Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

WARFARIN QUICK

OBSAH

warfarin a sladkosti

Jak snížit Quick

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby, a ten případně provede úpravu dosavadní léčby. Pacient sám si hodnoty může držet v normě správnou životosprávou bez zbytečných výkyvů a běhání na kontrolní odběry po 14 dnech.

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Diskuze

V diskuzi ROMANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den.Řada bych se zeptala na jiné léky na řešení krve než je warfarin,který vylučuje zelenou zeleninu a jsou u něj třeba časté krevní testy.Děkuji za odpověď. Hynova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Ráda bych se zeptala na jinou formu léčení než je warfarin. Abych nemusela chodit na časté quick testy a vzdát se takřka vitamínu K.Jsem totiž sportovně založena a nerada bych došla až k řídnutí kosti.Děkuji Romana

Zdroj: diskuze Romana

Co znamená hodnota 3,0–4,0

Pokud je hodnota INR nad 3, jedná se o situaci s vysokým rizikem krvácení a je většinou doporučeno dávku warfarinu redukovat. Některá zelenina může účinek podávaného warfarinu snižovat, a proto se vyvarujte excesů v příjmu zeleniny. V žádném případě to však neznamená, že nemáte jíst zeleninu! Zeleninu si dopřávejte, ale pravidelně a zhruba ve stále stejném množství. Problematické může být například střídání „zeleninových“ a „masových“ týdnů. Pokud se setkáte s letákem, který nabádá pacienty užívající lék Warfarin k omezení užívání zeleniny, zahoďte ho do koše a těmito nesmyslnými radami se neřiďte.

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Poradna

V naší poradně s názvem HUSTOTA KRVE QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Purchart.

dlouhodobě se hodnota quick pohybuje kolem 2.poslední odběr ukázal hodnotu 3,61 dávkování se však nezměnilo. po 1/2,u 1,st 1 čtvr 1 pá 1 sob 1 ned 1 1/2. je to správné? Děkuji za odpověd. Zd.Purhart

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otázka je velmi dobrá, ale musíte ji položit svému lékaři, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Jen on ví, kam má léčba cílit a pomůže vám nalézt příčinu vašeho vzestupu INR.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hustota krve quick

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN BRALA SOM 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena Halamová.

Dobrý večer ! Od minulého leta, keď som bola v nemocnici s fibriláciou a arytmiou, mi bol naordinovaný Warfarín. Chodím na pravidelné kontróly. Pred tromi týždňami som mala hodnotu Quicku 2,9 naordinovala mi.p. dr. pokračovať v 5 mg, včerá som bola na kontróle a mala som hodnotu Quicku 4,5 . Ako mám upraviť stravovací režim . Ďakujem !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Quick 2,9 je optimální. Vyšší čislo znamená málo zeleniny. Když víte, že v daném dni nesníte příliš zeleniny, tak si pro tento případ kupte hlávku zelí a v tom dni snězte dva listy zelí. Snažte se každý den sníst stejné množství zeleniny. Hodnotu Quick ovlivňuje jen zelenina. Ostatní jídlo, jako je maso, rýže, těstoviny, knedlíky a pečivo nemusíte hlídat vůbec, protože téměř neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nechci

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Ředění krve Warfarinem

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru Quick testem neboli testem INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování Warfarinem je bohužel i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství!

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi ODBĚRY QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Má praktická lékařka nemá přístroj na odběr z prstu (INR - quick) a já mám
již rozpíchané žíly...Proto sháním možnost, kam bych mohl na odběry
z pstu chodit? Mezi Kladnem a Rakovníkem. Poradíte? Díky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odběry quick

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat - užívám warfarin. A když se vyskytnou (hlavně
na noze) modřiny, znamená to, že se musí užívat více warfarinu nebo méně ?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modřiny jsou při antikoagulační léčbě častým nežádoucím účinkem. Warfarin užíváte proto, aby se předešlo vzniku krevních sraženin, jenž by vás mohly ohrozit na životě. Jakékoliv vlastní experimenty s dávkováním Warfarinu jsou tedy velkým hazardem. Jestliže se modřiny tvoří ve zvýšené míře, může to znamenat dietní pochybení, kdy ve stravě chybí dostatek vitamínu K. Vyšetření QUICK tento problém odhalí, proto choďte pravidelně každý měsíc na kontrolu srážlivosti krve. Jestliže lékař zjistí z vyšetření QUICK nějaké problémy, bude vás informovat o dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ORTOPENDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Livoncová.

Mohu uzivat ortopeden když beru warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu platí, že každý doplněk stravy by měl být prokonzultován s lékařem, ke kterému chodíte na QUICK - měření srážlivosti krve. Je to proto, že se nedá u každého pacienta vyloučit interakce doplňků stravy s Warfarinem. Lékař vám řekne kdy máte začít užívat doplňkovou léčbu Ortopendenem a zároveň naplánuje častější kontroly srážlivosti krve, aby se ujistil, že vše funguje správně. Proč je to důležité, aby o tom věděl lékař? Warfarin je vaší vstupenkou na prodloužený život. Když nebude Warfarin správně fungovat, tak ani vaše vstupenka nebude platit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a konopi

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Jsem po operaci achillovky a preventivně mi byl nasazen warfarin orion 5mg. Z nemocnice jsem si odnesla i léky na vysoký tlak prestarium neo 5mg, dlouhodobě užívám omeprazol 20 mg na reflux, teď jsem měla asi tři dny nechutenství a skoro nic jsem nemohla jíst. I trochu průjem. Při hygieně se zjistilo, že mám na zádech dvě větší modřiny v bederní části. Bolela mě záda, tak jsem si je namasírovala právě tam. No konzultace tf s lékařem, dostavit se quick test ráno na pohotovost. Taky se to už někomu stalo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modřiny při léčbě Warfarinem jsou častým vedlejším efektem. Při masáži se vlivem tlaku poruší stěna podkožních vlásečnic. Za normálních okolností se trhliny rychle rychle zacelí krevními destičkami. Warfarin však těmto shlukům krevnich destiček brání a prodlužuje dobu krvácení. Díky tomu dojde i při malém poranění k dlouhému krvácení a následně se vytvoří viditelné modřiny. Aby se předešlo nadměrnému krvácení, provádí se měření srážlivosti pomocí testu Quick. Podle jeho výsledků lékař upraví dávkování Warfarinu, aby čas srážení krve byl optimální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny při warfarinu

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ODBĚR KRVE NA QUICK 3 4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Bažant.

Při léčbě PRADAXOU je stupnice Qika stejná jako při léčbě VARFARINEM,neboje rozdílná ???

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, což je přímý inhibitor trombinu. Dabigatran patří mezi nová perorální přímá antikoagulancia jejichž hlavní výhodou je, že pokud se používají ve schválených indikacích a v doporučené dávce, nemusí se na rozdíl od Warfarinu jejich účinek během léčby kontrolovat laboratorními testy. Přesto je však za určitých okolností možné použít některé koagulačními testy. Test Quick se při léčbě Pradaxou nepoužívá. Může se použít test aPTT, což je takový lepší Quickův test (Aktivovaný Parciální Tromboplastinový časT). Test aPTT však ukazuje jen přibližný údaj o intenzitě antikoagulačního účinku dabigatranu. Test aPTT je snadno dostupný a je užitečný zejména k detekci předávkování dabigatranem. Je-li výsledek testu aPTT vyšší než 80 sekund znamená to zvýšené riziko
krvácení.
V případě potřeby by měly být provedeny citlivější kvantitativní testy, jako je kalibrovaný dilutovaný trombinový čas. Je-li u tohoto testu nalezena koncentrace dabigatranu v plazmě > 200 ng/ml (přibližně > 65 sekund) za 10–16 hodin od podání předchozí dávky 150 mg osobám s prevencí ischemického iktu při nevalvulární fibrilaci síní, nebo > 67 ng/ml za 24 hodin po jednodenní dávce 220 mg dabigatranu u nemocných, jimž je dabigatran podáván jako prevence tromboembolické nemoci po totální náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu, je to opět spojeno se zvýšeným rizikem krvácení.
Posledním používaným testem je tzv. trombinový čas (TT), který je jinak používán k hodnocení účinku heparinu. Tento test se nehodí k informaci o míře účinku dabigatranu, ale sděluje pouze, zda pacient lék pravidelně užívá. V takovém případěje je hodnota TT zvýšena na více než 150 sekund. Pokud je dávka vynechána, tak hodnota TT dosahuje normy, což je 13 až 16 sekund. U Pradaxy je to tedy jen laboratorní test vhodný pouze pro kontrolu pacientovy pečlivosti s léčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odběr krve na quick 3 4

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Quick test doma

K provedení testu Quick v domácích podmínkách budete potřebovat testovací proužky a přístroj CoaguChek. Každý testovací proužek má testovací oblast obsahující protrombinovou reagencii. Po nanesení krve se reagencie rozpustí a proběhne elektrochemická reakce, která se převede do hodnoty času srážení, která se zobrazí na displeji přístroje v jednotkách INR (International Normalized Ratio).

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem se usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby.

Cena přístroje CoaguChek je 17.600 Kč. Testovací proužky stojí 3000 Kč za 24 proužků. Aktuální cena je vidět zde: měření Quick doma cena. Přístroj i proužky mohou být hrazeny zdravotní pojišťovnou. Dotažte se u své zdravotní pojišťovny na podmínky získání úhrady .

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Co dělat a nedělat během léčby Warfarinem

Co byste dělat měli:

  • Přísně dodržujte lékařem určené dávkování přípravku Warfarin.
  • Absolvujte pravidelné kontroly INR (mezinárodně normalizovaný poměr – Quick).
  • Jezte vyváženou stravu obsahující stabilní množství vitamínu K.
  • Informujte svého lékaře o veškerých lécích (jak o lécích na předpis, tak o lécích volně prodejných) a bylinných/nutričních doplňcích, které užíváte. Rovněž sdělte svému ošetřujícímu lékaři (případně lékárníkovi), že začínáte či přestáváte užívat jiný lék nebo že jeho podávání měníte, a to dříve, než tak učiníte.
  • Sledujte, zda nemáte nějaké známky krvácení.
  • Každého lékaře (včetně zubního lékaře) informujte, že berete přípravek Warfarin.
  • Noste u sebe kartičku warfarinizovaného pacienta.
  • Objeví-li se u Vás jakékoliv známky krvácení nebo neobvyklé stavy/příznaky, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Přípravek Warfarin užívejte každý den ve stejnou dobu nalačno.
  • Se svým lékařem hovořte o veškerých obavách, které v souvislosti s užíváním přípravku Warfarin máte.

Co byste dělat neměli:

  • Neberte dvojnásobnou dávku přípravku Warfarin následující den, pokud jste předchozí den dávku vynechali. Informujte svého lékaře o vynechání dávky léku.
  • Neměňte dávkování přípravku Warfarin, aniž byste to konzultovali se svým lékařem.
  • Nezačínejte ani nepřestávejte užívat jakékoliv jiné léky nebo nutriční doplňky a ani neměňte dávkování již užívaných léků či doplňků bez porady s lékařem.
  • Neprovádějte žádné drastické změny ve svém stravování bez konzultace s lékařem.
  • Nezúčastňujte se činností a sportů, při kterých byste mohli utrpět traumatické zranění.
  • Nepijte nadměrné množství alkoholu.
  • Neužívejte přípravek Warfarin během těhotenství.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP