Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

CO SE NESMÍ JÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

OBSAH

Banány a Warfarin

Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem JAKOU ZELENINU JÍST PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Dočkalová.

Dobrý den,
zatím jsem nikde nezjistila, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Warfarinu 3mg. Nyní užívám 1 1/2 Warfarinu denně. Všude čtu jenom o té zelenině, která se nesmí.
Proto vás prosím o sdělení, kterou zelenimu tedy mohu jíst, jak se říká, bez zábran.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jakou zeleninu jíst při warfarinu

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.

Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse.

Co se nesmí jíst při užívání Eliquis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (apixaban) je skvělý lék na ředění krve, protože společně s ním můžete konzumovat téměř vše. Během užívání přípravku Eliquis byste se měla vyhýbat grapefruitu, grapefruitové šťávě, limetkám a pomelům. Tyto citrusové plody zabraňují rozkladu apixabanu a mohou zvýšit nežádoucí účinky z předávkování.
Pozor si rovněž dejte na užívání léků proti bolesti jako je ibuprofen a naproxen. Bezpečným volně prodejným lékem na bolest při léčbě Eliquisem je Paralen (paracetamol).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Závěr

Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné je až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované. Warfarinová dieta by měla odpovídat zásadám zdravého a vyváženého stravování s dostatkem živin, vitaminů a minerálů.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibuli je možné konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin. Cibule ale musí být zralá a nesmí být se zelenou natí. Takové ty jarní cibulky jsou bohužel nevhodné a při Warfarinu byste je neměla jíst vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání Warfarinu

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.

Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Může se jíst u walfarin dušené kedlubny.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání Warfarinu

Eliquis a vitamín K

U Warfarinu platí, že potraviny bohaté na vitamín K mohou snížit jeho účinnost, protože tento lék blokuje účinky vitamínu K v krvi. Apixaban (aktivní složka přípravku Eliquis) se však nespoléhá na srážecí dráhu závislou na vitamínu K, ale působí na srážecí faktor Xa. V důsledku toho se hladiny a účinnost Eliquis nemění příjmem vitaminu K z potravin, jako je špenát, brokolice, kapusta, růžičková kapusta a je tedy možné je konzumovat bez omezení.

Mnoho pacientů léčených Eliquisem má nějaké základní srdeční onemocnění. Strava bohatá na ovoce, zeleninu a ořechy je proto u těchto pacientů preferována před červeným masem, rychlým občerstvením a rafinovanými cukry.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den.
Prosím o odpověď zda při užívání varfarinu mohu současně jíst bprůvky, které mám doporučené očním lékařem (makulární degenerace).
Děkuji za odpověď
Anna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvky, jako vše co je rostlinného původu, obsahují vitamín K. Vitamín K ovlivňuje účinky Warfarinu. Vitamínu K se při Warfarinu nesmí jíst ani mnoho ani málo, ale pořád stejně 90 mikrogramů každý den. Borůvky při Warfarinu jíst můžete, ale je třeba s nimi počítat ve svém jídelníčku. 130 gramů (cca jeden šálek) borůvek obsahuje 29 mikrogramů vitamínu K. Když sníte tři šálky borůvek v jednom dni, tak vyčerpáte veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pokud zařadíte borůvky do svého jídelníčku nárazově, tak ten den musíte snížit množství jiné potraviny rostlinného původu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Mandarinky a Warfarin

Taktéž mandarinky nejsou u Warfarinu zakázané. Mandarinky obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízejí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.

Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin, obsažená v grapefruitu. Naringenin „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Diskuze

V diskuzi NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Prosím o zděšení co mohu jist když užívám warfarin

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Eliquis a alkohol

Není známa žádná interakce mezi Eliquisem a alkoholem.

Alkohol i přípravek Eliquis však mohou zvýšit riziko krvácení. (Tyto dvě látky mohou zabránit srážení krve.) To znamená, že pití alkoholu během užívání přípravku Eliquis může dále zvýšit riziko krvácení.

Pokud pijete alkohol, poraďte se se svým lékařem. Mohou vám poradit, zda existuje bezpečné množství k pití během užívání přípravku Eliquis.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Je možné jíst aspoň malé množství česneku při užívání Warfarinu a pít čaj z oregana? Existují podrobnější tabulky, co je a není možné konzumovat při užívání Warfarinu a kde je sehnat? Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přikládáte moc velkou váhu té dietě při Warfarinu. Není tak náročná. Česnek můžete konzumovat jak chcete. Nesníte ho přeci tolik, aby to ovlivnilo účinky Warfarinu. Česnek používáte jen k ochucení a nebudete ho jíst tolik jako třeba brambor. Zrovna tak i čaj z oregana můžete pít, když vám chutná. Vynechat musíte jen na některé druhy zeleniny, jako je kapusta, zelí, brokolice, jarní cibulky, chřest, švestky, sója a tučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Rovněž choťte každý měsíc na kontrolní vyšetření krve (quick), abyste se ujistila, že je vše v pořádku s vaší stravou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, chci se zeptat, zda při užívání warfarinu mohu jíst rajskou omáčku.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Rajská omáčka se může jíst při léčbě warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Warfarin a červená řepa

Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP