Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

NAHRADA LEKU VARFARIN

OBSAH

Nový lék místo Warfarinu

Ekvivalent Warfarinu neexistuje. Léků na ředění krve je sice více, ale každý produkt působí na krev jinak – buď ovlivňuje například srážlivost destiček, nebo v krvi působí na některý z takzvaných vnitřních faktorů (vnitřních faktorů krevního srážení je celkem 13) a tím významně ovlivní celý složitý proces srážení. Srážlivost krve tak jednotlivé typy léků ovlivňují jiným mechanismem. Jednotlivé léky mají také jiné indikace. Alternativa za lék Warfarin existuje a je jich celá řada. Předepisují se na úzký okruh diagnóz týkajících se většinou operací srdce. Jedině tehdy je hradí pojišťovna. Cena je vysoká v řádech tisíců Kč. Jejich nevýhodou je, že na ně neexistuje – na rozdíl od Warfarinu – antidotum. Což znamená, že jedinec při větším úrazu může klidně vykrvácet, protože nelze snížit rychle účinek těchto léčiv. U Warfarinu stačí injekce antidota a jeho účinek se okamžitě neutralizuje.

Existují i bezpečnější alternativy, třeba novější Pradaxa, Xarelto a Eliquis. Mimo to existují i heparinové přípravky. Působí ale jiným mechanismem a předepsat je může jen odborný lékař.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Je lepší Warfarin, nebo Pradaxa?

Předepisování léků místo Warfarinu je omezeno na kardiology a internisty. Ti musí pro pojišťovnu zdůvodnit, proč léky zaměnili. Pradaxa a podobné léky mají celkem vysoké ceny, proto je pojišťovny hlídají. Pradaxu 100% za jiný lék nahradit nelze. V některých případech lze použít například přípravek Xarelto, který však obsahuje trochu jinou účinnou látku. Jsou to léky, které se používají k prevenci tvorby krevních sraženin.

U běžné populace, která nemá jiná onemocnění, je riziko krvácení při správném užívání Pradaxy malé. Větší riziko krvácení je u starší populace (více léků užívaných současně, horší funkce ledvin, nesprávné užívání léku) a u pacientů s nedostatečností ledvin (lék se vylučuje ledvinami a při jejich nedostatečnosti se lék v krvi hromadí, z toho vyplývá větší riziko krvácení). Riziko spontánního krvácení je minimální. Spíše hrozí krvácení, takže pokud byste utrpěli nějaký úraz (pozor zejména na úraz hlavy), vyhledejte ihned lékaře.

Nové léky na ředění krve, které nahrazují Warfarin, musí být předepisovány lékařem s interní nebo kardiologickou odborností. Každý lék má přísná preskripční omezení, která daný nemocný musí splňovat, aby mu byl lék předepsán, a tudíž není možné obecně zhodnotit, zda je Warfarin nebo Pradaxa lepší. Jde o individuální stav.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Diskuze

V diskuzi JINÝ LÉK NEŽ VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den,

manžel je po infarktu a mozkové mrtvici. Má také rakovinu jater a tlustého střeva. Obvodní lékařka, chce aby bral Varfarin. Existuje prosím jiný lék třeba i dražší než je Varfarin? Jedná se tu o vedlejší účinek, který by působil na krvácení jater. Moc děkuji Svobodová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jiný lék než Varfarin

Lék Warfarin

Warfarin, často nesprávně označovaný jako Varfarin, je jeden z léků, který zabraňuje krvi, aby se srážela. Podobně funguje jed na krysy, který způsobí kryse vnitřní krvácení a ta zemře. Warfarin byl zprvu vyvinut a používán právě jako jed na hlodavce. Medikament za určitých okolností působí proti vitamínu K, který je důležitý pro mnoho životních funkcí.

Účinná látka Warfarinu zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitamínu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku tak může dojít ke krvácení. Proto je důležité užívat Warfarin přesně podle doporučení lékaře.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Nedostatek na trhu

Lék Undestor není v České republice od 1. 2. 2016 k dostání v žádné lékárně a je přerušeno i uvádění léčivého přípravku na trh.

Undestor totiž patří do skupiny léků obsahující látky ze skupin S1 – anabolické látky, které nelze pro léčbu registrovaných sportovců použít vůbec! Seznam léků, mezi které patří i Undestor, je vydáván jako pomůcka lékařům pro léčení sportovců na základě ustanovení Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu. Podle této Směrnice jsou registrovaní sportovci povinni při užívání léků dodržovat určitá omezení. Lékař, který ví, že léčí sportovce, by měl zvolit alternativní léčbu bez zakázaných látek. Respektování těchto omezení lékařem i ostatními funkcionáři je v zájmu sportovce, který dobrovolně přistoupil na dodržování pravidel daného sportu. Tím se též zřekl nepatrné části lékařského tajemství, tedy hlášení léků orgánům ADV ČR (při dopingové kontrole do protokolu 7 dní zpětně a ve výjimečných případech je oprávněn předem žádat o terapeutickou výjimku).

Zdroj: Náhrada za Undestor

Diskuze

V diskuzi LÉK NA SPANÍ CALMIN A VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Kariofylis.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mužů užívat lék na spaní od firmy advanced calmin když užívám varfarin užívám ho již přes 20let a nikdy žádné potíže děkuji za případnou odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lék na spaní calmin a varfarin

Náhrada za Warfarin

Jiných léků na ředění krve je sice celá řada, mají dokonce naprosto odlišné složení, ale nehodí se pro některé diagnózy. Pro určité typy použití neexistuje pro lékaře odpovídající náhrada. Mezi možné náhrady například patří lék Dabigatran, Pradaxa, Xarelto, Ellquis.

Skutečnost, že lék byl původně používán jako jed na hlodavce, nemusí být zásadním argumentem. Mnoho léků bylo objeveno náhodně, mnoho léků sloužilo původně jako něco jiného a ano, mnoho léků jsou jedy.

Léčba a léky nejsou tím zásadním problémem. Základní problém je v přístupu, který se dívá na nemoc zcela bez souvislosti s tím, jak žijeme, co jíme, co pijeme. Objeví se problém a my chceme spolknout prášek, který problém vyřeší. Tak to bohužel nefunguje, a dokud budou pacienti toto požadovat, není možné změnit ani přístup lékařů. A z pohledu nežádoucích účinků jsme zase u toho samého. Pokud pacient bere jeden či dva léky, které jsou podstatné pro jeho přežití, je to úplně jiné, než když nemocný užívá dvacet různých prášků, které spolu určitě nějak reagují. I kdyby všichni tvrdili pravý opak. Léčba je vždy individuální a neexistuje žádný zázračný lék, který by neměl nežádoucí účinky a byl univerzální pro každého pacienta.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi CO JIST KDYZ SE BERE VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ziakova Marta.

Dobry den,muzu na varfarin zakysane podmasli,jogurty,mlecne vyrobky ,hlavne to zakysane podmasli

Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Já užívám farfarin a taky normálně piju podmáslí já ho totiž taky mám hrozně ráda. Doktor nic nenamítá a srážlivost maam taky dobrou.

Zdroj: diskuze Co jist kdyz se bere varfarin

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem JINÝ LÉK MÍSTO WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šlapáková.

Je prý nový lék, při kterém se muže jíst vše, ale určitě si ho musí pacient hradit, kde žádat o tento lék? Cena?
Řekla mi to pacientka v čekárně, že na INR chodí jen 1x za půl roku, ale už mi nestihla říct název léku -náhrada za warfarin, je mi 78 let a domnívám se, že by byl pro mě výhodnější.
Děkuji za odpověď, V. Šlapáková ÚL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pradaxa, Eliquis a Xarelto. Účinky těchto léků nejsou ovlivněny stravou a nemusí se držet žádná dieta. Který z nich bude nejlepší náhrada Warfarinu, určí ošetřující lékař. V některých případech můžou být tyto léky částečně hrazeny ze zdravotního pojištění.

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Detralex 120 tablet

Detralex na hemoroidy

Detralex je jedním z běžně používaných léků na žíly a je často předepisován obvodními i cévními lékaři na léčbu mnoha onemocnění žil, zejména příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil (hemeroidy). Může se předepsat i jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy. Vzhledem k pozitivním účinkům na žíly lze Detralex podávat také na hemoroidy.

Složení Detralexu

Lék obsahuje jako účinnou látku flavonoidy a diosmin. Flavonoidy a diosmin účinkují na žilní stěny, zpevňují je a zlepšují jejich pružnost. Usnadňují tak odtok žilní krve z dolních končetin a díky pozitivním účinkům na mízní cévy usnadňují i odtok mízy.

Dávkování Detralexu

Většinou se užívá jedna tableta Detralexu dvakrát denně. Délka užívání záleží na doporučení ošetřujícího lékaře.

Detralex a alkohol

Při užívání Detralexu se nedoporučuje konzumace alkoholu. Detralex je účinný lék na nemoci žil, jehož užívání je spojeno s minimem vedlejších účinků.

Detralex ředí krev?

Ne, Detralex neředí krev a je možné ho užívat, i když jste na léčbě antikoagulanty, například Trombex, Warfarin, Pradaxa, Xalerto a podobně.

Příbalový leták

Zde si můžete přečíst podrobné informace o léku Detralex.

Cena

DETRALEX 500MG TBL FLM 120 stojí 707,17 Kč a doplatek činí 524,95 Kč. Stav v roce 2017.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHRADA ZAK LÉK ANAVENOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den, já jsem se neptala ostatních, aby mně to řekli, ale ptala jsem se Vás, tak bych si představovala slušnou odpověď, jsem vředařka, a myslím si, že mně odpoví lékárník, nebo PhDr., který lék nepůsobí potíže se žaludkem, nebo nedělá potíže při lupence a různých vyrážkách, nebo průjmu. S pozdravem Jarmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určení správného léčivého prostředku bude vyžadovat širší dialog, proto byste se měla obrátit přímo na pracovníka své oblíbené lékárny. Vezměte s sebou seznam všech léků a doplňků stravy, které užíváte a poraďte s některým ze sympatických lékárníků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhrada zak lék Anavenol

Náhradní lék za Warfarin

Nový lék na ředění krve (jak se zbavit Warfarinu) je k dispozici jako alternativa k Warfarinu, nikoliv jako jeho náhrada. Některé z těchto léků jsou perorální, jiné se aplikují injekcí pod kůži. Patří sem Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana. Podobně jako Warfarin tyto léky zabraňují zvětšení krevní sraženiny. Také snižují možnost vzniku další sraženiny. Nicméně způsob, jakým v těle fungují, se liší od způsobu, jakým funguje Warfarin. Ovlivňují totiž jinou část procesu srážlivosti. Tento rozdíl často umožňuje tyto novější léky pohodlně používat.

V porovnání s Warfarinem existuje mnoho výhod těchto novějších léků. Po zahájení léčby začnou pracovat rychleji a jejich účinky netrvají dlouho poté, co se přestanou užívat. Také nemusíte mít tolik testů, abyste zjistili, zda je hladina ředění krve v správném rozmezí. Tyto léky mají méně negativních interakcí s jinými léky a nejsou ovlivněny dietou nebo dietními změnami. Nové léky jsou k dispozici pouze jako značkové léky, takže jsou dražší a jsou striktně omezeny na jednotlivé indikace. Dlouhodobé účinky těchto léků zatím nejsou známy tak jako u Warfarinu. Generické verze nejsou k dispozici, proto jsou tyto léky dražší. Takže vybrat náhradu za Warfarin opravdu není jednoduché.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobroslav.

Najrýchlejšia a naj EFEKTÍVNEJŠIA cesta ako znížiť kys.močovú, a zvýšiť krvotvorbu, prečistiť krv, odstrániť prekyslenie a mnoho ďalšieho napríklad pomoc pri opuchu -vode v nohách (silné prírodné diuretikum) je KONZUMÁCIA ŽIHĽAVY A MARHULÍ. - KOPŘIVA A MERUŇKA. Jednoducho v mixéri s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Červená.

Dobrý den beru varfarin a mám kyselinu močovou v krvi jak ji mohu snížit

Zdroj: diskuze Jak snížit kyselinu močovou

GLYVENOL

Glyvenol patří do skupiny léků předpisovaných při onemocněních žil. Účinnou látkou preparátu je trebinosid.

Lék se využívá v léčbě mnoha žilních onemocnění, především příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy a povrchového zánětu žil.

Trebinosid působí na žíly, zpevňuje jejich stěnu a zvyšuje její pružnost, navíc snižuje propustnost malých cévek (kapiláry), čímž působí proti vzniku otoků.

Většinou se užívá jedna tableta Glyvenolu dvakrát denně. Délka užívání záleží na doporučení ošetřujícího lékaře.

Vedlejší účinky jsou u Glyvenolu velmi vzácné, výjimečně byly pozorovány trávicí obtíže a kožní vyrážky. Přípravek by neměli užívat nemocní se zhoršenou funkcí jater a selháváním ledvin.

Glyvenol je běžně používaný lék na nemoci žil, jehož užívání je spojeno s minimem vedlejších účinků.

GLYVENOL 400 MG 60 TOBOLEK je registrovaný léčivý přípravek a jeho cena se pohybuje okolo 452 Kč.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Diskuze

V diskuzi NÁHRADA ZA FURANTOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín štrait.

jaká náhrada za furantoin existuje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Elen Dostálová.

Jsem zoufalá, mám citlivý močový měchýř, celý život jsem měla doma furantoin. Stačila 1-2 tablety futantoin a byl rok pokoj. Teď nějaký furolin to jenom sníte i dvě balení a výsledek žádný. Proč všechno co bylo naše a dobré se likviduje, a nějaké cizí šmejdy nám jsou vnucováný. Píšete, že v naší republice není k dostání. A kde ho mají???? Prozraďte, kde??? Kde si ho mám sehnat??? Jestli to i čtete ??? Děkují za odpověď.
D

Zdroj: diskuze Náhrada za furantoin

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Lék na ředění krve Xarelto

Xabany (například lék Xarelto) jsou nová léčiva, která mají potenciálně fungovat lépe než Warfarin. U těchto léků je důležité se přísně držet pokynů lékaře a brát je tak, jak je vám sděleno, protože v opačném případě hrozí selhání léčby. U Warfarinu to bylo také důležité, ale ne tolik, jako u těchto xabanů. U zmiňovaných léčiv hrozí riziko slizničního krvácení (z nosu, v trávicím traktu). Když je u pacienta vyšší výskyt těchto krvácení, tak se může uvažovat o změně léčby, popřípadě vrácení se k Warfarinu. Při dobré toleranci léku je možná trvalá náhrada za Warfarin, ale je to velmi individuální. Důležitá je dobrá komunikace s lékařem. Ale pozor, xabany mohou aktivovat inhibici jaterních enzymů, takže je nutné být na pozoru při kombinaci s jinými léky (i s těmi banálními). Informujte tedy vždy svého lékaře.

Nejzávažnějším nežádoucím účinkem Warfarinu oproti léku Xarelto je krvácení. Riziko krvácení se zvyšuje se zvyšující se hodnotou INR. Pokud se u vás objeví jakýkoli z následujících příznaků, kontaktujte neprodleně lékaře.

Nebezpečné symptomy:

  • nadměrná tvorba modřin bez zjevné příčiny;
  • zvracení s příměsí krve;
  • neobvyklé bolesti hlavy;
  • abnormálně silné menstruační krvácení nebo vaginální krvácení mimo cyklus.

Pokud si plánujete koupit volně prodejný lék nebo doplněk stravy, sdělte vždy lékárníkovi či farmaceutickému asistentovi, že užíváte Warfarin. Jen tak vám může pomoci vybrat přípravek, který pro vás bude vhodný.

Ačkoli většinou není nutné měnit stravovací návyky, měli byste vědět, že příliš vysoký, nízký nebo kolísavý příjem vitamínu K potravou může vést ke komplikacím léčby Warfarinem. Neměňte výrazně složení ani množství stravy, dbejte na její pestrost a vždy jezte od každého druhu jídla spíše menší množství. Stejné doporučení platí pro nápoje. Vyvarujte se také potravin, které mají velmi kolísavý obsah vitamínu K, jako je kysané zelí či jiná kvašená zelenina. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K (špenát, kapusta, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty, květák, brokolice a jiné) nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyřazovat, ale jejich příjem by měl být vyrovnaný.

Výhoda Warfarinu: Warfarin se nevylučuje do mateřského mléka, kojení během léčby je tedy možné.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Dostupnost Sermionu

Tento přípravek je dostupný v kapkách i ve formě tablet. Kapky čerstvě připraví lékárník, když smíchá prášek z lahvičky s rozpouštědlem, které je obsahem druhé lahvičky v balení. Tablety jsou v platu, jedno plato obsahuje 45 tablet. Dávejte pozor na platnost léku. Pokud je lék prošlý, okamžitě jej odstraňte. Kapky by se měly spotřebovat do jednoho měsíce. Vždy si pečlivě přečtěte příbalový leták, který je součástí každého léku.

Zdroj: Použití léku Sermion

Kašel

Některá léčiva mohou v 10 až 15% případů způsobit trvalý kašel. V těchto případech určitě v užívání léků nepokračujte. Můžete je nahradit jinými léčivy. Do této skupiny léků patří: Lotensin, Monopril, Prinivil, Zestril, Accupril, Altaje, Vasotec a Capoten.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Snímatelné náhrady

Zubní protéza je snímatelná protetická náhrada řešící ztrátu vlastních zubů. Současné studie ukazují, že ztráta vlastních zubů a nutnost následného zhotovení snímatelných náhrad (protéz) jsou nejčastějšími stomatologickými potížemi lidí v důchodovém věku; a spolu se stárnutím populace nabývá tato oblast na stále větším významu. K pevným náhradám patří: kořenové nástavby, solokorunky a fixní můstky. Snímatelné zubní náhrady neboli protézy pak dělíme na částečné a celkové. Částečné snímatelné náhrady se používají tam, kde jsou k dispozici ještě použitelné vlastní zuby, ale pevnou náhradu již zhotovit nelze. Částečná náhrada se skládá z pryskyřičné báze, dále obsahuje umělé pryskyřičné zuby a lité kotevní prvky, které ji stabilizují v ústech. S výhodou se používají i takzvané skeletové náhrady, které obsahují litý patrový či podjazykový třmen. U bezzubých čelistí se zhotovují celkové neboli totální protézy. Aby tyto protézy dobře držely (adherovaly) v ústech, musí jejich vnitřní plocha přesně kopírovat protézní lože.

Zdroj: Zubní protézy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP