Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

QUICK JE NALAČNO

OBSAH

Jak snížit Quick

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby, a ten případně provede úpravu dosavadní léčby. Pacient sám si hodnoty může držet v normě správnou životosprávou bez zbytečných výkyvů a běhání na kontrolní odběry po 14 dnech.

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Poradna

V naší poradně s názvem HUSTOTA KRVE QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Purchart.

dlouhodobě se hodnota quick pohybuje kolem 2.poslední odběr ukázal hodnotu 3,61 dávkování se však nezměnilo. po 1/2,u 1,st 1 čtvr 1 pá 1 sob 1 ned 1 1/2. je to správné? Děkuji za odpověd. Zd.Purhart

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otázka je velmi dobrá, ale musíte ji položit svému lékaři, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Jen on ví, kam má léčba cílit a pomůže vám nalézt příčinu vašeho vzestupu INR.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hustota krve quick

Quick test doma

K provedení testu Quick v domácích podmínkách budete potřebovat testovací proužky a přístroj CoaguChek. Každý testovací proužek má testovací oblast obsahující protrombinovou reagencii. Po nanesení krve se reagencie rozpustí a proběhne elektrochemická reakce, která se převede do hodnoty času srážení, která se zobrazí na displeji přístroje v jednotkách INR (International Normalized Ratio).

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem se usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby.

Cena přístroje CoaguChek je 17.600 Kč. Testovací proužky stojí 3000 Kč za 24 proužků. Aktuální cena je vidět zde: měření Quick doma cena. Přístroj i proužky mohou být hrazeny zdravotní pojišťovnou. Dotažte se u své zdravotní pojišťovny na podmínky získání úhrady .

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Diskuze

V diskuzi ODBĚRY QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Má praktická lékařka nemá přístroj na odběr z prstu (INR - quick) a já mám
již rozpíchané žíly...Proto sháním možnost, kam bych mohl na odběry
z pstu chodit? Mezi Kladnem a Rakovníkem. Poradíte? Díky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odběry quick

Co znamená hodnota 3,0–4,0

Pokud je hodnota INR nad 3, jedná se o situaci s vysokým rizikem krvácení a je většinou doporučeno dávku warfarinu redukovat. Některá zelenina může účinek podávaného warfarinu snižovat, a proto se vyvarujte excesů v příjmu zeleniny. V žádném případě to však neznamená, že nemáte jíst zeleninu! Zeleninu si dopřávejte, ale pravidelně a zhruba ve stále stejném množství. Problematické může být například střídání „zeleninových“ a „masových“ týdnů. Pokud se setkáte s letákem, který nabádá pacienty užívající lék Warfarin k omezení užívání zeleniny, zahoďte ho do koše a těmito nesmyslnými radami se neřiďte.

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN BRALA SOM 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena Halamová.

Dobrý večer ! Od minulého leta, keď som bola v nemocnici s fibriláciou a arytmiou, mi bol naordinovaný Warfarín. Chodím na pravidelné kontróly. Pred tromi týždňami som mala hodnotu Quicku 2,9 naordinovala mi.p. dr. pokračovať v 5 mg, včerá som bola na kontróle a mala som hodnotu Quicku 4,5 . Ako mám upraviť stravovací režim . Ďakujem !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Quick 2,9 je optimální. Vyšší čislo znamená málo zeleniny. Když víte, že v daném dni nesníte příliš zeleniny, tak si pro tento případ kupte hlávku zelí a v tom dni snězte dva listy zelí. Snažte se každý den sníst stejné množství zeleniny. Hodnotu Quick ovlivňuje jen zelenina. Ostatní jídlo, jako je maso, rýže, těstoviny, knedlíky a pečivo nemusíte hlídat vůbec, protože téměř neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nechci

Vyšetření krve

Účinnost warfarinu se kontroluje z krevního náběru právě pomocí Quick testu neboli testu INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak například znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, to znamená, že se krev sráží 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR je možné podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti warfarinu těžce poškodit plod nesmí být tato účinná látka užívána v těhotenství.

Zdroj: Co je to kvik

INR hodnoty

INR (z anglického International Normalised Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr) je laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času. Na počátku 80. let doporučila WHO používat pro výsledek vyšetření protrombinového času (Quick) v podobě INR, namísto vyjadřování v procentech.

INR se vypočítá z naměřeného koagulačního času pacienta srovnáním s hodnotou koagulace normální krevní plazmy. Pro výpočet je potřebná hodnota ISI použitého tromboplastinu. Tímto přepočtem se kompenzuje odlišná citlivost různých tromboplastinů na trhu.

Výpočet:

  • INR = (tP/tN) ISI
  • tP – čas srážení krve pacienta
  • tN – čas srážení normální plazmy
  • ISI – ISI použitého tromboplastinu

Hodnoty INR umožňují porovnání výsledků protrombinového času mezi laboratořemi při použití odlišných tromboplastinů nezávisle na použitém přístroji. Hodnota INR představuje násobek prodloužení koagulačního času (hodnota INR 2,0 je při dvojnásobném prodloužení času srážení). U osob s normálním srážením krve je hodnota INR 0,8–1,2. Pacienti, kteří užívají antikoagulační léčbu, mají hodnoty většinou mezi 2,0–3,0. Hodnoty INR nad 4,0 obecně znamenají předávkování kumariny.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem ODBĚR KRVE NA QUICK 3 4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Bažant.

Při léčbě PRADAXOU je stupnice Qika stejná jako při léčbě VARFARINEM,neboje rozdílná ???

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, což je přímý inhibitor trombinu. Dabigatran patří mezi nová perorální přímá antikoagulancia jejichž hlavní výhodou je, že pokud se používají ve schválených indikacích a v doporučené dávce, nemusí se na rozdíl od Warfarinu jejich účinek během léčby kontrolovat laboratorními testy. Přesto je však za určitých okolností možné použít některé koagulačními testy. Test Quick se při léčbě Pradaxou nepoužívá. Může se použít test aPTT, což je takový lepší Quickův test (Aktivovaný Parciální Tromboplastinový časT). Test aPTT však ukazuje jen přibližný údaj o intenzitě antikoagulačního účinku dabigatranu. Test aPTT je snadno dostupný a je užitečný zejména k detekci předávkování dabigatranem. Je-li výsledek testu aPTT vyšší než 80 sekund znamená to zvýšené riziko
krvácení.
V případě potřeby by měly být provedeny citlivější kvantitativní testy, jako je kalibrovaný dilutovaný trombinový čas. Je-li u tohoto testu nalezena koncentrace dabigatranu v plazmě > 200 ng/ml (přibližně > 65 sekund) za 10–16 hodin od podání předchozí dávky 150 mg osobám s prevencí ischemického iktu při nevalvulární fibrilaci síní, nebo > 67 ng/ml za 24 hodin po jednodenní dávce 220 mg dabigatranu u nemocných, jimž je dabigatran podáván jako prevence tromboembolické nemoci po totální náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu, je to opět spojeno se zvýšeným rizikem krvácení.
Posledním používaným testem je tzv. trombinový čas (TT), který je jinak používán k hodnocení účinku heparinu. Tento test se nehodí k informaci o míře účinku dabigatranu, ale sděluje pouze, zda pacient lék pravidelně užívá. V takovém případěje je hodnota TT zvýšena na více než 150 sekund. Pokud je dávka vynechána, tak hodnota TT dosahuje normy, což je 13 až 16 sekund. U Pradaxy je to tedy jen laboratorní test vhodný pouze pro kontrolu pacientovy pečlivosti s léčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odběr krve na quick 3 4

Test PT

Quick test neboli PT test (Prothrombin Time – protrombinový čas) je test vnější a společné cesty. Udává rychlost přeměny protrombinu na trombin v důsledku působení tkáňového tromboplastinu (koagulační faktor III).

Provedení: Do dekalcifikované plazmy je přidán tkáňový tromboplastin spolu s přebytkem vápenatých iontů. Tímto způsobem se aktivuje vnější a poté společná cesta. Měří se čas do vzniku prvního vlákna fibrinové sraženiny. Výsledky testu se obvykle uvádí indexem INR (International Normalized Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr), tedy poměrem naměřeného času pacienta a normální hodnoty kontrolní plazmy. Komerčně dodávané typy tkáňového tromboplastinu (tkáňového faktoru III) se mezi sebou liší. Proto se do rovnice pro výpočet INR přidává faktor účinnosti použitého tromboplastinu.

Fyziologické hodnoty:

  • 12–15 s
  • INR: 0,8–1,2 (80–120 %)

Výsledný čas závisí na koncentraci jednotlivých koagulačních faktorů zevního i společného systému. Při zvýšené srážlivosti krve je INR nižší, při prodloužené srážlivosti (například při léčbě antivitaminem K) se INR zvyšuje.

Zdroj: Co je to kvik

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suchá Ilona.

Dobrý den,

chci se prosím zeptat, od 15.5.2018 beru Xarelto 15mg, poté 20 mg, jak často se má chodit na kontrolu, na quick ? A může se zelenina , nebo ne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být šťastná, že užíváte Xarelto. U tohoto léku stačí quick jen na začátku, protože jeho účinky neovlivňují žádné potraviny. Tudíž společně s Xareltem můžete jíst cokoliv chcete a nezmění to jeho účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Ředění krve Warfarinem

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru Quick testem neboli testem INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování Warfarinem je bohužel i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství!

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat - užívám warfarin. A když se vyskytnou (hlavně
na noze) modřiny, znamená to, že se musí užívat více warfarinu nebo méně ?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modřiny jsou při antikoagulační léčbě častým nežádoucím účinkem. Warfarin užíváte proto, aby se předešlo vzniku krevních sraženin, jenž by vás mohly ohrozit na životě. Jakékoliv vlastní experimenty s dávkováním Warfarinu jsou tedy velkým hazardem. Jestliže se modřiny tvoří ve zvýšené míře, může to znamenat dietní pochybení, kdy ve stravě chybí dostatek vitamínu K. Vyšetření QUICK tento problém odhalí, proto choďte pravidelně každý měsíc na kontrolu srážlivosti krve. Jestliže lékař zjistí z vyšetření QUICK nějaké problémy, bude vás informovat o dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Glykemie po jídle

Postprandiální glykemii lze jednoduše přeložit jako hladinu krevního cukru po jídle (kromě ní se rozlišuje ještě glykemie nalačno). Ukazuje se, že hodnota postprandiální glykemie má na osud pacienta s diabetem možná větší vliv než glykemie nalačno. Navíc díky tomu, že jíme minimálně třikrát denně, trávíme v postprandiálním stavu hodně času.

Zvýšená postprandiální glykemie zvyšuje u pacientů riziko vzniku srdečního infarktu a celkově zhoršuje jejich životní prognózu. Cílem je hladiny glykemie co nejdříve srovnat na zdravé hodnoty a tam je udržet. Postprandiální glykemie je důležitá i v momentě diagnostikování diabetu. Existuje asi 20 procent osob, které mají glykemii nalačno normální, ale glykemii po jídle zvýšenou. Pokud tito pacienti lékařům uniknou, mohou žít řadu let bez příznaků diabetu, ale nakonec skončí se závažnými komplikacemi.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den. Od července 2017 jsem si píchala clexane forte. Dnešním dnem jsem začala užívat eliquis 2*5mg a chci se zeptat, zda se u eliquisu měří hodnota quick, jako tomu bylo u warfarinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis má oproti Warfarinu výhody v tom, že u něj není třeba dodržovat speciální dietu a zároveň ani není třeba pravidelně měřit INR - Quickův test.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Glykemie nalačno

U glykemie nalačno nastávají také 3 možnosti:

  1. Glykemie nalačno je vyšší než 7 mmol/l. V tomto případě má pacient cukrovku a další níže zmíněná vyšetření již není třeba provádět. Od této chvíle se pohlíží na pacienta jako na diabetika.
  2. Glykemie nalačno je nižší než 5,6 mmol/l. V tomto případě je vše v pořádku a člověk se již dále nevyšetřuje. Z hlediska cukrovky se považuje dotyčný za zdravého.
  3. Glykemie nalačno vyjde mezi 5,6–6,9 mmol/l. V tomto případě není jistota. Tomuto stavu se anglicky říká „Impaired Fasting Glucose“ (IFG) a jde o podtyp prediabetu. Jedinec s touto glykemií nalačno se dále vyšetří pomocí orálního glukózového tolerančního testu (OGTT).

OGTT – orální glukózový toleranční test je poslední fází diagnostiky přítomnosti či nepřítomnosti cukrovky. Vyšetřovaný přijde nalačno a dostane vypít přesnou dávku cukru rozpuštěného ve vodě (tedy oslazenou vodu). U dospělých se obvykle rozpustí 75 gramů cukru v 250 mililitrech tekutiny. Po 60 a 120 minutách od vypití se pak změří glykemie. Pomocí tohoto testu se definitivně určí, jak je organismus schopen reagovat na zvýšený příjem cukrů v potravě.

Mohou opět nastat 3 možnosti:

  1. Hodnota glykemie po OGTT je za 120 minut vyšší než 11,1 mmol/l. Od této chvíle se pohlíží na pacienta jako na diabetika.
  2. Hodnota glykemie po OGTT je za 120 minut nižší než 7,8 mmol/l. V takovém případě je dotyčný zdravý.
  3. Hodnota glykemie po OGTT je po 120 minutách mezi 7,8–11,1 mmol/l. O člověku s tímto výsledkem se řekne, že má porušenou glukózovou toleranci, což je opět forma prediabetu. Je vhodné, aby změnil životosprávu (zdravá strava, dostatek pohybu, zhubnutí), a v řadě případů se nasazuje metformin (běžný typ perorálního antidiabetika).

Zdroj: Hodnoty glykémie

Jak se připravit na odběr krve

Mohu jíst a pít před krevním testem?

Záleží na typu krevního testu, který podstupujete. Zdravotnický pracovník, který zařizuje váš test, vám řekne, zda musíte udělat něco, abyste se na něj připravili.

Před většinou krevních testů můžete jíst a pít jako obvykle. Pokud ale podstupujete "test krve nalačno", bude vám řečeno, abyste předtím nejedli ani nepili nic (kromě vody). Také vám může být řečeno, abyste před testem nekouřili.

Běžné krevní testy nalačno

Příklady krevních testů, které mohou vyžadovat půst, zahrnují:

  • test hladiny glukózy v krvi nalačno (používá se k testování cukrovky ) – můžete být požádáni, abyste se 8 až 10 hodin před testem hladověli;
  • krevní test na železo (používá se k diagnostice stavů, jako je anémie z nedostatku železa ) – můžete být požádáni, abyste se před testem postili 12 hodin;

Zdroj: Poliklinika Budějovická

Diskuze

V diskuzi ROMANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den.Řada bych se zeptala na jiné léky na řešení krve než je warfarin,který vylučuje zelenou zeleninu a jsou u něj třeba časté krevní testy.Děkuji za odpověď. Hynova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Ráda bych se zeptala na jinou formu léčení než je warfarin. Abych nemusela chodit na časté quick testy a vzdát se takřka vitamínu K.Jsem totiž sportovně založena a nerada bych došla až k řídnutí kosti.Děkuji Romana

Zdroj: diskuze Romana

Hořčík

Nízké hladiny hořčíku v krvi byly pozorovány u 25–38 % lidí s diabetem 2. typu a jsou častější u těch jedinců, kteří nemají hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

V systematickém přehledu 8 z 12 studií ukázalo, že podávání doplňků hořčíku po dobu 6–24 týdnů zdravým lidem nebo osobám s diabetem mellitem 2. typu nebo prediabetem pomohlo snížit hladinu cukru v krvi nalačno ve srovnání s placebem.

Kromě toho každé 50mg zvýšení příjmu hořčíku způsobilo 3% snížení hladiny cukru v krvi nalačno u těch, kteří vstoupili do studií s nízkou hladinou hořčíku v krvi.

Jak to funguje: Hořčík se podílí na normální sekreci inzulinu a působení inzulinu v tkáních vašeho těla.

Užívání: Dávky poskytované lidem s diabetem činí obvykle 250–350 mg denně. Nezapomeňte užívat hořčík spolu s jídlem ke zlepšení jeho absorpce.

Opatření: Vyvarujte se oxidu hořečnatého, který může zvýšit riziko průjmu. Doplňky hořčíku mohou interagovat s několika léky, například některými diuretiky a antibiotiky, proto se před užíváním poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Závěr: Nedostatek hořčíku je běžný u lidí s diabetem 2. typu. Studie naznačují, že doplňky hořčíku mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Hladina cukru v krvi pro diagnostiku cukrovky

Následující souhrn uvádí kritéria pro diagnózy diabetu a prediabetu v případech náhodného odběru, odběru po plánovaném půstu a odběru 90 minut po jídle.

Výsledky náhodného testu cukru v krvi:

  • normální je cokoliv pod 11,1 mmol/l;
  • diabetes je cokoliv nad 11,1 mmol/l nebo více.

Výsledky testu cukru v krvi po plánovaném půstu:

  • normální jsou hodnoty pod 5,5 mmol/l;
  • prediabetes je v rozmezí hodnot 5,5 až 6,9 mmol/l;
  • diabetes je 7,0 mmol/l nebo více;

Výsledky testu cukru v krvi 2 hodiny po jídle:

  • normální jsou hodnoty pod 7,8 mmol/l;
  • prediabetes je v rozmezí hodnot 7,8 až 11,0 mmol/l;
  • diabetes 11,1 mmol/l nebo více

Pro náhodný test glukózy v plazmě lze vzorek krve odebrat kdykoli. To nevyžaduje tolik plánování, a proto se používá při diagnostice diabetu 1. typu, když jde o čas.

Test glukózy v plazmě nalačno se provádí po nejméně osmi hodinách hladovění, a proto se obvykle provádí ráno. Výsledek testu plazmatické glukózy nalačno, který je v rozmezí 5,5 až 6,9 mmol/l se považuje za vyšší riziko rozvoje diabetu 2. typu, zvláště když je provázen dalšími rizikovými faktory diabetu 2. typu.

Orální test glukózové tolerance (OGTT) zahrnuje nejprve odběr vzorku krve nalačno a poté velmi sladký nápoj obsahující 75 g glukózy. Po tomto nápoji musíte zůstat v klidu, dokud nebude po 2 hodinách odebrán další vzorek krve.

Zdroj: Glykémie 1h po jídle

Aloe vera

Rovněž aloe vera může pomoci těm, kteří se snaží snížit hladinu cukru v krvi. Potravinové doplňky nebo šťáva z listů této rostliny podobné kaktusu by mohly pomoci snížit hladinu cukru v krvi a HbA1C u lidí s prediabetem nebo diabetem typu 2.

Celkem v devíti studiích provedených u lidí s diabetem typu 2 snížilo doplňování aloe vera po dobu 4–14 týdnů hladinu cukru v krvi nalačno o 46,6 mg/dl a HbA1C o 1,05 %. Lidé, kteří měli hladinu cukru v krvi nalačno nad 200 mg/dl před užitím aloe vera, měli ještě lepší výsledky.

Jak to funguje: Studie provedené na myších naznačují, že aloe vera může stimulovat produkci inzulinu v pankreatických buňkách, ale nebylo to ještě jednoznačně potvrzeno. Může se jednat i o několik dalších mechanismů.

Užívání: Nejlepší dávka a forma nejsou známy. Běžné dávky testované ve studiích zahrnují 1 000 mg denně v kapslích nebo 2 polévkové lžíce (30 ml) denně šťávy z aloe vera v rozdělených dávkách.

Upozornění: Aloe vera může interagovat s několika léky, proto se před použitím poraďte se svým lékařem. Nikdy by se neměla užívat společně s lékem na srdce digoxin.

Závěr: Kapsle nebo šťáva z listů aloe mohou pomoci lidem s prediabetem nebo diabetem 2. typu snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C. Ale pozor, aloe vera může interagovat s několika léky, zejména digoxinem.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Probiotika

Poškození střevních bakterií, například po užívání antibiotik, je spojeno se zvýšeným rizikem několika chorob, včetně diabetu.

Probiotické doplňky, které obsahují prospěšné bakterie nebo jiné mikroby, nabízejí řadu zdravotních výhod a mohou zlepšit manipulaci se sacharidy v těle.

V sedmi studiích provedených u lidí s diabetem 2. typu zaznamenali ti, kteří užívali probiotika po dobu nejméně dvou měsíců, pokles krevního cukru nalačno o 16 mg/dl a pokles HbA1C o 0,53 % ve srovnání s lidmi užívajícími placebo. U jedinců užívajících probiotika obsahující více než jeden druh bakterií došlo k ještě většímu snížení hladiny cukru v krvi nalačno (o 35 mg/dl).

Jak to funguje: Studie na zvířatech naznačují, že probiotika mohou snižovat hladinu cukru v krvi snížením zánětu a zabránit destrukci pankreatických buněk, které vytvářejí inzulin. Může být zapojeno i několik dalších mechanismů.

Užívání: Vyzkoušejte probiotika s více než jedním prospěšným druhem, jako je kombinace L. acidophilus, B. bifidum a L. rhamnosus. Není ale známo, zda existuje ideální směs mikrobů pro cukrovku.

Opatření: Je nepravděpodobné, že by probiotika způsobila újmu, avšak za určitých ojedinělých okolností by mohla vést k závažným infekcím u lidí s významně narušeným imunitním systémem.

Závěr: Probiotické doplňky, především ty, které obsahují více než jeden druh prospěšných bakterií, mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Gymnema sylvestre je bylina používaná jako lék na cukrovku v ájurvédské medicíně. Hindské jméno rostliny – gurmar – znamená „ničitel cukru“.

V jedné studii lidé s diabetem 2. typu užívali 400 mg extraktu z listů gurmaru denně po dobu 18–20 měsíců, přičemž zaznamenali 29% pokles hladiny cukru v krvi nalačno. HbA1C klesl z 11,9 % na začátku studie na 8,48 %.

I další výzkum naznačuje, že tato bylina může pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C u diabetu 1. typu (na inzulinu závislých), nadto může snížit chuť na sladkosti potlačením pocitu sladké chuti v ústech.

Jak to funguje: Gymnema sylvestre může snížit absorpci cukru ve střevech a podpořit příjem cukru z buněk z krve. Vzhledem k vlivu této byliny na diabetes 1. typu se předpokládá, že Gymnema sylvestre může nějak pomoci buňkám produkujícím inzulin v pankreatu.

Užívání: Doporučená dávka je 200 mg extraktu z listů Gymnema sylvestre dvakrát denně s jídlem.

Upozornění: Gurmar může zvýšit hladinu cukru v krvi účinkem inzulinu, proto jej používejte pouze pod lékařským dohledem, jestliže užíváte inzulinové injekce. Může také ovlivnit hladinu některých léků v krvi a byl hlášen jeden případ poškození jater.

Závěr: Gymnema sylvestre může snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C u diabetu typu 1 i typu 2, je však třeba dalšího výzkumu. Pokud si aplikujete injekce inzulinu, je nutné se před konzumací tohoto doplňku poradit se svým lékařem.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Zázvor

Zázvor může podstatně snižovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, má tedy silné antidiabetické účinky.

Studie z roku 2015, které se zúčastnilo 41 pacientů s diabetem druhého typu, potvrdila snížení hladiny krevního cukru nalačno až o 12 % při užívání 2 gramů zázvorového prášku denně. Navíc došlo také k podstatnému snížení glykovaného hemoglobinu HbA1c (látka, jejíž koncentrace v krvi se měří za účelem sledování hladiny cukru v krvi v dlouhodobém měřítku), a to o 10 % za 12 týdnů. Kromě toho došlo také ke snížení poměru apolipoproteinů ApoB/ApoA-I o 28 % a ke snížení koncentrace oxidovaných lipoproteinů o 23 %.

Jak to funguje: Zázvor obsahuje gingerol. Tato látka způsobuje ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Je proto nutné to se zázvorem nepřehánět. Zázvorové bonbony jsou sice výtečné i zdravé, ale rozhodně není vhodné se jimi přejídat. Zázvor také silně zahřívá. Pro osoby, které jsou přirozeně horkokrevné, tedy není zázvor vhodný. Při vysokých dávkách může zázvor způsobit nadýmání a také vysušování organismu.

Dávkování: Užívejte 2 gramy zázvorového prášku denně.

Opatření: Výše uvedené ukazatele jsou významnými rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky studie jsou sice ohromující a neuvěřitelné, je ale nutné je ještě potvrdit ve větších studiích a teprve potom mohou lékaři začít pacientům zázvor doporučovat jako lék.

Závěr: Zázvor snížil hladinu cukru v krvi nalačno o 10,5 %. Pokud účastníci užívali placebo, došlo naopak ke zvýšení glykemie nalačno o 21 %. Zlepšení glykemie nalačno také přispělo ke snížení hladiny HbA1c. Kromě toho se u skupiny užívající zázvor zlepšila inzulinová rezistence a citlivost na inzulin.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP