Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

CO SE STANE KDYŽ BUDU JIST VAŘENÉ KYSANÉ ZELÍ A UŽÍVAT WARFARIN

OBSAH

warfarin a kysané zelí

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Koření

Problémy nejsou s používáním koření, jenom petrželová nať a řeřicha mají hodně vitaminu K, a proto je lepší se jich vyvarovat.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu zeli kysane varene jednu lzici za mesic?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí můžete jíst i když užíváte Warfarin. Ptáte se na jednu lžíci vařeného zelí za měsíc, což ničemu nevadí, protože můžete sníst každý den až tři hrnky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Kysané zelí

Domácí nakládané kysané zelí lze konzumovat při onemocnění dnou. Bílé zelí ve 100 g obsahuje 13 a zelí červené 17 purinů. Kysané zelí obsahuje ve 100 g 8 purinů.

Zdroj: Dna a přírodní léčba

Co mají společného cukrovka a kysané zelí

Cukrovkáři to s potravinami nemají jednoduché, ale existují i potraviny, které by měl naopak každý diabetik doslova vyhledávat. Právě ony totiž při cukrovce ohromně pomáhají. A mezi ně patří i kyselé zelí.

Tento kysaný zázrak na cukrovku působí prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahuje totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitamíny K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamín B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru a jde o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

tak jestli to dobre chapu varene ano . ale syrove nejist. dekuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vůbec nezáleží na tom, jestli je kysané zelí vařené nebo syrové. Vzhledem k Warfarinu je to jedno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Littner.

Nevím nevím jestli je pravda co tady píšete k tématu warfarín a kysané zelí užívám warfarín delší dobu a byl jsem DOSLOVA upozorněn primářem kardiologie nemocnice Třinec abych se vyvaroval hlavně kysanému zelí že má obrovský vliv na hladinu INR. Tak a kde je teď pravda?????

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Funguje kysané zelí jako lék na cukrovku

Ano, kysané zelí funguje na cukrovku, ale musíte tomuto cíli uzpůsobit jak jídelníček, tak přidat pohyb, tudíž upravit příjem a výdej. Lidský organismus je jedinečný a každý člověk potřebuje specifické množství různorodých látek pro správné fungování metabolismu. Hlavní cíl je celkem jednoduchý: denní energetický příjem nesmí převažovat nad energetickým výdejem. Přitom je však třeba dodat tělu dostatečné množství sacharidů, bílkovin a správných tuků a to vše při zachování bohatého množství vitamínů a minerálů, které jsou lidskému tělu prospěšné.

Změny v jídelníčku ovšem nikdy nepřinesou dlouhodobý efekt, pokud budete mít chuť na nevhodné potraviny. A jste-li nuceni jíst jídlo, které se vám příčí, je to začátek konce. Takové jednání totiž často vede k psychické nepohodě, která je motorem dalšího selhávání.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Diskuze

V diskuzi NEMOC DNA – CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, mám nemoc dnu a mám také ráda kysané či sterilované zelí, mohu prosím konzumovat? Děkuji za případnou opověď. helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal srnec.

Dobrý den ,mám dnu, teď jsem měl druhou ataku,
A moc bych chtěl vědět co jíst ráno ,odpoledne ,a večer , nemám vůbec představu jak začít.nasi bych potřeboval nějaký jídelníček.dekuji srnec.

Zdroj: diskuze Nemoc dna – co jíst

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí

Rychlé snížení cukru v krvi. Kysané zelí je nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky v podobě snížené hladiny krevního cukru na sebe nenechají dlouho čekat. Abyste ale snížili cukr v krvi, musíte tomu uzpůsobit i svůj každodenní rytmus, dodržovat správný jídelníček a pravidelný pohyb. Bez toho vám nic nepomůže. Rychle a samo opravdu nic nejde.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Účinky kysaného zelí

Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí tak už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou (vitamín B9), která zlepšuje využití vitamínu C v organismu.

Kysané zelí je bohaté na vitamín K – 100 gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.

Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů B-komplexu), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.

Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí – díky svému mimořádně vzácnému složení – univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.

Kyselina mléčná přímo podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky, jako jsou enzymy pankreatu. Kysané zelí a jeho denní konzumace může být účinnou pomocí v těch případech, kdy je fungování pankreatu nedostatečné. Konzumace kysaného zelí může pomoci nemocným s cukrovkou při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO PŘI NĚM JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete jíst všechnu zeleninu. Pouze tu zelenou je třeba omezit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Při Warfarínu prý mohu jíst vše ale né zase často aby se nám t.z. INR nesnižovalo jako třeba po kyselém zelí.

Zdroj: diskuze Warfarin a co při něm jíst

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zimmerová Jaroslava.

Prosila bych informaci, zda můžu sladit sladidlem ze stévie a současně užívat warfarin. Dále nevím, zdali můžu jíst naloženou červenou řepu třeba místo zelí. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oboje společně s Warfarinem můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Warfarin a kysele zeli. Může se občas třeba 1krat za měsíc jedna lžíce krásného zelí uvareneho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí je skutečný poklad plný vitamínu C a prebiotické vlákniny a mělo by být konzumováno často, ikdyž užíváte Warfarin. Musíte ale vědět, že hrnek kysaného zelí obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K a jde tedy o 1/3 denní dávky tohoto vitamínu. Za jeden den můžete sníst maximálně tři hrnky kysaného zelí, v takovém případě ale už nesmíte sníst nic, co je rostlinného původu v tom samém dni.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a česnek

Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a Paralen

Na nachlazení nebo bolesti je možné ojediněle užívat Paralen.

Pozor, i Paralen zvyšuje riziko vzniku krvácení, obzvláště při ordinaci 2 g a více denně. Stále je ale bezpečnější než Acylpyrin!

Algifen musí předepsat lékař a je jen na bolesti. Když v lékárně řeknete, že užíváte Warfarin, tak vědí, co se nesmí. V žádném případě se nesmí Anopirin, Acilpirin, Ibalgin, zkrátka vše, co ředí krev, mohlo by totiž dojít k vnitřnímu krvácení, například do žaludku, s fatálními následky. Totéž platí o alkoholu, ten roztahuje cévy, a tudíž může dojít k prasknutí cévy například v mozku. Jen občas si můžete dopřát vinný střik či, ale jen málo.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Největší obsah vitamínu K

Vitamín K snižuje hladinu Warfarinu v krvi. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta, a zelená listová zelenina (špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Často kladené otázky

  • Ve kterou denní dobu mám Warfarin (Coumadin®) užívat?
    Nejdůležitější je pravidelnost, Warfarin byste tedy měli užívat každý den ve stejnou dobu. V ideálním případě byste ho měli brát večer, ale zvolte tu denní dobu, kdy na něj nezapomenete. Neužívejte Warfarin před kontrolou hodnoty INR pro případ, že bude třeba dávkování změnit.
  • Mám užívat Warfarin s jídlem, nebo nalačno?
    Warfarin by se měl užívat nalačno, buď půl hodiny před jídlem, nebo hodinu po jídle. Jídlo absorpci léku zhoršuje. Lék se může vzít po lehké svačině, ale ne po větším jídle.
  • Jak dlouho budu muset Warfarin užívat?
    Dobu, po kterou budete muset Warfarin užívat, určí Váš ošetřující lékař. Warfarin se používá k léčbě mnoha různých onemocnění. U některých je třeba ho užívat pouze po přechodnou dobu, u jiných celoživotně.
  • Co mám dělat, pokud budu cestovat?
    V případě potřeby Vám může lékař zajistit sledování hodnoty INR po dobu, kdy budete pryč. Během cestování se snažte stabilně stravovat a vyhýbat nadměrnému pití alkoholu.
  • Jak se mám připravit na chirurgický zákrok, zubní péči nebo některý typ invazivního postupu?
    Jestliže Vás čeká zákrok, který by Vás mohl vystavit riziku krvácení, informujte svého lékaře. Podle druhu zákroku bude nutné buď Warfarin vysadit, nebo přejít na alternativní způsob antikoagulace. Než přípravek Warfarin z jakéhokoliv důvodu vysadíte, poraďte se se svým lékařem, který Vaši léčbu přípravkem Warfarin vede.
  • Kolik Warfarinu je příliš mnoho?
    Pro dávkování Warfarinu neexistuje žádné omezení. Vždy se užívá taková dávka léku, která udrží Vaši hodnotu INR v terapeutickém rozmezí. U některých lidí se může jednat o dávku velice malou, u jiných o relativně velkou. Jestli od přátel či známých uslyšíte, že berou nižší dávku než Vy, nenechte se tím znepokojit. Dávkování přípravku Warfarin je pro každého konkrétního pacienta individuální.

Upraveno z: Your Guide to Coumadin®/Warfarin Therapy (Váš průvodce léčbou přípravkem Coumadin®/Warfarin) , AHRQ Pub. No. 08-0028-A. Revidováno v srpnu 2008.

Překlad: Pavel Trusina

Odborná revize: MUDr. Martin Beránek

Jazyková korektura: Mgr. Jana Ženíšková

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP