Čočka a Warfarin
Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.
Zdroj: článek Warfarin a luštěniny
Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.
Zdroj: článek Warfarin a luštěniny
V naší poradně s názvem CO ČERVENÁ ČOČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.
Zdroj: příběh Co červená čočka
Pokud byla jedinou věcí, kterou jste dnes jedli, čočka vařená se solí, tak byste museli sníst skoro 27 šálků této potraviny, abyste dosáhli 100 % doporučené denní hodnoty vitaminu K, což je 90 mcg.
Abyste dosáhli 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste sníst přes 13 šálků vařené čočky se solí.
A museli byste sníst skoro 7 šálků vařené čočky se solí, abyste získali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního vitamínu K.
Vařená čočka se solí o množství 1 šálku obsahuje 3,33 mcg vitaminu K.
Zdroj: článek Warfarin a čočka
V naší poradně s názvem ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.
Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Červená čočka a pohanka
Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.
Zdroj: článek Potraviny obsahující puriny
V naší poradně s názvem WARFARIN A COCKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Čočka a warfarin
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Čočka má průměrné množství vitaminu K. Pouze 5 μg vitamínu K bude obsahovat 100 g suché čočky nebo 200 gramů vařené.
Čočka tak patří mezi vhodné potraviny pro lidi užívající lék Warfarin.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Warfarin a cocka
Dobrým zdrojem vitamínu B7 (biotinu) jsou játra, maso, sójové výrobky, vaječné žloutky, ořechy, oves, špenát, žampiony a čočka. Biotin v malém množství produkují také bakterie ve střevech. Nedostatek je tedy poměrně vzácný. V případě potřeby mohou ke zvýšení biotinu v organismu přispět výživové doplňky.
Zdroj: článek Biotin - vitamín B7
Stejně jako na většině mýtů, tak i na tomto není za mák pravdy. Kontaktní čočky se nikdy nemohou dostat z přední části vašeho oka někam za oko. Tenká membrána, kterou je každé oko pokryto, je připojena k vnitřní straně víček – proto je nemožné, aby se čočka dostala někam za oko.
Zdroj: článek Mýty o kontaktních čočkách
Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.
Zdroj: článek Vitamín B1
V naší poradně s názvem DNA PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sládková Soňa.
Prosím, mám dotaz, vadí při dně luštěniny?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Dna příznaky onemocnění
Zdroj: článek Potraviny proti virům
Ve svém příspěvku ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luki.
Myslite? Ja mam za to, ze tyhle nemoci zpusobuje prave nespravne stravovani, takze pokud zaradime vice lustenin a ostatni zdrave potraviny, dne a podobnym nemocem se muzeme zcela vyhnout.. Ale to uz je na delsi debatu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jam.
Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)
Zdroj: příběh Červená čočka a pohanka
Protein z nízkotučných živočišných zdrojů a rostlinných verzí (jako je cizrna, fazole, čočka a hrách) může také posílit imunitu a to podporou stávajících buněk a generováním nových. Významnými zdroji bílkovin jsou ořechy a semena, protože mimo proteinu dodávají i prospěšné antioxidanty. Další důležité zdroje bílkovin jsou maso, měkkýši a luštěniny, které zase mimo proteinu dodávají zinek, což je minerál pomáhající udržovat imunitní buňky a hojit rány.
Zdroj: článek Potraviny proti virům
Luštěniny podle čínské medicíny posilují ledviny. Všimněte si ledvinovitého tvaru fazolí. Východní medicína učí, že je-li tvar rostliny podobný určitému orgánu, pak je rostlina pro tento orgán léčivá. Díky luštěninám se vám velmi rozšíří jídelníček. Guláše nemusíte vařit jen z masa, ale třeba i z fazolí. Například cizrna nebo čočka jsou zase skvělé základy pro pomazánky, saláty s cizrnou či fazolemi jsou výživné a určitě vám budou chutnat husté krémové luštěninové polévky nebo omáčky.
Zdroj: článek Potraviny posilující ledviny
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jankovičová.
Dobrý den, měla bych otázku ohledně obsahu purinů v potravinách, je to velice zásadní, podle mého, všude si přečtete, že při dietě na dnu nemáte jíst čočku, ale dnes je na trhu několik variant čočky, můj dotaz tedy zní, jaký je rozdíl mezi čočkou zelenou, červenou, černou, žlutou? Jako má každá jiný obsah minerálů, vitamínu, jednotlivých živin a jinou energetickou hodnotu, má každá i jiný obsah purinů?
Děkuji
Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jak jde čas, tak přicházejí nové výzkumy k onemocnění dnou a vyšlo najevo, že dnu zhoršují hlavně puriny živočišného původu a zelenina s vyšším obsahem purinů není při dně tolik škodlivá. Tudíž ani čočka nebude zásadně zhoršovat průběh onemocnění, ať už je její barva jakákoliv. Když zařadíte čočku třikrát do týdne, tak bude vše v pořádku.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Nemoc dna a zakázané potraviny
1. Potraviny s nízkým faktorem GI (nižším než 55):
Zdroj: článek Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji
Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění způsobené postupným kalením čočky, nejčastěji podmíněným věkem. Z tohoto důvodu se vyskytuje nejvíce v populaci nad 50 let. Postupné kalení čočky vytváří clonu, která časem vede ke zhoršování zraku. Jediná dnes známá a efektivní léčba je operativní odstranění zkalené čočky a její náhrada za čočku umělou.
Vlastní operace je uzpůsobena tak, aby co nejméně zatěžovala pacienta a byla co nejpohodlnější. Celý výkon trvá zhruba 30 minut, je prováděn v lokální anestezii převážně ve formě kapek, zřídka je nutná lokální anestezie injekční. Ve speciálních mimořádných případech, jako například při psychickém či tělesném neklidu, se používá anestezie celková. Během výkonu operatér proniká drobným řezem při okraji rohovky do oka (přední komory). Vlastní čočka je umístěna v pouzdře za duhovkou. Tato zkalená čočka je pak pomocí speciálního ultrazvukového nástroje rozmělněna a odsáta ven. Zůstává pouze pouzdro čočky, do kterého je vložena umělá nitrooční čočka. Výhodou malé rohovkové rány je její samouzavření bez nutnosti šití, v případě její netěsnosti je možno ranku zabezpečit jedním stehem. Po operaci je oko do druhého dne zavázané.
Po operaci (zejména v den operace) můžete pociťovat mírnou bolest v oku, především řezání nebo svědění. Může být přítomný otok víček, spojivky a drobné modřinky na očním bělmu, které jsou normálním doprovodným jevem. V následujících dnech se vše vrátí k normálu. V případě, že zpozorujete některé z níže uvedených obtíží, je nutno rychle vyhledat očního lékaře:
První den po operaci a několik následujících dní může být vidění operovaného oka zamlžené. Ke stabilizaci vidění dochází za dva až čtyři týdny. Určité kolísání může trvat až dva měsíce. Nové brýle lze zpravidla předepsat již za čtyři až šest týdnů po operaci. V současné době se při operaci používá malý řez a implantuje se typ umělých nitroočních čoček z měkkých materiálů, které plně hradí zdravotní pojišťovna.
Zdroj: článek Rekonvalescence po operaci sítnice
Šedý zákal, katarakta, je zkalení oční čočky. Vyskytuje se především ve vyšším věku, výjimečně u mladých lidí nebo i dětí. Jedinou možnou léčbou je operace, při níž je zakalená čočka nahrazena novou umělou nitrooční čočkou. Existují dva způsoby provedení operace. Standardní ultrazvuková a modernější laserová. Ultrazvukovou operaci s implantací standardní čočky hradí zdravotní pojišťovny, je tedy zdarma. Laserová operace je bezpečnější, přesnější, šetrnější, ale provádí se za příplatek. Pacient si také může vybrat z různých typů nitroočních čoček, které se liší optickými vlastnostmi. Po operaci šedého zákalu se dočasně může vyskytnout pocit zapadlých očí.
Zdroj: článek Zapadlé oči
Kontaktní čočky Acuvue Moist jsou určeny lidem, kteří trpí astigmatismem. Jsou to denní jednorázové čočky, které mají unikátní mrkací stabilizační design, který využívá přírodních tlaků mrkání k udržení čočky na správném místě a neustále ji zarovná, pokud se otáčí. Dokonalá čistota této čočky je udržena na celý jeden den. Tato čočka je vyrobena pomocí technologie Lacreon, díky které čočky udržují vlhkost po celý den a předcházejí tak pocitu suchého oka a nepohodlí. Jsou k dispozici ve 12 osách a 4 válcích, v rozsahu 4,00 – 9,00 dioptrií. Kontaktní čočky Acuvue Moist zároveň redukují nebezpečné ultrafialové záření, o 82% UV-A a o 97% UV-B záření. I přesto by při pobytu venku měly být použity ve spojení s blokátory UV záření, jako jsou sluneční brýle.
Zdroj: článek Kontaktní čočky
Obsah vitamínu K na 100 g potravin dle databáze USDA:
Zdroj: článek Co nejíst při užívání Warfarinu
Obsah purinů v potravinách (mg/100 g) – naleznete zde běžně používané potraviny, abecedně seřazené:
Více se o této problematice dozvíte zde.
Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů
Aminokyseliny jsou hlavní stavební jednotkou našich svalů, vlasů, pokožky a doslova každého vlákna v našem těle. Mohou ovlivňovat naši duševní pohodu, přispět ke stabilizaci nálady, a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví, nebo sytí, ospalí, nebo naopak odpočatí. S přibývajícím věkem se potřeba aminokyselin v lidském těle snižuje. Malé dítě potřebuje zhruba 8,5krát více aminokyselin než dospělý člověk, a to proto, že mladý organismus se vyvíjí a ke svému rozvoji potřebuje protein, jehož jsou aminokyseliny základním stavebním kamenem.
Methionin je esenciální (lidské tělo ji nedokáže syntetizovat, musí být do organismu dodávána s potravou), proteinogenní (bílkovinotvorná) aminokyselina. Jedná se o nejméně zastoupenou aminokyselinu, při jejímž nedostatku klesá výživná hodnota mnohých rostlinných bílkovin. Methionin je výchozí aminokyselina, která zahajuje biosyntézu bílkovin, cysteinu, kreatinu a karnitinu.
Methionin se často používá proti vypadávání vlasů a při dalších podobných problémech.
Methionin je obsažen v těchto potravinách:
Aminokyseliny lze doplnit i formou potravinových doplňků. Přípravky vhodné při vypadávání vlasů obsahují hlavně aminokyseliny cystein a methionin a vzájemně se liší pouze jejich obsahem a také obsahem dalších nutričně významných látek.
Zdroj: článek Methionin na vlasy
Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Čočka má průměrné množství vitaminu K. Pouze 5 μg vitamínu K bude obsahovat 100 g suché čočky nebo 200 gramů vařené.
Čočka tak patří mezi vhodné potraviny pro lidi užívající lék Warfarin.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.
Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Čočka a warfarin
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Myslite? Ja mam za to, ze tyhle nemoci zpusobuje prave nespravne stravovani, takze pokud zaradime vice lustenin a ostatni zdrave potraviny, dne a podobnym nemocem se muzeme zcela vyhnout.. Ale to uz je na delsi debatu.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Jak jde čas, tak přicházejí nové výzkumy k onemocnění dnou a vyšlo najevo, že dnu zhoršují hlavně puriny živočišného původu a zelenina s vyšším obsahem purinů není při dně tolik škodlivá. Tudíž ani čočka nebude zásadně zhoršovat průběh onemocnění, ať už je její barva jakákoliv. Když zařadíte čočku třikrát do týdne, tak bude vše v pořádku.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
dobry den čekam na operaci močoveho kamene mam 78roku a stale hledam na internetu co mužu jist pit a jakou zeleninu a všude pišou jinak napřiklad špenat kuřeci mrkev vyvar mandarinky kruti maso hovězi hrach čočka a jine. Každy piše jinak i na jidelnich listkach pro dnu a močove kameny. neni to stejna nemoc. děkuji za odpověd bouška jiři.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den, článek mi přijde odborně zpracovaný, přesto všechno jsem trochu zmatený, většina webů co jsem prohlížel, zakazuje na Dnu červenou řepu, fazole, kávu a další, jiný to zase doporučují. Obecně se doporučuje nejíst potraviny z obsahem purinů větším jako 50mg/100g, na začátku článku uvádíte tabulku maso a uzeniny, tam je v podstatě všechno pod 50mg/100g
anglická slanina 25
hovězí 40
králičí 38
kuřecí 4
skopové 46
šunka 24
telecí 48
vepřové 48
zvěřina 35–39
tak to vyvolává dojem že to vše je povolené?
Teď si dělám porovnávací tabulku pro jednotlivé weby, a ani hodnoty purinů se nějak neshodují a to i dost podstatně, tak nevím který zdroj mám považovat za relevantní. Zajímá mně pak zejména špenát, čočka, paprika-kapie, káva, někdo zakazuje i čaj? no a nikde jsem se nedočetl jak je to s proteinovým chlebem, např. Lídl.
Děkuji za odpověď
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět