Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

WALFARIN A ZELENINA

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Diskuze: Re: walfarin měření hodnoty q

Ideální hodnota je 2,0 až 3,0. Vy máte 1,6 a to znamená, že krev je hustší než má být. Nejspíše od svého lékaře dostanete silnější dávkování Warfarinu. A ptáte-li se, jestli muže nízké hodnoty Q způsobit zelenina, tak odpověď je ano. Vitamín K obsažený v zelenině zeslabuje účinky Warfarinu. Čím více zeleniny, tím nižší hodnota Q. Určitě nezůstávejte v tomto stavu a spolupracujte s lékařem na stabilizaci své krevní srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq
Počet odpovědí: 1

Warfarin a zelenina

Pacient by neměl jíst ve zvýšené míře potraviny bohaté na vitamin K, a to listovou zeleninu (kapusta, špenát, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty), některou další zeleninu (brokolice, květák, chřest, řapíkatý celer, fenykl), hovězí, kuřecí a tresčí játra, luštěniny a jiné; vhodné je vyhnout se potravinám s velmi kolísavým obsahem vitaminu K (kysané zelí a jiná kysaná zelená zelenina).

Zelenina s vysokým nebo nestabilním množstvím vitaminu K, kterou je třeba ze stravy vyloučit nebo přijímat ve stabilním množství: hlávkový salát, kapusta, růžičková kapusta, bílé zelí čerstvé i kysané, špenát, brokolice, avokádo, zelená jarní cibulka, řeřicha, celer řapíkatý, velké množství zelené natě (pažitka, bazalka, petrželka...), olivový a sójový olej, zelený čaj.

Zelenina se středním množstvím vitaminu K, u které je potřeba zajistit stabilní příjem: luštěniny, ledový salát, červené zelí, kukuřice, paprika, zelený hrášek, zelené fazole, chřest.

Zelenina s nízkým obsahem vitaminu K, jejíž příjem není třeba omezovat: brambory, cibule, rajčata, cuketa, mrkev.

Doporučuje se vyloučit potraviny s vysokým nebo nestabilním obsahem vitaminu K, případně jejich přísně pravidelný příjem. Potraviny se středním obsahem vitaminu K je nutné konzumovat ve stabilním množství každý den. Potraviny s nízký obsahem vitaminu K je možné konzumovat v množství doporučeném podle racionální, zdravé výživy. Vyvarujte se náhlých změn stravování a konzumaci nepřiměřeně velkého množství potravin.

Doporučené množství ovoce a zeleniny na den je 500 g (což představuje přibližně 1 středně velké jablko + 1 středně velkou hrušku + 10 ks ředkviček + 1 středně velkou kedlubnu + 2 středně velká rajčata). Optimální je jíst stálé malé denní dávky zeleniny a vyhýbat se nárazové nadměrné konzumaci zeleniny.

V případě, že chcete udělat radikální změnu svého jídelníčku, máte několik dní trvající průjem nebo zvracení a potíže s příjmem stravy, kontaktujte svého lékaře.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Diskuze: walfarin

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Zdroj: diskuze Warfarin
Počet odpovědí: 8

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze: nadbytek železa a zelenina

prosím jak přírodní cestou nebo dietou,snížit nadbytek železa v krvi. Která zelenina či bylinky jsou vhodné a čeho seprosím vyvarovat? děkuji velmi.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina
Počet odpovědí: 1

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze: walfarin

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Zdroj: diskuze Walfarin
Počet odpovědí: 2

Warfarin a zázvor

Pro zachování čistoty cév bez sraženin je vhodné používat zázvorovité rostliny, protože obsahují látku gingerol, ale opět v přiměřeném množství bez denních výkyvů.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze: walfarin měření hodnotyq

mám naměřenou hodnotu Q 1,6 prosím je to málo zeleniny?

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq
Počet odpovědí: 1

Warfarin a česnek

Česnek je znám mimo jiné jako oblíbený prostředek snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Tato jeho vlastnost je dána inhibicí shlukování krevních destiček. To však může zvýšit riziko zvýšené krvácivosti. Pacienti užívající Warfarin by se tedy měli vyhnout užívání jakéhokoli extraktu z česneku a neměli by konzumovat více než jeden stroužek česneku denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze: Walfarin

Dobrý den chtěla bych se zeptat manžel bere již několik let Walfarin ted jsem se dočetla o vitamínu K2 chtěla bych vědět zda manžel muž brát tento vitamín děkuji s pozdravem Hana Fišerová Dondová

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity
Počet odpovědí: 4

Co při bolesti

Při užívání Warfarinu byste neměli používat žádné jiné léky, které ovlivňují srážlivost krve. Léky ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik (ibuprofen, kyselina acetylsalicylová a další) mohou srážlivost ovlivnit, takže se jim vyhněte. Paracetamol bez obav můžete. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze: Re: kvašená zelenina

Obvykle platí, že kvašená zelenina má stejný obsah vitamínu K jako ta samá čerstvá. Snažte se udržet denní příjem vitamínu K na stejné úrovni 90 mikrogramů. Když tedy zařadíte do jídelníčku kvašenou zeleninu, pak v ten den omezte tu čerstvou, aby součet všeho byl zase těch 90 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvašená zelenina
Počet odpovědí: 1

Zelenina

Strava bohatá na zeleninu je důležitá pro dobré zdraví. Přestože lékaři dříve nedoporučovali zeleninu s puriny (včetně hub, chřestu a špenátu) pro lidi s dnou, výzkum publikovaný v roce 2012 neprokazuje žádnou korelaci mezi příjmem této zeleniny a rizikem dny. Může to být proto, že prospěšné sloučeniny v těchto potravinách mohou kompenzovat účinky obsahu purinů, který je mnohem nižší než v masu.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Diskuze: warfarin a ovoce

Dobrý den. Užívám walfarin 5 mg a chtěta jsem se zeptat zda můžu pomeranče
a jestli můžu 1 pivo Děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce
Počet odpovědí: 1

Vitamín K v zelenině

Vitamín K je důležitý nejen v procesech srážení krve, které jsou aktivovány při jakémkoliv vnějším či vnitřním krvácení. To se ví již dávno. Teprve mnohem později se zjistilo, že vitamín K byl nalezen i v tak životně důležitých orgánech, jako je nervový systém, srdce, plíce, žaludek či ledviny. Vitamín K je nezbytný pro zdravé fungování všech lidských buněk od jejich vzniku přes celý jejich život až po jejich „naprogramovanou“ smrt (například v rámci regenerace tkání výměnou starých buněk za nově vytvořené). Mimo jiné se také prokázal klíčový vliv vitamínu K na metabolismus vápníku.

Jako přírodní zdroj vitamínu K se uvádí především listová zelenina, například kapusta, špenát, listový salát, řeřicha, list petržele a další. Méně uváděným zdrojem je brokolice či rostlinné oleje.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze: Re: Re: co konzumovat při uživaní valfarinu

prosim co nemam jist mam walfarin 3mg dekuji za odpoved Bohmova

Zdroj: diskuze Co konzumovat při uživaní valfarinu
Počet odpovědí: 2

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Diskuze: Re: OmegaMarine Forte+vitamín D3

Dobrý den,
mohu užívat výše uvedený OmegaMarine Forte+vitamín D3,když užívám dlouhodobě Walfarin 5. Děkuji.

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3
Počet odpovědí: 3

Pečený pstruh na česneku

Ingredience: pstruh lososový v celku nebo filety, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka soli

Doporučená příloha: rýže, zelenina, opečené brambory

Postup: Vykuchaného pstruha podélně rozřízneme a zbavíme hlavní kostry (pokud kupujeme filety, máme přípravu o to jednodušší). Potřeme bohatou vrstvou česnekového másla (kvalitní máslo smíchané se dvěma rozmačkanými stroužky česneku). Smažíme na pánvi na rozehřátém másle po obou stranách, dokud není maso měkké. Podáváme s rýží nebo opečenými bramborami a čerstvou zeleninou. Nezapomeneme zakápnout citronovou šťávou

Zdroj: Příprava pstruha v troubě

Zelenina s vysokým obsahem purinů

Houby, zelený hrášek, špenát, chřest, klíčky z brokolice a květák, to jsou druhy, které obsahují nejvyšší množství purinů. Lahey Health Winchester z nemocnice Beth Israel doporučuje omezit tyto druhy na 1/2 šálku za den. Věda si však není jistá, zda zelenina s vysokým obsahem purinů může mít stejné negativní účinky, jaké se vyskytují u jiných potravin s vysokým obsahem purinů. Purin je sloučenina, která se vyskytuje hlavně v potravinách pocházejících ze zvířat, velmi vysoký obsah je pak ve vnitřnostech živočichů, v ančovičkách, makrelách a sardinkách.[1]

Podle zprávy zveřejněné v Biologickém a farmaceutickém věstníku v květnu 2014 nebylo prokázáno, že by vysoce purinová zelenina zvyšovala riziko dny. Vědci spekulovali o dvou možných příčinách. Jednak to může být proto, že obsah purinů je třikrát až čtyřikrát nižší než obsah purinů v mase, jednak to může být proto, že obsahují specifické puriny zvané adenin a guanin, přičemž vše zatím nasvědčuje, že guanin nezvyšuje množství kyseliny močové v krvi.[2]

Arthritis Foundation k tomu dodává, že to může být způsobeno obsahem dalších prospěšných látek v zelenině, jako jsou antioxidanty a fytochemikálie, jež by mohly vyrovnat potenciální škody způsobené zvýšeným obsahem purinů. Výzkum ukazuje, že některá jídla mohou pomoci snížit riziko záchvatů dny.[3]

Chcete-li podpořit své celkové zdraví nebo si udržet zdravou váhu, zkuste pravidelně konzumovat následující potraviny.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Zásady stravování při Warfarinu

Pokud je u pacienta zahájena léčba Warfarinem, úplné vynechání zeleniny v potravě nezbytné není. Je důležité vědět, která zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K, a tuto zeleninu pak nekonzumovat ve velkém množství jako hlavní jídlo. Jedná se zejména o listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák), kterou lze konzumovat pouze v menším množství – jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení, nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, oloupané okurky, brambory, houby. Dieta při antikoagulační léčbě nezakazuje konzumaci ovoce, až na výjimky, kterými jsou kiwi, sušené švestky, mango, maliny, ostružiny.

Co se nesmí jíst při užívání Warfarinu se dle nových výzkumných poznatků neřeší. Jsou pouze doporučení, ale ne omezení, jak bylo popsáno výše.

Zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Zásady stravování při Warfarinu spočívají v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Postup lege artis během užívání Warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Není však vhodné celý týden zeleninu nejíst a pak si dát „zeleninový den“.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Pivo a víno

Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku Warfarin, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Průměrný obsah alkoholu v alkoholických nápojích:

  • pivo 3,5–5,5 %
  • černé pivo 3,5 %
  • šampaňské 12 %
  • bílé víno 12 %
  • červené víno 10–15 %
  • portské víno 20 %
  • gin 38 %
  • baileys 18 %
  • whisky 40 %
  • vodka 30 a více %
  • slivovice 40 %
  • domácí slivovice cca 52 %

Nejméně rizikovým alkoholem je tedy pivo. Konzumace alkoholu cca do 12 % denně by měla být relativně bezpečná, to znamená 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Ale to pouze za předpokladu, že znáte své aktuální INR, vaše výsledky INR jsou stabilní a poradili jste se s vaším lékařem. Tvrdému alkoholu se vyhněte v každém případě.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Příčiny kyseliny močové v krvi

Kyselina močová je látka špatně rozpustná ve vodě, při zvýšené koncentraci může vytvářet krystalky, které se mohou usazovat v kloubech a vzniká onemocnění dna a artritida.

V poslední době je příčinou zvýšení kyseliny močové nadměrná konzumace masa, zejména bílkovin u sportovců. Ti, ačkoli žijí relativně zdravým životem a snaží se konzumovat zdravé potraviny, mají často zvýšené hodnoty kyseliny močové právě díky konzumaci nadměrného množství bílkovin. Masité potraviny jsou podstatně hůře stravitelné než zelenina. Trávení živočišných bílkovin vede k tvorbě nadměrného množství kyseliny močové a současně se zvýší překyselení těla. Tudíž méně masa a více zeleniny.

Nejčastějšími faktory zvyšujícími hodnoty kyseliny močové v krvi jsou:

  • věk
  • dietní chyba (špatné stravování)
  • stres
  • zvýšená tělesná zátěž
  • kouření
  • alkohol
  • obezita
  • onemocnění ledvin
  • genetika
  • užívání některých léků

Zdroj: Kyselina močová, jak na ni

Dieta

V dřívějších letech platilo, že diabetici mají mnohé potraviny zapovězeny. Především to byly poživatiny bohaté na cukry, které dieta postiženým lidem striktně zakazovala. Dnes toto tabu již neplatí, jídelníček je vyvážený a cukrovka pacienty příliš neomezuje. Potraviny na cukrovku se takřka neliší od výživy normálních zdravých lidí. Musí jít zejména o vyvážený příjem potravin bohatých na živiny. Diabetici II. typu, kteří jsou schopni svou výživu obměňovat, mohou hladinu cukru ve své krvi upravit do normálu i bez medikamentů. Diabetikům I. typu se potraviny obsahující cukry dovoluje konzumovat pouze v určité míře. Denní kalorická dávka pocházející z cukrů smí obnášet jen deset procent. Správná životospráva diabetiků se totiž neodvíjí pouze od druhu konzumovaných produktů, ale také od velikosti jednotlivých porcí.

Sacharidy: Tvoří základ stravy pro jedince trpící cukrovkou, a to i navzdory hluboce zakořeněným mýtům. Při výběru jídel je však nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky.

Vláknina: Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a celozrnná mouka.

Ryby: Výrobky z ryb obsahují důležité bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. V našem jídelníčku by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Zdravé jsou zejména mořské ryby, například treska, tuňák, losos či makrela.

Nenasycené tuky: Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené tuky dokonce pomáhají snižovat v krvi hladinu cholesterolu, která je u mnoha cukrovkářů zvýšena. Vhodnou volbou jsou olivový a řepkový olej, ořechy nebo avokádo.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Zdravá strava pro zdraví a styl

Zdravá strava je taková, která nám v nemoci pomáhá k uzdravení a pokud jsme zdraví – zdravými zůstaneme. Čím více čerstvých plodů z přírody, ovoce a zeleniny můžeme začlenit do svého jídelníčku, tím více síly a energie může proudit v každé buňce našeho těla. Člověk se obvykle živí rostlinnou i živočišnou potravou. Někteří lidé se však domnívají, že pevného zdraví dosáhnou jen tehdy, když si budou odříkávat maso a takřka všechny potraviny živočišného původu. Takové názory zastávají stoupenci vegetariánství. Dietetikové však prohlašují, že naši stravu mají tvořit z 1/5 potraviny živočišného původu a ze 4/5 rostlinného. Jestliže však někdo odmítá maso a raději konzumuje vejce, sýry, mléko a podobně, je to už jeho věc. Ale ať už je člověk vegetarián, nebo dává přednost masu, měl by si uvědomit, jaké nesmírné poklady obsahuje říše rostlin. Když budete správně jíst, posunete si tím každý den váhu o kousek níže.

Jednoduchá změna životního stylu má úžasnou schopnost zvrátit a zabránit některé z nejhorších nemocí, když začneme v plné míře využívat to, co nám příroda nabízí, když se začneme více zajímat o zdravou výživu a budeme více přemýšlet o tom, co připravíme k jídlu, když rychlé stravování vyrovnáme větší spotřebou ovoce a zeleniny, dopřejeme si minimum moučníků, cukroví, tučných jídel, alkoholu a sladkých nápojů a nebudeme se pouštět do jednostranných zázračných diet. Neobyčejně zdravou a chutnou stravou je zelenina všech druhů u nás pěstovaných nebo k nám dovážených. Výborná je čerstvá i vařená, prospívá žaludku i střevům. Zelenina je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, kyseliny v ní obsažené dráždí k většímu vyměšování šťáv, což usnadňuje trávení. Kdo ke zdravé stravě přidá pořádnou dávku pohybu, může žít zdravě a cítit se výborně.

Zdroj: Zdravá strava

Jídelníček

Každý den bychom si měli dopřát blahodárnou vlákninu pro trávení, která správně působí na střeva, minerály a vitamíny, jež získáváme z ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celozrnných potravin. Celozrnné pečivo obsahuje klíčky a obaly semen, které jsou bohatší o vitamíny, minerální látky a stopové prvky, než pečivo z bílé mouky o tyto složky ochuzené. Celozrnné výrobky se zeleninou a ovocem jsou důležitým zdrojem vlákniny, jež naplní žaludek a tím vyvolá pocit sytosti. Zároveň aktivuje činnost střev, neutralizuje škodlivé střevní bakterie a jedovaté látky, čímž přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Ovoce a zelenina nám poskytujíce všechno, co našemu tělu prospívá a navíc pomáhá při obnově buněk, napomáhá při léčbě různých nemocí, při hubnutí bez drastických diet a zpomaluje stárnutí. Všechny druhy ovoce a zeleniny obsahující vitamíny A, skupiny B, C, E snižují riziko rakoviny. Zdravou stravu přikrášlíme bylinkami, pohyb nás zbaví přebytečných kilogramů, ochrání před osteoporózou a přinese nám psychické uspokojení a radost. Častým pitím zbavíme tělo jedovatých látek a usazených toxinů. Vhodné jsou bylinkové nápoje, čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny nám pomohou k odlehčení organismu. Nesmíme zapomínat na pití čisté vody.

Zdroj: Zdravá strava

Postup na zavařování v klasickém hrnci

Sklenice i víčka umyjeme saponátem, a to i ta nová, poté je vyvaříme a necháme okapat. Nikdy je neutíráme. K umytí lze využít i myčku na nádobí.

Sklenice naplníme příslušným produktem (ovoce, zelenina) a víčko upevníme hlavicí nebo zašroubujeme, ale nedotahujeme!

Na chráněné dno hrnce vyskládáme sklenice a zalijeme je nejméně do čtvrtiny, nejvíce do poloviny vodou. Použijeme-li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Hrnec přiklopíme poklicí a vodu rychle uvedeme do varu. Sledujeme teplotu a čas podle příslušných receptů.

Po ukončení sterilace sklenice vyskládáme na podložku, která nesmí být studená. Můžeme je také ochladit doléváním studené vody do hrnce, ta však nesmí přijít na sklenice, protože by nám praskly. Sklenice se šroubováním ihned dotáhneme.

Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zdali víčka těsní. Poklepem by měla vydávat dutý zvuk. Sklenice opatříme štítkem s názvem a hlavně datem výroby a uložíme je v suchu, chladnu a temnu.

Další varianta je zavařování v páře

Do zavařovacího hrnce nalijeme tolik vody, aby sahala asi 2 cm pod dřevěnou mřížku (stojan v hrnci, na kterém leží jednotlivé sklence), sklenice tak nejsou ponořeny ve vodě. Hrnec přiklopíme poklicí a přivedeme vodu do varu.

Pára proudící kolem sklenic steriluje jejich obsah.

Zdroj: Postup při zavařování

Strava při Warfarinu

Může se stát, že ještě narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování warfarinové diety, což je dieta při antikoagulační léčbě, která spočívá v omezení až vyloučení ze stravy ty druhy zeleniny, které obsahují větší množství vitamínu K. Doporučený denní příjem zeleniny by však neměl negativně ovlivnit interakce mezi těmito dvěma látkami. Navíc vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tedy tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny. Je třeba zdůraznit fakt, že zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění.

Warfarin a následná dieta spočívá v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Tudíž by měla být zachována stabilita jídelníčku v obdobích mezi měřením INR. INR je měřeno jednou měsíčně.

Postup lege artis, což je doporučený postup během užívání Warfarinu, je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU

Sunfood Kombu 50 g

Sunfood Kombu 50 g

Cena: 130 Kč