Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

WARFARIN A KUSTOVNICE

OBSAH

Dávkování goji

Doporučené denní dávkování pro dospělé osoby jsou asi dvě hrstky bobulí denně. Menší děti by rozhodně neměly konzumovat více než poloviční dávku. Vyšší míra konzumace vede k problémy se zažíváním. Odborníci nedoporučují jíst větší množství kustovnice před spaním, protože mohou nastat problémy s nespavostí. Budete-li dodržovat stanovenou denní dávku, nebudete mít žádné problémy. Blahodárné účinky kustovnice čínské můžete pozorovat již po několika týdnech užívání.

Zdroj: Kustovnice a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.

Prosím o informaci, zda je možno současně užívat Warfarin a Kustovnici čínskou, dále jestli je možno užívat současně Warfarin a Chia semínka. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kustovnice čínská se může konzumovat i když se užívá Warfarin. Chia semínka při Warfarinu raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Jak se může používat kustovnice a Warfarin

Ti, kteří se léčí warfarinem, se musí vyhnout bobulím goji, protože existuje interakce mezi ní a léčivem. Dle provedených studií warfarin interaguje s lyciem, třezalkou, mangem, česnekem, sójovou omáčkou, goji a jinými. Byly hlášeny interakce u 80leté čínské pacientky, která konzumovala bylinkový čaj vyrobený z bobulí goji a užívala také warfarin (vyskytlo se u ní nadměrné krvácení). Další studie u jiného pacienta, který pil čaj goji a užíval warfarin, zjistila, že když přerušil konzumaci čaje z goji, doba krvácení byla stabilizována. Z čehož se tedy vyvodilo, že existuje určitá interakce mezi warfarinem a bobulemi goji a že by se mělo této společné konzumaci zabránit. Všichni pacienti užívající warfarin by měli být varováni před přijetím specifických opatření a nebezpečím některých potravin, které požívají, aby se vyhnuli nežádoucím účinkům. Vždy je nutné informovat ošetřujícího lékaře o každém doplňku nebo lécích, které užíváte.

Zdroj: Kustovnice a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anife333.

Můžu při léčbě warfarinem jíst kustovnici čínskou-goji?Každý den sním hrst.
děkuji Anife

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

U některých lidí kustovnice čínská (goji) může posilovat účinky warfarinu a může docházet ke krvácení. Při pravidelné konzumaci je potřeba vyrozumět lékaře, aby případně upravil dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Cena kustovnice čínské

Kustovnice čínská neboli Goji se dá běžně koupit na internetu jako plod a nebo šťáva. Oblíbený obchod na koupi jedno kilového balení za 380 Kč je zde: 1kg kustovnice čínské.

Zdroj: Kustovnice čínská

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPIT KER KUSTOVNICE CINSKE A KDY SADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena kremenova.

Dobry večer. Chtěla bych si vysadit keř kustovnice čínske. Nevím však, jestli ji nasadit na podzim,nebo na jaře. Nikde jsem se tuto informaci nedočetla. Mnohokrát děkuji za případnou odpověd. S pozdravem Alena Křemenovái-rostlin/
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde koupit ker kustovnice cinske a kdy sadit

Nežádoucí účinky

Plody kustovnice byly podrobeny mnoha testům, které potvrdily, že nejsou jedovaté, ale přesto buďte při jejich konzumaci obezřetní, a to především v případě těhotenství. Goji totiž obsahují chemické látky, které mohou vyvolat potrat. Kustovnice čínská má dále vliv na krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Pokud tedy užíváte léky na léčbu některého z těchto onemocnění, nekonzumujte její plody, jestliže jste to předtím nekonzultovali s lékařem. Vyhněte se jim i v případě, že užíváte léky na ředění krve, jako je warfarin.

Zdroj: Goji – účinky a použití

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Sazenice

Vzhledem k současné velké oblibě kustovnice se dají sazenice jednoduše objednat přes internet. Je dobré pořídit si již pro naše podmínky vyšlechtěnou odrůdu. Rostlinu si můžete vypěstovat i sami ze semen, ale tento proces je poněkud zdlouhavější a nezaručuje 100% úspěšnost.

Zdroj: Kustovnice čínská

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je místo Warfarinu za odměnu a to zejména proto, že při něm nemusíte sledovat téměř žádná omezení v tom, co zkonzumujete. Oproti Warfarinu můžete jíst zeleninu bez omezení. Jen si dejte pozor v případě bolesti a jejího tišení. Z volně prodejných léků proti bolesti můžete použít pouze Paracetamol (Paralen). Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a při příští návštěvě poproste o vhodné léky na bolest, které jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Nežádoucí účinky

Bylo zjištěno, že bobule goji „soutěží“ s warfarinem o enzym CYP450 C29. Tento enzym je metabolickým kontrolním bodem, a pokud ho velké množství, dochází ke zpoždění ve zpracování. Tento enzym je nutný k rozpadu warfarinu a zpoždění ve zpracování warfarinu znamená, že léčivo nemůže plnit svou funkci a způsobuje větší riziko krvácení.

Zdroj: Kustovnice a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PAZITKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu pazitku když užívám warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pažitku můžete jíst i když užíváte Warfarin. Pažitka obsahuje hodně vitamínu K, ale vzhledem k tomu, že pažitku používáte jen v malém množství k ochucení pokrmu, tak se nemusíte hlídat v jejím množství. Jedna polévková lžíce nasekané pažitky obsahuje 6,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem MATEŘÍ KAŠIČKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Hůlová.

Dobrý den, manžel užívá warfarin, může k tomu užívat i mateří kašičku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel mateří kašička může ovlivňovat léčbu Warfarinem - posiluje jeho účinky a může způsobit krvácení. Zatím se touto interakcí nezabýval žádný vědecký výzkum, ale z praxe je potvrzeno krvácení u jednoho pacienta, který mateří kašičku užíval společně s Warfarinem. Nejlepší je neužívat mateří kašičku při léčbě Warfarinem. Pokud ale je to nezbytné, tak je nutné zkontrolovat srážlivost krve v prvních dnech užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mateří kašička a warfarin

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Lze brusinky a warfarin užívat současně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KVĚTA.

UŽÍVÁM RÚŽOVÝ WARFARIN , A KDO MÁ ZKUŠENOSTI S ČAJEM S FAZOL.LUSKAMA ,PRÝ SNIŽUJE CUKR DIABETIKŮM ,A JAK JE TO S BRUSINKAMA , DĚKUJI KVĚTA . ODPOVĚĎ ČEKÁM NA @.

Zdroj: diskuze Brusinky a warfarin

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno, ale jen v přiměřeném množství. Přiměřené množství se určuje podle obsahu vitamínu K té které potraviny. Důležité je, abyste v součtu za celý den bylo zkonzumoval 120 mikrogramů vitamínu K. Jedna meruňka obsahuje 1,16 mikrogramů vitamínu K. Zařadíte-li do svého stálého jídelníčku nárazově meruňky, tak ten den musíte snížit příjem jiné potraviny, aby výsledný součet byl stále 120 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Bc. Jakub Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP