Téma: 

walfarin a cocka


Facebook Twitter Pinterest email tisk

WARFARIN A ČOČKA

Může se jíst čočka při Warfarinu

Pokud byla jedinou věcí, kterou jste dnes jedli, čočka vařená se solí, tak byste museli sníst skoro 27 šálků této potraviny, abyste dosáhli 100 % doporučené denní hodnoty vitaminu K, což je 90 mcg.

Abyste dosáhli 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste sníst přes 13 šálků vařené čočky se solí.

A museli byste sníst skoro 7 šálků vařené čočky se solí, abyste získali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního vitamínu K.

Vařená čočka se solí o množství 1 šálku obsahuje 3,33 mcg vitaminu K.

Detail odstavce: Může se jíst čočka při Warfarinu
Zdroj: Warfarin a čočka
Zveřejněno: 31.1.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: walfarin

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Zdroj: diskuze Warfarin
Odesláno: 28.9.2017 uživatelem Eda
Počet odpovědí: 8 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A LUŠTĚNINY

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Detail odstavce: Čočka a Warfarin
Zdroj: Warfarin a luštěniny
Zveřejněno: 15.3.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: co červená čočka

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: diskuze Co červená čočka
Odesláno: 15.11.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU

Nežádoucí účinky Warfarinu

U příbalového letáku každého léku se najdou nežádoucí účinky a walfarin samozřejmě není výjimkou. Jeho nejvážnějším nežádoucím účinkem je riziko krvácení, i proto se v některých případech doporučuje neprodleně kontaktovat lékaře. Lékaře by pacient měl vyhledat, pokud krvácí z nosu déle než deset minut, objeví krev v moči (případně i při zvracení), nebo ve stolici (případně stolice má černou barvu), pokud se mu nadměrně tvoří modřiny bez zjevné příčiny, při neobvyklých bolestech hlavy. U žen je pak třeba sledovat i neobvykle silné menstruační krvácení, nebo krvácení mimo cyklus. Lékaře je také vhodné vyhledat při neobvyklých pocitech únavy / slabosti, jestliže pacient kašle krev, či krvácí z nosu, dásní nebo uši, jestliže se u něj objeví neobvyklé otoky, nebo má potíže s dechem. Stává se, že pacient s předepsaným lékem warfarinem má také horší průběh různých běžných onemocnění (nastydnutí, horečka atd.), i v takovém případě je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc a svůj stav konzultovat s lékařem.

Při užívání warfarinu ale může být problematické i třeba obyčejné říznutí nožem v kuchyni, pokud by taková rána nepřestala do pěti minut krvácet, je lepší vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak ale i při různých poraněních, u kterých je možné, že zároveň došlo i k vnitřnímu krvácení (například autonehoda, zranění hlavy atd.)

Nežádoucí účinky jsou při užívání tohoto léku i u těhotných žen, kromě toho že u žen i u plodu může způsobit krvácivé komplikace (především do centrálního nervového systému) během těhotenství, tak má warfarin také velmi negativní účinky na vývin plodu. Může způsobit nejen spontánní potrat, ale i úmrtí plodu jak před porodem, tak i časně po něm. Mimo to může také u plodu vyvolat řadu vrozených anomálií (př. poškození zraku, poškození centrální nervové soustavy). Jeho nežádoucí účinky jsou velmi vysoké, a i proto lékaři ženám doporučují přejít na jiný lék i v okamžicích kdy těhotenství jen plánují. Nejhorší důsledky má totiž podání warfarinu během prvního trimestru těhotenství.

Detail odstavce: Nežádoucí účinky Warfarinu
Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu
Zveřejněno: 24.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: co červená čočka

Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna

Zdroj: diskuze Co červená čočka
Odesláno: 15.11.2015 uživatelem Anna
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Červená čočka

Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.

Detail odstavce: Červená čočka
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: walfarin

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Zdroj: diskuze Walfarin
Odesláno: 27.2.2016 uživatelem Alena Leitnerová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BIOTIN - VITAMÍN B7

Zdroje vitamínu B7

Dobrým zdrojem vitamínu B7 (biotinu) jsou játra, maso, sójové výrobky, vaječné žloutky, ořechy, oves, špenát, žampiony a čočka. Biotin v malém množství produkují také bakterie ve střevech. Nedostatek je tedy poměrně vzácný. V případě potřeby mohou ke zvýšení biotinu v organismu přispět výživové doplňky.

Detail odstavce: Zdroje vitamínu B7
Zdroj: Biotin - vitamín B7
Zveřejněno: 23.7.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

VITAMÍN B1

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Detail odstavce: Zdroje vitamínu B1
Zdroj: Vitamín B1
Zveřejněno: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: červená čočka a pohanka

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Odesláno: 10.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MÝTY O KONTAKTNÍCH ČOČKÁCH

Mýtus čtvrtý: Kontaktní čočky se mohou lehce ztratit za očima

Stejně jako na většině mýtů, tak i na tomto není za mák pravdy. Kontaktní čočky se nikdy nemohou dostat z přední části vašeho oka někam za oko. Tenká membrána, kterou je každé oko pokryto, je připojena k vnitřní straně víček – proto je nemožné, aby se čočka dostala někam za oko.

Detail odstavce: Mýtus čtvrtý: Kontaktní čočky se mohou lehce ztratit za očima
Zdroj: Mýty o kontaktních čočkách
Zveřejněno: 26.6.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Walfarin

Dobrý den chtěla bych se zeptat manžel bere již několik let Walfarin ted jsem se dočetla o vitamínu K2 chtěla bych vědět zda manžel muž brát tento vitamín děkuji s pozdravem Hana Fišerová Dondová

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity
Odesláno: 22.1.2018 uživatelem Hana
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY POSILUJÍCÍ LEDVINY

Luštěniny

Luštěniny podle čínské medicíny posilují ledviny. Všimněte si ledvinovitého tvaru fazolí. Východní medicína učí, že je-li tvar rostliny podobný určitému orgánu, pak je rostlina pro tento orgán léčivá. Díky luštěninám se vám velmi rozšíří jídelníček. Guláše nemusíte vařit jen z masa, ale třeba i z fazolí. Například cizrna nebo čočka jsou zase skvělé základy pro pomazánky, saláty s cizrnou či fazolemi jsou výživné a určitě vám budou chutnat husté krémové luštěninové polévky nebo omáčky.

Detail odstavce: Luštěniny
Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno: 2.4.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: červená čočka a pohanka

Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Odesláno: 10.9.2015 uživatelem Miroslava Žáková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI

Rozdělení potravin dle glykemického indexu (GI)

1. Potraviny s nízkým faktorem GI (nižším než 55):

  • těstoviny, grapefruity
  • jablka a jablečná šťáva, nízkotučné jogurty
  • čočka, ovocný chlebíček
  • hrušky, pečené fazole
  • pomeranče a pomerančová šťáva, hořká čokoláda
2. Potraviny se středním faktorem GI (55–70):
  • rýže basmati, sladká kukuřice
  • banány, ananas
  • ovesné vločky, bílý cukr
  • nealkoholické nápoje
3. Potraviny s vysokým faktorem GI (nad 70)
  • chléb (bílý nebo celozrnný), med
  • pečené brambory, bramborová kaše
  • kukuřičné vločky, bílá rýže (lepivá rýže)
  • bramborové hranolky

Detail odstavce: Rozdělení potravin dle glykemického indexu (GI)
Zdroj: Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji
Zveřejněno: 9.1.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: warfarin a ovoce

Dobrý den. Užívám walfarin 5 mg a chtěta jsem se zeptat zda můžu pomeranče
a jestli můžu 1 pivo Děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce
Odesláno: 14.4.2019 uživatelem Marie Tvarůžková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REKONVALESCENCE PO OPERACI SÍTNICE

Režim po operaci šedého zákalu

Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění způsobené postupným kalením čočky, nejčastěji podmíněným věkem. Z tohoto důvodu se vyskytuje nejvíce v populaci nad 50 let. Postupné kalení čočky vytváří clonu, která časem vede ke zhoršování zraku. Jediná dnes známá a efektivní léčba je operativní odstranění zkalené čočky a její náhrada za čočku umělou.

Vlastní operace je uzpůsobena tak, aby co nejméně zatěžovala pacienta a byla co nejpohodlnější. Celý výkon trvá zhruba 30 minut, je prováděn v lokální anestezii převážně ve formě kapek, zřídka je nutná lokální anestezie injekční. Ve speciálních mimořádných případech, jako například při psychickém či tělesném neklidu, se používá anestezie celková. Během výkonu operatér proniká drobným řezem při okraji rohovky do oka (přední komory). Vlastní čočka je umístěna v pouzdře za duhovkou. Tato zkalená čočka je pak pomocí speciálního ultrazvukového nástroje rozmělněna a odsáta ven. Zůstává pouze pouzdro čočky, do kterého je vložena umělá nitrooční čočka. Výhodou malé rohovkové rány je její samouzavření bez nutnosti šití, v případě její netěsnosti je možno ranku zabezpečit jedním stehem. Po operaci je oko do druhého dne zavázané.

Po operaci (zejména v den operace) můžete pociťovat mírnou bolest v oku, především řezání nebo svědění. Může být přítomný otok víček, spojivky a drobné modřinky na očním bělmu, které jsou normálním doprovodným jevem. V následujících dnech se vše vrátí k normálu. V případě, že zpozorujete některé z níže uvedených obtíží, je nutno rychle vyhledat očního lékaře:

  • velká bolestivost;
  • výrazné zčervenání;
  • světloplachost;
  • náhlé zhoršení vidění;
  • mnohočetné mušky;
  • záblesky či tmavá clona před operovaným okem.

První den po operaci a několik následujících dní může být vidění operovaného oka zamlžené. Ke stabilizaci vidění dochází za dva až čtyři týdny. Určité kolísání může trvat až dva měsíce. Nové brýle lze zpravidla předepsat již za čtyři až šest týdnů po operaci. V současné době se při operaci používá malý řez a implantuje se typ umělých nitroočních čoček z měkkých materiálů, které plně hradí zdravotní pojišťovna.

Detail odstavce: Režim po operaci šedého zákalu
Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice
Zveřejněno: 20.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

KONTAKTNÍ ČOČKY

Jednodenní kontaktní čočky Acuvue Moist pro astigmatismus

Kontaktní čočky Acuvue Moist jsou určeny lidem, kteří trpí astigmatismem. Jsou to denní jednorázové čočky, které mají unikátní mrkací stabilizační design, který využívá přírodních tlaků mrkání k udržení čočky na správném místě a neustále ji zarovná, pokud se otáčí. Dokonalá čistota této čočky je udržena na celý jeden den. Tato čočka je vyrobena pomocí technologie Lacreon, díky které čočky udržují vlhkost po celý den a předcházejí tak pocitu suchého oka a nepohodlí. Jsou k dispozici ve 12 osách a 4 válcích, v rozsahu 4,00 – 9,00 dioptrií. Kontaktní čočky Acuvue Moist zároveň redukují nebezpečné ultrafialové záření, o 82% UV-A a o 97% UV-B záření. I přesto by při pobytu venku měly být použity ve spojení s blokátory UV záření, jako jsou sluneční brýle.

Detail odstavce: Jednodenní kontaktní čočky Acuvue Moist pro astigmatismus
Zdroj: Kontaktní čočky
Zveřejněno: 26.6.2017

BRÝLE A OČI

Jaké jsou multifokální čočky?

Lidé se špatným zrakem často potřebují brýle s multifokálními čočkami. Multifokální čočky jsou brýlové čočky, které mají dvě nebo více zrakových dioptrií. V minulosti byly multifokální čočky odděleny, ale v dnešní době vypadají přirozeně, takže jsou stěží rozeznatelné od normálních čoček.

Bifokální čočky

Bifokální čočky jsou nejčastějším typem multifokálních čoček. Čočka objektivu je rozdělena do dvou částí. Horní část je pro vidění na dálku, spodní část pro vidění nablízko. Tyto čočky se většinou předepisují lidem nad 40 let, protože jejich zraková schopnost klesla kvůli presbyopii, což je věkem zapříčiněná fyziologická ztráta akomodace, tedy schopnosti zaostřovat do blízka.

Trifokální čočky

Jedná se o bifokální čočky, které mají ještě třetí část. Tyto čočky používají lidé, kteří mají potíže s viděním objektů, které jsou na dosah ruky. Tento dodatečný segment je nad bifokální částí objektivu a používá se pro prohlížení věcí v mezilehlé zóně, například při pohledu na obrazovku počítače.

Jestliže potřebujete nové brýle, vybírejte je samozřejmě po poradě se svým očním lékařem. Měl by vám vybrat ty, které nejlépe odpovídají nejen vaší potřebě vidění, ale i vašemu životnímu stylu.

Detail odstavce: Jaké jsou multifokální čočky?
Zdroj: Brýle a oči
Zveřejněno: 28.12.2012

ŠEDÝ ZÁKAL

Co způsobuje šedý zákal?

Oko funguje stejně jako fotoaparát. Světelné paprsky procházejí do oka rohovkou, komorovou vodou, což je transparentní tekutina v přední části oka, dále zornicí, až se dostanou do čočky. Čočka láme světelné paprsky a koncentruje je na určité místo na sítnici v zadní části oka. Ze zadní části oka obraz prochází sítnicovými buňkami do zrakového nervu a následně do zadní části mozku, která danou informaci zpracuje.

Pokud však postupným nahromaděním bílkovin dojde v čočce k zákalu, světlo nemůže pronikat dále do oka a nastává ztráta vidění. Nové buňky čočky se tvoří na vnější straně objektivu oka a stlačují starší buňky do středu čočky, což pak vede k rozvoji šedého zákalu.

Vznik šedého zákalu

  • Souvisí s věkem, je důsledkem stárnutí buněk.
  • Vrozený šedý zákal – může vzniknout během těhotenství nebo v průběhu vývinu dítěte, je způsoben infekcí, zraněním nebo špatným vývojem – miminko se již narodí se šedým zákalem.
  • Sekundární šedý zákal se vyvíjí v důsledku jiných onemocnění, jako je například cukrovka. Také může být způsoben toxickými látkami, některými léky (kortikosteroidy nebo diuretika), dále ultrafialovým nebo slunečním zářením.
  • Traumatický šedý zákal se vytvoří po poranění oka.

Mezi další faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku šedého zákalu, patří kouř z cigaret, znečištění ovzduší a otrava alkoholem.

Detail odstavce: Co způsobuje šedý zákal?
Zdroj: Šedý zákal
Zveřejněno: 6.12.2012

METHIONIN NA VLASY

Účinky methioninu na vlasy

Aminokyseliny jsou hlavní stavební jednotkou našich svalů, vlasů, pokožky a doslova každého vlákna v našem těle. Mohou ovlivňovat naši duševní pohodu, přispět ke stabilizaci nálady, a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví, nebo sytí, ospalí, nebo naopak odpočatí. S přibývajícím věkem se potřeba aminokyselin v lidském těle snižuje. Malé dítě potřebuje zhruba 8,5krát více aminokyselin než dospělý člověk, a to proto, že mladý organismus se vyvíjí a ke svému rozvoji potřebuje protein, jehož jsou aminokyseliny základním stavebním kamenem.

Methionin je esenciální (lidské tělo ji nedokáže syntetizovat, musí být do organismu dodávána s potravou), proteinogenní (bílkovinotvorná) aminokyselina. Jedná se o nejméně zastoupenou aminokyselinu, při jejímž nedostatku klesá výživná hodnota mnohých rostlinných bílkovin. Methionin je výchozí aminokyselina, která zahajuje biosyntézu bílkovin, cysteinu, kreatinu a karnitinu.

Methionin se často používá proti vypadávání vlasů a při dalších podobných problémech.

Methionin je obsažen v těchto potravinách:

  • mléko a mléčné výrobky
  • ryby
  • vejce
  • libové maso
  • obilniny
  • mouka
  • rýže
  • chleba
  • luštěniny (sušené fazole, sójové boby, čočka, cizrna)
  • olejniny (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky)
  • ostatní ovoce a zelenina

Aminokyseliny lze doplnit i formou potravinových doplňků. Přípravky vhodné při vypadávání vlasů obsahují hlavně aminokyseliny cystein a methionin a vzájemně se liší pouze jejich obsahem a také obsahem dalších nutričně významných látek.

Detail odstavce: Účinky methioninu na vlasy
Zdroj: Methionin na vlasy
Zveřejněno: 27.4.2014

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Co nejíst při dně

Trpíte-li hyperurikémií nebo dnou, tak byste měli dodržovat nízkopurinovou dietu (nízkopurinová dieta), což znamená upřednostňovat potraviny s nízkým obsahem purinů. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.

Vysokopurinové potraviny: Mladé maso (kuřecí a telecí), zvěřina a vnitřnosti (játra, mozek, ledvinky z hovězího masa). Jakékoli potraviny s nasycenými tuky. Mořské plody a jiní měkkýši (ančovičky, sardinky, sleď, makrela). Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu. Pivo a výrobky z droždí a kvasnic.

Potraviny se středním obsahem purinů: Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (maximálně 1/2 hrnku denně). Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně). Pšeničné otruby a klíčky (denně do 1/4 šálku). Fazole, čočka a hrách (maximálně 1 šálek denně). Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně). Ovocné šťávy bez přidaného sirupu. Masové vývary.

Nízkopurinové potraviny: Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina a další. Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů. Ořechy a ořechová másla. Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné). Ovoce, vejce, káva a čaj.

Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy. Vyřaďte ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.

Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.

Bez obav konzumujte celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny, mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr, vejce, ovoce a zeleninu. Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu, více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.

Lze doporučit jednou až dvakrát týdně odlehčovací ovocné a zeleninové dny, nejlépe po poradě s lékařem.

Detail odstavce: Co nejíst při dně
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019

PURINY TABULKA

Obsah purinů v potravinách tabulka

Orientační tabulka mg purinů ve 100 g výrobku:

  • Kakaový prášek 1 900 
  • Telecí brzlík 400  Vnitřnosti
  • Šproty 337  Ryby
  • Sardinky v oleji 201  Ryby
  • Sójové maso 154  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Slávka 154  Ryby
  • Sardinky 144  Ryby
  • Sójová mouka 123  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Tuňák v oleji 122  Ryby
  • Tuňák 107  Ryby
  • Čočka 106  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Červený okoun 100  Ryby
  • Sardele 100  Ryby
  • Játra 95  Vnitřnosti
  • Matjes 92  Ryby
  • Herinek 88  Ryby
  • Koňské maso 83  Maso a uzeniny
  • Pstruh 83  Ryby
  • Sójové boby 80  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ledvinky 80  Vnitřnosti
  • Zelený hrášek 80  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jehněčí 76  Maso a uzeniny
  • Platýs 75  Ryby
  • Kuřecí prsa s kůží 73  Maso a uzeniny
  • Mák 71  Tuky, ořechy, kakao
  • Husa 69  Maso a uzeniny
  • Sleď 69  Ryby
  • Mořský losos 68  Ryby
  • Kapr 67  Ryby
  • Zvěřina 67  Maso a uzeniny
  • Bažant 62  Maso a uzeniny
  • Pohanka 62  Mouka, pekárenské výrobky
  • Krab 62  Ryby
  • Krocan 62  Maso a uzeniny
  • Pstruh čerstvý bez kůže 62  Ryby
  • Garnát 61  Ryby
  • Skopové 61  Maso a uzeniny
  • Králičí 60  Maso a uzeniny
  • Telecí 60  Maso a uzeniny
  • Kaviár pravý 60  Ryby
  • Makrela 60  Ryby
  • Slunečnicové semínko 60  Tuky, ořechy, kakao
  • Vepřové 60  Maso a uzeniny
  • Uzená makrela 59  Ryby
  • Dršťky 59  Maso a uzeniny
  • Štika 58  Ryby
  • Kachna 58  Maso a uzeniny
  • Jazyk 55  Vnitřnosti
  • Fazole 54  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Čočka 53  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Paštika 52  Maso a uzeniny
  • Hovězí 50  Maso a uzeniny
  • Krůtí řízek 50  Maso a uzeniny
  • Humr 49  Ryby
  • Candát 46  Ryby
  • Cizrna 46  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kuřecí stehno s kůží 46  Maso a uzeniny
  • Treska 46  Ryby
  • Rozinky 45  Ovoce
  • Zajíc 44  Maso a uzeniny
  • Ovesné vločky 42  Mouka, pekárenské výrobky
  • Hrách 40  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ústřice 38  Ryby
  • Tapioka 37  Mouka, pekárenské výrobky
  • Dýňová semena 36  Tuky, ořechy, kakao
  • Proso 35  Mouka, pekárenské výrobky
  • Celozrnná mouka 35  Mouka, pekárenské výrobky
  • Pšeničná krupice 34  Mouka, pekárenské výrobky
  • Ječné kroupy 34  Mouka, pekárenské výrobky
  • Burské ořechy 33  Tuky, ořechy, kakao
  • Uzený úhoř 33  Ryby
  • Losos 31  Ryby
  • Celozrnné těstoviny 30  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Hřiby 30  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kvasnicové pivo – půllitr 30  Nápoje – běžné množství
  • Černý kořen 29  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Tofu 29  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Fíky, sušené 27  Ovoce
  • Švestky sušené 27  Ovoce
  • Sezamové semínko 26  Tuky, ořechy, kakao
  • Sójová omáčka 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rak 25  Ryby
  • Žampiony 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Růžičková kapusta 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Anglická slanina 25  Maso a uzeniny
  • Křížaly 25  Ovoce
  • Pivo – půllitr 25  Nápoje – běžné množství
  • Šunka 24  Maso a uzeniny
  • Banán 24  Ovoce
  • Krupice 23  Mouka, pekárenské výrobky
  • Šťovík 23  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kukuřice z plechovky 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Špenát 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brokolice 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Datle 21  Ovoce
  • Džus – půllitr 20  Nápoje – běžné množství
  • Těstoviny 20  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Rýže bílá 20  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Žito 20  Mouka, pekárenské výrobky
  • Květák 19  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Zelí červené 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Pór 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kapusta 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Česnek 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Knedlíky 16  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Lískové ořechy 15  Tuky, ořechy, kakao
  • Rýže natur 15  Mouka, pekárenské výrobky
  • Mandle 15  Tuky, ořechy, kakao
  • Medový meloun 14  Ovoce
  • Bezinky 14  Ovoce
  • Chřest 14  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Celozrnný chléb 14  Mouka, pekárenské výrobky
  • Ovčí sýr 13  Mléko, sýry, vejce
  • Camembert 13  Mléko, sýry, vejce
  • Kedlubny 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Avokádo 13  Ovoce
  • Celer 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kdoule 13  Ovoce
  • Zelí bílé 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brambory 12  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Hrozny 11  Ovoce
  • Vlašské ořechy 10  Tuky, ořechy, kakao
  • Chřest 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Polníček 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rýže bílá 10  Mouka, pekárenské výrobky
  • Čínské zelí 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Švestka 10  Ovoce
  • Broskev 9  Ovoce
  • Jahody 9  Ovoce
  • Para ořechy 9  Tuky, ořechy, kakao
  • Pomeranče 8  Ovoce
  • Kiwi 8  Ovoce
  • Borůvky 8  Ovoce
  • Cuketa 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Vodní meloun 8  Ovoce
  • Maliny 8  Ovoce
  • Meruňky 8  Ovoce
  • Kysané zelí 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Řepa červená 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ananas 8  Ovoce
  • Bílé pečivo 8  Mouka, pekárenské výrobky
  • Lilek 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Pšeničná mouka 8  Mouka, pekárenské výrobky
  • Angrešt 7  Ovoce
  • Fenykl 7  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Liška jedlá 7  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Gouda 7  Mléko, sýry, vejce
  • Třešně 7  Ovoce
  • Ostružina 6  Ovoce
  • Paprika červená 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jablka 6  Ovoce
  • Grep 6  Ovoce
  • Brambory 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Bambusové výhonky 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Čekanka 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kvasnicové pivo 6  Nápoje
  • Sójové výhonky 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Mrkev 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Fazolové lusky 5  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rebarbora 5  Ovoce
  • Pomerančový džus 5  Nápoje
  • Cola – půllitr 5  Nápoje – běžné množství
  • Pivo 5  Nápoje
  • Žloutek 5  Mléko, sýry, vejce
  • Hrušky 5  Ovoce
  • Houby 5  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brusinka 5  Ovoce
  • Ementál 4  Mléko, sýry, vejce
  • Grepový džus 4  Nápoje
  • Parmazán 4  Mléko, sýry, vejce
  • Cola 4  Nápoje
  • Tvaroh na strouhání 4  Mléko, sýry, vejce
  • Endivie 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ředkev 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Reveň 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Paprika zelená 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Cibule 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ředkvičky 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Salát hlávkový 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rajčata 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jablečný mošt 3  Nápoje
  • Okurky 3  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brie 3  Mléko, sýry, vejce
  • Dýně 3  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Eidam 3  Mléko, sýry, vejce
  • Salátová okurka 2  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Mrkvový džus 2  Nápoje
  • Rajčatový džus 2  Nápoje
  • Vejce 2  Mléko, sýry, vejce
  • Hroznové víno 1  Ovoce
  • Cibule 1  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rakytníkový džus 1  Nápoje
  • Bílek 1  Mléko, sýry, vejce
  • Mléko 1  Mléko, sýry, vejce
  • Cola light 1  Nápoje
  • Káva – šálek 0  Nápoje – běžné množství
  • Víno – 0,2 l** 0  Nápoje – běžné množství
  • Lihovina 0,1  0  Nápoje – běžné množství
  • Čaj černý – šálek 0  Nápoje – běžné množství
  • Rostlinný margarín 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Limonáda – půllitr 0  Nápoje – běžné množství
  • Máslo 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Olivový olej 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Tvaroh 0  Mléko, sýry, vejce
  • Škrob 0  Mouka, pekárenské výrobky
  • Jogurt 0  Mléko, sýry, vejce
  • Káva 0  Nápoje
  • Sekt 0  Nápoje
  • Lihovina 0  Nápoje
  • Víno 0  Nápoje
  • Žitná, pšeničná mouka 0  Mouka, pekárenské výrobky
  • Čaj, černý 0  Nápoje

Detail odstavce: Obsah purinů v potravinách tabulka
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019

KYSELINA MOČOVÁ V KRVI

Kyselina močová dieta

Dieta při zvýšené kyselině močové je velice důležitá, představuje základní péči o vlastní zdraví. Ve většině případů je tím prvním a nejdůležitějším krokem zhubnout, zbavit se přebytečných kil, už tím se může upravit hladina kyseliny močové a zmírní se příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso a jídla obsahující množství purinu – vnitřnosti, luštěniny, špenát, květák, houby. Při tomto onemocnění je velice důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Měli byste vypít každou hodinu sklenici vody, tím zvýšíte průtok krve ledvinami a vylučování kyseliny močové. Optimální je vypít alespoň 3 litry denně. Měli byste se vyhnout jakémukoli alkoholu.

Doporučené potraviny

  • mléčné výrobky – mléko, podmáslí, jogurty, tvaroh, sýry, kysané výrobky
  • zelenina – brambory, čerstvá zelenina, hlávkový salát, kukuřice
  • ovoce – čerstvé ovoce, kompoty
  • nápoje – minimálně 3 litry tekutin denně, minerální voda, voda se šťávou, ovocné čaje
  • tuky – rostlinný olej, tuk, olivový olej
  • moučné výrobky – pečivo, těstoviny, kukuřičná mouka, moučné výrobky
  • koření – petržel, kmín, majoránka, pažitka
  • sladkosti – pudink, sušenky, koktejly, želatina, ovocná zmrzlina

Méně vhodné potraviny

  • mléčné výrobky – smažený sýr
  • zelenina – květák, houby, fazole, rýže
  • nápoje – káva, černý čaj, přírodní vína, minerální voda s větším obsahem minerálních látek
  • tuky – máslo
  • koření – sůl, glutamát sodný
  • sladkosti – tvarohové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy
  • vejce – vařená, smažená
  • maso – vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby, libové hovězí maso

Nevhodné potraviny

  • mléčné výrobky – uzené sýry, plísňové sýry
  • zelenina – špenát, kapusta, česnek, rebarbora, křen
  • luštěniny – čočka, hrách
  • nápoje – silný čaj, kakao, tvrdý alkohol, pivo, víno
  • tuky – majonéza, smažená jídla, živočišné tuky
  • koření – pepř, hořčice, sojová omáčka, chilli
  • sladkosti – čokoláda, koblížky, marcipán
  • maso – veškeré uzeniny, maso, vnitřnosti

Úprava potravin vhodná při zvýšené kyselině močové je hlavně vaření a dušení (vývary a šťávy z pokrmů však nelze používat).

Detail odstavce: Kyselina močová dieta
Zdroj: Kyselina močová v krvi
Zveřejněno: 2.4.2015

WARFARIN A LUŠTĚNINY

Arašídy a Warfarin

Semena podzemnice olejné, tedy arašídy, patří mezi luštěniny, někteří lidé je však mylně zařazují mezi ořechy.

Obsah vitaminu K na 100 g potravin dle databáze USDA: 10–50 µg mají sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Doporučení: I když jsou luštěny uváděny obecně jako nevhodné potraviny, lze je v přiměřeném množství konzumovat. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu, ve 100 g najdeme přibližně 23 g bílkovin, složených sacharidů a vlákniny. Obsahují málo tuku a žádný cholesterol. V luštěninách se kromě mnoha minerálních látek nachází i značné množství vitaminů, především vitamin A a vitaminy skupiny B. Díky bílkovinám a vláknině luštěniny dobře zasytí, proto se s výhodou využívají i při hubnutí.

Chcete-li snížit obsah vitaminu K, zkuste do připravovaného pokrmu použít luštěniny v poloviční dávce. Za porci se považuje 100 g luštěnin (váženo ve vařeném stavu). Porce luštěnin může nahradit porci masa.

Některé druhy luštěnin vyžadují dlouhé namáčení a následně vaření. Když spěcháte, můžete použít i sterilované luštěniny. Stačí je pouze propláchnout studenou vodou. Pokud jsou ve slaném nálevu, použijte při vaření méně soli.

Kulinářské využití luštěnin je velmi široké, luštěniny lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako součást polévek, salátů, pomazánek či zapékaných jídel.

K běžnému zeleninovému salátu stačí přidat několik lžic vařených nebo sterilovaných luštěnin.

Nadýmavé účinky je možné zmírnit tak, že luštěniny namočíte přes noc do vody a použitou vodu před vařením vylijete a dáte novou.

Vitamin K je pro náš organismus důležitý, i když v malém množství. Proto jsou u některých potravin nebo nápojů vypočítány maximální možné denní dávky. Je tedy nutné dodržovat i pravidelné množství konzumovaných luštěnin.

Detail odstavce: Arašídy a Warfarin
Zdroj: Warfarin a luštěniny
Zveřejněno: 15.3.2019

BRÝLE A OČI

Jaké typy čoček jsou k dispozici?

S technologickým pokrokem se vyvíjejí i čočky brýlí. V minulosti byly brýlové čočky vyrobeny pouze ze skla. V současné době se moderní brýlové čočky vyrábějí z plastů, jsou tenčí, lehčí, odolnější proti poškrábání a tak snadno se nerozbijí. Současné čočky rovněž obsahují UV ochranné filtry a mohou mít různé zabarvení.

Polykarbonátové čočky

Polykarbonátové čočky jsou odolné proti nárazu a jsou dobrou volbou pro lidi, kteří se pravidelně účastní sportovních aktivit, také jsou vhodné do rizikového pracovního prostředí. Jsou ideální volbou pro děti. Polykarbonátové čočky mají ultrafialovou ochranu.

Trivex čočky

Trivex čočky jsou vyrobeny z novějších typů plastů a mají podobné vlastnosti jako polykarbonátové čočky. Jsou lehké, tenké a mrazuvzdorné. Dokonce při korekci zraku pomáhají některým lidem lépe než polykarbonátové čočky.

Vysokoindexové plastové čočky

Vysokoindexový materiál je pružnější, což pomáhá čočce vydržet i mechanické namáhání, a je odolnější vůči vyštípání a lámání. Tyto čočky jsou určené pro lidi s vyššími dioptriemi, mohou být totiž tenčí, jsou i lehčí.

Asférické čočky

Asférické čočky mají různé stupně zakřivení povrchu, díky čemuž může být objektiv tenčí a plošší než u ostatních čoček. Asférické čočky mají rovněž mnohem větší využitelnou část než standardní čočky.

Samozabarvovací čočky

Tyto čočky jsou vyrobené buď ze skla, nebo z plastů a své zbarvení mění dle intenzity slunečního světla. Díky tomu je eliminována potřeba slunečních brýlí. Nevýhoda těchto čoček se projeví při řízení auta, protože čelní sklo blokuje sluneční světlo, a tak může dojít k tomu, že se čočky samy nezbarví.

Polarizované sluneční čočky

Světlo, které se odráží od vody nebo rovných povrchů způsobuje nežádoucí odrazy. Polarizační čočky dokážou snížit takovéto oslnění, takže jsou využívány zejména pro sport a řízení automobilů. Nevýhodou polarizačních čoček je, že si neporadí s displeji z tekutých krystalů. které se objevují na některých palubních deskách automobilů.

K určitým typům čoček se přiřazuje i tvar brýlí. Například konkávní objektiv, který má vnitřní křivky, slouží ke korekci krátkozrakosti, zatímco konvexní objektiv má vnější křivky a slouží ke korekci dalekozrakosti. Pro korekci astigmatismu (narušení tvaru rohovky) se užívají válcovité čočky. Čočka objektivu je nástroj sloužící k zostření světla na sítnici.

Detail odstavce: Jaké typy čoček jsou k dispozici?
Zdroj: Brýle a oči
Zveřejněno: 28.12.2012

KONTAKTNÍ ČOČKY

Vynálezce

Nejstarší myšlenka modifikace refrakčních vlastností oka a jejich ovlivňování přímo na rohovce může být připsána Leonardu da Vinci, který to prokázal v pokusu z roku 1508, ponořením oka do vodou naplněné sklenice. René Descartes měl roku 1636 představu jakési skleněné zkumavky naplněné kapalinou, která je nastavena pro korekci oční vady přímo na oku. John Herschel v roce 1823 popisuje použití zvířecího želé naplněného ve sférické kapsli, které je aplikováno na povrch oka, a tak právě on byl ve své době nejblíže dnešním kontaktním čočkám.

Kolem roku 1880, minimálně dva vynálezci pracovali na prvním konceptu kontaktní čočky. Byli to Adolf Eugen Fick a August Müller, kteří vyvinuli skleněné mističky, které překrývaly většinu očního povrchu. August Müller byl sám velmi krátkozraký a tyto čočky tak sám nosil. Mohl je ale nosit pouze po dobu maximálně půl hodiny. Optik William Feinbloom poprvé v roce 1936 uvedl plastovou PMMA kontaktní čočku namísto skla. Již v roce 1930 experimentoval Heinrich Wöhlk v Kielu se sklerálními čočkami z plexiskla. Podařilo se mu jako prvnímu dosáhnout dnešní moderní formu dlouhodobé přenosné kontaktní čočky. Použil metodu přesně lité čočky podle rohovky oka, což umožňuje pouze produkci individuálních kontaktních čoček na míru. Wöhlk tak může být považován za vynálezce moderní tvrdé kontaktní čočky. Bohužel ale Wöhlk postrádal kapitál, takže nemohl přihlásit patent na svůj vynález.

V roce 1948 Kevin Tuohy představil první čočky vyrobené výhradně z PMMA a požádal o patent. Jeho čočka již nepokrývala celé bělmo, ale jen rohovku na kterou přilnula. Důležitý průlom přišel v roce 1959, kdy český vědec Otto Wichterle, vynalezl hydrogel HEMA a použil jej pro výrobu měkkých kontaktních čoček. Takzvané Wichterleho čočky byly ještě křehké a citlivé na použití. V následujících letech Jacqueline Urbach vytvořil mnohem tenčí, mnohem stabilnější materiál pro měkké čočky, který byl patentován v roce 1974 (hydrofilní kontaktní materiál čočky; patent číslo 3'985'697). V roce 1975 byly v Amsterdamu poprvé představeny první masově vyráběné měkké čočky v Evropě pod názvem „Urosoft“. FDA v USA je přijala v roce 1977 jako jedny z prvních měkkých čoček vůbec.

Detail odstavce: Vynálezce
Zdroj: Kontaktní čočky
Zveřejněno: 26.6.2017

PURINY TABULKA

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potravinách (ryby a korýši, čerstvé a konzervované) a zelenina (luštěniny)

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardele 411
  • Sardinky 345
  • Losos 250
  • Makrela 194
  • Clams 136
  • Oliheň 35

Konzervované mořské plody

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardinky 399
  • Sleď 378
  • Sardele 321
  • Makrela 246
  • Krevety 234
  • Tuňák 142
  • Ústřice 107
  • Losos 88
  • Škeble 62

Sušené luštěniny

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Hrášek 230
  • Čočka 222
  • Velké severní fazole 213
  • Malé bílé fazole 202
  • Hrách 195
  • Pinto fazole 171
  • Červená fazole 162
  • Dětské lima fazole 144
  • Garbanza fazole 56

Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.

Obsah purinů v alkoholických nápojích (pivo)

Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)

  • Tradiční britské pivo 20,3–27,5
  • Guinness pivo 23,8
  • Ležák 17,7
  • Domácí pivo 3,9
  • Jablečný mošt 0,4

Obsah purinů v koření a doplňcích

Potraviny Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Grilovací omáčka 14,9
  • Miláček 68,7
  • Ústřicová omáčka 134,4
  • Rýžové otruby 100,2
  • Sójová omáčka, tmavá barva 45,2
  • Sójová omáčka, světlá barva 55,3
  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Spirulina 1 076,8

Doplňky a obsah purinů

Doplněk Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Výrobek z pivních kvasnic 1 206,2
  • Chlorella 3 182,7
  • Chondroitin a pivní kvasnice 186,1
  • Mateří kašička 403,4
  • Sójový izoflavon 6,9
  • Spirulina 1 076,8

Detail odstavce: Tabulky potravin s puriny
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019