Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

KTERÉ POTRAVINY SE NESMÍ PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

OBSAH

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.

Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Rizikové potraviny

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (více než 100 µg na 1 dávku:

Kapusta, špenát, řeřicha, brukev, tuřín, brokolice, růžičková kapusta, listy pampelišky, hlávkový salát, zelená petržel (10 výhonků), chřest, zelí, ledový salát (hlávka), čekanka.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Játrová paštika nijak nevadí při užívání Warfarinu. Můžete ji konzumovat bez obav.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Děkuji

Zdroj: diskuze Zakázané potraviny při užívání warfarinu

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Prosím o zděšení co mohu jist když užívám warfarin

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Kontrolované potraviny

Potraviny s významným obsahem vitaminu K (mezi 100 a 10 µg na 1 dávku:

Ibišek, zelí, rebarbora, švestky (sušené), fazole, celer (listy), fast food (salát Coleslaw), okurka (1 velký kus), hrách, borůvky, dýně, tuňák, mango, sója, kiwi (1 kus), rajský protlak, zelenina (smíšená šálek), ostružiny, artyčoky, maliny, květák, mrkev, dresink (polévková lžíce), margarin (polévková lžíce).

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.

Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Vitamín K a srážlivost krve

Jak denní příjem vitaminu K ovlivňuje terapii Warfarinem? Významná změna v příjmu vitaminu K může vést k významné a potenciálně nebezpečné změně INR. INR je test používaný k měření účinku Warfarinu a k úpravě dávky Warfarinu. Pokud se například sníží množství vitaminu K ve stravě, INR se zvýší. Také snížení množství vitaminu K ve stravě může ztížit zvládnutí léčby Warfarinem. U pacientů, kteří mají nízký příjem vitaminu K, bylo zjištěno větší kolísání INR.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Jarolímková.

Dobrý den.Chci se zeptat,jestli vadí když každý den sním jogurt při užívání Warfarinu.A jak je to s probiotiky?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Probiotika ani jogurt Warfarinu nevadí. Můžete je konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana janelová.

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Banány, ani ostatní potraviny, které zmiňujete, neovlivňují účinky warfarinu. Můžete je tedy konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Nebezpečí při nevhodné stravě

Při léčbě Warfarinem je důležité dodržovat taková opatření, aby nedocházelo ke kolísání aktivity účinné látky. Zda je dávka warfarinu správná, určí test protrombinového času neboli Quickův test. Výsledek testu je udáván jako INR (International Normalized Ratio) a jeho rozmezí by se mělo pohybovat v hodnotách stanovených lékařem.

Při sníženém účinku warfarinu je nedostatečně bráněno vzniku krevní sraženiny v cévách nebo srdečních dutinách. Tento stav nastává především při zvýšeném příjmu vitaminu K, včetně mimořádného příjmu potravin bohatých na vitamin K.

Zvýšený účinek warfarinu je spojen s rizikem krvácení i při malém zranění. Zvýšená krvácivost může být projevem nedostatku vitaminu K.

Účinek warfarinu dále zvyšuje:

  • náhlé snížení příjmu stravy (například při dodržování přísné redukční diety, při hladovkách, v důsledku nechutenství a podobně),
  • horečka,
  • stavy, které naruší mikrobiální rovnováhu ve střevě (průjem, užívání antibiotik),
  • alkohol v množství větším než 1 nápoj denně,
  • současné užívání léků, které zvyšují účinek warfarinu.

Velkou chybou je vyřadit zeleninu ze stravy úplně. Zelenina je důležitou součástí vyváženého jídelníčku a zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek, látek s antioxidačním účinkem a vlákniny. Vynechávání zeleniny a její nahrazování ovocem může přispívat k vzestupu hmotnosti a zhoršovat stávající zdravotní stav (například zhoršení cukrovky, zvyšování hladiny cholesterolu a další).

Mnohem výhodnější je znát obsah vitaminu K v potravinách a naučit se nahrazovat nevhodné potraviny za vhodnější (například nahradit dušený špenát za kedlubnové zelí nebo dušenou mrkev).

Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Nevhodné potraviny

Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitaminu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).

Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).

Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí. Bez rizika ovlivnění účinnosti warfarinu je možné pít jeden drink denně (0,5 l piva, 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu), záleží však na celkovém zdravotním stavu – pití alkoholu proto vždy konzultujte se svým lékařem. Naopak nejvýznamnějším faktorem snižujícím účinek warfarinu je vysoký příjem vitaminu K potravou.

Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY KTERÉ SE NESMÍ UŽÍVAT S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu, zda by bylo možné oznámit mi léky které se spolu s Warfarinem nesmějí užívat. Obvodní lékařka mi warfarin předepsala k užívání, ale bohužel o lécích které se společně s Warfarinem nesmí používat, to mi neřekla.
Děkuje a zdraví Vás Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se nemá rád s mnoha léky. Obecně není vhodné při léčbě warfarinem používat jiné léky, které taktéž působí proti srážení krve. Mezi ně patří acylpyrin a ibuprofen. Warfarin může být nebezpečný a život ohrožující, když některý další léčivý přípravek změní sílu jeho účinku. Abyste předešla těmto komplikacím, tak se vraťte ke své obvodní lékařce a prodiskutujte s ní každý lék, který užíváte. Než k ní půjdete, tak si sepište seznam všech užívaných léků a to i těch volně prodejných a nebo po domácku připravených. V ordinaci je pak jeden po druhém ve svém seznamu odškrtejte podle názoru lékařky. Tyhle lékové inventury jsou prospěšné a je dobré je čas od času udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky které se nesmí užívat s warfarinem

Eliquis a vitamín K

U Warfarinu platí, že potraviny bohaté na vitamín K mohou snížit jeho účinnost, protože tento lék blokuje účinky vitamínu K v krvi. Apixaban (aktivní složka přípravku Eliquis) se však nespoléhá na srážecí dráhu závislou na vitamínu K, ale působí na srážecí faktor Xa. V důsledku toho se hladiny a účinnost Eliquis nemění příjmem vitaminu K z potravin, jako je špenát, brokolice, kapusta, růžičková kapusta a je tedy možné je konzumovat bez omezení.

Mnoho pacientů léčených Eliquisem má nějaké základní srdeční onemocnění. Strava bohatá na ovoce, zeleninu a ořechy je proto u těchto pacientů preferována před červeným masem, rychlým občerstvením a rafinovanými cukry.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Alkohol a některé potraviny

Alkohol

Příjem alkoholu může ovlivnit metabolizaci Warfarinu. Pacienti užívající Warfarin by se měli vyvarovat konzumaci alkoholu. Alkohol by měl být omezen na jednu až dvě sklenky. Antiagregační účinek alkoholu zvyšuje riziko závažného krvácení.

Potraviny

které potraviny mohou ovlivnit účinnost Warfarinu. Nejdůležitějším pravidlem je konzumace normální stravy. Nedoporučuje se provádění zásadních změn ve stravě bez předcházející konzultace s lékařem.

Vitamín K

Konzumace většího množství potravin s obsahem vitamínu K může snížit účinek Warfarinu a tím potenciálně zvýšit riziko vzniku krevních sraženin. Pacienti užívající Warfarin by se měli snažit konzumovat relativně stejné množství vitamínu K každý týden. Největší množství vitamínu K se nachází v listové zelenině (brokolice, hlávkový salát a špenát). Není nutné, abyste přestali jíst tuto zeleninu, je však důležité, abyste hlídali množství přijímaného vitamínu K.

Chia semínka

Chia semínka díky obsahu omega 3 mastných kyselin posilují účinky Warfarinu. Pacienti trvale užívající Warfarin by neměli konzumovat větší množství Chia semínek.

Zdroj: Warfarin

Jídelníček

Stálý příjem vitamínu K znamená sníst každý den přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K. Uživatelům Warfarinu se běžně nedoporučuje, aby omezili příjem vitamínu K ve stravě. Mnoho z nejlepších zdrojů vitamínu K totiž patří k super zdravým potravinám, a byla by proto škoda je vyloučit z jídelníčku.

V jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitamínu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitamínu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.

Jak na to:

  • Seznamte se se zdroji vitamínu K a mějte vždy po ruce detailní seznam potravin s obsahem tohoto vitamínu.
  • Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně diety.
  • Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitamínem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamín K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitamínu K.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Nevhodné potraviny při užívání warfarinu

Při stanovení léčby warfarinem pacient obvykle zjišťuje, co obsahuje vitamín K. Tento vitamín se nachází v brokolici, kapustě, zelí, čínském zelí, hlávkovém salátu, ve špenátu, květáku, vojtěšce, čekance, rukole, polníčku, petrželové nati, kopru, řeřiše, zeleném čaji, luštěninách, játrech, drůbeži i v telecím mase.

Přehled obsahu vitamínu K ve 100 g u některých uvedených potravin:

Potravina

Množství vitamínu K (mg / 100 g)

Syrová brokolice

130 - 200

Vařená brokolice

270

Fenykl

240

Listová kapusta

817

Kopr

400

Květák

170 - 300

Pažitka

380

Nať petržele

620 - 700

Řeřicha

57 - 300

Hlávkový salát

120 - 200

Špenát

335 - 500

Kysané zelí

62 - 1540

Červené zelí

15 - 300

Naklíčená pšenice

350

Sojová mouka

200

Sojový olej

193 - 542

Olivový olej

200 - 400

Zelený čaj

712

Kuře (maso / srdce)

300 / 720

Zdroj: Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP