Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.
V naší poradně s názvem WARFARIN A KIWI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.
muzu kiwi
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kiwi můžete jíst, i když užíváte Warfarin, ale pamatujte na to, že kiwi obsahuje vitamín K, jenž ovlivňuje účinky Warfarinu. Za den byste měla sníst potraviny s obsahem 90 mikrogramů vitamínu K. Kiwi obsahuje jen trochu vitamínu K, přesně 5 mikrogramů v jednom plodu, který se běžně prodává v samoobsluze.
Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné je až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované. Warfarinová dieta by měla odpovídat zásadám zdravého a vyváženého stravování s dostatkem živin, vitaminů a minerálů.
Kiwi oloupejte a pořádně rozmixujte do hladka. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu. Pořádně smíchejte. Masku naneste na vlasy, zabalte igelitem a přes to ručníkem. Nechte působit alespoň jednu hodinu. Pak vlasy pořádně propláchněte.
V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Stehlík.
Dobrý den
prosím mohu sušené kiwi? Beru warfarin 5mg. Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kiwi je zelené, a jako vše zelené, i kiwi obsahuje vitamín K. Příjem vitamínu K musí být v případě léčby Warfarinem kontrolován. Jeden hrnek plný kousků čerstvého kiwi obsahuje 73 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit pro muže s Warfarinem je 120 mikrogramů tohoto vitamínu. Sušené kiwi obsahuje vitamín K stejně jako to čerstvé. Jíst ho můžete i když užíváte Warfarin, ale ten den, co si ho dáte, musíte omezit ostatní potraviny, které obsahují mnoho vitamínu K, obvykle to jsou ty zelené. Sušeného kiwi nesmíte sníst moc naráz, jen tolik, kolik ho je z jednoho až dvou plodů.
Mezi nejznámější recepty z kiwi proti akné patří pleťová voda a peeling.
Pleťová voda
Ingredience: 1 ks kiwi, 50 ml vody
Postup přípravy: Kiwi oloupeme, rozmačkáme a zalijeme horkou vodou. Takto připravenou tekutinou 2x denně čistíme pleť.
Peeling
Ingredience: ½ avokáda, 1 ks kiwi, 50 ml bílého jogurtu, lžička medu
Postup přípravy: Avokádo a kiwi rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme na hladkou kaši, pomalu přidáme bílý jogurt, aby konzistence nebyla moc tekutá a dobře držela na obličeji. Na závěr přidáme lžičku medu. Připravený peeling naneseme na vyčištěnou pleť, vmasírujeme a necháme působit 20 minut. Smyjeme studenou vodou a osušíme.
Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, který nejenže posiluje náš imunitní systém, ale má i blahodárné účinky na naši pleť. Chrání ji před poškozením sluncem a podporuje tvorbu nových buněk. Ochraňuje pokožku před vznikem vrásek, zvyšuje syntézu kolagenu, a tak naši kůži zachovává mladou a krásnou.
Pokud chcete rozzářenou a zdravě vyhlížející pokožku, jezte kiwi. Kiwi je úžasný zdroj vitamínu C a odborníci se domnívají, že právě ten zpomaluje stárnutí. Navíc pleti dodává svěží vzhled a jiskru. Kiwi rovněž napomáhá tomu, aby byla pokožka hebká a pružná.
V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Adolf Bezděk.
Jaksi jsem ze všech "dobrozdání" k léčbě zmaten.Nejdříve,že kiwi a listovou zeleninu ne,potom v jídelníčku ano.Jednou je řepkový olej ne,podruhé ano.Takže se táži,kde je pravda?Bezděk
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pravda je ve vyladění jídelníčku. Pro správnou léčbu Warfarinem je důležité, abyste udržel denní příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů pro každý den. To znamená, že v jídelníčku mohou být použity i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale v přiměřeně malém množství. Pokud je potravina uvedena jako nevhodná, neznamená to, že se nesmí konzumovat. Konzumovat se může, ale v takovém množství, aby zbyl prostor i pro další potraviny, které v součtu za den dají dohromady přísun 120 mikrogramů vitamínu K. Pokud máte potíže s udržením kontroly příjmu vitamínu K, tak se můžete obrátit na svého lékaře a požádat o náhradní lék na ředění krve, který tato dietní omezení nepotřebuje. Například Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa. U těchto léků můžete jíst cokoliv chcete.
V příběhu MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewald .
užívám warfarin a přitom pěstujeme meruňky,které jsou dobré na cukrovku ,ale nevím jestli je můžu při užívání warfarinu,můžete mi poradit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.
Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.
Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.
Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.
Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.
Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.
Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některé potraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.
Konzumace ostatního ovoce při užívání Warfarinu je povolena v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se doporučuje konzumovat jen v malém množství. Bylinné čaje se doporučuje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje či černý čaj lze pít bez omezení. U alkoholu je povoleno pít 1 drink denně (0,5 l piva nebo 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je zde riziko nebezpečného krvácení!
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.
Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.
Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.
V příběhu MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vesna.
pre: sulcova: Nafukuje ťa, pretože máš v tej diete priveľa sacharidov. Tie vykrmujú kvasinky a tie sa radostne množia a ich metabolizmus Ti zaplavuje organizmus toxínmi a potom Ťa nadúva.. Máš tam hrozienka, med, červenú repu, mrkvu, kiwi, banán a pod. Z kombinácie jogut, orechy a med alebo pohankové vločky, sojové mlieko, strúhané jablko, orechy, med,, by nadulo aj úplne zdravého jedinca s dostatkom žalúdočnej kyseliny a železným trávením. Táto dieta môže slúžiť naozaj iba na schudnutie, nemá nič spoločné s detoxikáciou a očistou organizmu, také detox-diety vyzerajú úplne inak.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sulcova.
děkuji za odpoved,mé zkušenosti jsou jiné,cítím se skvěle problémy po třech týdnech zmizely.Hodnoty krve ideální super.Očista je to skvělá,doporučuji Jarka
Mezi nejúčinější zdroje přírodních antioxidantů patří zejména:
Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu A je hlavně rybí tuk, játra, mrkev, pak to jsou zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, dýně, máslo a vaječný žloutek.
Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu C je především šípek, pak také černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice a červený ribíz.
Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu E je olej z pšeničných klíčků, máslo, mléko, burské oříšky (arašídy), pak je také hojně v sóji, salátu a v mase savců.
Malé, nenápadné ovoce, které na první pohled nevypadá příliš přívětivě, skrývá pod slupkou látky, které dovedou obohatit náš jídelníček o potřebné živiny. Toto exotické ovoce mající svůj původ v Číně bylo následně pěstitelsky rozvinuto na Novém Zélandu, který tak v současnosti patří mezi největší producenty. Odtud se toto ovoce rozšířilo po celém světě a dnes ho z obchodů zná téměř každý. Má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku.
Co se týká obsažených látek, prim zde hraje především vitamín C. Kiwi patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny askorbové, a jelikož se jedná o zdroj přírodní, měli by ho vyznavači zdravého životního stylu brát v potaz. Jeho obsah se pochopitelně může lišit dle doby a způsobu skladování. Obvykle se uvádí množství mezi 80–150 mg na 100 g ovoce. To v podstatě zabezpečí denní doporučenou dávku z přirozeného, dobře vstřebatelného zdroje. Je také zajímavé, že právě jeho vysokou koncentrací se kiwi stává relativně velmi levným přírodním zdrojem, který cenově předčí pomeranče a další zdroje kyseliny askorbové. A kdo z nejrůznějších příčin odmítá syntetický vitamín C, může zvolit právě kiwi jako velmi vhodnou alternativu.
Vitamín C však není jedinou cennou látkou, kterou kiwi obsahuje. Jeho energetická hodnota činí přibližně 45 kcal na 100 g. V plodu je přítomno stopové množství bílkovin, tuků a samozřejmě sacharidy (asi 12 g). Co je však ceněno více, je vláknina (přes 3 g) a důležité vitamíny a minerály. Z nich stojí za zmínku především vitamín A a K, z minerálů je nutné vyzdvihnout hořčík, kterého má v populaci mnoho lidí nedostatek, dále pak vápník, železo, draslík nebo fosfor.
Kiwi se tak může zdát jako ideální ovoce doplňující potřebné mikroživiny v přírodní formě. Pozor si musí dát ten, kdo je alergický na enzym aktinidin, který na jednu stranu působí na vstřebatelnost masa, ale na druhou stranu může u některých jedinců vyvolat alergickou reakci. Velké množství živin však bude naštěstí pro většinu lidí pozitivem. Vždyť pouze dva plody denně pokryjí denní dávku vitamínu C, což se může hodit pro posílení imunity v čase chřipkového období. V letních měsících pak kiwi dokáže osvěžit svojí chutí a dodá potřebné sacharidy pro sportovní činnost. Kiwi tak zcela jistě patří do potravin prospívajících našemu zdraví a životnímu stylu a možná nás v budoucnu překvapí dalšími pozitivními účinky pro organismus.
Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Kašovitá strava z ovoce, to je skvělá sladká pochoutka pro vaše dítě. Zde je 14 druhů ovoce, které lze snadno rozmačkat vidličkou. Vyzkoušejte po vaše malé některé z těchto:
Meloun je při průjmu výborný pomocník, protože dodá dehydrovanému tělu tekutiny a minerály. Meloun však obsahuje i látku zvanou sorbitol.
Sorbitol je obsažen i v dalším ovoci, zejména ho obsahují:
jablka,
třešně,
hrušky,
meruňky,
broskve,
sušené švestky.
Působení sorbitolu na vyvolání průjmu není způsobeno schopností této látky stimulovat činnost střev, ale spíše to, že způsobí zvýšení množství vody v tlustém střevě, což vede k usnadnění vylučování odpadu z tlustého střeva. To znamená, že je klasifikován jako nestimulační laxativum. Pro zabránění zhoršení průjmu je možné konzumovat meloun v omezeném množství maximálně 1/2 kg melounu denně, přičemž ten den již není možné konzumovat ostatní ovoce zde uvedené, které taktéž obsahuje sorbitol. Ani jablka v rámci diety BRAT.
Naproti tomu je možné v tomto dni konzumovat ostatní ovoce bez přítomnosti velkého množství sorbitolu, kam patří:
Kdo by se netěšil na Popelku? Jestli máte chuť mlsat bez výčitek, dopřejte si opravdovou pochoutku: kousky ovoce se Smacker protein Desert v hořké čokoládě. Příprava je snadná: nakrájejte Smacker Desert s meruňkami na kostičky, přidejte bobule hroznů, kousek jablka a nebo jiného ovoce, napíchněte na špejli a pokapejte kousky rozehřáté čokolády. Poté nechejte ztuhnout v lednici a při vhodné příležitosti nabídněte všem členům rodiny. Věřte, že větší pochoutku jste ještě neměli a navíc jí můžete sníst neomezené množství a stejně nepřiberete. Smacker je jediná dobrota plná cenných bílkovin s 0 % tuku.
Recept Smacker Desert Meruňka v hořké čokoládě
1 x Smacker Desert Meruňka
200 g ovoce: hrozny, jablko, kiwi, banán
Polevu z hořké čokolády (nejlépe s 80% kakaa)
A rada na závěr? Stanovte si, zda chcete přes Vánoce zhubnout, váhu si udržet či naopak povolíte pásek a nebudete mít výčitky. Vhodnou kombinací potravin můžete jíst opravdu chutně a ani vaše rodina nebude mít výhrady.
Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.
Kiwi můžete jíst, i když užíváte Warfarin, ale pamatujte na to, že kiwi obsahuje vitamín K, jenž ovlivňuje účinky Warfarinu. Za den byste měla sníst potraviny s obsahem 90 mikrogramů vitamínu K. Kiwi obsahuje jen trochu vitamínu K, přesně 5 mikrogramů v jednom plodu, který se běžně prodává v samoobsluze.
Kiwi je zelené, a jako vše zelené, i kiwi obsahuje vitamín K. Příjem vitamínu K musí být v případě léčby Warfarinem kontrolován. Jeden hrnek plný kousků čerstvého kiwi obsahuje 73 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit pro muže s Warfarinem je 120 mikrogramů tohoto vitamínu. Sušené kiwi obsahuje vitamín K stejně jako to čerstvé. Jíst ho můžete i když užíváte Warfarin, ale ten den, co si ho dáte, musíte omezit ostatní potraviny, které obsahují mnoho vitamínu K, obvykle to jsou ty zelené. Sušeného kiwi nesmíte sníst moc naráz, jen tolik, kolik ho je z jednoho až dvou plodů.
Jaksi jsem ze všech "dobrozdání" k léčbě zmaten.Nejdříve,že kiwi a listovou zeleninu ne,potom v jídelníčku ano.Jednou je řepkový olej ne,podruhé ano.Takže se táži,kde je pravda?Bezděk
Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková
pre: sulcova: Nafukuje ťa, pretože máš v tej diete priveľa sacharidov. Tie vykrmujú kvasinky a tie sa radostne množia a ich metabolizmus Ti zaplavuje organizmus toxínmi a potom Ťa nadúva.. Máš tam hrozienka, med, červenú repu, mrkvu, kiwi, banán a pod. Z kombinácie jogut, orechy a med alebo pohankové vločky, sojové mlieko, strúhané jablko, orechy, med,, by nadulo aj úplne zdravého jedinca s dostatkom žalúdočnej kyseliny a železným trávením. Táto dieta môže slúžiť naozaj iba na schudnutie, nemá nič spoločné s detoxikáciou a očistou organizmu, také detox-diety vyzerajú úplne inak.
Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák
Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.
Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.