Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

JAKÉ OVOCE JÍST PŘI WARFARINU

OBSAH

Závěr

Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné je až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované. Warfarinová dieta by měla odpovídat zásadám zdravého a vyváženého stravování s dostatkem živin, vitaminů a minerálů.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den,

můžete mi, prosím, napsat, jaké ovoce a zeleninu nesmím jíst při užívání warfarinu?

Děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tibor.

Beru warfarin a hodnoty krve quicku jsou porad jine jake ovoce muzu a jake ne.

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Banány a Warfarin

Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Caska.

Dobrý den, přes 5 let užívám Warfarin 5 mg.Nyní mi oční lékařka doporučila užívat vit.doplňky sk.B. Zakoupil jsem přírodní B komplex PANGAMIN, ale protože to obsahuje i kyselinu listovou, tak mám dotaz zda současné užívání warfarinu a pangaminu není pro mne nebezpečné.
V lékárně mi na tento dotaz nedali jasnou a jednoznačnou odpověď.
Děkuji za informaci.
Petr C.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ján Zuskač.

Uživam warfarin 1,5 denně.Jaké ovoce a zeleninu mohu jist? Mám cukrovku 2.typu,vysoký krevní tlak a prostatu.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růžena Hakelova.

Mám hypertenzy, a dnů, také cukrovku, piju Machta tea, neuskodi mi? A mužů citrus? Jaké ovoce, zeleniny, bych mohla jíst? Poraďte mi prosím. Děkuji. Tel. 603739010

Zdroj: diskuze Antibiotika amoksiklav a citrusy

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mertlová.

Můžu jíst ovoce Kaki, když užívám Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a med

Banán a cukrovka

Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.

Dobrý den.Mám dotaz,zda může manžel při užívání Warfarinu 1steril.okurek k obědu,papriku a rajče.A co může z ovoce.Ze strachu, od února není ani ovoce ani zeleninu.Děkuji.CHytilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jíst vše co má rád. Důležité je, jíst to stále ve stejném množství beze změn po delší dobu. Každá změna jídelníčku by měla být konzultována s lékařem, který udělá kontrolní vyšetření srážlivosti krve. Ideální je vytvořit jídelníček na týden, po prvním týdnu ověřit srážlivost krve a pak několik týdnů s tímto jídelníčkem vydržet. Za několik týdnů vymyslet nový jídelníček, zase po prvním týdnu udělat kontrolní vyšetření srážlivosti krve a zase vydržet. Takhle stále dokola.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Diskuze

V diskuzi POMERANČE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maňovská.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, pokud mohu pít vodu s citrónem., mohu jíst i pomeranče při užívání Warfarinu.? Pokud ano, jaké množství. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Maňovská.

Dobrý den..
Užívám Warfarin a pokud mohu pít vodu s citrónem ,mohu jíst také popmeranče a pokud v omezeném množství tak kolik. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem JAKOU ZELENINU JÍST PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Dočkalová.

Dobrý den,
zatím jsem nikde nezjistila, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Warfarinu 3mg. Nyní užívám 1 1/2 Warfarinu denně. Všude čtu jenom o té zelenině, která se nesmí.
Proto vás prosím o sdělení, kterou zelenimu tedy mohu jíst, jak se říká, bez zábran.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jakou zeleninu jíst při warfarinu

Warfarin a červená řepa

Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM-MUZE JEJ UZIVAT CLOVEK NA WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Haškova.

Chtěla bych se zeptat,jaké máte zkušenosti s užíváním tohoto přípravku po úrazech a při Warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym je po úrazech vhodný, protože přispívá ke zlepšení prokrvení tkání a zlepšuje činnost lymfatického systému. Wobenzym tak zkracuje dobu léčby. Bohužel díky těmto účinkům Wobenzym není možné jen tak kombinovat s Warfarinem. Společné užívání je možné, ale musí být trvalé a na začátku a na konci společné léčby musí být proveden test srážlivosti krve a přizpůsobeno dávkování Warfarinu. Proto je třeba obrátit se se svým záměrem užívat k Warfarinu i Wobenzym na svého lékaře, od kterého dostáváte předpis na Warfarin a naplánovat s ním začátek a trvání léčby Wobenzymem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Wobenzym-muze jej uzivat clovek na warfarinu?

Zásady stravování při Warfarinu

Pokud je u pacienta zahájena léčba Warfarinem, úplné vynechání zeleniny v potravě nezbytné není. Je důležité vědět, která zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K, a tuto zeleninu pak nekonzumovat ve velkém množství jako hlavní jídlo. Jedná se zejména o listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák), kterou lze konzumovat pouze v menším množství – jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení, nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, oloupané okurky, brambory, houby. Dieta při antikoagulační léčbě nezakazuje konzumaci ovoce, až na výjimky, kterými jsou kiwi, sušené švestky, mango, maliny, ostružiny.

Co se nesmí jíst při užívání Warfarinu se dle nových výzkumných poznatků neřeší. Jsou pouze doporučení, ale ne omezení, jak bylo popsáno výše.

Zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Zásady stravování při Warfarinu spočívají v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Postup lege artis během užívání Warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Není však vhodné celý týden zeleninu nejíst a pak si dát „zeleninový den“.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Konzumace ovoce při diabetu není zakázána. V ovoci se nachází cukr, a proto někteří odborníci mají tendenci ho omezovat nebo úplně zakazovat, ale kromě cukru se v ovoci nacházejí i další cenné složky, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty, vláknina, a navíc zpravidla obsahuje málo tuku. Byla by tedy škoda, pokud vás trápí cukrovka, se ovoci vyhýbat a omezovat jeho konzumaci.

Doporučuje se vybírat si ovoce, které je méně sladké. Například je vhodnější dát si jahody nebo červený rybíz než banán či hrozny. Můžete si občas dát i hodně sladké ovoce, ale je nutné snížit jeho množství s ohledem na obsah sacharidů a možný výkyv hladiny cukru v krvi.

Dále můžete ovoce kombinovat s jinými potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli – díky tomu snížíte glykemický index pokrmu a tím se vyrovná hladinu cukru v krvi, což váš diabetes ocení.

Obecně se doporučuje sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500–600 g. Zeleniny by však mělo být dvakrát více než ovoce. A stejné pravidlo platí i pro diabetiky. Jen s jedním rozdílem: ovoce je nezbytné započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Za jednu porci se považují například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jedna hruška, menší banán, jeden pomeranč, jedna nektarinka, polovina grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce odpovídá 80–100 g.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Mandarinky a Warfarin

Taktéž mandarinky nejsou u Warfarinu zakázané. Mandarinky obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízejí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.

Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin, obsažená v grapefruitu. Naringenin „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP