Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

LÉKY NOAC

OBSAH

Alternativa k Warfarinu

NOAC jsou považovány za léky nové generace se specifickými a selektivními účinky. Mezi NOAC se řadí dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) a apixaban (Eliquis). Zmíněné nežádoucí účinky jsou většinou u těchto nových tabletových léků na ředění krve, jako je Pradaxa, Xarelto a Eliquis, eliminováy. Tyto moderní léky (nový lék místo Warfarinu) se v dnešní době mohou podávat u všech indikací jako Warfarin, zdravotní pojišťovny je však plně hradí pouze v určité situaci. 100% náhrada za Warfarin není. Ostatní léky včetně heparinu fungují na jiném mechanismu účinku.

Zdroj: Lék warfarin

Diskuze

V diskuzi ZKUŠENOSTI S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

mám velmi špatné zkušenosti s tímto lékem,nikdo na to nechce slyšet.Protože se bráním,byla mi nabídnuta možnost vyměnit za NOAC,na který je ovšem velký doplatek,který mi výše mého důchodu neumožňuje.V mém okolí byl lék změněn třema známým/bez problémů a bez doplatků/.Co dělám špatně,ptám se a na koho se obrátit.
S díky.K

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zkušenosti s warfarinem

Proč se tak často používá Warfarin

Warfarin je nejčastěji předepisované antitrombotikum, používané v mnoha oborech. Velmi často se s ním setkávají ve svých ordinacích i praktičtí lékaři. Warfarin je lék srovnatelně účinný a bezpečný s NOAC. Je však třeba se pacientům věnovat, dávku léku individuálně titrovat podle hodnot INR, sledovat interakce s jinými farmaky, nemocné edukovat a motivovat, aby léčbu Warfarinem dodržovali. Warfarin se podává tehdy, kdy je nutné snížit krevní srážlivost. Warfarin se podává u některých poruch srdečního rytmu, jako je fibrilace síní. V srdci by u těchto poruch rytmu mohla vzniknout krevní sraženina a odtud dojít tepnami do mozku za vzniku ischemické mozkové mrtvice. Warfarin tvorbě sraženiny zabrání. Dalšími indikacemi pro nasazení Warfarinu jsou stavy po implantaci mechanické umělé srdeční chlopně. Na mechanické srdeční chlopni by se mohly tvořit krevní sraženiny. Warfarin to opět vyřeší. Warfarin se podává i u hluboké žilní trombózy dolních končetin a jako prevence i léčba plicní embolie.

Hlavní nevýhodou Warfarinu, kterou pacient vnímá jako nejvíce nepříjemnou, je nutnost chodit na pravidelné kontroly INR. Je třeba nemocnému vysvětlit, že díky těmto kontrolám má jistotu, že je léčen bezpečně. Příliš nepomáhá ani cena Warfarinu. Tím, že se jedná o lék levný a relativně starý, který mohla užívat v rodině i předcházející generace, nejsou pacienti přesvědčeni o tom, že je dostatečně účinný. V tomto případě někdy pomůže, když lék předepíše specialista. Někteří pacienti přicházejí s informací, že existují nové, účinnější a bezpečnější léky, při jejichž užívání se nemusí chodit na časté kontroly a sledovat jídelníček. Není to zcela pravda. Ne pro každého jsou NOAC vhodná, i ona mají vedlejší účinky a vynechání dávky při špatné adherenci způsobí větší problém. Pokud terapeutické hladiny Warfarinu nekolísají, není důvod ke změně. U většiny pacientů se daří v případě čtyř kontrol z pěti držet hladinu Warfarinu v terapeutickém rozmezí. Pokud ale hladiny kolísají nebo má nemocný obtížně dostupnou lékařskou péči, je možné na NOAC přejít. Jestliže je důvodem jen to, že nemocní chtějí mít léčbu pohodlnější, mohou si NOAC zaplatit. NOAC však nejsou vhodná pro pacienty, u jejichž diagnózy nebyl ověřen účinek. Největší skupinu těchto nemocných tvoří pacienti s umělými chlopněmi. Dále se NOAC nedoporučují podávat pacientům se selháním ledvin. U dabigatranu je hranice poklesu glomerulární filtrace pod 30 ml/min, u xabanů 15 ml/min.

Zdroj: Lék warfarin

Diskuze

V diskuzi LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Stuchlík.

Jaké léky je možno použít místo warfarinu a proč lékaři neordinují tyto léky ?

J.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Buk.

Dnes jsem to řešil s panem doktorem. WFR užívám krátkou dobu a začínám mít žaludeční a zažívací problémy. Požádal jsem pana doktora o změnu přípravku. Dlouho přemýšlel a pak sdělil, že to bohužel nebude možné.Je to ve vysoké ceně jiných přípravků. Hledám cestu jak tu změnu zajistit.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ODVODNĚNÍ NA PŘEDPIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Čunátová.

Dobrý den.Chtěla bych se optat na furon na odvodnění,ale beru léky na deprese a mám astma,na něj beru také léky.Mohu brát tento lék ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Furon patří mezi nejúčinnější léky na odvodnění. Lék Furon zmírňuje otoky a může být také užíván při léčbě vysokého krevního tlaku. Jeho užívání ale sebou přináší mnoho rizik, která je třeba pravidelně kontrolovat. Proto je tento lék k dostání pouze na lékařský předpis, aby ošetřující lékař mohl sledovat účinky léku a zajistit vám bezpečnou léčbu. O tom, že užíváte lék Furon, musíte vyrozumět všechny své lékaře, na plicním i lékaře píšícího vám předpis na antidepresiva. Pokud jste jim o této léčbě neřekla, učiňte tak při další kontrole.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furon lék na odvodnění .

SPC

Zde je odkaz na stažení SPC.

Zdroj: Léky na dnu na předpis

Diskuze

V diskuzi KETILEPT 25MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alenka.

Mám již 4 roky deprese, nyní již jen ranní úzkosti a obavy. Během den se ztrácejí a večer a v noci je mi nejlíp. Co byste mi doporučili? Lékař vyzkoušel více přípravvku, jsem na ně imunní- nic. Na noc beru 1/2 ketileptu 25g a 1 waldosan 25g. Co s tím, nemůžu to mít od štítné žlázy? děkuji za odpověď, případnou radu. Alenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kay.

Dobrý den,

léky si můžete nechat napsat, ovšem by bylo nejlepší se poradit s vaším obvodním lékařem.

Zdroj: diskuze Ketilept 25mg

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi PANGAMÍN A LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Dostálek.

Dobrý podvečer beru určité léky prodělal jsem nádor na mozku a beru tyto léky Omnic Tocas, contolox, acidum folicium, depakine chrono, milurit,Předem děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pangamín a léky

Příbalový leták

Zde je odkaz na stažení příbalového letáku.

Zdroj: Léky na dnu na předpis

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Léky na dnu bez předpisu

Mezi volně prodejné léky při onemocnění dnou patří bromelin, omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje, které mohou snižovat hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňuje také vitamín C a E.

Při onemocnění dnou se dají využít i homeopatické léky:

  • Ammonium benzoicum (Ammoniumbenzoat)– při usazování krystalků kyseliny močové v kloubech.
  • Colchicum (ocún) – při zánětech palců u nohou, tuhých a horečnatých kloubech, při dně paty.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA PARKINSONOVU NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Danková.

Dobrý den já užívám na parkinsonovu nemoc tyto léky medipexol izikom a vyregit k velice by mě zajímalo zda jsou nějaké nové léky aby se nemoc nezhoršovala děkui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Tanzmann.

mam jiz dva roky parkinsonovu nemoc,uzivam denne 12mg rolpryna vzdy rano a pak isicom 100mg 1/2 tablety 3x denne,zajimalo by mne zda jak dlouho vydrzi tato medikace,zatim vse zvladam az na boleni nohou a zad,dle vysetreni u neurologa jsem pomalejsi,mentalne normalni,spoluprace dobra,alternujici pohyby vlevo vaznou

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Diskuze

V diskuzi LÉKY BEZ PŘEDPISU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolina Forstová.

Indap,Moduretik

APO-Allopurinol

Detralex

Amprinal

Zaildar

Tyto léky jdou nahradit léky bez předpisu?Poraďte,prosím

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky bez předpisu?

Alergická reakce

Vážné alergické reakce způsobené léky na vyšší tlak jsou sice vzácné, ale je třeba se o nich zmínit, protože mohou mít smrtelné následky. Určité léky mohou způsobit otoky obličeje a krku a znemožnit tak dýchání. Nejprve zpravidla začínají otékat rty, a pak zbytek obličeje, někdy je to doprovázeno dýchavičnosti a dušností. Toto je velice nebezpečný a život ohrožující stav vyžadující rychlou záchrannou pomoc.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ ŽÁDNÉHO DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík Mráz.

Jaké léky , bez doplatku, mohu žádat u svého lékaře?
Patří tam i lék Amprilan 10 Děkuji předem Mráz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na lék Amprilan se vždy doplácí. Ale existují alternativy k tomuto léku, které jsou zcela bez doplatku a je jich více, takže je potřeba prokonzultovat s lékařem nejvhodnější náhradu.
Zde je seznam podobných léků jako Amprilan bez doplatku:
- PIRAMIL
- RAMIPRIL ACTAVIS
- TRITACE

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez žádného doplatku

Léky bez doplatku na nízký krevní tlak

Dihydroergotamin derivát námelových alkaloidů (ergotaminu), sympatolytikum, antimigrenikum

Zdroj: Léky na tlak bez doplatku

Diskuze

V diskuzi UMÍTE NAKUPOVAT LÉKY NA INTERNETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolik.

Hlavně žádné léky,nobot vaše tělo bude znečištěno,jen přírodní zdroje doporučuji a tohle je přírodní bez chemií

chlorella-a-spirulin…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Co je tohle za nesmysl? Vseho moc skodi a fanatizmus k uzivani zelenych potravin take. Nejsou to leky a to bychom si meli uvedomit.

Zdroj: diskuze Re: Umíte nakupovat léky na internetu?

Srdeční arytmie

Diuretika, která jsou běžně předepisovaná ke snížení krevní tlaku, zároveň mohou snížit hladinu draslíku v těle a způsobit tak srdeční arytmii nebo abnormální srdeční tep. Některé léky mohou snížit srdeční tep až příliš. Ve všech případech tento problém konzultuje s lékařem. Řešením je předepsat nižší dávky diuretika a kombinací s jinými léky je možné dosáhnout cíleného výsledku a zabránit tak vedlejším efektům. Některá léčiva chrání před poklesem draslíku v těle, takže se nemusíte ničeho obávat.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Změny životního stylu

Jakmile jsou určeny zdroje/příčiny kožních problémů, je nutné se jim vyhnout. Mezi možné spouštěcí mechanismy patří sluneční záření, teplo, chlad a nesteroidní protizánětlivé léky (Aspirin). Doporučuje se nošení volného oblečení vyrobeného z nedráždivých látek. Častým spouštěčem chronické kopřivky u mnoha lidí je stres. Ke změně životního stylu pomůže i cvičení, jóga a meditace.

Zdroj: Domácí léky na kožní vyrážky a kopřivku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP