Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

WALFARIN A COCKA

Může se jíst čočka při Warfarinu

Pokud byla jedinou věcí, kterou jste dnes jedli, čočka vařená se solí, tak byste museli sníst skoro 27 šálků této potraviny, abyste dosáhli 100 % doporučené denní hodnoty vitaminu K, což je 90 mcg.

Abyste dosáhli 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste sníst přes 13 šálků vařené čočky se solí.

A museli byste sníst skoro 7 šálků vařené čočky se solí, abyste získali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního vitamínu K.

Vařená čočka se solí o množství 1 šálku obsahuje 3,33 mcg vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a čočka

Diskuze: walfarin

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Zdroj: diskuze Warfarin
Počet odpovědí: 8

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Diskuze: Re: co červená čočka

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: diskuze Co červená čočka
Počet odpovědí: 1

Nežádoucí účinky Warfarinu

U příbalového letáku každého léku se najdou nežádoucí účinky a walfarin samozřejmě není výjimkou. Jeho nejvážnějším nežádoucím účinkem je riziko krvácení, i proto se v některých případech doporučuje neprodleně kontaktovat lékaře. Lékaře by pacient měl vyhledat, pokud krvácí z nosu déle než deset minut, objeví krev v moči (případně i při zvracení), nebo ve stolici (případně stolice má černou barvu), pokud se mu nadměrně tvoří modřiny bez zjevné příčiny, při neobvyklých bolestech hlavy. U žen je pak třeba sledovat i neobvykle silné menstruační krvácení, nebo krvácení mimo cyklus. Lékaře je také vhodné vyhledat při neobvyklých pocitech únavy / slabosti, jestliže pacient kašle krev, či krvácí z nosu, dásní nebo uši, jestliže se u něj objeví neobvyklé otoky, nebo má potíže s dechem. Stává se, že pacient s předepsaným lékem warfarinem má také horší průběh různých běžných onemocnění (nastydnutí, horečka atd.), i v takovém případě je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc a svůj stav konzultovat s lékařem.

Při užívání warfarinu ale může být problematické i třeba obyčejné říznutí nožem v kuchyni, pokud by taková rána nepřestala do pěti minut krvácet, je lepší vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak ale i při různých poraněních, u kterých je možné, že zároveň došlo i k vnitřnímu krvácení (například autonehoda, zranění hlavy atd.)

Nežádoucí účinky jsou při užívání tohoto léku i u těhotných žen, kromě toho že u žen i u plodu může způsobit krvácivé komplikace (především do centrálního nervového systému) během těhotenství, tak má warfarin také velmi negativní účinky na vývin plodu. Může způsobit nejen spontánní potrat, ale i úmrtí plodu jak před porodem, tak i časně po něm. Mimo to může také u plodu vyvolat řadu vrozených anomálií (př. poškození zraku, poškození centrální nervové soustavy). Jeho nežádoucí účinky jsou velmi vysoké, a i proto lékaři ženám doporučují přejít na jiný lék i v okamžicích kdy těhotenství jen plánují. Nejhorší důsledky má totiž podání warfarinu během prvního trimestru těhotenství.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze: co červená čočka

Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna

Zdroj: diskuze Co červená čočka
Počet odpovědí: 1

Červená čočka

Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze: walfarin

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Zdroj: diskuze Walfarin
Počet odpovědí: 2

Zdroje vitamínu B7

Dobrým zdrojem vitamínu B7 (biotinu) jsou játra, maso, sójové výrobky, vaječné žloutky, ořechy, oves, špenát, žampiony a čočka. Biotin v malém množství produkují také bakterie ve střevech. Nedostatek je tedy poměrně vzácný. V případě potřeby mohou ke zvýšení biotinu v organismu přispět výživové doplňky.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Diskuze: Re: červená čočka a pohanka

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Počet odpovědí: 1

Nákupní seznam na posílení imunity

  • jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí;
  • cizrna, fazole, čočka a hrách;
  • ořechy, semena, mandle, lískové ořechy a arašídové máslo;
  • citrusové plody, červená paprika a jahody;
  • sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev;
  • zelená zelenina, špenát a brokolice;
  • maso;


Zdroj: Potraviny proti virům

Diskuze: walfarin měření hodnotyq

mám naměřenou hodnotu Q 1,6 prosím je to málo zeleniny?

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq
Počet odpovědí: 1

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Diskuze: Walfarin

Dobrý den chtěla bych se zeptat manžel bere již několik let Walfarin ted jsem se dočetla o vitamínu K2 chtěla bych vědět zda manžel muž brát tento vitamín děkuji s pozdravem Hana Fišerová Dondová

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity
Počet odpovědí: 4

Mýtus čtvrtý: Kontaktní čočky se mohou lehce ztratit za očima

Stejně jako na většině mýtů, tak i na tomto není za mák pravdy. Kontaktní čočky se nikdy nemohou dostat z přední části vašeho oka někam za oko. Tenká membrána, kterou je každé oko pokryto, je připojena k vnitřní straně víček – proto je nemožné, aby se čočka dostala někam za oko.

Zdroj: Mýty o kontaktních čočkách

Diskuze: červená čočka a pohanka

Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Počet odpovědí: 1

Bílkoviny

Protein z nízkotučných živočišných zdrojů a rostlinných verzí (jako je cizrna, fazole, čočka a hrách) může také posílit imunitu a to podporou stávajících buněk a generováním nových. Významnými zdroji bílkovin jsou ořechysemena, protože mimo proteinu dodávají i prospěšné antioxidanty. Další důležité zdroje bílkovin jsou maso, měkkýši a luštěniny, které zase mimo proteinu dodávají zinek, což je minerál pomáhající udržovat imunitní buňky a hojit rány.

Zdroj: Potraviny proti virům

Diskuze: warfarin a ovoce

Dobrý den. Užívám walfarin 5 mg a chtěta jsem se zeptat zda můžu pomeranče
a jestli můžu 1 pivo Děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce
Počet odpovědí: 1

Luštěniny

Luštěniny podle čínské medicíny posilují ledviny. Všimněte si ledvinovitého tvaru fazolí. Východní medicína učí, že je-li tvar rostliny podobný určitému orgánu, pak je rostlina pro tento orgán léčivá. Díky luštěninám se vám velmi rozšíří jídelníček. Guláše nemusíte vařit jen z masa, ale třeba i z fazolí. Například cizrna nebo čočka jsou zase skvělé základy pro pomazánky, saláty s cizrnou či fazolemi jsou výživné a určitě vám budou chutnat husté krémové luštěninové polévky nebo omáčky.

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Diskuze: Re: Re: co konzumovat při uživaní valfarinu

prosim co nemam jist mam walfarin 3mg dekuji za odpoved Bohmova

Zdroj: diskuze Co konzumovat při uživaní valfarinu
Počet odpovědí: 2

Rozdělení potravin dle glykemického indexu (GI)

1. Potraviny s nízkým faktorem GI (nižším než 55):

  • těstoviny, grapefruity
  • jablka a jablečná šťáva, nízkotučné jogurty
  • čočka, ovocný chlebíček
  • hrušky, pečené fazole
  • pomeranče a pomerančová šťáva, hořká čokoláda
2. Potraviny se středním faktorem GI (55–70):
  • rýže basmati, sladká kukuřice
  • banány, ananas
  • ovesné vločky, bílý cukr
  • nealkoholické nápoje
3. Potraviny s vysokým faktorem GI (nad 70)
  • chléb (bílý nebo celozrnný), med
  • pečené brambory, bramborová kaše
  • kukuřičné vločky, bílá rýže (lepivá rýže)
  • bramborové hranolky

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Zapadlé oči po operaci šedého zákalu

Šedý zákal, katarakta, je zkalení oční čočky. Vyskytuje se především ve vyšším věku, výjimečně u mladých lidí nebo i dětí. Jedinou možnou léčbou je operace, při níž je zakalená čočka nahrazena novou umělou nitrooční čočkou. Existují dva způsoby provedení operace. Standardní ultrazvuková a modernější laserová. Ultrazvukovou operaci s implantací standardní čočky hradí zdravotní pojišťovny, je tedy zdarma. Laserová operace je bezpečnější, přesnější, šetrnější, ale provádí se za příplatek. Pacient si také může vybrat z různých typů nitroočních čoček, které se liší optickými vlastnostmi. Po operaci šedého zákalu se dočasně může vyskytnout pocit zapadlých očí.

Zdroj: Zapadlé oči

Režim po operaci šedého zákalu

Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění způsobené postupným kalením čočky, nejčastěji podmíněným věkem. Z tohoto důvodu se vyskytuje nejvíce v populaci nad 50 let. Postupné kalení čočky vytváří clonu, která časem vede ke zhoršování zraku. Jediná dnes známá a efektivní léčba je operativní odstranění zkalené čočky a její náhrada za čočku umělou.

Vlastní operace je uzpůsobena tak, aby co nejméně zatěžovala pacienta a byla co nejpohodlnější. Celý výkon trvá zhruba 30 minut, je prováděn v lokální anestezii převážně ve formě kapek, zřídka je nutná lokální anestezie injekční. Ve speciálních mimořádných případech, jako například při psychickém či tělesném neklidu, se používá anestezie celková. Během výkonu operatér proniká drobným řezem při okraji rohovky do oka (přední komory). Vlastní čočka je umístěna v pouzdře za duhovkou. Tato zkalená čočka je pak pomocí speciálního ultrazvukového nástroje rozmělněna a odsáta ven. Zůstává pouze pouzdro čočky, do kterého je vložena umělá nitrooční čočka. Výhodou malé rohovkové rány je její samouzavření bez nutnosti šití, v případě její netěsnosti je možno ranku zabezpečit jedním stehem. Po operaci je oko do druhého dne zavázané.

Po operaci (zejména v den operace) můžete pociťovat mírnou bolest v oku, především řezání nebo svědění. Může být přítomný otok víček, spojivky a drobné modřinky na očním bělmu, které jsou normálním doprovodným jevem. V následujících dnech se vše vrátí k normálu. V případě, že zpozorujete některé z níže uvedených obtíží, je nutno rychle vyhledat očního lékaře:

  • velká bolestivost;
  • výrazné zčervenání;
  • světloplachost;
  • náhlé zhoršení vidění;
  • mnohočetné mušky;
  • záblesky či tmavá clona před operovaným okem.

První den po operaci a několik následujících dní může být vidění operovaného oka zamlžené. Ke stabilizaci vidění dochází za dva až čtyři týdny. Určité kolísání může trvat až dva měsíce. Nové brýle lze zpravidla předepsat již za čtyři až šest týdnů po operaci. V současné době se při operaci používá malý řez a implantuje se typ umělých nitroočních čoček z měkkých materiálů, které plně hradí zdravotní pojišťovna.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Jednodenní kontaktní čočky Acuvue Moist pro astigmatismus

Kontaktní čočky Acuvue Moist jsou určeny lidem, kteří trpí astigmatismem. Jsou to denní jednorázové čočky, které mají unikátní mrkací stabilizační design, který využívá přírodních tlaků mrkání k udržení čočky na správném místě a neustále ji zarovná, pokud se otáčí. Dokonalá čistota této čočky je udržena na celý jeden den. Tato čočka je vyrobena pomocí technologie Lacreon, díky které čočky udržují vlhkost po celý den a předcházejí tak pocitu suchého oka a nepohodlí. Jsou k dispozici ve 12 osách a 4 válcích, v rozsahu 4,00 – 9,00 dioptrií. Kontaktní čočky Acuvue Moist zároveň redukují nebezpečné ultrafialové záření, o 82% UV-A a o 97% UV-B záření. I přesto by při pobytu venku měly být použity ve spojení s blokátory UV záření, jako jsou sluneční brýle.

Zdroj: Kontaktní čočky

Jaké jsou multifokální čočky?

Lidé se špatným zrakem často potřebují brýle s multifokálními čočkami. Multifokální čočky jsou brýlové čočky, které mají dvě nebo více zrakových dioptrií. V minulosti byly multifokální čočky odděleny, ale v dnešní době vypadají přirozeně, takže jsou stěží rozeznatelné od normálních čoček.

Bifokální čočky

Bifokální čočky jsou nejčastějším typem multifokálních čoček. Čočka objektivu je rozdělena do dvou částí. Horní část je pro vidění na dálku, spodní část pro vidění nablízko. Tyto čočky se většinou předepisují lidem nad 40 let, protože jejich zraková schopnost klesla kvůli presbyopii, což je věkem zapříčiněná fyziologická ztráta akomodace, tedy schopnosti zaostřovat do blízka.

Trifokální čočky

Jedná se o bifokální čočky, které mají ještě třetí část. Tyto čočky používají lidé, kteří mají potíže s viděním objektů, které jsou na dosah ruky. Tento dodatečný segment je nad bifokální částí objektivu a používá se pro prohlížení věcí v mezilehlé zóně, například při pohledu na obrazovku počítače.

Jestliže potřebujete nové brýle, vybírejte je samozřejmě po poradě se svým očním lékařem. Měl by vám vybrat ty, které nejlépe odpovídají nejen vaší potřebě vidění, ale i vašemu životnímu stylu.

Zdroj: Brýle a oči

Co způsobuje šedý zákal?

Oko funguje stejně jako fotoaparát. Světelné paprsky procházejí do oka rohovkou, komorovou vodou, což je transparentní tekutina v přední části oka, dále zornicí, až se dostanou do čočky. Čočka láme světelné paprsky a koncentruje je na určité místo na sítnici v zadní části oka. Ze zadní části oka obraz prochází sítnicovými buňkami do zrakového nervu a následně do zadní části mozku, která danou informaci zpracuje.

Pokud však postupným nahromaděním bílkovin dojde v čočce k zákalu, světlo nemůže pronikat dále do oka a nastává ztráta vidění. Nové buňky čočky se tvoří na vnější straně objektivu oka a stlačují starší buňky do středu čočky, což pak vede k rozvoji šedého zákalu.

Vznik šedého zákalu

  • Souvisí s věkem, je důsledkem stárnutí buněk.
  • Vrozený šedý zákal – může vzniknout během těhotenství nebo v průběhu vývinu dítěte, je způsoben infekcí, zraněním nebo špatným vývojem – miminko se již narodí se šedým zákalem.
  • Sekundární šedý zákal se vyvíjí v důsledku jiných onemocnění, jako je například cukrovka. Také může být způsoben toxickými látkami, některými léky (kortikosteroidy nebo diuretika), dále ultrafialovým nebo slunečním zářením.
  • Traumatický šedý zákal se vytvoří po poranění oka.

Mezi další faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku šedého zákalu, patří kouř z cigaret, znečištění ovzduší a otrava alkoholem.

Zdroj: Šedý zákal

Účinky methioninu na vlasy

Aminokyseliny jsou hlavní stavební jednotkou našich svalů, vlasů, pokožky a doslova každého vlákna v našem těle. Mohou ovlivňovat naši duševní pohodu, přispět ke stabilizaci nálady, a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví, nebo sytí, ospalí, nebo naopak odpočatí. S přibývajícím věkem se potřeba aminokyselin v lidském těle snižuje. Malé dítě potřebuje zhruba 8,5krát více aminokyselin než dospělý člověk, a to proto, že mladý organismus se vyvíjí a ke svému rozvoji potřebuje protein, jehož jsou aminokyseliny základním stavebním kamenem.

Methionin je esenciální (lidské tělo ji nedokáže syntetizovat, musí být do organismu dodávána s potravou), proteinogenní (bílkovinotvorná) aminokyselina. Jedná se o nejméně zastoupenou aminokyselinu, při jejímž nedostatku klesá výživná hodnota mnohých rostlinných bílkovin. Methionin je výchozí aminokyselina, která zahajuje biosyntézu bílkovin, cysteinu, kreatinu a karnitinu.

Methionin se často používá proti vypadávání vlasů a při dalších podobných problémech.

Methionin je obsažen v těchto potravinách:

  • mléko a mléčné výrobky
  • ryby
  • vejce
  • libové maso
  • obilniny
  • mouka
  • rýže
  • chleba
  • luštěniny (sušené fazole, sójové boby, čočka, cizrna)
  • olejniny (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky)
  • ostatní ovoce a zelenina

Aminokyseliny lze doplnit i formou potravinových doplňků. Přípravky vhodné při vypadávání vlasů obsahují hlavně aminokyseliny cystein a methionin a vzájemně se liší pouze jejich obsahem a také obsahem dalších nutričně významných látek.

Zdroj: Methionin na vlasy

Puriny v alkoholu

Lidé s láskou k alkoholu jej většinou konzumují tak, že přitom nic nejedí, proto následně zažívají záchvat dny. Hladovění totiž vyvolá další nárůst hladiny kyseliny močové. Tento negativní vliv je způsoben tím, že na oxidaci etylalkoholu je vázána redukce pyruvátu na kyselinu mléčnou. Tento zvýšený výskyt kyseliny mléčné (hyperlaktacidemie) omezí vylučování kyseliny močové a kromě toho se podílí na vzniku acidózy (překyselení) a hypoglykémie (nedostatku cukru v krvi). Obecně tedy alkohol patří při onemocnění dnou mezi zakázané potraviny.

Ve víně není kyselina močová obsažena. Pivo jí obsahuje asi 160 mg na litr, což není málo, když si uvědomíme, že potrava pro nemocné dnou, ochuzená o puriny, by měla mít méně než 200 mg purinů na den. Dát si vinný střik je tedy méně nepříznivé než pít pivo. Avšak i při pití vína je třeba dbát na míru – maximálně jednu až dvě skleničky k jídlu, protože jakýkoliv alkohol snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami.

Každý člověk je individualita a každý má jinou spouštěcí potravinu na záchvat dny, takže se nedá s jistotou říci, že zrovna ta konkrétní potravina je nebezpečná. Vždy jde o obecné informace a doporučení. Potenciálně je nebezpečné vše, co je chutné. Při dně se vyhýbejte vnitřnostem (ledvinkám, játrům) a zvěřině. Dále byste neměli konzumovat ančovičky, herinky, makrely, sardinky, jikry a mlíčí, mušle a hřebenatky, určité druhy zeleniny, jako je chřest, fazole (i zelené lusky), čočka, špenát. Dále se vyhýbejte jídlům, v nichž je kvasničný extrakt, což je glutaman sodný E621. Ten je v uzeninách, v instantních polévkách a omáčkách, konzervách, prostě v průmyslových nečerstvých potravinách.

Zdroj: Alkohol a dna

Co nejíst při dně

Trpíte-li hyperurikémií nebo dnou, tak byste měli dodržovat nízkopurinovou dietu (nízkopurinová dieta), což znamená upřednostňovat potraviny s nízkým obsahem purinů. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.

Vysokopurinové potraviny: Mladé maso (kuřecí a telecí), zvěřina a vnitřnosti (játra, mozek, ledvinky z hovězího masa). Jakékoli potraviny s nasycenými tuky. Mořské plody a jiní měkkýši (ančovičky, sardinky, sleď, makrela). Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu. Pivo a výrobky z droždí a kvasnic.

Potraviny se středním obsahem purinů: Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (maximálně 1/2 hrnku denně). Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně). Pšeničné otruby a klíčky (denně do 1/4 šálku). Fazole, čočka a hrách (maximálně 1 šálek denně). Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně). Ovocné šťávy bez přidaného sirupu. Masové vývary.

Nízkopurinové potraviny: Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina a další. Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů. Ořechy a ořechová másla. Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné). Ovoce, vejce, káva a čaj.

Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy. Vyřaďte ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.

Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.

Bez obav konzumujte celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny, mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr, vejce, ovoce a zeleninu. Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu, více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.

Lze doporučit jednou až dvakrát týdně odlehčovací ovocné a zeleninové dny, nejlépe po poradě s lékařem.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Arašídy a Warfarin

Semena podzemnice olejné, tedy arašídy, patří mezi luštěniny, někteří lidé je však mylně zařazují mezi ořechy.

Obsah vitaminu K na 100 g potravin dle databáze USDA: 10–50 µg mají sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Doporučení: I když jsou luštěny uváděny obecně jako nevhodné potraviny, lze je v přiměřeném množství konzumovat. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu, ve 100 g najdeme přibližně 23 g bílkovin, složených sacharidů a vlákniny. Obsahují málo tuku a žádný cholesterol. V luštěninách se kromě mnoha minerálních látek nachází i značné množství vitaminů, především vitamin A a vitaminy skupiny B. Díky bílkovinám a vláknině luštěniny dobře zasytí, proto se s výhodou využívají i při hubnutí.

Chcete-li snížit obsah vitaminu K, zkuste do připravovaného pokrmu použít luštěniny v poloviční dávce. Za porci se považuje 100 g luštěnin (váženo ve vařeném stavu). Porce luštěnin může nahradit porci masa.

Některé druhy luštěnin vyžadují dlouhé namáčení a následně vaření. Když spěcháte, můžete použít i sterilované luštěniny. Stačí je pouze propláchnout studenou vodou. Pokud jsou ve slaném nálevu, použijte při vaření méně soli.

Kulinářské využití luštěnin je velmi široké, luštěniny lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako součást polévek, salátů, pomazánek či zapékaných jídel.

K běžnému zeleninovému salátu stačí přidat několik lžic vařených nebo sterilovaných luštěnin.

Nadýmavé účinky je možné zmírnit tak, že luštěniny namočíte přes noc do vody a použitou vodu před vařením vylijete a dáte novou.

Vitamin K je pro náš organismus důležitý, i když v malém množství. Proto jsou u některých potravin nebo nápojů vypočítány maximální možné denní dávky. Je tedy nutné dodržovat i pravidelné množství konzumovaných luštěnin.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Jaké typy čoček jsou k dispozici?

S technologickým pokrokem se vyvíjejí i čočky brýlí. V minulosti byly brýlové čočky vyrobeny pouze ze skla. V současné době se moderní brýlové čočky vyrábějí z plastů, jsou tenčí, lehčí, odolnější proti poškrábání a tak snadno se nerozbijí. Současné čočky rovněž obsahují UV ochranné filtry a mohou mít různé zabarvení.

Polykarbonátové čočky

Polykarbonátové čočky jsou odolné proti nárazu a jsou dobrou volbou pro lidi, kteří se pravidelně účastní sportovních aktivit, také jsou vhodné do rizikového pracovního prostředí. Jsou ideální volbou pro děti. Polykarbonátové čočky mají ultrafialovou ochranu.

Trivex čočky

Trivex čočky jsou vyrobeny z novějších typů plastů a mají podobné vlastnosti jako polykarbonátové čočky. Jsou lehké, tenké a mrazuvzdorné. Dokonce při korekci zraku pomáhají některým lidem lépe než polykarbonátové čočky.

Vysokoindexové plastové čočky

Vysokoindexový materiál je pružnější, což pomáhá čočce vydržet i mechanické namáhání, a je odolnější vůči vyštípání a lámání. Tyto čočky jsou určené pro lidi s vyššími dioptriemi, mohou být totiž tenčí, jsou i lehčí.

Asférické čočky

Asférické čočky mají různé stupně zakřivení povrchu, díky čemuž může být objektiv tenčí a plošší než u ostatních čoček. Asférické čočky mají rovněž mnohem větší využitelnou část než standardní čočky.

Samozabarvovací čočky

Tyto čočky jsou vyrobené buď ze skla, nebo z plastů a své zbarvení mění dle intenzity slunečního světla. Díky tomu je eliminována potřeba slunečních brýlí. Nevýhoda těchto čoček se projeví při řízení auta, protože čelní sklo blokuje sluneční světlo, a tak může dojít k tomu, že se čočky samy nezbarví.

Polarizované sluneční čočky

Světlo, které se odráží od vody nebo rovných povrchů způsobuje nežádoucí odrazy. Polarizační čočky dokážou snížit takovéto oslnění, takže jsou využívány zejména pro sport a řízení automobilů. Nevýhodou polarizačních čoček je, že si neporadí s displeji z tekutých krystalů. které se objevují na některých palubních deskách automobilů.

K určitým typům čoček se přiřazuje i tvar brýlí. Například konkávní objektiv, který má vnitřní křivky, slouží ke korekci krátkozrakosti, zatímco konvexní objektiv má vnější křivky a slouží ke korekci dalekozrakosti. Pro korekci astigmatismu (narušení tvaru rohovky) se užívají válcovité čočky. Čočka objektivu je nástroj sloužící k zostření světla na sítnici.

Zdroj: Brýle a oči

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU