Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

KTERE POTRAVINY SE NESMI JIST PRI UZIVANI LEKU WARFARIN

OBSAH

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse.

Co se nesmí jíst při užívání Eliquis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (apixaban) je skvělý lék na ředění krve, protože společně s ním můžete konzumovat téměř vše. Během užívání přípravku Eliquis byste se měla vyhýbat grapefruitu, grapefruitové šťávě, limetkám a pomelům. Tyto citrusové plody zabraňují rozkladu apixabanu a mohou zvýšit nežádoucí účinky z předávkování.
Pozor si rovněž dejte na užívání léků proti bolesti jako je ibuprofen a naproxen. Bezpečným volně prodejným lékem na bolest při léčbě Eliquisem je Paralen (paracetamol).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS 5 MG A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Začala jsem užívat místo Warfarinu od pátku Eliquis 5 mg a v neděli
jsem pozvaná na párty. Ráda bych věděla, jestli mohu aspoň l skleničku
vína na přípitek nebo raději vinný střik, nebo vůbec alkohol ne. Děkuji
moc předem za Vaši informaci a jsem s pozdravem Drábková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva drábková.

Ráda bych se zeptala, které potraviny nesmím jíst a kterým se vyhnout. T
Také bych ráda věděla, co nesmím pít a které nápoje mohu s klidem
užívat. Děkuji předem za odpověď na můj dotaz. Je mi 75 let a užívám i
jiné léky. S pozdravem Drábková Sylva.

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Zelená zelenina při užívání Xarelta

Lék Xarelto neinteraguje s vitamínem K jako Warfarin. To znamená, že si můžete vychutnat listovou zeleninu a další potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, kdykoli budete chtít – aniž by to narušovalo vaši léčbu.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Diskuze

V diskuzi NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Prosím o zděšení co mohu jist když užívám warfarin

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Jak Eliquis funguje

Eliquis je ředidlo krve/antikoagulant, který působí tak, že blokuje faktor Xa, což je srážecí faktor v naší krvi, který napomáhá tvorbě sraženin. Lék bývá někdy označováno jako inhibitor faktoru Xa. V naší krvi je mnoho faktorů srážení krve a faktor Xa je jedním z hlavních.

Eliquis je k dostání v dávce 2,5 mg a 5 mg a užívá se dvakrát denně.

Na rozdíl od staršího léku na ředění krve Warfarin není při užívání přípravku Eliquis vyžadováno sledování PT/INR (protrombinový čas/mezinárodní normalizovaný poměr).

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY KTERÉ SE NESMÍ UŽÍVAT S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu, zda by bylo možné oznámit mi léky které se spolu s Warfarinem nesmějí užívat. Obvodní lékařka mi warfarin předepsala k užívání, ale bohužel o lécích které se společně s Warfarinem nesmí používat, to mi neřekla.
Děkuje a zdraví Vás Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se nemá rád s mnoha léky. Obecně není vhodné při léčbě warfarinem používat jiné léky, které taktéž působí proti srážení krve. Mezi ně patří acylpyrin a ibuprofen. Warfarin může být nebezpečný a život ohrožující, když některý další léčivý přípravek změní sílu jeho účinku. Abyste předešla těmto komplikacím, tak se vraťte ke své obvodní lékařce a prodiskutujte s ní každý lék, který užíváte. Než k ní půjdete, tak si sepište seznam všech užívaných léků a to i těch volně prodejných a nebo po domácku připravených. V ordinaci je pak jeden po druhém ve svém seznamu odškrtejte podle názoru lékařky. Tyhle lékové inventury jsou prospěšné a je dobré je čas od času udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky které se nesmí užívat s warfarinem

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa gajarska.

Dobrý deň chcela by som sa opýtať či môžem jesť vajcka a kolko citrusy a jogurt ďakujem gajarska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých potravin je třeba hlídat množství. Vajíčka, jogurt a citrusy mimo grapefruitu můžete jíst bez omezení. Hlídat je třeba zelené potraviny, jako je kapusta, zelí (i to červené), okurky, brokolice. Zelené potraviny je možné konzumovat, ale jen v malém množství a každý den stejně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Warfarin a Paralen

Na nachlazení nebo bolesti je možné ojediněle užívat Paralen.

Pozor, i Paralen zvyšuje riziko vzniku krvácení, obzvláště při ordinaci 2 g a více denně. Stále je ale bezpečnější než Acylpyrin!

Algifen musí předepsat lékař a je jen na bolesti. Když v lékárně řeknete, že užíváte Warfarin, tak vědí, co se nesmí. V žádném případě se nesmí Anopirin, Acilpirin, Ibalgin, zkrátka vše, co ředí krev, mohlo by totiž dojít k vnitřnímu krvácení, například do žaludku, s fatálními následky. Totéž platí o alkoholu, ten roztahuje cévy, a tudíž může dojít k prasknutí cévy například v mozku. Jen občas si můžete dopřát vinný střik či, ale jen málo.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VEJCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Vejce vařená
Michana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ptáte se, jestli můžete jíst vejce, když jste na Warfarinu?
Vejce patří mezi bezpečné potraviny, které můžete konzumovat, i když berete Warfarin. Maso, ryby, vejce, rýže, mouka, toto jsou potraviny, které jsou považovány za bezpečné a jejich množství nemusíte hlídat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a vejce

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Společné užívání warfarinu a pangaminu je možné jen pod dohledem lékaře. Některé vitamíny řady B (B6 a B8) zvyšují účinky Warfarinu a může pak docházet ke krvácení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fojtik jaroslav.

DOBRY DEN . UŽIVAM WALFARIN . LEKAŘ MI ŘEKL ŽE NESMIM JIST ŽADNOU ZELENINU ANI OVOCE . MAM DOTAZ ZDA MUŽU CIBULI A ČESNEK . A POKUD MOŽNO PROSIM ZDĚLTE KTERE POTRAVINY OBSAHUJI VITAMIN K. TAK NEVIM CO MUŽU JIST A CO NE. DĚKUJI FOJTIK

Zdroj: diskuze Warfarin

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem LILEK A PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamyna.

Prosím o sdělení ,zda lilek neškodí při léčbě Warfarinem.
Děkuji.Smolíková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno a nedá se říct, že by něco bylo škodlivé vzhledem k Warfarinu. Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K. Každý den je třeba sníst potraviny, které dodají 90 mikrogramů vitamínu K pro ženy a 120 mikrogramů vitamínu K pro muže.
Nejvíce vitamínu K má zelená zelenina, jako je kapusta, zelí, okurky, jarní cibulky, chřest, brokolice.
Lilek patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. 100 gramů lilku obsahuje 3,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lilek a při užívání warfarinu

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI POUŽÍVÁNÍ LÉKU WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

nasidili mi WARFARIN ORION a tak tápu co mohu jíst a co né,má někdo skušenosti s potravinami,které mohu,musí být kořenová zelenina vařená? Co třeba maso,párky,salámi,olomoucké tvarůžky adt,jaké léky mohu používat léky na klouby Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Prosím o radu co lze konzumovat včetně ovoce a zeleniny a jiné potravy.Děkuji předem za radu a doporučeni.

Zdroj: diskuze Dieta při používání léku warfarin

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a káva

Káva patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K, ale kofein může ovlivnit metabolismus warfarinu. Dosud však nejsou žádné zprávy o případech, které by tuto teorii potvrdily. Pokud vám káva nevyhovuje, můžete zvolit variantu bez kofeinu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a cuketa

Cuketa patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K. Její konzumaci je třeba započíst do denního příjmu vitamínu K, neboť jedna mladá cuketa obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Banány a Warfarin

Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a česnek

Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP