Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

WARFARIN A OMEGA 3 MASTNÉ KYSELINY

OBSAH

Warfarin a omega-3

Omega-3 mastné kyseliny nejsou pro warfarizované pacienty vhodné, jelikož mohou negativním způsobem ovlivnit účinky léku. Omega-3 mastné kyseliny zpomalují srážlivost krve. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede lékař po výsledcích krve.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Diskuze

V diskuzi UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Smykalova.

Dobry den, prosim vas mozem uzivat OmegaMarine Forte + v tehotenstve? Som v 17 tyzdni... je to pre mna velmi dolezite... dakujem vam za skore informacie. Pekny den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naturamed.

Dobrý den,

ano rybí tuk můžete užívat i v těhotenství. Naopak omega 3 mastné kyseliny příznivě působí na vývoj mozku plodu.

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Losos a warfarin

Ryby mají nízký obsah vitaminu K. Obsah vitaminu K v lososovi je uveden v μg/100 g v průměru 0,3, minimum 0,1 a maximum 0,5. Ovšem pozor na omega-3 mastné kyseliny. Při užívání warfarinu byste se omega-3 kyselinám měli raději vyhýbat. Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny ovlivňují agregaci trombocytů a způsobují alteraci fibrinolýzy, to znamená, že mohou zvyšovat riziko krvácení. A losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je bláhové.

Zdroj: Warfarin a maso

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.

Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?

Děkuji a přeji příjemný den.

Pavel Postler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Omega-3 mastné kyseliny – cena

Zde je seznam obchodů, kde nejlevněji seženete omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem SOJOVY LECITIN KONTRA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.

Může se k warfarinu Lecitin,vitamín D,Ženšen, nebo Omega-3?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin a vitamin D3 jsou vzhledem k Warfarinu bez problémů a můžete je užívat jak chcete.
Omega 3 mastné kyseliny zvyšují možnost krvácení, když se užívají při léčbě Warfarinem. Pokud chcete užívat omega 3 mastné kyseliny, tak jediný bezpečný způsob je naplánovat tuto doplňkovou léčbu s lékařem a na začátku po prvních dnech užívání překontrolovat srážlivost krve a případně upravit dávkování Warfarinu po dobu společného užívání.
Ženšen zase snižuje hladinu Warfarinu v krvi a může tak docházet ke vzniku sraženin ohrožujících život. Ženšen je lepší při Warfarinu úplně vynechat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SOJOVY lecitin kontra warfarin

Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Poradna

V naší poradně s názvem VLÁŠSKÉ OŘECHY Á ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu vlašské ořechy při užívání warfarinu?........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Radši moc ne. Vlašské ořechy v sobě obsahují omega 3 mastné kyseliny a ty zesilují účinky Warfarinu. Dvě tři jádra za den nevadí, ale ne víc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve

Co je to omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně přijímat v potravě. Klasická západní strava bohužel ani zdaleka neobsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální - naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro organismus jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Diskuze

V diskuzi VITAMÍNY A MINERÁLY PRO VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

B komplex je pro vlasy základ. Ale mně kromě vymenovných dost pomohly i omega 3 mastné kyseliny.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vitamíny a minerály pro vlasy

Upozornění

Vzhledem k potenciálu nežádoucích účinků a interakcí s léky je důležitě, aby tyto doplňky stravy byly používány pouze pod dohledem zkušeného lékaře.

  • Omega-3 mastné kyseliny by měly být opatrně použity u lidí, kterým se snadno tvoří modřiny, protože je možné, že trpí poruchou krevní srážlivosti. Také by měly být užívány s opatrností u lidí, kteří užívají léky na ředění krve, například warfarin.
  • Rybí oleje způsobují plynatost, nadýmání a průjem.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 KONTRAINDIKACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Hampova.

Dobrý den, mohu užívat Váš přípravek pokud beru Warfarin? V jakém množství denně je pro mě bezpečny? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku zpomalují srážlivost krve. Když budete užívat rybí tuk při léčbě Warfarinem, tak hrozí zvýšené riziko krvácení. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede váš lékař po výsledcích krve. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby rybím tukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega 3 kontraindikace

Zdroje omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny se jako téměř všechny esenciální mastné kyseliny nalézají především v rostlinných potravinách. Obzvláště oleje z pšeničných klíčků, kukuřice, slunečnice a ze sóji jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Dalším důležitým zdrojem jsou ryby, například sleď, treska nebo losos, které dodávají tělu nejen dostatek omega-3 mastných kyselin, ale i stopový prvek jód. Je tedy velmi dobré zařadit do svého jídelníčku mořské plody minimálně jednou týdně. Nedostatek omega-3 mastných kyselin může být nahrazen také užíváním vhodných potravinových doplňků.

Zdroj: Omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem NAMIESTO WARFARIN INY LIEK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.

Bolo by bezpečnejsie užívať iný liek ako warfarin?5 rokov ho užívam po operácii mitralnych chlopní.a ešte otázka,môžem omega 3?Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život tím, že zabraňuje tvorbě sraženin. Když dobře zvládnete dietu, která je u tohoto léku největší nevýhodou, tak není potřeba ho měnit ani po dlouhé době.
Na vaší otázku, jestli můžete užívat omega 3 mastné kyseliny, odpověď zní ano, ale musíte podstoupit změření srážlivosti krve po prvních dvou až třech dnech této doplňkové léčby. Omega 3 mastné kyseliny, a to i rybí tuk, různé oleje (i řepkový) totiž zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.
Domluvte se se svým lékařem a dohodněte si plán, kdy začít, a kdy přijít na odběr krve. Lékař vám přizpůsobí dávkování Warfarinu a vaše doplňková léčba tak může být bezpečná. Užívat společně s Warfarinem Omega 3 mastné kyseliny jen občas jak se vám zachce není dobrý nápad. Pokud se u vás objeví neobvyklé krvácení nebo modřiny, nebo máte jiné zvláštní příznaky, například závrať, tak vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Další možné nepříjemnosti, které se při této společné kombinaci mohou vyskytnout jsou: slabost; červená nebo černá, dechtová stolice; vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo vysušené krve, která vypadá jako káva; těžká bolest hlavy; a slabost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Namiesto warfarin iny liek?

Dávkování

Dávkování závisí vždy na určitém množství, které tělo vyžaduje. Omega-3 mastné kyseliny mohou být do těla dostávány pomocí kapslí nebo v potravinách, které již byly zmíněny výše.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin

Nedostatek omega-3 mastných kyselin se projevuje vadami a poškozením kůže, cévními a kardiovaskulárními problémy.

Zdroj: Omega-3 mastné kyseliny

Diskuze

V diskuzi CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Při preventivní prohlídce jsem měla lehce vyšší cholesterol...a tak jsem hned začala něco dělat. Více se hýbu, omezila jsem sladké a uzeniny, piju zelený čaj a beru Maxicor, abych tělu dodala omega 3 mastné kyseliny, protože rybí tuk je důležitý! Cítím se mnohem lépe!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cholesterol

Omega-3 mastné kyseliny v potravě

Tyto kyseliny se nacházejí v rybách, rostlinách a ořeších, to jsou hlavní potravinové zásobárny těchto kyselin. Většina zdravých omega-3 mastných kyselin se nachází v lososech, makrelách, sardinkách, tuňáku či sledích. Také jsou obsaženy ve lněném semínku, lněném oleji, řepkovém oleji, sóje, sójovém oleji, dýňových semínkách a oleji a také ve vlašských ořeších.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Diskuze

V diskuzi ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den!

Jmenuji se Monika a už asi od svých osmi let trpím atopickým ekzémem. Asi před měsícem jsem na doporučení svého známého začala pít Aloe vera gel a po vypití jednoho litru se mi objevily na obličeji i na rukou hnisavé boláky. Věděla jsem, že se to časem objeví. Jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho ty boláky ještě budu mít? Naštěstí mám celé září volné, protože do školy jdu až v říjnu. Tak jestli je možnost, že se to do konce září spraví? A vy s tím máte nějaké zkušenosti?

S pozdravem Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel D.V..

Dobrý den, Moniko! litr aloe za měsíc to je opravdu výkon, co to proboha mate? Doporučuji okamžitě zmenit přípravek a kupte si nejaký z lékárny. Je jich tam více druhů, nechte si poradit od lékárnice. Co se týče problémů s pokožkou nasaďte lecithin, lactobacillus, omega 3 a 6 nenasycene mastne kyseliny a zinek s methioninem. Vice mene co nejdrive. Krasny den, D.V.

Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(path, web, )

Čím nahradit omega-3

Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.

Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyseliny omega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Charakteristika omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro strukturu buněčných membrán, k regulaci vlhkosti, k ochraně proti ateroskleróze, ke snížení krevního tlaku. Při konzumování stravy s nízkým obsahem tuků byste se měli ujistit, zda přijímáte dostatek omega-3 mastných kyselin. Zvláště se doporučují:

  • rostlinné oleje, kukuřice, sójové boby, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka;
  • mořské ryby, jako je makrela, losos, sleď a tuňák;
  • sladkovodní ryby, například pstruh.

Zdroj: Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny a vitamín E

Chcete-li mít krásné vlasy a kůži, ujistěte se, že máte dostatečný příjem esenciálních mastných kyselin a vitamínu E každý den. Omega-3 mastné kyseliny jsou zklidňující a bojují proti stárnutí pleti. Vitamín E je antioxidant napomáhající hojení kůže. Omega-3 mastné kyseliny a vitamín E jsou nezbytné pro udržení zdravých buněk. Právě losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vegetariáni mohou získat tuto kyselinu z lněného semínka nebo z oleje pupalky dvouleté. Vitamín E je obsažen i v takových potravinách, jako jsou ořechy, arašídové máslo, pšeničné klíčky a avokádo.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži

Rybí tuk a Warfarin

Rybí olej, omega-3 polynenasycená mastná kyselina, se skládá z kyseliny eikosapentaenové a kyseliny dokosahexaenové. Tato mastná kyselina může ovlivnit agregaci krevních destiček a/nebo koagulační faktory závislé na vitaminu K. Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit zásoby tromboxanu A(2) v krevních destičkách a také snížit hladiny faktoru VII. Ačkoli je tato kazuistika kontroverzní, ukazuje, že rybí olej může posílit antikoagulační účinky, pokud je podáván při léčbě Warfarinem [1].

Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Warfarinem se proto vždy poraďte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou vzácně zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Warfarin. Riziko narůstá se stoupající dávkou rybího tuku. Vyšší dávka než 3 gramy denně znamená zvýšené riziko. U dávky 6 gramů denně při léčbě Warfarinem je potvrzen případ krvácení do mozku [2].

Měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte jakékoli neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo máte jiné známky a příznaky krvácení, jako jsou

  • závratě;
  • červená nebo černá, dehtovitá stolice;
  • vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
  • těžká bolest hlavy;
  • slabost.

Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradili se svým lékařem.

Zdroj: Warfarin a ryby

Interakce

Některé z těchto léků způsobují interakce s omega-3 mastnými kyselinami:

  • léky na ředění krve
  • léky na cukrovku
  • lokální steroidy
  • léky na snížení hladiny cholesterolu
  • nesteroidní protizánětlivé léky

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

OmegaMarine Forte

Je všeobecně známo, jak důležité jsou Omega-3 mastné kyseliny pro mozek a srdce. Problém je v tom, že naše moderní strava nám nedodává dostatek těchto důležitých mastných kyselin. Tento doplněk stravy je důležitý hlavně pro ty, kteří nejedí mastné ryby několikrát týdně.

Zdroj: Rybí tuk z Norska v Omegamarine forte +


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP