Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

ARGININ MAX PRO MUŽE MŮŽU HO BRÁT KDYŽ BERU WARFARIN

OBSAH

Předávkování Warfarinem – příznaky

Jestliže jste užili více přípravku Warfarin, než jste měli, musíte se poradit se svým lékařem, který vám sdělí další instrukce. Byla-li užita velmi vysoká dávka, lze jako první pomoc podat živočišné uhlí, ale přesto musí postižený co nejdříve kontaktovat svého lékaře.

Warfarinem se lze vcelku snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ROXILIP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den, můžu brát Roxilip,když beru Warfarin ? Děkuji předem za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Roxilip a Warfarin se mohou vzájemně ovlivňovat, proto je potřeba, aby lékař pravidelně a často kontroloval laboratorní vyšetření krve. Společné užívání přípravků Roxilip a Warfarin je možné, ale jen pod dohledem lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a Roxilip

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolaříková Marie.

Beru Warfarin 5 mg. Můžu k tomu brát doplněk Biosil a Profi Chondro s vitamínem C ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano můžete, ale ne jen tak jak si vzpomenete, nýbrž pravidelně, jako Warfarin. Před začátkem musíte nejdříve navštívit lékaře, který vám předepsal Warfarin a oznámíte mu počátek doplňkové léčby a zárověň ho požádáte o naplánování kontrolního změření srážlivosti krve INR. Tento kontrolní test by měl být proveden druhý nebo třetí den po začátku doplňkové léčby. Podle výsledků lékař případně upraví dávkování Warfarinu. Pokud je dávkování změněno, tak po skončení doplňkové léčby musíte znovu na nový test srážlivosti. Proč je to tak složité? Všechny doplňky, které zmiňujete mohou posilovat účinky Warfarinu. Když si necháte změřit srážlivost krve, tak budete mít jistotu, že si doplňkovou léčbou neublížíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno, ale jen v přiměřeném množství. Přiměřené množství se určuje podle obsahu vitamínu K té které potraviny. Důležité je, abyste v součtu za celý den bylo zkonzumoval 120 mikrogramů vitamínu K. Jedna meruňka obsahuje 1,16 mikrogramů vitamínu K. Zařadíte-li do svého stálého jídelníčku nárazově meruňky, tak ten den musíte snížit příjem jiné potraviny, aby výsledný součet byl stále 120 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN S JINÝMI LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Olahova.

Dobrý den, prosím vás poradili by stě mi beru warfarin půl roku na trmbo nohou pod stehnem můžu brát omega Marine děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak určite chodíte na pravidelné kontroly srážlivosti krve (kvik). Domluvte se s ošetřujícím lékařem, že chcete začít užívat tuky omega. Lékař k tomu přizpůsobí kontroly srážlivosti. Potravinové doplňky s obsahem omega u některých pacientů zesilují účinky Warfarinu. Proto je nezbytné tento doplněk užívat pod lékařským dohledem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliques a omega 3

Warfarin a česnek

Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Chci se zeptat jestli mužu pít zelený čaj když beru warfarin popřípadě jaký čaj mužu pít děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastimil.

užívám valfarin 1tobolku denně mohu občas pít kopřivový čaj ?
děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Warfarin a červená řepa

Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Můžu brát valetol když beru xarelto. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Valetol obsahuje celkem 3 účinné látky:
- paracetamol,
- propyphenazol,
- kofein.
Pokud užíváte Xarelto, tak byste se měla vyhýbat lékům s léčivou látkou propyphenazol, kam patří i Valetol. Používání této léčivé látky s lékem Xarelto se obvykle nedoporučuje, ale v některých případech může být vyžadováno. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků. Samovolné užívání Valetolu při léčbě Xareltem bez doporučení lékaře je zbytečné hazardování.
Pokud užíváte Xarelto, tak proti bolesti hlavy a zubů, menstruační bolesti i na snížení horečky raději použijte samotný paracetamol (např. PARALEN) a k tomu si dejte šálek kávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Warfarin a Paralen

Na nachlazení nebo bolesti je možné ojediněle užívat Paralen.

Pozor, i Paralen zvyšuje riziko vzniku krvácení, obzvláště při ordinaci 2 g a více denně. Stále je ale bezpečnější než Acylpyrin!

Algifen musí předepsat lékař a je jen na bolesti. Když v lékárně řeknete, že užíváte Warfarin, tak vědí, co se nesmí. V žádném případě se nesmí Anopirin, Acilpirin, Ibalgin, zkrátka vše, co ředí krev, mohlo by totiž dojít k vnitřnímu krvácení, například do žaludku, s fatálními následky. Totéž platí o alkoholu, ten roztahuje cévy, a tudíž může dojít k prasknutí cévy například v mozku. Jen občas si můžete dopřát vinný střik či, ale jen málo.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Beru warfarin uzivam. Horcik375a plus vitsmin nion 3 muzu to brat dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité dodržovat přibližně stejný jídelníček, jako jste měla v období, kdy vám lékař odebíral krev na test srážlivosti (Quickův test). Když změníte skladbu jídla a nebo začněte či ukončíte léčbu potravinovými doplňky, tak je nezbytné znovu provést odběr krve na zjištění aktuální srážlivosti a podle toho pak upravit dávkování Warfarinu. Úplně nejlepší je nechat si otestovat srážlivost krve každý měsíc a nedělat velké změny v jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem MOBIVENAL MICRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Mohu brát Mobivenal micro současně s lékem Warfarin 5 mg,který beru 1x denně.Warfarin beru protože jsem měl zánět žil na PDK.
Díky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mobivenal Micro v sobě obsahuje diosminol, hesperidin a aescin. První dvě látky se s warfarinem nijak neovlivňují, ale aescin - výtažek z koňského kaštanu má účinky na oběhový systém a může ovlivnit srážlivost krve. Buďto můžete na místo Mobivenalu použít Detralex, který obsahuje vše mimo aescinu a nebo v druhém případě se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že se chystáte tento doplněk stravy použít. Lékař vám pak bude častěji kontrolovat index srážlivosti a podle výsledků poupraví dávkování warfarinu. Oboje pak budete muset užívat pravidelně bez přestávek a před ukončením léčby Mobivenalem znovu budete muset informovat lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mobivenal micro

Příznaky předávkování Warfarinem

Warfarinem se lze snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.

Při předávkování Warfarinem je nutno jej ihned vysadit. Jediný lék, který při předávkování Warfarinem alespoň trochu funguje, je vitamín K (preparát Kanavit). Je-li potřeba rychle upravit narušená srážlivost, podává se pacientovi krevní plazma transfuzí.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ENTIZOL 250 NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den beru warfarin a paní doktorka mi předepsala Entizol 250 je možné brát. Děkuji Lobová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Entizol obsahuje účinnou látku metronidazol, který nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Bez problémů je tak možné oba léky užívat. Příště nezapomeňte lékaři sdělit, seznam všech léků, které aktuálně užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Entizol 250 nežádoucí učinky

Warfarin a jahody

I když jahody obsahují průměrně 11,1 μg vitaminu K1 ve100 g, je možné je konzumovat, ale nepřecpávat se jimi, jíst je v rozumné míře.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU UŽÍVAT SOUČASNĚ WARFARIN A MACMIROR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Mám zánět močového měchýře a lékař mi předepsal Macmiror. Ale zapomněla jsem upozornit, že beru lék Warfarin. Mohu léky brát současně ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Macmiror můžete bez obav užívat společně s Warfarinem. Jen si dejte pozor na alkohol. Macmiror se nesmí kombinovat s alkoholem po celou dobu léčby. Pokud u sebe zjistíte nějaké nežádoucí účinky vlivem tohoto léku, tak je neprodleně sdělte svému lékaři. Pomůžete tím pokračovat ve sledování poměru přínosů a rizik tohoto léčivého přípravku

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu užívat současně Warfarin a Macmiror

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Můžu rajčata, když užívám Warfarin

Rajčata, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), okurky, papriky, cukety, brambory, houby, listovou zeleninu lze jíst denně v malém množství. Vojtěška, kapusta, pampeliška, čekanka, rukola či polníček nejsou povoleny.

Pokud jde o rajčata, smíte je jíst, ale jen v malém množství v gramážích doporučených lékařem nebo zdravotní sestrou (obvykle podle výsledků INR hodnot Quickova testu).

Zdroj: Warfarin a rajčata

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP