Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

ŠÍPKOVÝ ČAJ A WARFARIN

OBSAH

sipkovy caj a warfarin

Lze používat šípkový čaj a Warfarin?

Užívejte jenom ty vitaminové přípravky, které neobsahují vitamin K. Nevhodné jsou i některé doplňky stravy obsahující rostlinné výtažky. Bez předchozí konzultace s lékařem, který vám předepisuje účinnou látku warfarin, neužívejte žádné vitaminové přípravky, doplňky stravy ani volně prodejné léky.

Bylinky zvyšující účinek warfarinu:

  • andělika čínská
  • česnek
  • ginkgo biloba – jinan dvoulaločný
  • papája
  • šalvěj
Bylinky snižující účinek warfarinu:
  • třezalka
  • ženšen
  • zelený čaj
  • bylinné čaje ze zelených listů

Šípky jsou plné vitaminu C (mnohem vyšší množství než například citrusové plody), obsahují také vitaminy B, minerální látky, flavonoidy a řadu dalších. Šípkový čaj výrazně posiluje imunitu a nervový systém. Působí příznivě také na metabolismus, má močopudné účinky a umí zabojovat i proti onemocněním dásní, například parodontóze. Šípkový čaj, jak již bylo uvedeno, obsahuje vitamín C, jehož se při užívání warfarinu doporučuje konzumovat cca 60 mg denně. Pokud tedy šípkový čaj nebudete pít na litry, tak jej pít v přiměřeném množství můžete.

Zdroj: Šípkový čaj a Warfarin

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A LIPOVÝ ČAJ,ŠÍPKOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie tromerová.

užívám warfarin můžu vypít jeden šálek lipového,šípkového čaje denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Taky užívám walfarin na ředění krve a lipový i šípkový čaj normálně běžně piju z vlastních natrhaných bylinek a nemám s tím žádný problém.

Zdroj: diskuze Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Šípkový olej na jizvy

Šípkový olej se používá neředěný na oděrky, hojící se rány, jizvy, popraskané rty i na ošetření v ústní dutině. Pravidelné používání přírodního šípkového oleje se doporučuje při psoriáze, ekzémech i proleženinách. Pomůže i při drobných jizvičkách, popáleninách, stařeckých skvrnách a striích. Kromě toho šípkový olej chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením.

Zdroj: Šípkový olej

Diskuze

V diskuzi ŠÍPKOVÝ ČAJ PŘÍPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Quonax.

Šípky ale obsahují spoustu osinek, o kterých jsem slyšel, že jsou docela nebezpečné pro žaludeční sliznici. Když se šípkový čaj přecedí přes normální ceďáček, tak se tak úplně neodstraní. Řešíte nějak tuhle okolnost, nebo osinky ve skutečnosti nevadí?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šípkový čaj příprava

Recept na šípkový čaj ze sušených šípků

Usušené šípky skladujte na dobře větraném místě. Nejprve je ideální jejich skladování v plátěném sáčku, a až si budete jisti, že jsou dokonale suché, můžete je přesunout do dobře uzavíratelné dózy. V příznivých podmínkách vám šípky vydrží uskladněné třeba i dva roky.

Příprava: Na šípkový čaj si šípky namočte na noc do vody (můžete je nechat namočené až 24 hodin). Potom tento výluh přiveďte k teplotě 80 stupňů (nevařte, protože byste zničili cenné látky) a následně přeceďte přes jemné sítko. Na přípravu je tento čaj sice pracnější než kupovaný, je však mnohem zdravější a také chutnější. Jestliže šípky nebudete mít čas louhovat, můžete je vsypat do vřelé vody a přibližně 30 minut povařit. Takový čaj bude chuťově podobný, některé látky se však teplem zničí.

Zdroj: Šípkový čaj a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PAZITKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu pazitku když užívám warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pažitku můžete jíst i když užíváte Warfarin. Pažitka obsahuje hodně vitamínu K, ale vzhledem k tomu, že pažitku používáte jen v malém množství k ochucení pokrmu, tak se nemusíte hlídat v jejím množství. Jedna polévková lžíce nasekané pažitky obsahuje 6,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem MATEŘÍ KAŠIČKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Hůlová.

Dobrý den, manžel užívá warfarin, může k tomu užívat i mateří kašičku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel mateří kašička může ovlivňovat léčbu Warfarinem - posiluje jeho účinky a může způsobit krvácení. Zatím se touto interakcí nezabýval žádný vědecký výzkum, ale z praxe je potvrzeno krvácení u jednoho pacienta, který mateří kašičku užíval společně s Warfarinem. Nejlepší je neužívat mateří kašičku při léčbě Warfarinem. Pokud ale je to nezbytné, tak je nutné zkontrolovat srážlivost krve v prvních dnech užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mateří kašička a warfarin

Šípkový olej na akné

Šípkový olej se hodí na akné a smíšenou pleť. Pleť je hydratovaná, vláčná, neucpává póry. U smíšené pleti jsou suchá místa hydratována a mastná místa se hojí od pupínků.

Zdroj: Šípkový olej

Diskuze

V diskuzi BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Lze brusinky a warfarin užívat současně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KVĚTA.

UŽÍVÁM RÚŽOVÝ WARFARIN , A KDO MÁ ZKUŠENOSTI S ČAJEM S FAZOL.LUSKAMA ,PRÝ SNIŽUJE CUKR DIABETIKŮM ,A JAK JE TO S BRUSINKAMA , DĚKUJI KVĚTA . ODPOVĚĎ ČEKÁM NA @.

Zdroj: diskuze Brusinky a warfarin

Jak užívat šípkový olej vnitřně

Šípkový olej je možné užívat i vnitřně. Osvědčil se zejména jako pomocník při odstraňování žlučníkových kamenů, prospívá ale i ledvinám. Díky vysokému obsahu železa je bojovníkem proti anémii. Nenasycené mastné kyseliny v něm obsažené prospívají kardiovaskulárnímu systému. Šípkový olej je prostředkem k posílení celkové obranyschopnosti organismu, proto se doporučuje jeho používání v období stresu a psychického vypětí.

Zdroj: Šípkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno, ale jen v přiměřeném množství. Přiměřené množství se určuje podle obsahu vitamínu K té které potraviny. Důležité je, abyste v součtu za celý den bylo zkonzumoval 120 mikrogramů vitamínu K. Jedna meruňka obsahuje 1,16 mikrogramů vitamínu K. Zařadíte-li do svého stálého jídelníčku nárazově meruňky, tak ten den musíte snížit příjem jiné potraviny, aby výsledný součet byl stále 120 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Šípkový olej na strie

Šípkový olej je známý svými skvělými účinky již dlouhá staletí a kromě toho, že pomáhá potlačit nástup vrásek, zjemňuje ty, které se již stihly objevit. Navíc pomáhá i proti striím či různým jizvičkám.

Zdroj: Šípkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LIPOVITAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta .

Mohu používat Lipovitan ,když užívám Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při užívání warfarinu je třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože Lipovitan obsahuje cholin a inositol. Cholin i inositol posilují účinky Warfarinu a zvyšují riziko krvácení. Společné užívání Lipovitanu a Warfarinu je možné jen pod dohledem lékaře, který častěji kontroluje INR (Quickův test) a upraví dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a Lipovitan

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Bendova.

Může si vzít při warfarin psnadol nebo paralen 500

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Panadol i Paralen je možné užívat i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Recept na čaj ze syrových šípků

Vhodné šípky na čaj jsou zralé (jasná červená barva), ale pevné.

Příprava: Čerstvé šípky rozkrájejte na drobné kousky a dejte do vody. Směs přiveďte k teplotě 80 stupňů – nevařte, protože byste zničili cenné látky. Nechte louhovat 15 minut, přeceďte přes jemné sítko a můžete popíjet.

Zdroj: Šípkový čaj a Warfarin

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP