Xa, který je důležitou součástí takzvané koagulační kaskády. Koagulační kaskáda je zodpovědná za srážení krve a její narušení lékem proto snižuje tendenci vytvářet sraženiny. Přípravek Arixtra lze využít jako prevenci vzniku hluboké žilní trombózy a plicní embolie. Přípravek je možné podat i při léčbě povrchových zánětů žil. Arixtra se vyrábí v podobě roztoku, který má různé síly od 1,5 do 10 miligramů. Běžně se aplikuje podkožně do břicha, místa vpichu se střídají. Jehlička je velmi drobná, aplikace nebolí, někdy však může trochu štípat a při opakovaném podání se v místě vpichů mohou začít tvořit modřiny. Běžná dávka u dospělého člověka je 2,5 miligramu preparátu 1x denně. Účinek léku Arixtra lze monitorovat podle hladiny anti-Xa, která se dá zjistit z běžného krevního náběru. Na rozdíl od ostatních nízkomolekulárních heparinů není nicméně hladina anti-Xa tolik vypovídající. Arixtra může podobně jako ostatní léky na ředění krve způsobit krvácivé komplikace, naštěstí však nemá dlouhý poločas účinku (18–24 hodin). Velkou nevýhodou je neexistence protilátky, která by účinek dokázala rychle vyrušit. Akutní operační zákroky proto nemohou být prováděny krátce po aplikaci většího množství tohoto léku. Z dalších komplikací se může objevit nedostatek krevních destiček a zvýšení jaterních testů.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP