Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

KVĚTÁK WARFARIN

OBSAH

Negativa

Cholelitiáza – u osob, které ví, že trpí žlučníkovými kameny, je potřeba omezit spotřebu květáku. Ten u nich může způsobit poruchu trávení, případně jiné komplikace.

Nadýmáníkvěták má vysoký obsah celulózy, díky čemuž vznikají plyny ve střevě, takže osoby s tímto zatížením by měly být opatrné na množství květáku v potravě.

Květák není vhodný pro osoby trpící dnou – 100 g květáku obsahuje 24 mg kyseliny močové.

Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, který téměř nelze odstranit.

Takže i zde platí pravidlo: Všeho s mírou!

Zdroj: Warfarin a květák

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Dobrý den
Mohu při léčbě Warfarinem jíst květák.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Květák patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínu K. Jestli jste květák dlouho nekonzumoval a rozhodnete se ho nárazově zařadit ve větším množství, tak to může nebezpečně ovlivnit účinky Warfarinu. Když si květák zařadíte pravidelně do svého jídelníčku a budete ho jíst takto stále po delší dobu, tak je možné k tomu přizpůsobit dávkování Warfarinu. To vám provede lékař podle výsledků krevní srážlivosti po této změně jídelníčku. Test krevní srážlivosti byste měl absolvovat jednou za měsíc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a užívání marihuany, jaký to může mít na léčbu vliv?

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin

Diskuze

V diskuzi BOLEST KLOUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kvetak.

Enzycol mi doporučili v práci kolegové a stejně jako Vám, i mi pomohl. Připojuji se k doporučení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HErbar.

Taky jej pravidelně užívám. Ze začátku zklamání, teď jsem však rád. Ulevilo mi to od bolesti celkem.

Zdroj: diskuze Bolest kloubů diskuze

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fojtik jaroslav.

PROSIM MUŽU NAPŘ. KVĚTAK - KEDLUBEN - DĚKUJI FOJTIK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Vše o Warfarinu najdete na stránkách: www.verunkova.info/w…

Zdroj: diskuze CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY S NEJVĚTŠÍM OBSAHEM PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Maksa.

Dobry den. V clanku pisete ze mezi zakazane produkty pri dně patri mimo jine i celozrne produkty, spenat, brokolice, kvetak. V minulem tydnu jsem dostal od lekarky letak vytvoreny spolecnosti Mayo clnic a poskytnuty spolecnosti Zentiva a v nem se pise ze je klinicky prokazane ze ani spenat a kvetak byť obsahuji vysoke mnozstvi purinu, nezapricinuji dnavy zachvat a celozrne produkty patri vyslovene mezi doporucene. Kde je tedy pravda, co ma clovek tepici dnou vubec jist?
Dekuji za odpoved Maksa

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny s největším obsahem purinů

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Petra.

chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana

Zdroj: diskuze Jídelníček na dnu

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S NAŘEDĚNÍM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Dobrý den.
Mám dva týdny po ablaci,tudíž jsem i na Varfarinu a Frxiparinu. Chci se zeptat jestli ovlivnuje funkci těchto léků ve větší míře citron a brambory. Jsem totiž stále málo naředěn a již beru 10g Varfarinu a stále je ředění na 1,48 a mám mít 2-3.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém s naředěním.

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PAZITKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu pazitku když užívám warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pažitku můžete jíst i když užíváte Warfarin. Pažitka obsahuje hodně vitamínu K, ale vzhledem k tomu, že pažitku používáte jen v malém množství k ochucení pokrmu, tak se nemusíte hlídat v jejím množství. Jedna polévková lžíce nasekané pažitky obsahuje 6,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Pozitivní účinky na zdraví

Rakovina květák reguluje hormony látkou nazývanou Indol-3-karbinol, ta bojuje proti nekontrolovanému bujení. Nové vědecké výzkumy potvrdily ochranný vliv květáku, zelí, brokolice a jiné brukvovité zeleniny u osob, které mají dědičné zatížení onemocnění rakovinou, dokonce i u osob, které jsou vystaveny špatným životním podmínkám (záření, tabák, alkohol a jiné).

Kardiovaskulární chorobykvěták má velmi nízký obsah tuku a sodíku, je dobrým zdrojem draslíku, a tak podporuje činnost srdce a celého cévního aparátu.

Trávicí systémkvěták má blahodárný vliv na celé trávicí ústrojí počínaje žaludkem až po tenké střevo. Pomáhá trávit, reguluje peristaltiku, zmírňuje zácpu i průjem. Když k němu po zánětu žaludku a tenkého střeva přidáte chřest a mrkev, můžete tím urychlit hojení.

Obezitakvěták je vhodný i při léčbě obezity, navozuje totiž pocit sytosti a pravidelnou konzumací posílíte organismus zvláště při jeho oslabení.

Ledvinykvěták zamezuje otokům, odvodňuje a posiluje imunitní systém. Je pomocníkem pro jedince trpící selháním ledvin. Osvědčil se rovněž v boji proti ledvinovým kamenům.

Zdroj: Warfarin a květák

Poradna

V naší poradně s názvem MATEŘÍ KAŠIČKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Hůlová.

Dobrý den, manžel užívá warfarin, může k tomu užívat i mateří kašičku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel mateří kašička může ovlivňovat léčbu Warfarinem - posiluje jeho účinky a může způsobit krvácení. Zatím se touto interakcí nezabýval žádný vědecký výzkum, ale z praxe je potvrzeno krvácení u jednoho pacienta, který mateří kašičku užíval společně s Warfarinem. Nejlepší je neužívat mateří kašičku při léčbě Warfarinem. Pokud ale je to nezbytné, tak je nutné zkontrolovat srážlivost krve v prvních dnech užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mateří kašička a warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Rizika konzumace květáku při Warfarinu

V jednom průměrném květáku je 2,02 mcg vitaminu K.

Pokud byste celý den jedli pouze květák, tak byste museli sníst cca 44 hlávek, abyste dosáhli na doporučenou 100% denní hodnotu vitaminu K, což je 90 mcg.

Abyste získali 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste zkonzumovat přibližně 22 hlávek syrového květáku.

A abyste do sebe dostali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního limitu vitaminu K, museli byste sníst okolo 11 hlávek syrového květáku.

Doporučená dávka pro dospělé je denně 90 mikrogramů vitaminu K – kdybyste toto množství chtěli přijmout prostřednictvím květáku, tak by vám asi poděkovala vaše střeva kvůli následné plynatosti.

Květák je stejně jako brokolice a zelí stejného botanického druhu. Máme-li myslet na květák jako na léčivou potravinu, musíme se zaměřit na jeho výživovou hodnotu. Květák je bohatý na vitamin C a na draslík. Oproti tomu má malé množství takových prvků, jako je sodík, málo sacharidů, proteinů a mizivé procento tuku. Důležitý je obsah vápníku, železa, manganu, mědi, fosforu, zinku, chromu a selenu. Z vitaminů stojí za to jmenovat vitamin B, provitamin A (betakaroten) a vitamin E. Je zajímavé si povšimnout, že květák má různé kultivary: růžicovitý zelený „Romanesque“ – barva je způsobena chlorofylem; fialový – způsobeno přítomností antokyanů, modrého barviva (červené zelí, černý rybíz). Někde se pěstuje také žlutý květák.

Zdroj: Warfarin a květák

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP