Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

VYSOKÁ HODNOTA KVIK

OBSAH

INR hodnoty

INR (z anglického International Normalised Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr) je laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času. Na počátku 80. let doporučila WHO používat pro výsledek vyšetření protrombinového času (Quick) v podobě INR, namísto vyjadřování v procentech.

INR se vypočítá z naměřeného koagulačního času pacienta srovnáním s hodnotou koagulace normální krevní plazmy. Pro výpočet je potřebná hodnota ISI použitého tromboplastinu. Tímto přepočtem se kompenzuje odlišná citlivost různých tromboplastinů na trhu.

Výpočet:

  • INR = (tP/tN) ISI
  • tP – čas srážení krve pacienta
  • tN – čas srážení normální plazmy
  • ISI – ISI použitého tromboplastinu

Hodnoty INR umožňují porovnání výsledků protrombinového času mezi laboratořemi při použití odlišných tromboplastinů nezávisle na použitém přístroji. Hodnota INR představuje násobek prodloužení koagulačního času (hodnota INR 2,0 je při dvojnásobném prodloužení času srážení). U osob s normálním srážením krve je hodnota INR 0,8–1,2. Pacienti, kteří užívají antikoagulační léčbu, mají hodnoty většinou mezi 2,0–3,0. Hodnoty INR nad 4,0 obecně znamenají předávkování kumariny.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo Mašlonka.

U lekaře mi byla naměřena hodnota INR 6.1 jake je nebezpeči na lidsky organismus a jak se lečí.Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Zdroj: diskuze Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Vyšetření krve

Účinnost warfarinu se kontroluje z krevního náběru právě pomocí Quick testu neboli testu INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak například znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, to znamená, že se krev sráží 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR je možné podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti warfarinu těžce poškodit plod nesmí být tato účinná látka užívána v těhotenství.

Zdroj: Co je to kvik

Diskuze

V diskuzi LEUKOCYTY V MOČI HODNOTA 840 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, byla jsem na gynekologické prohlídce a řekla jsem paní doktorce
že často močím, tak mě nechala udělat rozbor moče. Vše bylo v pořádku, akorád
leukocyty byly červeně označeny a jejich hodnota byla 840. Tak velké číslo mě zarazilo a paní doktorka mě řekla, že si toho nemám všímat. Za 14 dnů mám opět přijít na kontrolu. Ptám se: Je hodnota leukocytů vysoká, nebo nízká ?!
Předem děkuji za odpověď. M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Leukocyty v moči hodnota 840

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobry den. přečetla jsem si hodnoty krve. takže vyznam co je to kvik je to meřeni krve aby nedošlo ku sraženinam pakliže je krev husta musí se ředit tim valfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, i tak by se to dalo laicky říci.

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Výsledky INR vyšetření

U odebrané krve se hodnotí její srážlivá schopnost pomocí Quickova testu neboli testu INR. Jeho hodnota, velmi zjednodušeně řečeno, udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného člověka srazí oproti normálu:

  • INR 1 je norma – krev se při testu sráží za normální dobu;
  • INR 2 znamená, že krev se srazí za 2x delší dobu, než je norma;
  • INR 3 znamená 3x delší dobu atd.;
  • INR 4 a více rozhodně nejsou normální hodnoty, pokud bylo INR 5, znamená to, že se krev srážela 5x pomaleji, než je obvyklé.

Pro lékařské účely se INR udržuje na hodnotách 2–3. Při menším INR se dávka léku zvýší a naopak. Vyšetření INR může ukázat i předávkování.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem NACO SE UZIVA PRESTARIUM NEO COMBI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den , poslední dobou mám problém udržením rovnováhy při předklonu Denně beru Prestarium Neo Combi a GS Omega 3 citrus. Je mi 84 let a žádné jiné zdravotní problémy nemám Tlak je poněkud vyšší 158 / 81 Domnívám se , že v tomhle vysokém věku je to ještě ucházející.
Děkuji za odpověď. Onderka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S problémy s rovnováhou v předklonu vám pomůže ušní lékař. Zajděte si do ordinace lékaře ORL a poproste o vyšetření. Centrum rovnováhy je umístěno ve vnitřním uchu a je možné, že postupem času a vlivem vysokého krevního tlaku, se mohly udát nějaké změny. Co se týče krevního tlaku, tak hodnota 158 je vysoká a měla by být snížena léčbou na 140. Ve vyšším věku je optimální hodnota vše pod 140.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Naco se uziva prestarium neo combi

AST – aspartátaminotransferáza

Aspartátaminotransferáza (AST) je enzym, který je typicky přítomný v jaterních buňkách a také ve svalech. Při poškození jaterních buněk dochází k vyplavování AST do krve. Vyskytuje se v označení cAST a mAST.

Normální hodnota

  • 0 až 6 týdnů: 0,38–1,21 µkat/l
  • 6 týdnů až 1 rok: 0,27–0,97 µkat/l
  • 1 až 15 let: 0,10–0,63 µkat/l
  • 15 a více let: 0,05–0,72 µkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hladina AST signalizuje podezření na jaterní choroby (virová hepatitida, jaterní cirhóza, rakovina jater), na onemocnění žlučových cest (žlučové kameny), dále se vyskytuje u lidí nadměrně konzumujících alkohol, drogy nebo u lidí, kteří přišli do styku s látkami, které mohou játra poškodit.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota AST znamená deficit vitamínu B6 (pyridoxin, prekurzor pyridoxalfosfátu – koenzymu ALT); uremii; podání metronidazolu, trifluoperazinu.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Ideální stav je INR 1
Cílový stav INR 2-3
Zda se mně že je to nelogické.
Proč není cílový stav také INR 1 ???
Děkuji za informaci i odpověď !
JVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

INR 1 je hodnota srážlivosti krve u zdravého člověka, který není na antikoagulační léčbě.
INR 2-3 je rozmezí u některých pacientů na antikoagulační léčbě.
Krev se srážlivostí INR 1 může znamenat vysoké riziko tvorby sraženin u lidí s těmito dispozicemi a proto se udržuje jejich krev v opožděné srážlivosti INR 2-3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

GMT – gama-glutamyltransferáza

Gama-glutamyltransferáza (GMT) je nejvíce přítomna v játrech, žlučových cestách, ledvinách, tenkém střevě či ve slinivce. Nemalé množství se nachází v prostatě.

Normální hodnota

  • 1 den až 10 dnů: do 5,6 mkat/l
  • 10 dnů až 1 rok: do 3,7 mkat/l
  • 1 rok až 15 let: do 0,6 mkat/l
  • nad 15 let muži: do 1,1 mkat/l
  • nad 15 let ženy: do 0,6 mkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hodnota signalizuje obstrukční žloutenku a další onemocněních jater a žlučových cest. Čím vyšší je hladina GMT v těle, tím je větší podezření na poškození jater. Hodnotu GMT v séru zvyšují některá léčiva (jako například fenobarbital, thiazidová diuretika, acetaminofen, anabol. steroidy, aminopyrin, antikonvulsiva, fenytoin, antithyreoidální léky, antirevmatika) a drogy, dále těhotenství též hodnoty zvyšuje a hladinu též významně ovlivňují: alkoholismus, kouření, nadváha a malá tělesná aktivita, které hladinu GMT v krvi též zvyšují.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota může být způsobená tělesnou aktivitou a vegetariánstvím, dále žlučovými kyselinami – cholestázou.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Zajácová.

Dobrý den, beru Warfarin 5, protože mám kvik jen 1,2. Jakým jídlem nebo čím dokáži kvik zvednout na správou míru ? Prosím, poraďte.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte Warfarin a vaše hodnota INR je jen 1,2, tak to znamená, že léčba nefunguje dobře a vaše krev se sráží moc rychle. Krev se sráží díky vitamínu K, čím vice ho v sobě máte, tím rychleji se krev sráží. Warfarin vychytává vitamín K a tím prodlužuje čas srážlivosti krve. U vás tedy Warfarin nedokáže vychytat vitamín K v dostatečné míře a stále ho hodně zůstává, aby vaší krev rychle srážel. Řešením je snížení příjmu vitamínu K v potravě. Obvyklá denní dávka vitamínu K je 90 mikrogramů, kterou je třeba dodržovat na stejné úrovni každý den. Vitamín K je obsažen v potravinách rostlinného původu, zpravidla ve všem co je zelené nebo bylo zelené před dozráním. Tyto potraviny byste měla hlídat a snažit se snížit jejich příjem. Není dobré je úplně vyloučit, ale jen jíst je v menším množství. Pozor si dávejte především na hlávkové zelí, kapustu, okurky a špenát. Dále pak na hlávkový salát, kedlubny, rajčata, brambory a oleje. Hlídat nemusíte mouku, rýži a maso.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Katepsin

Je nitrobuněčný proteolytický enzym živočišných organismů. Katepsin je enzym ze skupiny peptidáz, který se nachází v lysozomu.

Normální hodnota

Není uveřejněno.

Co znamená vysoká hodnota

Katepsin G hraje důležitou roli při různých onemocněních, jako je revmatoidní artritida, onemocnění koronární arterie, periodontitida, ischemické reperfúzní poškození a kostní metastáze. Je také zapleten do různých infekčních zánětlivých onemocnění, včetně chronické obstrukční plicní nemoci, syndromu akutní respirační tísně a cystické fibrózy.

Co znamená nízká hodnota

Není známo.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

ALP – alkalická fosfatáza

Alkalická fosfatáza se vyskytuje výhradně v cytoplazmatických membránách – v epitelu vývodových cest žlučových, játrech, kostech, střevech, placentě, srdci a v plicích.

Normální hodnota

  • děti do 6 týdnů: 1,2–6,3 μkat/l
  • děti 6 týdnů až 2 roky: 1,44–8,0 μkat/l
  • děti 2 až 11 let: 1,12–6,2 μkat/l
  • děti 11 až 15 let: 1,35–7,5 μkat/l
  • ženy: 0,7–2,1 μkat/l
  • muži: 0,9–2,2 μkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hodnota může signalizovat:

  • intra- či extrahepatální cholestázu
  • reparační procesy kostí (díky zvýšené činnosti osteoblastů)
  • zlomeniny
  • metastáze v kostech
  • Pagetovu chorobu
  • osteomalácii
  • virové hepatitidy (při malém zvýšení oproti hodnotám AST a ALT)
  • nádorová onemocnění jater (při velkém zvýšení oproti hodnotám AST a ALT)
  • bakteriální infekce
  • střevní onemocnění
  • selhání ledvin
  • biliární cirhózu
  • hyperparatyreózu
  • růst kostí u dětí (dle aktivity osteoblastů)

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty se vyskytují při hypofunkci štítné žlázy a při nedostatku vitamínu C. Dále u intoxikace vitamínem D, léčby antiepeleptiky nebo hypolipemiky a u hereditární hypofostatemie.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Diskuze

V diskuzi PROSIM PORADT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silva.

Na vyšetření krve mi byla zjištěna hodnota GGT 1,1 - zvýšená, hodnota ALT je v normě, Hodnota AST také v normě . Bylo mi řečeno, že je to dobré, je to pravda? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prosim poradt

Optimální hodnota INR při léčbě Warfarinem

Titrace dávky probíhá dle výsledků INR (International Normalized Ratio). U zdravého jedince neléčeného antivitamínem K je normální hodnota INR 0,8 až 1,2. Optimální terapeutická hodnota je 2–3 při středním riziku trombotické příhody, respektive 2,5–3,5 při riziku vysokém. Při léčbě Warfarinem je třeba si dát pozor na faktory ovlivňující odpověď na Warfarin, jako je příjem vitamínu K v potravě a užívání některých léků, především nesteroidních antirevmatik, která efekt Warfarinu zvyšují. Lékař by měl také kontrolovat adherenci k léčbě. Co se týká diety, pacient by měl mít poměrně vyrovnaný příjem vitamínu K, aby nedocházelo k velkým výkyvům. Vyšší přívod jeden den by měl být kompenzován nižším přísunem v den další. Respektují se přitom dietní zvyklosti nemocného. Dále si musíme uvědomit, že vitamín K je i v mase a velmi záleží na tom, zda bylo zvíře, z něhož maso pochází, krmeno zelenou stravou nebo granulemi. V létě mají zvířata v mase několikanásobně více vitamínu K než v zimě. Proto nepřekvapí, že někteří nemocní budou v létě potřebovat dávku Warfarinu snížit. Výhodou Warfarinu je, že se na rozdíl od NOAC antikoagulační efekt rutinně sleduje a dávka upravuje. Hodnoty INR nižší než 2 signalizují zvýšené riziko tromboembolie, hodnoty INR vyšší než 4 představují zvýšené riziko krvácení. Kontrola terapie Warfarinem by se měla považovat za přednost, protože je jistota, že je pacient dobře léčen. Účinná léčba Warfarinem tedy spočívá v nalezení rovnováhy mezi rizikem krvácení a trombózou.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem GTT/GMT – TEST GAMA-GLUTAMYLTRANSFERÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím o informaci. Mám zvýšené GGT 4,4. Jsem žena, 72 let, neberu žádné léky (v životě jsem téměř nemarodila), nepiji žádný alkohol, mám nadváhu. Byla jsem na SONU, vše v pořádku, markery na slinivku, též v pořádku. Lékař neví čím by to mohlo být. Je ta hodnota vysoká nebo jen zvýšená? Čím je možné hodnoty GGT snížit. Všechny kontrolované hodnoty z krve mám v normě.
Děkuji mnohokrát za odpověď
Vildová H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké hodnoty GGT říkají, že se něco děje s vašimi játry. Pokud jsou ostatní ukazatele jaterní činnosti jak píšete v pořádku, tak není třeba panikařit. Váš lékař určitě bude pátrat po příčině a bude vaše jaterní testy častěji sledovat. Sama si můžete pomoci tím, že nebudete nadále pít žádný alkohol, a ve svém stravování zohledníte žlučníkovou dietu. Pokud byste na sobě kdikoliv pozorovala nevolnost, zvracení a žlutou kůži a oči, tak neprodleně volejte rychlou záchrannou pomoc. Z bylinek vám může dobře posloužit ostropestřec mariánský. Jinak samozřejmě spoléhejte a dodržujte doporučení svého lékaře. Ostatním lékařům vždy říkejte, že máte vysoké GGT.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Tabulka

Každý pacient by měl mít stanoveny své vlastní cílové hodnoty glykemie. Pro tělo je nebezpečná nízká i vysoká glykemie, stejně tak není dobré časté kolísání mezi nimi, protože zvyšuje riziko vývoje pozdních komplikací.

U starších pacientů a malých dětí se lze spokojit i s poněkud vyššími hladinami glykemie (cukru v krvi), aby se tak předešlo těžké hypoglykemii, která může být nerozpoznaná a může být i život ohrožující. Naopak u mladých diabetiků, zvláště pak 1. typu, je cílem co nejtěsnější kompenzace (tedy vyrovnané hladiny glykemie odpovídající zdravé populaci). Cíle se samozřejmě mohou s každou kontrolou u lékaře upravovat.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se v zahraničních jednotkách uvádí mezi 72–108 mg/dl.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospa.

Je hodnota 530 umol- l hodně.


děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezní hodnoty kyseliny močové v krvi jsou pro muže 420 µmol/l a pro ženy 340 µmol/l. Hodnota kyseliny močové 530 µmol/l je vysoká a hrozí nebezpečí rozvinutí onemocnění dnou. Pokud jde o první zjištění takto zvýšené kyseliny, tak se dá snížit dietou zaměřenou na snížení příjmu purinů. Když by to nepomohlo, tak pak existují léky, které pomohou dostat přebytečnou kyselinu močovou ven z těla. Doporučuji zůstat v péči lékaře a pravidelně kontrolovat obsah kyseliny v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

GRS – beta-glukuronidáza

Beta-glukuronidáza je lysozomální enzym. Defekty lysozomálních enzymů jsou vyvolávací příčinou několika onemocnění. Především se jedná o poruchy metabolismu glykogenu, lipidů a proteoglykanů. V důsledku nedostatečné enzymatické aktivity dochází k hromadění nevyužitých makromolekul v lysozomech (může se to týkat i některých metabolitů a jejich rozkladu) a postupně dochází k nevratnému poškození buňky. Většinou pak dochází ke zvětšení příslušného orgánu nebo tkáně a v těžkých případech to vede až k jeho selhání.

Mezi typická lysozomální onemocnění se řadí Gaucherova nemoc, označovaná také jako cerebrosidóza, projevující se hromaděním glukosylceramidu v monocytomakrofágovém systému (defekt β-glukozidázy, porucha rozkladu glukocerebrozidů), dále pak Tayův-Sachsův syndrom, označovaný jako GM2-gangliosidóza, projevující se poruchami nervového systému (defekt hexózaminidázy, porucha metabolismu N-acetylglukosaminu a N-acetylgalaktosaminu) a Pompeho nemoc projevující se hepatomegalií a svalovou slabostí (defekt kyselé α-glykosidázy, porucha rozkladu glykogenu).

Normální hodnota

Není uveřejněno.

Co znamená vysoká hodnota

Je obecně popsáno v textu jako defekty lysozomálních enzymů.

Co znamená nízká hodnota

Není uveřejněno.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

LD – laktádehydrogenáza

Laktátdehydrogenáza (LD) je cytoplazmatický enzym, který se vyskytuje ve všech buňkách těla. Stanovení aktivity celkové LD není proto příliš specifické pro určité onemocnění. Rozlišuje se 5 variant tohoto enzymu, které mají stejnou funkci, jen se nacházejí v různých tkáních organismu. LD1 se vyskytuje v červených krvinkách, srdci a ledvinách, nejvíce LD5 je v játrech a některých vláknech kosterní svaloviny. Izoenzymy LD3 a LD4 se vyskytují v bílých krvinkách. Na základě těchto pěti typů lze posoudit, která tkáň je poškozená.

Normální hodnota

  • 0 až 2 měsíce: do 21,0 kat/l
  • 2 měsíce až 1 rok: do 11,8 kat/l
  • 1 rok až 15 let: do 8,4 kat/l
  • nad 15 let: do 7,5 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hodnota signalizuje:

  • onemocnění myokardu (charakteristické izoenzymy: LD1 a LD2) – akutní infarkt myokardu
  • intoxikaci organickými rozpouštědly – aktivita může být zvýšena až 100krát
  • akutní selhání jater – aktivita 10–20krát vyšší
  • metastáze do jater – 5krát zvýšená aktivita, u primárního hepatomu zvýšení nebývá
  • hepatitidu při infekční mononukleóze – přibližně 5krát zvýšená aktivita
  • akutní virovou hepatitidu – hodnoty 2–3krát zvýšené
  • cirhózu, obstrukční ikterus – hodnoty normální až 2krát zvýšené
  • hemolytické anémie, megaloblastické anémie (aktivita zvýšena 10x i vícekrát, opačný poměr LD1/LD2)
  • hematologickou malignitu (akutní leukémie) a jiné tumory – nespecifický indikátor, výše hladiny koreluje s objemem nádoru
  • šok – zvýšení všech izoenzymů
  • onemocnění svalů
  • infarkt plic – aktivita zvýšena 2–4krát, LD stoupá už v prvních 24 hodinách
  • onemocnění ledvin – tubulární nekrózu, pyelonefritidu, infarkt ledviny – zvýšení 2x i vícekrát

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

ALT – alaninaminotranferáza

Alaninaminotranferázy (ALT) jsou převážně obsaženy v buňkách jater, srdce, kosterních svalů, ledvin, mozku a v červených krvinkách. Vleže je aktivita ALT obecně o 10–15 % nižší. Slabě zvýšené hodnoty jsou u dětí. Muži mají vyšší hodnoty ALT než ženy. Ze dne na den se aktivita může lišit až o 30 %. Fyzická zátěž hodnoty zvyšuje. Zvýšená aktivita byla také prokázána u obézních lidí.

Normální hodnota

Děti a dospělí: 5–13 U/I.

Co znamená vysoká hodnota

Zvýšená hodnota ALT v krvi znamená zvýšený rozpad buněk v těchto oblastech. Značně zvýšené jsou hodnoty ALT u akutní virové hepatitidy nebo pravostranného srdečního selhání. Dále u toxického poškození, kdy je výše vzestupu výrazem rozsahu postižení (například otrava tetrachlormetanem nebo muchomůrkou zelenou); také po požití většího množství alkoholu následuje krátkodobý vzestup; u infekční mononukleózy je maximálně 20násobné zvýšení; dále je to u sepse; dekompenzované jaterní cirhózy (maximálně 4–5krát vyšší aktivita, většinou nižší než AST); u karcinomu jater (5–10násobné zvýšení); metastáze do jater (pomalý vzestup, AST/ALT = 1 nebo více); srdečního selhání (městnání krve v játrech) – zvýšení 10–50krát; u cholangitidy; biliární koliky (vrací se k normě za několik dní); extrahepatální cholestázy – zvýšení 2–4krát.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota ALT signalizuje deficit vitamínu B6 (pyridoxin, prekurzor pyridoxalfosfátu – koenzymu ALT). ALT je mírně snížené v těhotenství.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Co je to PT APTT

APTT (Activated Partial Thromboplastin Time – aktivovaný částečný tromboplastinový čas) je test vnitřní a společné cesty hemokoagulace (srážlivost krve). PT znamená protrombinový čas (Prothrombin Time), viz výše.

Provedení: Při teplotě 37 °C je do dekalcifikované plazmy přidán kaolin-kefalinový komplex (kefalin – fosfolipid z králičího mozku) spolu s přebytkem vápenatých iontů. Kaolin zde představuje záporně nabitý povrch aktivující vnitřní cestu a kefalin funguje jako parciální tromboplastin(nemá nic společného s tkáňovým tromboplastinem), tedy jako náhražka destičkového fosfolipidu, nutného k aktivaci faktoru X. Tímto způsobem se aktivuje vnitřní a poté společná cesta. Měří se čas do vzniku fibrinové sraženiny.

Fyziologické hodnoty:

  • 25,9–40 s
  • APTT = hodnota pro srovnání s parametrem standardní plazmy – je v rozmezí 0,83–1,3

APTT je závislý především na počátečních dějích hemokoagulace ve vnitřní cestě, protože tato část koagulace probíhá pomaleji. Teprve v druhé řadě zachycuje účinnost faktorů společné cesty.

Hodnoty nejsou totožné s INR.

Prodloužení času:

  • léčba heparinem, ale nikoli při podávání frakcionovaného heparinu – heparin zvyšuje účinnost fyziologického antikoagulancia antitrombinu III
  • léčba warfarinem

Účinnost heparinu lze zkontrolovat z krevního náběru pomocí testu APTT. Podobně jako INR nám APTT udává, kolikrát pomaleji se dotyčnému sráží krev oproti normě. Ideální účinnou hodnotou je APTT 2–3. Podáváme-li heparin nitrožilně kontinuálně dávkovací pumpou, měli bychom APTT pravidelně kontrolovat – neúmyslné předávkování do vysokých hodnot je u heparinu velice snadné.

Zdroj: Co je to kvik

Převod mmol/l na mg/l

Ve většině států světa se glukóza standardně měří v jednotkách mmol/l. V USA, Japonsku, Německu, Polsku či Itálii se dosud používá jednotka mg/dl. Chcete-li převést jednotky mezi sebou, vydělte hodnotu glykemie v mg/dl číslem 18 (nebo vynásobte 0,055) a získáte hodnotu v mmol/l.

Jak na to:

Hodnota glykemie v mmol/l se vynásobí číslem 18 (nebo vydělí 0,055), výsledná hodnota glykemie pak bude v mg/dl.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Zvýšený cukr

Hladiny krevního cukru se během dne neustále mění v závislosti na jídle, fyzické aktivitě nebo aplikaci léků či inzulinu. Měření glykemie představuje jediný způsob, jak lze získat informace o hladinách krevního cukru. Naše vědomí totiž neumí rozpoznat zvýšené hodnoty krevního cukru. Pokud bychom to uměli, měli by všichni diabetici vyhráno. Dokázali by pak zvýšené hodnoty glykemie včas poznat a ochránit své buňky a cévy před trvalým poškozením. Pravidelné měření glykemie představuje pro pacienta s diabetem jediný způsob, jak získat informaci o stavu krevního cukru před jídlem i po jídle, jak včas odhalit zvýšenou nebo příliš nízkou glykemii, jak ověřit správnost nastaveného denního režimu. Současně představuje jedinou možnost pro nastavení odpovídajících dávek inzulinu. Proto je nutné si glykemii měřit pravidelně, tedy nikoliv náhodně a občas. A to platí jak u dětí, tak u dospělých.

Měření glykemie ráno nalačno ukáže každému diabetikovi, jak má nastavenou hladinu cukru na začátku každého dne. Od této hodnoty se potom odvíjí celých 24 hodin. Je-li hodnota glykemie ráno nalačno vysoká, pak si pacient nese její důsledky po zbytek dne. Je-li nízká (což je žádoucí a správné), pak diabetický pacient nemusí začínat den vysokými dávkami léků. Hodnota ranní glykemie je velmi důležitá, protože může signalizovat špatně nastavenou léčbu cukrovky. Pokud je ranní glykemie vysoká, může se jednat o reakci na to, že během noci hodnoty krevního cukru příliš klesly vlivem nesprávné dávky nebo druhu inzulinu.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP