Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.
Konzumuje-li pacient často větší množství rizikových potravin, je nutná rovněž častější kontrola Quickova testu.
Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitamínu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitamínu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).
Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku a jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).
Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Mohu při varfarinové dietě jíst cuketu?
Alena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno. Jen zelené rostlinné potraviny musíte hlídat a sníst jich každý den stejně. Cuketa patří mezi ně. Cuketa je zelená zelenina a obsahuje vitamín K. 100 gramů cukety obsahuje 4,2 mikrogramů vitamínu K. Váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K. Pokud si tedy nárazově (mimo svůj obvyklý jídelníček) dopřejte půl kila cukety, přijmete 21 mikrogramů vitamínu K. V ten den musíte omezit jiné zelené potraviny, které máte ve svém pravidelném jídelníčku, aby příjem vitamínu K byl každý den stejný.
V naší poradně s názvem WALFARIN A OKURKY,CUKETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.
Dobrý den.Mužů cuketu, beru warfarin.Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst jak cukety, tak i okurky, ale musíte hlídat množství. Není možné spořádat celou sklenici zavařených okurek na posezení, ale dvě okurky denně si dát můžete. Okurky i cukety, stejně jako všechno co je zelené, obsahují vitamín K a ten ve velkém množství brzdí účinky Warfarinu a hrozí ucpání cév sraženínou. Optimální množství vitamínu K přijetého ve stravě je 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Ne méně ani ne více, každý den stejně. Jedna střední cuketa, kterou běžně koupíte v supermarketu obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jedna velká cuketa ze zahrádky obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K. S okurkami je to horší, protože ty obsahují opravdu hodně vitamínu K. Jedna salátová okurka dlouhá 21 cm obsahuje 50 mikrogramů vitamínu K. Jedna zavařená okurka velká 9 cm obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K. Jedna malá zavařená okurka obsahuje 17 mikrogramů vitamínu K.
Postup: Na oleji zpěníme česnek pokrájený na plátky. Přidáme cuketu (mladé cukety neloupeme) nakrájenou na kousky, opečeme, vsypeme plátky rajčat, paprik, fazolky nařezané na 4cm kousky a dusíme. Osolíme, přidáme ocet a nasekané bylinky. Ještě horké plníme do sklenic a sterilujeme jako polotovar. Využijeme ke špagetám, s párkem a vejci, jako přílohu k masu a podobně.
Ve svém příspěvku SOUTEZ SE SMACKEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ačinka.
No to zní lákavě, určitě vyzkouším:-) Mým favoritem je hlívový Smacker a úplně mi stačí orestovaný a k tomu brusinky- mňamka:-)
Vynikající jsou štíhlé nudle, dnes se chystám je udělat jen
s cuketou,parmazánem a zakysanou smetanou - už se těším na večeři:-))
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ačinka.
Zdravím, tak v pátek jsem to nestihla a přes víkend jsme trochu hřešili:-), takže na Štíhlé nudle došlo až včera, abychom napravili víkendové hříchy:-) Bylo to moc dobré - rychlé - tady je recept na 2 porce:
1x Smacker -štíhlé nudle
1-2 cukety ( podle velikosti), nakrájet na tenképlátky
2 pol. lžíce oliv.oleje
50 ml. zakysané smetany ( nebo sladké 12%)
2 stroužky česneku
40 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř, zelená petrželka
Postup: na oleji orestujeme česnek a cuketu, osolíme, opepříme,
smažíme tak dlouho až je cuketa vláčná ( cca 10min). Přimícháme smetanu a větší část sýra, necháme na mírném varu probublat. Štíhlé nudle ohřejeme v mikrovlnce a vmícháme k omáčce. Podáváme posypané petrželkou a zbylým sýrem.
Myslím, že kdyby se to vychladilo, šlo by to jíst i jako salát:-)
Doufám, že si pochutnáte stejně jako my, tak dobrou chuť:-))
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, poklademe cukety a necháme zapéct při 200 °C asi 15 min.
Fazolové lusky s česnekem: Mohou být kupované mražené. Nasypou se do vroucí osolené vody a vaří se asi 10 min., poté se scedí, na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme lusky. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Brynza s bílkem: Na teflonové pánvi, bez tuku, si usmažte bílky ze 4 vajíček, odstavte ze zdroje tepla; potom do nich vmíchejte 150gramový kelímek brynzy, a můžete přidat okurku nebo rajče.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák
Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.
Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Rajčata, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), okurky, papriky, cukety, brambory, houby, listovou zeleninu lze jíst denně v malém množství. Vojtěška, kapusta, pampeliška, čekanka, rukola či polníček nejsou povoleny.
Pokud jde o rajčata, smíte je jíst, ale jen v malém množství v gramážích doporučených lékařem nebo zdravotní sestrou (obvykle podle výsledků INR hodnot Quickova testu).
Omyté cukety zbavíme jadýrek a na hrubém struhadle nastrouháme. Cibuli najemno nakrájíme, osmažíme ji na oleji a přidáme mleté maso. Masovou směs necháme ochladit a pak ji dochutíme solí, pepřem, jemně nakrájenou petrželovou natí a nadrobno nakrájeným česnekem. Směs spojíme syrovým vajíčkem. Tuto směs pak vrstvíme na nastrouhanou cuketu v zapékací míse, kterou jsme vytřeli sádlem. Zalijeme vývarem, do kterého jsme zamíchali protlak. Omáčku nezahušťujeme, je sice na české poměry řídká, ale chutná. (Pokud se vám zdá neobvyklá, určitě nic nepokazíte, když ji zahustíte trochou mouky.) Vše zapečeme. Podáváme s rozmačkaným bramborem.
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín nebo mletý koriandr, sójovou omáčku. Postup: K očištěné mrkvi, nakrájené na kolečka, přidáme cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom dochutíme mletým pepřem, kořením a dvěma lžícemi sójové omáčky, nakonec podlijeme 2 dcl vody a asi 15 minut vaříme.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka. Postup: Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, naklademe cukety a necháme zapéct při 200 °C asi 15 min.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nastrouhaný kedluben, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody, potom přidáme těstoviny.
Fazolové lusky s česnekem: Mohou být kupované mražené. Nasypou se do vařící osolené vody a vaří asi 10 min. Poté se scedí a zalijí česnekem osmaženým na olivovém oleji. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Rychlá hrachová polévka: Potřebujete: Sáček mraženého hrášku 400 g, půlku citronu, bazalkové pesto, sůl, mletý pepř a lžíci másla (ne rostlinné nebo jinou náhradu)
Postup: Do vroucí osolené vody nasypte hrášek, přidejte 2 lžíce bazalkového pesta, mletý pepř a vařte 20 minut. Na závěr přidejte 1 lžíci másla. Když polévka trochu vychladne, ponorným mixerem ji rozmixujte do krémové konzistence.
Nutné dodržovat pitný režim po celou dobu detoxikace, a to 3,5–4 litry vody denně!
Níže najdete pár receptů pro ty, kdo se bez kousku masa neobejdou.
Šunkové závitky
Ingredience: 150 g pórku, 20 g šunky, 20 g eidamu, 15 g rostlinného másla, sůl
Postup: Očištěné bílé části pórku svážeme do svazečků, uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Plátky šunky potřeme rozpuštěným rostlinným máslem. Na každý plátek položíme 2 pórky, stočíme a urovnáme na vymaštěnou pánev. Na každý závitek položíme plátek sýra, pokapeme rostlinným máslem a zapečeme.
Množství – 190 g, E – 280, B – 13, T – 20, S – 15, chol – 24
Plněné papriky
Ingredience: 70 g zelené papriky, 10 g cibule, 50 g žampionů, 10 g rostlinného másla, 8 g strouhanky, 25 g eidamu, 10 g anglické slaniny, 50 ml zeleninového bujónu, sůl
Postup: Papriky podélně rozpůlíme, očistíme a povaříme 5 minut v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat a urovnáme do zapékací misky. Cibuli a žampiony drobně posekáme a osmažíme na rostlinném tuku. Vmícháme strouhanku, sůl a větší díl nastrouhaného sýra. Naplníme papriky a na každou položíme půl plátku anglické slaniny. Posypeme zbylým sýrem, podlijeme vývarem a pečeme pod pokličkou v troubě cca 20 minut. Poté odklopíme a dopečeme kůrčičku.
Množství – 175 g, E – 294, B – 12, T – 22, S – 15, chol – 23
Karbanátky z cukety
Ingredience: 200 g cukety, 30 g hladké mouky, 2 bílky, 10 g eidamu, 50 g vepřového masa, 10 g oleje, česnek, sůl, majoránka
Postup: Syrovou nastrouhanou a vymačkanou cuketu smícháme s moukou, strouhaným sýrem a bílkem. Přidáme mleté vepřové libové maso, koření a utvoříme karbanátky. Opečeme po obou stranách. Toto jídlo musíte určitě rozchodit!
Množství – 360 g, E – 350, B – 25, T – 16, S – 27, chol – 50
Postup: Oblíbenou zeleninu uvařte do poloměkka. Dle chuti můžete rozmixovat všechnu zeleninu tak, aby vznikl hladký krém, poté dochuťte solí, pepřem a kořením. Můžete také před mixováním část zeleniny odebrat a po rozmixování vrátit zpět – v polévce vám zůstane něco k zakousnutí.
Kuřecí kousky s cuketou a houbami
Ingredience: kuřecí prsa, 1/2 menší cukety, 3 žampiony nebo jiné houby, malý stroužek česneku, italské bylinky, 1 bílek (podle potřeby), sůl, pepř
Postup: Cuketu nejdříve zbavte vnitřní vodnaté části. Nejlépe to uděláte tak, že rozříznete cuketu podélně na čtvrtiny a potom jedním řezem vyříznete střed. Dužnatou část cukety včetně slupky nakrájejte na hodně malé kousky – můžete ji i nasekat. Na podobně velké kousky nakrájejte také žampiony. Všechny ingredience smíchejte do kompaktní hustší hmoty (může se trochu sypat). Nyní máte dvě možnosti, buď vytvarujte placičky a dejte je na pečicí papír a pečte v troubě cca na 200 °C dozlatova, nebo je opečte na trošce olivového oleje na pánvi. Na olivovém oleji pak opečte kousky kuřete a dochuťte solí a pepřem.
Postup: Květák rozdělte na malé růžičky a krátce povařte ve slané vodě. Na pánvi na malém množství oleje osmahněte cibulku, přidejte povařený květák a bílek. Důkladně promíchejte a krátce osmahněte na pánvi. Dosolte, ochuťte pepřem a dalším kořením podle vlastních preferencí.
Ze zeleniny zavařujeme zcela určitě nejčastěji okurky. Nakládačky se zavařují v různých sladkokyselých nálevech. Většina zavařujících má svůj „vyzkoušený a speciální“ nálev. Další často zavařované zeleniny jsou papriky, zelí, rajčata, červená řepa, cukety, dýně, chřest, mladé kukuřičky a cibulky, česnek. Zavařují se nejrůznější zeleninové směsi, čalamády a čatní. Další možností zavařování jsou zeleninové protlaky a kečupy.
Postup
Každou zeleninu před zavařováním důkladně očistěte, omyjte studenou vodou a nechte okapat. Tak zajistíte, že se do sklenice nedostanou žádné nečistoty, jako je hlína nebo tráva, které by se sterilizací neodstranily.
Naskládejte do sklenic, a pokud je třeba zalijte nálevem, a zavíčkujte.
Troubu nastavte na 250 °C. Na dno plechu položte starou plenu nebo utěrku a zalijte horkou vodou do výšky asi 2–3 cm. Na plech naskládejte skleničky a zavařujte 10–12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby dolévejte horkou vodu.
Všechny zavařené sklenice potom obraťte do druhého dne víčkem dolů.
jáhly (proso) – při oslabení sleziny je tato obilovina velmi doporučována, je však potřeba ji správně připravit, jinak by byla těžko stravitelná;
pohanka, rýže, oves, brambory;
podušené nebo pečené ovoce (nejlépe jablka, meruňky, třešně, broskve, hrušky, švestky, maliny, jahody, hrozny), dobré jsou i průmyslové mošty (projdou pasterizací, což je krátké zahřátí na 78 stupňů, vydrží déle a mají zachovaný obsah živin) – nejlepší sladidlo a zdroj energie, spolu s javorovým sirupem;
Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitaminu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).
Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).
Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí. Bez rizika ovlivnění účinnosti warfarinu je možné pít jeden drink denně (0,5 l piva, 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu), záleží však na celkovém zdravotním stavu – pití alkoholu proto vždy konzultujte se svým lékařem. Naopak nejvýznamnějším faktorem snižujícím účinek warfarinu je vysoký příjem vitaminu K potravou.
Dáte-li si jednou až dvakrát týdně chutné bezmasé jídlo, dostanete doslova vitamínovou bombu bohatou na minerály a vlákninu, po které neztloustnete. Vhodné jsou luštěniny nebo plněná zelenina jako papriky, cibule, cukety, lilky, kedlubny nebo brambory. Jako náplň se hodí rýže natural, pasírovaná zelenina, houby, hrudkový sýr, směsi z mozzarelly a pšenice nebo luštěnin s česnekem a cibulí. Zelenina má nízký obsah kalorií a sacharidů, takže hurá do toho.
Fazolky v rajčatovém protlaku
Ingredience: 120 g fazolových lusků, 10 g oleje, 8 g rajského protlaku, sůl
Postup: Fazolky uvaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme a necháme okapat. Vložíme do rozehřátého oleje, osolíme a osmažíme. Nakonec přidáme rajčatový protlak a znovu osmahneme.
Množství – 140 g, E – 142, B – 3, T – 10, S – 11, chol – 0
Lečo s houbami
Ingredience: 150 g zelené čerstvé papriky, 70 g rajčat, 60 g čerstvých hub, 10 g oleje, 25 g cibule, sůl
Postup: Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme očištěné nakrájené houby, osolíme a dusíme pod pokličkou, při dušení dle potřeby podléváme vařící vodou. Když jsou houby téměř měkké, přidáme papriky nakrájené na proužky a rajčata rozkrájená na čtvrtky a dodusíme. Podáváme s dušenou rýží.
Množství – 140 g, E – 168, B – 4, T – 11, S – 15, chol – 0
Florentský květák
Ingredience: 120 g květáku, 10 g oleje, česnek, sůl
Postup: Očištěný květák uvaříme téměř do měkka v osolené vodě. Pak ho necháme okapat a rozkrájíme na menší kousky. Na rozehřátém oleji osmažíme utřený česnek, přidáme květák a na mírném ohni usmažíme do měkka.
Množství – 140 g, E – 123, B – 3, T – 10, S – 3, chol – 0
Rajčata i cukety jsou potraviny s nízkým obsahem vitamínu K a tedy je můžete normálně konzumovat dle libosti, i když užíváte Warfarin. Jedno rajče obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Cukety jsou bezpečné, ať už si je oloupete, nebo ne. Střední cuketa má 5 mikrogramů vitamínu K, přičemž jeho přípustná denní dávka je 90 mikrogramů, a ta musí být každý den udržována v tomto rozmezí. Ani víc, ani méně.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno. Jen zelené rostlinné potraviny musíte hlídat a sníst jich každý den stejně. Cuketa patří mezi ně. Cuketa je zelená zelenina a obsahuje vitamín K. 100 gramů cukety obsahuje 4,2 mikrogramů vitamínu K. Váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K. Pokud si tedy nárazově (mimo svůj obvyklý jídelníček) dopřejte půl kila cukety, přijmete 21 mikrogramů vitamínu K. V ten den musíte omezit jiné zelené potraviny, které máte ve svém pravidelném jídelníčku, aby příjem vitamínu K byl každý den stejný.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst jak cukety, tak i okurky, ale musíte hlídat množství. Není možné spořádat celou sklenici zavařených okurek na posezení, ale dvě okurky denně si dát můžete. Okurky i cukety, stejně jako všechno co je zelené, obsahují vitamín K a ten ve velkém množství brzdí účinky Warfarinu a hrozí ucpání cév sraženínou. Optimální množství vitamínu K přijetého ve stravě je 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Ne méně ani ne více, každý den stejně. Jedna střední cuketa, kterou běžně koupíte v supermarketu obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jedna velká cuketa ze zahrádky obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K. S okurkami je to horší, protože ty obsahují opravdu hodně vitamínu K. Jedna salátová okurka dlouhá 21 cm obsahuje 50 mikrogramů vitamínu K. Jedna zavařená okurka velká 9 cm obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K. Jedna malá zavařená okurka obsahuje 17 mikrogramů vitamínu K.
Zdravím, tak v pátek jsem to nestihla a přes víkend jsme trochu hřešili:-), takže na Štíhlé nudle došlo až včera, abychom napravili víkendové hříchy:-) Bylo to moc dobré - rychlé - tady je recept na 2 porce:
1x Smacker -štíhlé nudle
1-2 cukety ( podle velikosti), nakrájet na tenképlátky
2 pol. lžíce oliv.oleje
50 ml. zakysané smetany ( nebo sladké 12%)
2 stroužky česneku
40 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř, zelená petrželka
Postup: na oleji orestujeme česnek a cuketu, osolíme, opepříme,
smažíme tak dlouho až je cuketa vláčná ( cca 10min). Přimícháme smetanu a větší část sýra, necháme na mírném varu probublat. Štíhlé nudle ohřejeme v mikrovlnce a vmícháme k omáčce. Podáváme posypané petrželkou a zbylým sýrem.
Myslím, že kdyby se to vychladilo, šlo by to jíst i jako salát:-)
Doufám, že si pochutnáte stejně jako my, tak dobrou chuť:-))
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák
Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.
Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.