Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KVĚTÁK


Negativa

Cholelitiáza – u osob, které ví, že trpí žlučníkovými kameny, je potřeba omezit spotřebu květáku. Ten u nich může způsobit poruchu trávení, případně jiné komplikace.

Nadýmáníkvěták má vysoký obsah celulózy, díky čemuž vznikají plyny ve střevě, takže osoby s tímto zatížením by měly být opatrné na množství květáku v potravě.

Květák není vhodný pro osoby trpící dnou – 100 g květáku obsahuje 24 mg kyseliny močové.

Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, který téměř nelze odstranit.

Takže i zde platí pravidlo: Všeho s mírou!

Zdroj: článek Warfarin a květák

Příběh

Ve svém příspěvku BOLEST KLOUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kvetak.

Enzycol mi doporučili v práci kolegové a stejně jako Vám, i mi pomohl. Připojuji se k doporučení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HErbar.

Taky jej pravidelně užívám. Ze začátku zklamání, teď jsem však rád. Ulevilo mi to od bolesti celkem.

Zdroj: příběh Bolest kloubů diskuze

Rizika konzumace květáku při Warfarinu

V jednom průměrném květáku je 2,02 mcg vitaminu K.

Pokud byste celý den jedli pouze květák, tak byste museli sníst cca 44 hlávek, abyste dosáhli na doporučenou 100% denní hodnotu vitaminu K, což je 90 mcg.

Abyste získali 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste zkonzumovat přibližně 22 hlávek syrového květáku.

A abyste do sebe dostali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního limitu vitaminu K, museli byste sníst okolo 11 hlávek syrového květáku.

Doporučená dávka pro dospělé je denně 90 mikrogramů vitaminu K – kdybyste toto množství chtěli přijmout prostřednictvím květáku, tak by vám asi poděkovala vaše střeva kvůli následné plynatosti.

Květák je stejně jako brokolice a zelí stejného botanického druhu. Máme-li myslet na květák jako na léčivou potravinu, musíme se zaměřit na jeho výživovou hodnotu. Květák je bohatý na vitamin C a na draslík. Oproti tomu má malé množství takových prvků, jako je sodík, málo sacharidů, proteinů a mizivé procento tuku. Důležitý je obsah vápníku, železa, manganu, mědi, fosforu, zinku, chromu a selenu. Z vitaminů stojí za to jmenovat vitamin B, provitamin A (betakaroten) a vitamin E. Je zajímavé si povšimnout, že květák má různé kultivary: růžicovitý zelený „Romanesque“ – barva je způsobena chlorofylem; fialový – způsobeno přítomností antokyanů, modrého barviva (červené zelí, černý rybíz). Někde se pěstuje také žlutý květák.

Zdroj: článek Warfarin a květák

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Dobrý den
Mohu při léčbě Warfarinem jíst květák.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Květák patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínu K. Jestli jste květák dlouho nekonzumoval a rozhodnete se ho nárazově zařadit ve větším množství, tak to může nebezpečně ovlivnit účinky Warfarinu. Když si květák zařadíte pravidelně do svého jídelníčku a budete ho jíst takto stále po delší dobu, tak je možné k tomu přizpůsobit dávkování Warfarinu. To vám provede lékař podle výsledků krevní srážlivosti po této změně jídelníčku. Test krevní srážlivosti byste měl absolvovat jednou za měsíc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a užívání marihuany, jaký to může mít na léčbu vliv?

Květáková polévka s vejcem

Ingredience: 1 květák, 1 cibule, kořenová zelenina, 2 vejce, 6 lžic krupice, sůl, petrželka nebo pažitka

Postup: Do hrnce se studenou vodou dáme na růžičky rozdělený květák, 1 lžičku soli a dáme vařit. Kořenovou zeleninu oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme k najemno nakrájené cibuli. Když je květák poloměkký, tak ho vyjmeme a do vývaru nasypeme zeleninu a trochu zamíchaná syrová vejce s krupicí. Květák nahrubo posekáme a přidáme do polévky. Krátce povaříme, dosolíme a po odstavení přidáme posekanou petrželku (pažitku).

Tip: Pokud chcete netradiční výbornou květákovou polévku, udělejte si ji s květákovými knedlíčky: Na cibuli, kterou zpěníme, dáme zeleninu do polévky, a to druhy, které máme rádi. Přidáme květák a necháme vařit s bobkovým listem. Zvlášť uvaříme drůbeží játra (asi dva kusy) a dva až tři kusy drůbežích žaludků. Když jsou květák a drůbky uvařené, vyndáme je z polévky. Květák rozmačkáme vidličkou a drůbky najemno nakrájíme. Spojíme s vajíčkem, osolíme, opepříme, přidáme trochu strouhanky, aby hmota pěkně držela. Uděláme malé knedlíčky, které zavaříme do polévky. Nakonec přidáme petrželku pro ozdobu.

Zdroj: článek Květáková polévka podle naší babičky

Příběh

Ve svém příspěvku CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fojtik jaroslav.

PROSIM MUŽU NAPŘ. KVĚTAK - KEDLUBEN - DĚKUJI FOJTIK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Vše o Warfarinu najdete na stránkách: http://www.verunkova.info/w…

Zdroj: příběh CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: článek Jin a jang potraviny

Příběh

Ve svém příspěvku POTRAVINY S NEJVĚTŠÍM OBSAHEM PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Maksa.

Dobry den. V clanku pisete ze mezi zakazane produkty pri dně patri mimo jine i celozrne produkty, spenat, brokolice, kvetak. V minulem tydnu jsem dostal od lekarky letak vytvoreny spolecnosti Mayo clnic a poskytnuty spolecnosti Zentiva a v nem se pise ze je klinicky prokazane ze ani spenat a kvetak byť obsahuji vysoke mnozstvi purinu, nezapricinuji dnavy zachvat a celozrne produkty patri vyslovene mezi doporucene. Kde je tedy pravda, co ma clovek tepici dnou vubec jist?
Dekuji za odpoved Maksa

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Potraviny s největším obsahem purinů

Nejlepší květáková polévka

Suroviny:

  • květák
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 tenké plátky kvalitního másla
  • 1 ½ l vody
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • nasekaná petržel
  • cca 2 lístky libečku

Postup:

Do hrnce s vodou dáme vařit květák rozebraný na růžičky, nakrájenou mrkev, petržel a lístky libečku. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Vaříme do změknutí. Poté květák s ostatní zeleninou rozšťoucháme nebo rozmixujeme, jak kdo má rád. Dle chuti můžeme dosolit a dokořenit. Nakonec přidáme plátky másla, povaříme ještě pět minutek a můžeme podávat. Hotovou polévku nalejeme do hlubokého talíře a posypeme nasekanou petrželkou. Takto připravená květáková polévka je nejen výborná, ale i zdravá. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Je květáková polévka zdravá

Příběh

Ve svém příspěvku JÍDELNÍČEK NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Petra.

chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana

Zdroj: příběh Jídelníček na dnu

Květáková polévka od babičky

Suroviny:

  • květák
  • voda
  • kmín
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • zeleninový vývar nebo bujón

Postup:

Do hrnce s vodou na růžičky rozdělíme omytý květák, přidáme silný zeleninový vývar nebo zeleninový bujón, špetku soli, pepře, kmínu a dáme vařit. Mezitím smícháme v misce dětskou krupičku nebo hrubou mouku společně s vejcem. Takto smíchanou směs zavaříme do polévky, když je květák skoro měkký. Necháme zhruba ještě 10 minut povařit. Nakonec vmícháme jednu lžíci másla. Dle potřeby můžeme dochutit. Máme hotovo a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Je květáková polévka zdravá

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S NAŘEDĚNÍM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Dobrý den.
Mám dva týdny po ablaci,tudíž jsem i na Varfarinu a Frxiparinu. Chci se zeptat jestli ovlivnuje funkci těchto léků ve větší míře citron a brambory. Jsem totiž stále málo naředěn a již beru 10g Varfarinu a stále je ředění na 1,48 a mám mít 2-3.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Problém s naředěním.

Květáková polévka s vejcem

Suroviny:

  • květák
  • 5 brambor
  • 4 lžíce hladké mouky
  • máslo
  • 0,5 l polotučného mléka
  • 4 vejce
  • drcený kmín
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • mletý pepř
  • petrželová nať

Postup:

Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka. Do jiného hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Do té potom přidáme vývar z květáku a vodu dle potřeby. Přidáme nakrájené oloupané brambory, kmín a vaříme do měkka. Poté přidáme květák, zalijeme mlékem, povaříme a nakonec zašleháme vejce. Květákovou polévku dochutíme muškátovým oříškem, petrželovou natí, solí, pepřem a necháme krátce projít varem. Takto máme hotovo. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Je květáková polévka zdravá

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČTE LITERATURU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hobzová Anna.

Prosím o doporučení opravdu kvalitní literatury s jídelníčkem při léčbě hyperurikémie a dny. Manžel má toto onemocnění / také to není úplně jisté/ dále vyšší krevní tlak a vys. cholesterol, je po operaci tlustého střevy v r. 2013 , zatím dobré. Ale toto všechno obnáší zase dietu, náročně jsme ji sháněli, jedna dieta popírá druhou. Zakoupila jsem si knížku od autorů, David Muller -Nothmann a CHristiane Weissenberger / má to být bestseller ,, Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou" .
Zatímco vy zakazujete černou kávu- tito autoři ji přímo doporučují.
Vůbec nehovoří o zakázaných druzích zeleniny / např květák, špenát je také sporný/
Doporučují 1-2 vejce každý druhý den / co ale cholesterol/
Dokonce jsou přípustné sýry Jako Brie, neboBalkánský a co ten obsah soli.
Štve mě že je přípustné aby něco takového vyšlo, štve mě přístup lékařů, kteří nám podávají jen kusé informace, když šel manžel , z nemocnice po operaci tlust. střeva, řekli nám jen jednou větou- šetřící dietu, všechno jsme si museli sehnat na internetu. Až po roce jsme zjistili, že manžel nemá jíst moc nebo vůbec celozrnných potravin.
Oves. vločky CHia semínka ani lněná semínka nerozdrcená, naopak rozdrcená jsou velmi výborná- nikdo nám to neřekl. Lékaři si nás jen udržují , mírně nemocné , abychom k nim opět přišli a oni měli prachy.
A. Hobzová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zcela chápu vaše rozhořčení, protože vychází z vašich subjektivních pocitů vzniklých onemocněními vašeho manžela. Přirozeně se snažíte o co nejlepší vyléčení. Jenže medicína není všemocná a nefunguje jako jako nějaký autoservis, kde jsou auta stejná. Každý člověk je unikát a proto i reakce na vnější prostředí jsou u každého človeka jiné. Z tohoto důvodu je možné poskládat stovky úplně odlišných diet, které pak vyhovují určitému počtu lidí. Jestli chcete přesně zjistit, které potraviny, respektive která dieta, bude nejlépe účinkovat právě u vašeho manžela, tak si některou vyberte dodržujte ji jeden měsíc a kolem 27. dne si nechte změřit kyselinu močovou. Podle výsledku pak zjistíte, jak byla dieta účinná a jestli má smysl v tom pokračovat. Následné změny ve stravování pak znovu ověřte vyšetřením kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Potraviny obsahujici purin

Květáková polévka s bramborem

Suroviny:

  • květák
  • 4 brambory
  • voda
  • kmín
  • sůl
  • máslo
  • hladká mouka

Postup:

Do hrnce s vodou dáme vařit očištěný květák rozebraný na růžičky. Zároveň oloupeme brambory, pokrájíme je na malé kostičky a přidáme ke květáku. Ochutíme solí a kmínem. Když jsou brambory měkké, polévku zahustíme připravenou jíškou z hladké mouky a másla. Krátce povaříme, dochutíme solí, majoránkou, případně použijeme vegetu či maggi. Polévku podáváme takto samotnou nebo s čerstvým pečivem. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Je květáková polévka zdravá

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Rychlá květáková polévka

Ingredience: 1 květák, 600 ml smetany na vaření, 1,3 l zeleninového vývaru, 2 lžíce mouky, 3 lžíce másla, 1 špetka muškátového oříšku, 2 špetky drceného kmínu, 4 špetky rozmarýnu, pepř, sůl, toustový chléb

Postup: Květák očistíme, zbavíme listů a nakrájíme na malé růžičky. V hrnci rozpustíme máslo a zaprášíme ho moukou. Důkladně promícháme, aby vznikla hladká jíška. Přilijeme trochu vývaru, promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nevznikly hrudky. Do polévky dáme květák, zalijeme ho zbytkem vývaru a vaříme tak dlouho, dokud nebude měkký. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, kmínem, nadrobno nakrájeným rozmarýnem, solí a pepřem. Jakmile je květák měkký, polévku rozmixujeme. Do polévky nalijeme smetanu a ještě krátce povaříme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a opražíme je nasucho na pánvi. Hotovou polévku podáváme s kostičkami toastu.

Tip: Příprava polévky trvá 30 minut, recept postačí na 2 až 4 porce (dle strávníků) a vyjde do 50 Kč.

Zdroj: článek Květáková polévka podle naší babičky

Příběh

Ve svém příspěvku STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.

Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Zdroj: příběh Stále vysoká kyselina močová

Pozitivní účinky na zdraví

Rakovina květák reguluje hormony látkou nazývanou Indol-3-karbinol, ta bojuje proti nekontrolovanému bujení. Nové vědecké výzkumy potvrdily ochranný vliv květáku, zelí, brokolice a jiné brukvovité zeleniny u osob, které mají dědičné zatížení onemocnění rakovinou, dokonce i u osob, které jsou vystaveny špatným životním podmínkám (záření, tabák, alkohol a jiné).

Kardiovaskulární chorobykvěták má velmi nízký obsah tuku a sodíku, je dobrým zdrojem draslíku, a tak podporuje činnost srdce a celého cévního aparátu.

Trávicí systémkvěták má blahodárný vliv na celé trávicí ústrojí počínaje žaludkem až po tenké střevo. Pomáhá trávit, reguluje peristaltiku, zmírňuje zácpu i průjem. Když k němu po zánětu žaludku a tenkého střeva přidáte chřest a mrkev, můžete tím urychlit hojení.

Obezitakvěták je vhodný i při léčbě obezity, navozuje totiž pocit sytosti a pravidelnou konzumací posílíte organismus zvláště při jeho oslabení.

Ledvinykvěták zamezuje otokům, odvodňuje a posiluje imunitní systém. Je pomocníkem pro jedince trpící selháním ledvin. Osvědčil se rovněž v boji proti ledvinovým kamenům.

Zdroj: článek Warfarin a květák

Krémová květáková polévka s bramborem

Suroviny:

  • 1 l vody
  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • květák
  • 1 zeleninový bujón
  • 100 ml mléka
  • máslo
  • majoránka
  • petržel
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Postup:

Květák a mrkev očistíme, pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pokrájenou zeleninu a krátce orestujeme. Poté přilijeme vodu společně se zeleninovým bujónem, osolíme a okmínujeme. Očistíme brambory, pokrájíme je na malé kostičky a vhodíme do hrnce. Vaříme zhruba 20 minut. Když jsou brambory měkké, rozmixujeme vše tyčovým mixerem, přilejeme mléko a dochutíme pepřem, majoránkou a zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem nebo baštíme samotné. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Je květáková polévka zdravá

Květáková polévka s bramborem

Ingredience: 1 malý květák, 1 malá cibule, 4 brambory, máslo, hladká mouka, sůl, špetka pepře a muškátu, trošku kari, sušený česnek, petržel, libeček, sůl

Postup: Na másle osmahneme najemno nasekanou cibulku, pak zaprášíme moukou. Uděláme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou a vyšleháme metlou, aby nebyly hrudky. Poté přidáme na malé kousky nakrájené brambory a květák, přivedeme k varu, osolíme a uvaříme doměkka, dochutíme kari, česnekem, muškátem, petrželkou a libečkem.

Tip: Ke zvýraznění chuti kromě středně velkého květáku můžeme použít kořenovou zeleninu, oloupané syrové brambory, cibuli. Dále můžeme použít například brukev, kousek bílého zelí, česnek, sterilizovaný nebo čerstvý mladý hrášek, několik zelených fazolových lusků či jinou sezonní zeleninu.

Zdroj: článek Květáková polévka podle naší babičky

Květáková polévka krémová

Ingredience: 30 g másla, 1 oloupaná a nasekaná cibule, 1 na kostičky oškrábaná větší moučná brambora, 500 g květáku natrhaného na růžičky, 1 bobkový list, 1 l silného zeleninového vývaru, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 100 ml smetany nebo plnotučného mléka

Postup: V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte bramboru a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák a dobře okořeňte, přidejte bobkový list a hodně muškátového oříšku. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne. Vyndejte bobkový list a potom dobře promíchejte v mixéru (můžete použít i tyčový), aby byla směs hladká. Dejte směs zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.

Tip: Tato květáková polévka chutná krémově i bez přidání smetany, takže pro nízkotučnou verzi ji můžete klidně vynechat.

Zdroj: článek Květáková polévka podle naší babičky

Jahody s Warfarinem

Kolik jahod sníst, aby se předešlo interakci s Warfarinem? Když užíváte Warfarin a nebo jiné léky na ředění krve, tak jahody můžete konzumovat jen s mírou. Bezpečné množství bude u každého člověka jiné, protože mechanismus interakce je skrytý v játrech a ty mohou u každého jedince fungovat rozdílně. Konzumace jedné hrsti jahod rozložená do celého dne nebude představovat závažný problém. Toto opatření se netýká pouze jahod, ale patří sem i další ovoce a zelenina: brokolice, květák, okurka, houby, ředkvičky, špenát a cuketa obsahují vysoké množství salicylátů. Zelenina z čeledi lilkovitých, jako je lilek a paprika, také obsahují salicyláty. I rajčata mají velmi vysoký obsah salicylátů.

Zdroj: článek Warfarin a jahody

Nevhodné potraviny při užívání warfarinu

Při stanovení léčby warfarinem pacient obvykle zjišťuje, co obsahuje vitamín K. Tento vitamín se nachází v brokolici, kapustě, zelí, čínském zelí, hlávkovém salátu, ve špenátu, květáku, vojtěšce, čekance, rukole, polníčku, petrželové nati, kopru, řeřiše, zeleném čaji, luštěninách, játrech, drůbeži i v telecím mase.

Přehled obsahu vitamínu K ve 100 g u některých uvedených potravin:

Potravina

Množství vitamínu K (mg / 100 g)

Syrová brokolice

130 - 200

Vařená brokolice

270

Fenykl

240

Listová kapusta

817

Kopr

400

Květák

170 - 300

Pažitka

380

Nať petržele

620 - 700

Řeřicha

57 - 300

Hlávkový salát

120 - 200

Špenát

335 - 500

Kysané zelí

62 - 1540

Červené zelí

15 - 300

Naklíčená pšenice

350

Sojová mouka

200

Sojový olej

193 - 542

Olivový olej

200 - 400

Zelený čaj

712

Kuře (maso / srdce)

300 / 720

Zdroj: článek Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Vitamín C

Vitamín C neboli kyselina askorbová je antioxidant. Pomáhá udržovat vlasy zdravé. Má vliv na vývoj a růst tkání, které jsou důležité pro růst vlasů. Pokud pravidelně přijímáme potřebné množství vitamínu C, můžeme předejít vypadávání vlasů, předčasnému šedivění, suchým a lámavým vlasům. Nedostatek tohoto vitamínu naopak vede k oslabení vlasové struktury. Zdrojem vitamínu C jsou například pomeranč, citron, limetka, meloun, jahody, kiwi, žlutý meloun, ananas, černý rybíz, paprika, rajčata, okurky, květák nebo brambory.

Dávkování: Denní dávka vitamínu C by měla být asi 60 mg.

Předávkování a nežádoucí účinky: Požití vyšší dávky vitamínu C vede nanejvýš k podráždění žaludku a zažívacího traktu. Jeho přebytek se vyloučí ledvinami.

Zdroj: článek Vitamíny proti padání vlasů

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


kvasnice a walfarin
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kvetak a puriny
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Warfarin a užívání marihuany, jaký to může mít na léčbu vliv?

Cempírek

Květák patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínu K. Jestli jste květák dlouho nekonzumoval a rozhodnete se ho nárazově zařadit ve větším množství, tak to může nebezpečně ovlivnit účinky Warfarinu. Když si květák zařadíte pravidelně do svého jídelníčku a budete ho jíst takto stále po delší dobu, tak je možné k tomu přizpůsobit dávkování Warfarinu. To vám provede lékař podle výsledků krevní srážlivosti po této změně jídelníčku. Test krevní srážlivosti byste měl absolvovat jednou za měsíc.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Bolest kloubů diskuze

Kvetak

Enzycol mi doporučili v práci kolegové a stejně jako Vám, i mi pomohl. Připojuji se k doporučení.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a užívání marihuany, jaký to může mít na léčbu vliv?

mirek

Dobrý den
Mohu při léčbě Warfarinem jíst květák.
Děkuji.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

fojtik jaroslav

PROSIM MUŽU NAPŘ. KVĚTAK - KEDLUBEN - DĚKUJI FOJTIK

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Potraviny s největším obsahem purinů

Michal Maksa

Dobry den. V clanku pisete ze mezi zakazane produkty pri dně patri mimo jine i celozrne produkty, spenat, brokolice, kvetak. V minulem tydnu jsem dostal od lekarky letak vytvoreny spolecnosti Mayo clnic a poskytnuty spolecnosti Zentiva a v nem se pise ze je klinicky prokazane ze ani spenat a kvetak byť obsahuji vysoke mnozstvi purinu, nezapricinuji dnavy zachvat a celozrne produkty patri vyslovene mezi doporucene. Kde je tedy pravda, co ma clovek tepici dnou vubec jist?
Dekuji za odpoved Maksa

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jídelníček na dnu

Hana

Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Problém s naředěním.

Cempírek

Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Potraviny obsahujici purin

hobzová Anna

Prosím o doporučení opravdu kvalitní literatury s jídelníčkem při léčbě hyperurikémie a dny. Manžel má toto onemocnění / také to není úplně jisté/ dále vyšší krevní tlak a vys. cholesterol, je po operaci tlustého střevy v r. 2013 , zatím dobré. Ale toto všechno obnáší zase dietu, náročně jsme ji sháněli, jedna dieta popírá druhou. Zakoupila jsem si knížku od autorů, David Muller -Nothmann a CHristiane Weissenberger / má to být bestseller ,, Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou" .
Zatímco vy zakazujete černou kávu- tito autoři ji přímo doporučují.
Vůbec nehovoří o zakázaných druzích zeleniny / např květák, špenát je také sporný/
Doporučují 1-2 vejce každý druhý den / co ale cholesterol/
Dokonce jsou přípustné sýry Jako Brie, neboBalkánský a co ten obsah soli.
Štve mě že je přípustné aby něco takového vyšlo, štve mě přístup lékařů, kteří nám podávají jen kusé informace, když šel manžel , z nemocnice po operaci tlust. střeva, řekli nám jen jednou větou- šetřící dietu, všechno jsme si museli sehnat na internetu. Až po roce jsme zjistili, že manžel nemá jíst moc nebo vůbec celozrnných potravin.
Oves. vločky CHia semínka ani lněná semínka nerozdrcená, naopak rozdrcená jsou velmi výborná- nikdo nám to neřekl. Lékaři si nás jen udržují , mírně nemocné , abychom k nim opět přišli a oni měli prachy.
A. Hobzová

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Seznam nevhodných potravin

Cempírek

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Stále vysoká kyselina močová

Marie.alternativni

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Dlouho trvající průjem.

Cempírek

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alkoholy mohou zhoršovat průjem. Vyhněte se také tabáku (cigarety, dýmky nebo žvýkací tabák), který může zhoršit průjem
14. Vyhněte se mastným, tučným a smaženým jídlům, jako jsou hranolky, slanina, klobása, pizza, sýr, pečivo, snack chips, omáčky s vysokým obsahem tuku a salátové dresinky.
15. Jezte jogurt s živými kulturami nebo pijte podmáslí nebo kefír. Snažte se zkonzumovat 250 gramů denně. Jiné mléčné výrobky používejte pouze v případě, že užíváte tablety laktázy, které napomáhají trávení. Místo kravského mléka zkuste nemléčné mléko, jako je mléko ze sóji, rýže nebo mandlí.
16. Jezte více potravin s rozpustnou vlákninou, včetně ovesných vloček nebo ovesných otrub, banánů, jablečné přesnídávky a konzervované broskve a hrušeky. Fazole mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, ale mohou způsobit plyn a zhoršovat příznaky. Vyhněte se jim co nejvíce.
17. Vyvarujte se potravinám s nerozpustnou vlákninou, včetně čerstvého ovoce a syrové zeleniny a celozrnného chleba a obilovin. Jezte dobře vařené, loupané ovoce a zeleninu nebo zvažte jejich přidání do polévek nebo smoothies. To rozkládá nerozpustnou vlákninu a usnadňuje trávení.
18. Vyzkoušejte rýžové pyré. Smíchejte 1 šálek dlouhé nebo krátké bílé rýže s 6-7 šálky vody a jednou lžičkou soli; přiveďte k varu, pak vařte, dokud nemáte lepkavou, polévkovou směs (obvykle ~ 40 minut). Během dne pak popíjejte nebo jezte tuto směs. Namísto vody lze použít vývar.
19. Zeptejte se svého lékaře, zda-li potřebujete doplňovat vitaminy a minerály, to vám pomůže vyrovnat se s malabsorpcí v důsledku průjmu. Multivitamínový produkt se 100% doporučené denní dávky pro většinu vitamínů a minerálů lze užívat dvakrát denně. Jak se průjem zlepšuje, přepněte se na dávkování jednou denně.
20. Požádejte svého lékaře nebo dietologa, aby vám objednal krevní testy na vitamín B12 a vitaminy rozpustné v tucích. Možná budete muset poskytnout vzorek stolice, abyste mohl být zkontrolován na malabsorpci žlučové soli.
21. Zeptejte se svého lékaře na vyšetření na nediagnostikovanou celiakii (nesnášenlivost lepku). Pokud trpíte touto chorobou, musíte jíst 100% bezlepkovou dietu, abyste zvládli celiakii.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvanáct.