Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

WARFARIN A KYSANÉ ZELÍ

Udávaný obsah vitaminu K v luštěninách se v odborných publikacích liší, proto je výhodnější si nastavit týdenní příjem luštěnin a ten pak pravidelně konzumovat. Vyrovnaný příjem luštěnin je zvlášť důležitý u lidí, kteří vyznávají některý z alternativních způsobů stravování a luštěniny u nich tvoří podstatnou část jídelníčku.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co se nesmí jíst při Warfarinu

Dieta jako taková není pacientovi nařízena. Pacientovi je doporučeno, aby měl vyvážený příjem vitaminu K a aby nedocházelo k výkyvům v jeho příjmu. Pacient musí vědět o potravinách, které obsahují vysoké dávky vitaminu K, nebo o těch, které mají interakce s lékem Warfarin. Minerální látky jako železo, hořčík a zinek mohou tvořit vazby s warfarinem a redukovat tak jeho absorpci a aktivitu. Aby se zamezilo těmto nežádoucím interferencím, je vhodné užívat tyto minerály minimálně 2 hodiny před anebo po užití léku Warfarin.

Relativně vysoký obsah vitaminu K mají především rostliny z čeledi brukvovitých, zejména hlávkové zelí (Brassica oleracea v. capita), růžičková kapusta (Brassica oleracea v. gemmifera), brokolice (Brassica oleracea v. italica), čínské zelí (Brassica campestris v. pekinensis), vodnice (Brassica rapa), locika setá neboli salát (Lactuca sativa), tolice vojtěška (Medicago sativa), řepa obecná (Beta vulgaris), krmná kapusta (Brassica oleracea v. acephala), kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris), potočnice lékařská (Nasturtium officinale), petržel zahradní (Petroselinum crispum), jitrocel větší (Plantago major), rdesno peprník (Polygonum hydropiper), rdesno (Polygonum punctatum), špenát setý (Spinacea oleracea), kopřiva (Urtica spp.), kukuřice setá (Zea mays).

Vysoké množství vitaminu K obsahuje i zelený čaj (Camellia sinnsis). Pití velkého množství zeleného čaje proto také může snižovat účinek warfarinu.

Probiotika (Lactobacilus, Bifidobacterium a podobně) mohou zvyšovat přirozenou syntézu vitaminu K ve střevech a druhotně tak snižovat terapeutický účinek warfarinu.

Hliník (aluminium) obsahující antacida snižuje využitelnost warfarinu.

Koenzym Q10 je chemicky podobný vitaminu K, který ovlivňuje působení warfarinu. Pacienti, kteří užívají tento lék, by proto neměli užívat koenzym Q10 bez porady s lékařem.

Konzumace alkoholu ve větším množství a po delší periodu může snížit terapeutický účinek warfarinu.

Proteinové koncentráty užívané sportovci s cílem zmnožit svalovou hmotu mohou významně snížit účinek warfarinu, neboť dojde ke zvýšené tvorbě albuminu, na který se warfarin váže.

Nesteroidní antirevmatika (například ibuprofen, piroxikam, nimesulid, lornoxikam, meloxikam): Zvyšují účinek warfarinu a narušují sliznici (u disponovaných jedinců to vede až ke vzniku dvanácterníkových nebo žaludečních vředů), což u pacientů léčených warfarinem může zvyšovat riziko krvácení do zažívacího traktu. Pokud je užívání nesteroidních antirevmatik indikováno, je ověřené jako bezpečné užívání diklofenaku, který neovlivňuje účinek warfarinu, spolu s protivředovým lékem ze skupiny inhibitorů protonové pumpy (například omeprazolem).

Léky s kyselinou acetylsalicylovou: Zvyšují účinek warfarinu a riziko krvácení. Výjimkou je malá dávka kyseliny acetylsalicylové (do 100 mg denně), která je podávána jako protidestičkový lék například pacientům po infarktu myokardu, zde je však také nutné současně užívat protivředový lék ze skupiny inhibitorů protonové pumpy.

Antiepileptika s účinnou látkou karbamazepin: Používají se rovněž jako léky proti neuralgickým bolestem, přetrvávajícím například po pásovém oparu.

Antibiotika: Některá antibiotika zpomalují odbourávání warfarinu a zvyšují tak jeho účinnost. Rizikové jsou v tomto smyslu zejména deriváty tetracyklinu, erytromycin, klaritromycin, roxitromycin a zvláště kotrimoxazol (například Biseptol, Bismoral, Septrin, Sumetrolim) i jeho základní složka trimetoprim (Triprim). Naopak relativně bezpečnější jsou penicilin a jeho deriváty, tabletové cefalosporiny, azitromycin, ofloxacin, ciprofloxacin, spiramycin.

Léky užívané při běžném nachlazení: Je možné užívat kodein nebo běžná nekodeinová antitusika (Stoptussin, Sinecod, Tussin), na odkašlání Mucosolvan, Bromhexin, ACC. Lze používat běžné nosní kapky proti rýmě, z vitaminových preparátů vitamin C do 500 mg denně (doporučená denní dávka je 60 mg). Proti horečce je možné nasadit léky s paracetamolem do 1 000 mg denně (v jedné tabletě Paralenu pro dospělé je 250 nebo 500 mg paracetamolu) nebo metamizol, nikoli však léky s kyselinou acetylsalicylovou (viz výše).

Léky na snížení krevních tuků včetně cholesterolu (fibráty či statiny): Fibráty výrazně zvyšují účinek warfarinu a měly by se současně s ním předepisovat jen výjimečně. Statiny zvyšují účinek warfarinu jen u některých jedinců, po jejich nasazení, vysazení nebo změně dávky je proto nutné vždy zhruba za týden zkontrolovat INR (International Normalized Ratio, mezinárodní normalizovaný poměr; naměřená hodnota v podstatě udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného srazí oproti normálu. Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5).

Léky proti poruchám srdečního rytmu (antiarytmika): Amiodaron velmi silně brzdí odbourávání warfarinu, to znamená, že zvyšuje jeho účinek. Podobný, ale méně výrazný efekt má i propafenon-hydrochlorid (Prolekofen, Propafenon). Časté kontroly INR jsou nezbytné, po nasazení amiodaronu v nasycovací dávce je nutné INR kontrolovat 2x týdně.

Flavonoidy obsažené v grepu inhibují cytochrom důležitý pro metabolizování warfarinu a podobných drog. Současná konzumace grepu a warfarinu může zpomalit metabolizování léku, zvýšit jeho aktivitu a zvýšit potencionální riziko krvácivosti. Při užívání warfarinu je vhodné vyhnout se zvýšené konzumaci grepu, především grapefruitového džusu.

Bromelain je enzym obsažený v plodu ananasu. Je rovněž častou složkou multienzymatických protizánětlivých přípravků. Bromelain má podobné vlastnosti jako antikoagulanty (například warfarin) a při současném podávání může spolupůsobit na zvýšení jejich antikoagulačního účinku. Žádná klinická studie tento teoretický předpoklad interakce warfarinu a bromelainu sice ještě nepotvrdila, nicméně pacienti užívající warfarin by měli užívání enzymatických preparátů obsahujících bromelain konzultovat s lékařem.

Papain je enzym vyskytující se v plodu papáje. Také tento enzym bývá jednou ze složek multienzymatických přípravků proti zánětu a přípravků na podporu trávicích procesů. Papain obdobně jako bromelain může zvyšovat krvácivost, a proto by se pacienti užívající warfarin měli konzumaci papainu vyhnout.

Pacienti užívající warfarin by neměli dlouhodoběji konzumovat větší množství plodu manga kvůli možnému nežádoucímu ovlivnění účinku warfarinu.

Kůra chinovníku je tradičním zdrojem chininu. Chinin může zvyšovat aktivitu warfarinu, a proto by se pacienti užívající warfarin měli vyhnout jeho konzumaci.

Vrba bílá obsahuje substance, které se v těle přeměňují na salicyláty podobné protisrážlivému aspirinu. Protože vrba bílá podobně jako aspirin může zvyšovat efekt warfarinu, měli by se pacienti užívající warfarin jejímu podávání vyhnout.

Ginkgo biloba inhibuje shlukování krevních destiček a zvyšuje riziko krvácivosti. Má synergický účinek s warfarinem, a proto je nelze užívat současně.

Extrakt z hub shiitake zpomaluje krevní srážlivost a může ovlivňovat působení warfarinu a ostatních antikoagulačních léků. Pacienti užívající warfarin by se proto měli konzumaci hub shiitake vyhnout.

Čertův spár je bylina, z jejíhož kořene se připravuje extrakt, který má protizánětlivý a analgetický účinek. Vykazuje však několik nežádoucích účinků a při současném užívání s warfarinem a ostatními léky ovlivňujícími krevní srážlivost může zesilovat jejich efekt a zvyšovat tak riziko krvácivosti. U pacientů, kteří současně užívali warfarin a Harpagophytum procumbens, byla zaznamenána podkožní krvácivost.

Bylo popsáno několik případů nežádoucích interakcí mezi warfarinem a žen-šenem. Pacienti užívající warfarin by proto neměli užívat přípravky obsahující čínský žen-šen bez konzultace s lékařem. Varování se vztahuje i na sibiřský žen-šen (Eleuterococcus senticosus).

Šalvěj červenokořenná používaná v čínské medicíně inhibuje shlukování krevních destiček, a proto by pacienti užívající warfarin měli její užívání konzultovat s lékařem.

Třezalka zvyšuje aktivitu jaterních enzymů, což může vést ke sníženému antikoagulačnímu efektu u pacientů užívajících warfarin. Z tohoto důvodu jsou při současném užívání nutné vyšší dávky warfarinu, které po náhlém vysazení třezalky mohou působit nebezpečně. Jsou popsány i další negativní účinky vzájemné kombinace warfarinu a třezalky, jako je částečné zhoršení zrakové funkce. Pacienti užívající warfarin by se proto užívání třezalky měli vyhnout.

Dalšími bylinami, které teoreticky mohou kvůli obsahu kumarinu ovlivňovat působení a účinky warfarinu, jsou jírovec maďal (Aesculus hippocastanum, lidově koňský kaštan), pakmín větší (Ammi visnaga), mařinka vonná (Asperula odorata), svízel vonný (Galium odoratum), komonice (Melilotus spp.) a jetel luční (Trifolium pratense). Substanci podobnou kumarinu obsahuje i heřmánek (Chamomilla recutita). U rostlin obsahujících kumarin se předpokládá aditivní efekt s farmaceutickými antikoagulanty, jako je warfarin. V praxi však nebyl zaznamenán žádný případ ovlivnění krevní srážlivosti těmito rostlinami a neexistuje žádný důkaz, že kumarin v jejich tkáních je schopný fermentace v biologicky aktivní dikumarol.

Další rostliny, které ovlivňují účinek a toxicitu warfarinu, jsou rostliny s inhibičním účinkem na shlukování krevních destiček. Mezi tyto rostliny patří: česnek (Allium sativum), cibule kuchyňská (Allium cepa), ananas (Ananas comosus), paprika (Capsicum annuum), papája (Carica papaya), kurkuma (Curcuma longa a Curcuma aromatica), houba reishi (Ganoderma lucidum), ginkgo biloba, šalvěj červenokořenná (Salvia miltiorrhiza), šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis), zázvor lékařský (Zingiber officinale), plod brusnice brusinky (Vaccinium vitis-idaea), andělika čínská (Angelica sinensis), kopretina řimbaba (Tanacetum parthenium). Možné negativní interakce má i sója (sójové mléko). Tyto rostliny mohou zvyšovat antikoagulační aktivitu warfarinu a ostatních léků snižujících krevní srážlivost. Nežádoucí účinky se mohou objevovat především při dlouhodobém užívání vyšších dávek těchto rostlin a při jejich kombinaci. Kombinace těchto rostlin s antikoagulanty jako warfarin zvyšuje riziko zvýšené krvácivosti nebo jiných nežádoucích vedlejších efektů.

Hladinu vitaminu K ovlivňují některé léky (např. antibiotika, probiotika), proto vždy informujte lékaře o užívání léku Warfarin.

Doporučené denní dávky vitaminu K se pohybují okolo 1 μg/kg/den a celková hodnota denního příjmu se v různých zemích liší. V USA je to 120 μg pro muže a 90 μg pro ženy, v německy mluvících zemích 70–80 μg pro muže a 60–65 μg pro ženy. U dětí a mladistvých jsou dávky nižší. Z toho vyplývá, že v potravinách s vysokým obsahem vitaminu K je skutečně ve 100 g potraviny překročena denní doporučená dávka, a to i několikanásobně. Je tedy třeba obezřetnost i při užívání potravinových doplňků (multivitaminů) a vždy je nutné si zjistit, zda vitamin K obsahují a jaké množství je deklarováno.

Důležitý je rovněž výběr oleje pro přípravu jídel. Zatímco sójový olej (dle tabulek USDA – United States Department of Agriculture) obsahuje 193 μg vitaminu K ve 100 g, olej slunečnicový má jen 9 μg/100 g (jiný zdroj uvádí 3 μg/100 g), takže je možno jej doporučit. Olej olivový má střední obsah – asi 50 μg/100 g. Používáme-li olej v rozprašovači, je možno malé množství užít také. Ze salátů obsahuje méně vitaminu K salát ledový, zejména vnitřní bílé listy. Potraviny s nízkým obsahem vitaminu K jsou například houby, kukuřice, ředkvičky, papriky, cibule, okurky s oloupanou zelenou slupkou, hrášek, výhonky mungo, rajčata, červené zelí, červená řepa, mrkev a obecně kořenová zelenina, brambory, rýže.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu zeli kysane varene jednu lzici za mesic?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí můžete jíst i když užíváte Warfarin. Ptáte se na jednu lžíci vařeného zelí za měsíc, což ničemu nevadí, protože můžete sníst každý den až tři hrnky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i Warfarin nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

1–10% pacientů se může v průběhu léčby přípravkem Warfarin setkat s krvácením. Slabé krvácení (z nosu nebo z dásní, nebo tvoření podlitin) je nejobvyklejší formou krvácení. Méně častá je krev v moči, černá nebo krvavá stolice, silnější nebo delší menstruační krvácení, případně jiné krvácení. Objeví-li se neobvyklé krvácení, je třeba poradit se s lékařem.

Velmi vzácnými nežádoucími účinky jsou reakce z přecitlivělosti, projevující se obvykle kožní vyrážkou, reverzibilním zvýšením hladin jaterního enzymu, bolestí žlučníku, vznikem vaskulitidy, reverzibilní ztrátou vlasů, priapismem (obvykle na začátku léčby), syndromem purpurových prstů (načervenalé bolestivé kožní léze na prstech nohou a chodidlech). Jestliže se vyskytne některý z těchto nebo jakékoliv jiné neobvyklé příznaky, kontaktujte svého lékaře.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to prosím svému lékaři nebo lékárníkovi.

Nástup a vymizení účinků Warfarinu jsou pomalé. Když se Warfarin začne pravidelně podávat, začne účinkovat až za 3–5 dnů od první dávky. Během této doby je nutné podávat injekčně nízkomolekulární hepariny. Jakmile začne Warfarin účinkovat, nízkomolekulární heparin se vysadí. Před jakýmikoliv operačními výkony se musí Warfarin naopak s dostatečným předstihem vysadit. Jinak by samozřejmě hrozilo, že člověk u operace vykrvácí. Pacient by si měl pamatovat hlavně to, že musí před jakýmkoliv plánovaným zákrokem o užívání Warfarinu informovat lékaře.

Warfarin je silně teratogenní. To znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí Warfarin dostávat. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.

K celkovému zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou.

Warfarin působí proti vitamínu K a stejně tak vitamín K působí proti Warfarinu. Pokud pacient užívající Warfarin přijímá velké množství vitamínu K v potravě, může to vést ke snížení účinků Warfarinu. Velké množství vitamínu K je v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu a salátu.

Warfarin reaguje s řadou běžně užívaných léků (jako jsou některá antibiotika), které mění jeho účinnost.

Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může Warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie Warfarinem měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.

Zdroj: Lék warfarin

Účinky kysaného zelí

Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí tak už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou (vitamín B9), která zlepšuje využití vitamínu C v organismu.

Kysané zelí je bohaté na vitamín K – 100 gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.

Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů B-komplexu), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.

Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí – díky svému mimořádně vzácnému složení – univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.

Kyselina mléčná přímo podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky, jako jsou enzymy pankreatu. Kysané zelí a jeho denní konzumace může být účinnou pomocí v těch případech, kdy je fungování pankreatu nedostatečné. Konzumace kysaného zelí může pomoci nemocným s cukrovkou při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Littner.

Nevím nevím jestli je pravda co tady píšete k tématu warfarín a kysané zelí užívám warfarín delší dobu a byl jsem DOSLOVA upozorněn primářem kardiologie nemocnice Třinec abych se vyvaroval hlavně kysanému zelí že má obrovský vliv na hladinu INR. Tak a kde je teď pravda?????

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Warfarin a kysele zeli. Může se občas třeba 1krat za měsíc jedna lžíce krásného zelí uvareneho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí je skutečný poklad plný vitamínu C a prebiotické vlákniny a mělo by být konzumováno často, ikdyž užíváte Warfarin. Musíte ale vědět, že hrnek kysaného zelí obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K a jde tedy o 1/3 denní dávky tohoto vitamínu. Za jeden den můžete sníst maximálně tři hrnky kysaného zelí, v takovém případě ale už nesmíte sníst nic, co je rostlinného původu v tom samém dni.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Často kladené otázky

  • Ve kterou denní dobu mám Warfarin (Coumadin®) užívat?
    Nejdůležitější je pravidelnost, Warfarin byste tedy měli užívat každý den ve stejnou dobu. V ideálním případě byste ho měli brát večer, ale zvolte tu denní dobu, kdy na něj nezapomenete. Neužívejte Warfarin před kontrolou hodnoty INR pro případ, že bude třeba dávkování změnit.
  • Mám užívat Warfarin s jídlem, nebo nalačno?
    Warfarin by se měl užívat nalačno, buď půl hodiny před jídlem, nebo hodinu po jídle. Jídlo absorpci léku zhoršuje. Lék se může vzít po lehké svačině, ale ne po větším jídle.
  • Jak dlouho budu muset Warfarin užívat?
    Dobu, po kterou budete muset Warfarin užívat, určí Váš ošetřující lékař. Warfarin se používá k léčbě mnoha různých onemocnění. U některých je třeba ho užívat pouze po přechodnou dobu, u jiných celoživotně.
  • Co mám dělat, pokud budu cestovat?
    V případě potřeby Vám může lékař zajistit sledování hodnoty INR po dobu, kdy budete pryč. Během cestování se snažte stabilně stravovat a vyhýbat nadměrnému pití alkoholu.
  • Jak se mám připravit na chirurgický zákrok, zubní péči nebo některý typ invazivního postupu?
    Jestliže Vás čeká zákrok, který by Vás mohl vystavit riziku krvácení, informujte svého lékaře. Podle druhu zákroku bude nutné buď Warfarin vysadit, nebo přejít na alternativní způsob antikoagulace. Než přípravek Warfarin z jakéhokoliv důvodu vysadíte, poraďte se se svým lékařem, který Vaši léčbu přípravkem Warfarin vede.
  • Kolik Warfarinu je příliš mnoho?
    Pro dávkování Warfarinu neexistuje žádné omezení. Vždy se užívá taková dávka léku, která udrží Vaši hodnotu INR v terapeutickém rozmezí. U některých lidí se může jednat o dávku velice malou, u jiných o relativně velkou. Jestli od přátel či známých uslyšíte, že berou nižší dávku než Vy, nenechte se tím znepokojit. Dávkování přípravku Warfarin je pro každého konkrétního pacienta individuální.

Upraveno z: Your Guide to Coumadin®/Warfarin Therapy (Váš průvodce léčbou přípravkem Coumadin®/Warfarin) , AHRQ Pub. No. 08-0028-A. Revidováno v srpnu 2008.

Překlad: Pavel Trusina

Odborná revize: MUDr. Martin Beránek

Jazyková korektura: Mgr. Jana Ženíšková

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí

Rychlé snížení cukru v krvi. Kysané zelí je nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky v podobě snížené hladiny krevního cukru na sebe nenechají dlouho čekat. Abyste ale snížili cukr v krvi, musíte tomu uzpůsobit i svůj každodenní rytmus, dodržovat správný jídelníček a pravidelný pohyb. Bez toho vám nic nepomůže. Rychle a samo opravdu nic nejde.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELNACKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rehor.

Prosim o sdeleni, za je možno jist prevarene zeli. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí obsahuje hodně vitamínu K. Tři šálky kysaného zelí naplní denní limit pro příjem vitamínu K. Pokud budete konzumovat zelňačku, tak v ten den musíte omezit příjem jiných potravin s vyšším obsahem vitamínu K, aby zůstal váš denní příjem tohoto vitamínu na hodnotě 90 mikrogramů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zelnacka

Co je Warfarin?

Warfarin je přípravek, který v játrech blokuje produkci bílkovin účastnících se procesu srážení krve a tím prodlužuje dobu vzniku krevní sraženiny. Jestliže Váš lékař chce, abyste Warfarin užívali, má Vaše tělo nadměrný sklon k tvorbě krevních sraženin anebo již krevní sraženiny vznikly v místech či se dostaly do míst, kde mohou způsobit závažný zdravotní problém (například plicní embolii nebo mozkovou mrtvici).

Mezi nejčastější indikace léčby přípravkem Warfarin patří:

  • hluboká žilní trombóza: jedná se o sražení krve v cévách a vznik krevní sraženiny; krevní sraženina vzniká nejčastěji v žílách dolních končetin, ale může se vytvořit prakticky kdekoliv, zvláště u osob s předpoklady ke vzniku sraženin.
  • plicní embolie: jedná se o náhlé a životu nebezpečné ucpání tepny krevní sraženinou, která doputovala do plic; častá komplikace hluboké žilní trombózy.
  • síňová fibrilaci a flutter: jedná se o poruchy srdečního rytmu, jejichž zdroj se nachází v síních; ze síní neodchází veškerá krev a stagnující krev tak může vytvořit krevní sraženinu, která může po odtržení ze stěny síně způsobit mozkovou mrtvici.
  • mechanická náhrada srdeční chlopně: na mechanické srdeční chlopni se mohou vytvořit krevní sraženiny, což vede k často závažné poruše funkce chlopně a následně k mozkové mrtvici; lidé s mechanickou náhradou srdeční chlopně musejí užívat přípravek Warfarin celoživotně.
  • srdeční infarkt a srdeční selhání: někdy se Warfarin podává při srdečním infarktu nebo při selhání srdce, aby se snížilo riziko úmrtí a riziko dalšího srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
  • mozková mrtvice: pokud je mozková mrtvice způsobena krevní sraženinou, používá se Warfarin ke snížení rizika opakování.
  • přechodný ischemický záchvat (transitorní ischemická ataka) neboli „náběh na mrtvici“: Warfarin se podává za účelem zabránění „dokončení“ mozkové mrtvice.
  • určité chirurgické výkony: některé chirurgické výkony jsou spojeny s vysokým rizikem tvorby sraženin (například rozsáhlá ortopedická operace); Warfarin se podává přechodnou dobu po operaci jako prevence vzniku sraženiny.
  • Warfarin se někdy podává i z důvodů, které zde nejsou uvedeny. Máte-li jakékoliv otázky nebo něčemu z uvedených informací nerozumíte, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Recept 2

Ingredience: 2 kg bílého hlávkového zelí, 1 brambor, trocha chleba, kmín, sůl, pepř

Postup: Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrovou bramboru vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme plátnem. Necháme kvasit 2–3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.

Tip: S troškou fantazie může dát i obyčejnému zelí skvělou příchuť:

  • klasická varianta: kmín, bobkový list
  • ovocná varianta: zelí zajímavě doplňují borůvky (zabezpečují lehkou stravitelnost), dále je vhodný ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky
  • smetanová varianta: zakysaná smetana nebo smetana na vaření zjemní chuť zelí a zvýrazní například chuť pokrmu, jako je zelňačka nebo segedínský guláš

Trend fermentovaných neboli zkvašených potravin je dnes zjevný a lidé se k této tradiční technice uchovávání potravin vracejí. Nejenže je výsledný pokrm velmi zdravý, ale má i specifickou chuť.

Na jeho přípravu se nejčastěji používají kamenné či keramické džbery nebo velké dózy, ale ty už dnes v domácnostech nejsou tak často k mání. Tudíž postačí i litrová sklenice s těsnicím klipsem. Sklenici při procesu kvašení však nechte otevřenou, přikrytou jen plátnem.

Zdroj: Návod na rychlokvašené zelí které je hotové už za 3 dny

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ ZELÍ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Rychtářová.

V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené zelí a warfarin

Kysané zelí

Domácí nakládané kysané zelí lze konzumovat při onemocnění dnou. Bílé zelí ve 100 g obsahuje 13 a zelí červené 17 purinů. Kysané zelí obsahuje ve 100 g 8 purinů.

Zdroj: Dna a přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

tak jestli to dobre chapu varene ano . ale syrove nejist. dekuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vůbec nezáleží na tom, jestli je kysané zelí vařené nebo syrové. Vzhledem k Warfarinu je to jedno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Proč se tak často používá Warfarin

Warfarin je nejčastěji předepisované antitrombotikum, používané v mnoha oborech. Velmi často se s ním setkávají ve svých ordinacích i praktičtí lékaři. Warfarin je lék srovnatelně účinný a bezpečný s NOAC. Je však třeba se pacientům věnovat, dávku léku individuálně titrovat podle hodnot INR, sledovat interakce s jinými farmaky, nemocné edukovat a motivovat, aby léčbu Warfarinem dodržovali. Warfarin se podává tehdy, kdy je nutné snížit krevní srážlivost. Warfarin se podává u některých poruch srdečního rytmu, jako je fibrilace síní. V srdci by u těchto poruch rytmu mohla vzniknout krevní sraženina a odtud dojít tepnami do mozku za vzniku ischemické mozkové mrtvice. Warfarin tvorbě sraženiny zabrání. Dalšími indikacemi pro nasazení Warfarinu jsou stavy po implantaci mechanické umělé srdeční chlopně. Na mechanické srdeční chlopni by se mohly tvořit krevní sraženiny. Warfarin to opět vyřeší. Warfarin se podává i u hluboké žilní trombózy dolních končetin a jako prevence i léčba plicní embolie.

Hlavní nevýhodou Warfarinu, kterou pacient vnímá jako nejvíce nepříjemnou, je nutnost chodit na pravidelné kontroly INR. Je třeba nemocnému vysvětlit, že díky těmto kontrolám má jistotu, že je léčen bezpečně. Příliš nepomáhá ani cena Warfarinu. Tím, že se jedná o lék levný a relativně starý, který mohla užívat v rodině i předcházející generace, nejsou pacienti přesvědčeni o tom, že je dostatečně účinný. V tomto případě někdy pomůže, když lék předepíše specialista. Někteří pacienti přicházejí s informací, že existují nové, účinnější a bezpečnější léky, při jejichž užívání se nemusí chodit na časté kontroly a sledovat jídelníček. Není to zcela pravda. Ne pro každého jsou NOAC vhodná, i ona mají vedlejší účinky a vynechání dávky při špatné adherenci způsobí větší problém. Pokud terapeutické hladiny Warfarinu nekolísají, není důvod ke změně. U většiny pacientů se daří v případě čtyř kontrol z pěti držet hladinu Warfarinu v terapeutickém rozmezí. Pokud ale hladiny kolísají nebo má nemocný obtížně dostupnou lékařskou péči, je možné na NOAC přejít. Jestliže je důvodem jen to, že nemocní chtějí mít léčbu pohodlnější, mohou si NOAC zaplatit. NOAC však nejsou vhodná pro pacienty, u jejichž diagnózy nebyl ověřen účinek. Největší skupinu těchto nemocných tvoří pacienti s umělými chlopněmi. Dále se NOAC nedoporučují podávat pacientům se selháním ledvin. U dabigatranu je hranice poklesu glomerulární filtrace pod 30 ml/min, u xabanů 15 ml/min.

Zdroj: Lék warfarin

Warfarin a zelenina

Pacient by neměl jíst ve zvýšené míře potraviny bohaté na vitamin K, a to listovou zeleninu (kapusta, špenát, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty), některou další zeleninu (brokolice, květák, chřest, řapíkatý celer, fenykl), hovězí, kuřecí a tresčí játra, luštěniny a jiné; vhodné je vyhnout se potravinám s velmi kolísavým obsahem vitaminu K (kysané zelí a jiná kysaná zelená zelenina).

Zelenina s vysokým nebo nestabilním množstvím vitaminu K, kterou je třeba ze stravy vyloučit nebo přijímat ve stabilním množství: hlávkový salát, kapusta, růžičková kapusta, bílé zelí čerstvé i kysané, špenát, brokolice, avokádo, zelená jarní cibulka, řeřicha, celer řapíkatý, velké množství zelené natě (pažitka, bazalka, petrželka...), olivový a sójový olej, zelený čaj.

Zelenina se středním množstvím vitaminu K, u které je potřeba zajistit stabilní příjem: luštěniny, ledový salát, červené zelí, kukuřice, paprika, zelený hrášek, zelené fazole, chřest.

Zelenina s nízkým obsahem vitaminu K, jejíž příjem není třeba omezovat: brambory, cibule, rajčata, cuketa, mrkev.

Doporučuje se vyloučit potraviny s vysokým nebo nestabilním obsahem vitaminu K, případně jejich přísně pravidelný příjem. Potraviny se středním obsahem vitaminu K je nutné konzumovat ve stabilním množství každý den. Potraviny s nízký obsahem vitaminu K je možné konzumovat v množství doporučeném podle racionální, zdravé výživy. Vyvarujte se náhlých změn stravování a konzumaci nepřiměřeně velkého množství potravin.

Doporučené množství ovoce a zeleniny na den je 500 g (což představuje přibližně 1 středně velké jablko + 1 středně velkou hrušku + 10 ks ředkviček + 1 středně velkou kedlubnu + 2 středně velká rajčata). Optimální je jíst stálé malé denní dávky zeleniny a vyhýbat se nárazové nadměrné konzumaci zeleniny.

V případě, že chcete udělat radikální změnu svého jídelníčku, máte několik dní trvající průjem nebo zvracení a potíže s příjmem stravy, kontaktujte svého lékaře.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Jak se zjišťuje účinnost léku Warfarin?

Účinnost léku Warfarin se zjišťuje pomocí krevního testu zvaného Quickův test a je vyjádřena prostřednictvím mezinárodně normalizovaného poměru INR. INR je poměr doby, během níž se vytvoří sraženina v plazmě z odebraného vzorku, a doby, v průběhu které vznikne sraženina v „normální“ plazmě ze standardizovaného vzorku. Například INR 2 znamená, že doba tvorby sraženiny je u sledovaného pacienta 2x delší než u zdravého neléčeného normalizovaného člověka. Ideální hodnoty INR se řídí dle indikace a zpravidla se pohybují v rozmezí 1,8–3,5.

Pakliže se tedy hodnota INR nachází v uvedeném rozmezí, znamená to, že účinnost léku Warfarin je v „terapeutických mezích“. Jakmile klesne hodnota INR pod 1,8, sráží se krev příliš rychle a vzniká riziko krevních sraženin. V takovém případě Vám lékař zvýší dávku přípravku Warfarin. Naopak překoná-li hodnota INR číslo 3,5, Vaše krev se sráží velice pomalu, v důsledku čehož jste vystaveni riziku krvácení. V této situaci Vám lékař dávku léku Warfarin sníží.

Jelikož přípravek Warfarin působí na každého člověka jinak, neexistuje univerzální dávkování, to se musí vždy určit zcela individuálně. Někteří lidé potřebují velmi malé dávky, jiní naopak dávky relativně vysoké. Doba, během níž je dosaženo optimální účinnosti, se rovněž liší, v krajních případech může trvat stanovení dávkování i několik týdnů. Dávka přípravku Warfarin, kterou potřebujete, je taková, která udržuje hodnotu INR v terapeutickém rozmezí. Hustotu krve, a tedy hodnotu INR může ovlivnit mnoho faktorů: změna stravování, změna podávaných léků, nová nemoc, ukončení užívání Warfarinu z důvodu lékařského zákroku a jiné.

V úvodu léčby jsou nezbytné pravidelné a časté kontroly hodnoty INR (zpočátku 2–3x týdně, poté 1x týdně). Po zjištění optimální dávky léku Warfarin je pak obvyklá frekvence kontrol 1x měsíčně. Někdy může lékař doporučit častější kontroly, zejména při kolísání hodnot.

Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně!

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Warfarin a stravování

Warfarin blokuje účinek vitamínu K v játrech. Z toho vyplývá, že nadměrný přísun vitamínu K snižuje účinek Warfarinu, naopak jeho nedostatečný přísun účinek léku zesiluje. Mezi potraviny s nejvyšším množstvím vitamínu K patří listová zelenina s tmavozelenými listy. To neznamená, že ji musíte ze své stravy vyřadit. Tento druh zeleniny je totiž tělu prospěšný: má pozitivní vliv na srdce, na gastrointestinální trakt (díky vysokému obsahu vlákniny), zlepšuje zrak (díky vysokému obsahu luteinu) a podobně. Abyste mohli zařadit do svého jídelníčku listovou zeleninu s tmavozelenými listy i během užívání přípravku Warfarin, doporučuje se stravovat se stabilně. Tím je myšleno, že byste měli jíst každý týden stejné množství této zeleniny, ne jeden týden hodně a další týden žádnou. Bude-li Vaše strava obsahovat stále stejné množství vitamínu K, Warfarin i tělo se s tím vyrovnají. Jestliže však bude množství vitamínu K kolísat, bude kolísat i hodnota INR. A pamatujte, že i když má zelenina zelenou barvu, neznamená to, že je bohatá na vitamín K. Velké množství vitamínu K obsahuje pouze listová zelenina s tmavozelenými listy.

Příklady zeleniny bohaté na vitamín K: zelí, brokolice, špenát, locika lesní, kapusta kadeřavá, tuřín, brukev hořčičná, hlávkový salát (vyjma ledového salátu, který je na vitamín K chudý), růžičková kapusta, čekanka, brukev kapusta, květák (přestože má bílou barvu, patří do stejné čeledi jako brokolice).

Příklady zeleniny chudé na vitamín K: fazole, hrách, karotka, brambory, celer,
kukuřice, okurka, baklažán (lilek), rajče, paprika, cuketa.

Další opatření týkající se stravování

Doplňky stravy:Vitamín K lze najít v potravinových doplňcích, což neznamená, že je nemůžete užívat. Stejně jako u listové zeleniny s tmavozelenými listy platí, že je třeba přijímat konstantní množství vitamínu K. Pokud byste chtěli doplňky stravy začít užívat, poraďte se se svým lékařem. I zde platí, že na začátku užívání by se měla hodnota INR sledovat pozorněji.

Vitamíny: Které vitamíny můžete bezpečně konzumovat, když užíváte Warfarin? Seznam některých nejběžnějších vitamínů a jejich vliv na hodnotu INR

  • Vitamíny B: nemají žádný vliv na INR.
  • Vitamín C: až do 500 mg denně nemá žádný vliv na INR; dávky vyšší než 500 mg mohou hodnotu INR snížit.
  • Vitamín E: až do 400 IU denně nemá žádný vliv na INR; dávky vyšší než 400 IU mohou hodnotu INR zvýšit.
  • Multivitamíny: většina multivitamínů obsahuje malé množství vitamínu K. Chcete-li je užívat, berte je pravidelně každý den, abyste zabránili kolísání hladiny vitamínu K v těle. Pakliže multivitamíny chcete začít užívat, poraďte se se svým lékařem. Také v tomto případě platí, že na začátku užívání bude třeba sledovat hodnotu INR bedlivěji.

Alkohol: Alkohol ve střídmém množství (do 2 skleniček denně) bude mít na hodnotu INR malý vliv. Nadměrný příjem alkoholu hodnotu INR zvýší, protože jak alkohol, tak i Warfarin se metabolizují v játrech. Pokud máte problém s nadměrným příjmem alkoholu a berete Warfarin, promluvte si se svým lékařem. Tato kombinace Vás může vystavit vážnému riziku krvácení.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Funguje kysané zelí jako lék na cukrovku

Ano, kysané zelí funguje na cukrovku, ale musíte tomuto cíli uzpůsobit jak jídelníček, tak přidat pohyb, tudíž upravit příjem a výdej. Lidský organismus je jedinečný a každý člověk potřebuje specifické množství různorodých látek pro správné fungování metabolismu. Hlavní cíl je celkem jednoduchý: denní energetický příjem nesmí převažovat nad energetickým výdejem. Přitom je však třeba dodat tělu dostatečné množství sacharidů, bílkovin a správných tuků a to vše při zachování bohatého množství vitamínů a minerálů, které jsou lidskému tělu prospěšné.

Změny v jídelníčku ovšem nikdy nepřinesou dlouhodobý efekt, pokud budete mít chuť na nevhodné potraviny. A jste-li nuceni jíst jídlo, které se vám příčí, je to začátek konce. Takové jednání totiž často vede k psychické nepohodě, která je motorem dalšího selhávání.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP