OHEŇ je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Erysipel (latinsky erysipelas), též růže, je akutní erytémové onemocnění kůže a vrchní vrstvy podkoží, vyvolané většinou beta-hemolytickými streptokoky skupiny A. Onemocnění nezanechává imunitu. Mezi 100 000 obyvatel lze registrovat asi 200 případů. Postihuje převážně mladé nebo starší jedince, lidi oslabené, po traumatu, podchlazené a se sníženou imunitou (diabetici). Vstupní branou infekce jsou čerstvá nebo stará poranění (po otevřených frakturách), vředy na dolních končetinách, ragády při dermatomykózách na končetinách, lymfostáze na končetinách (při městnání srdečním, po exenteraci axilárních uzlin), odřeniny kolem nosu při rýmě. Kromě dolních a horních končetin postihuje obličej (víčka, uši) a může se vyskytnout i na vulvě nebo penisu, kde je často komplikován nekrózou a gangrénou.
Erysipel (latinsky erysipelas), též růže, je akutní erytémové onemocnění kůže a vrchní vrstvy podkoží, vyvolané většinou beta-hemolytickými streptokoky skupiny A. Onemocnění nezanechává imunitu. Mezi 100 000 obyvatel lze registrovat asi 200 případů. Postihuje převážně mladé nebo starší jedince, lidi oslabené, po traumatu, podchlazené a se sníženou imunitou (diabetici). Vstupní branou infekce jsou čerstvá nebo stará poranění (po otevřených frakturách), vředy na dolních končetinách, ragády při dermatomykózách na končetinách, lymfostáze na končetinách (při městnání srdečním, po exenteraci axilárních uzlin), odřeniny kolem nosu při rýmě. Kromě dolních a horních končetin postihuje obličej (víčka, uši) a může se vyskytnout i na vulvě nebo penisu, kde je často komplikován nekrózou a gangrénou.
Růže nemoc je nebezpečné akutní infekční povrchové onemocnění kůže, jehož původci jsou v drtivé většině případů bakterie z rodu streptokoků (Streptococcus pyogenes, který může způsobovat i angínu, revmatickou horečku či impetigo), výjimečně i stafylokoků (Staphylococcus aureus, původce mnoha jiných onemocnění po celém těle). Ve velmi vzácných případech mohou onemocnění způsobit i jiné druhy bakterií, jako je Klebsiella pneumonie, normálně způsobující zápal plic, Hemophillus influenzae (způsobuje většinou epiglottitidu či meningitidu u dětí) či enterobakterie. Historie růže sahá až do středověku, kdy se jí říkalo lidově „oheň svatého Antonína“ podle egyptského léčitele, který byl údajně schopen tyto obtíže léčit. Onemocnění postihuje častěji ženy, ale u mužů se většinou projeví dříve.
Ve svém příspěvku PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.
Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dvořák karel.
Jazyk je sytě červený, při polykání bolí vzadu na patře a špička jazyka někdy pali
Koncept jin a jang má původ v dávné čínské filozofii a popisuje dvě navzájem opačné a doplňující se síly, které se nacházejí v každé živé i neživé části vesmíru.
Jin: tmavé místo, severní svah (kopce), jižní břeh (řeky), zamračené, zahalené, jde o tmavší element; působí smutně, pasivně, tmavě, žensky a koresponduje s nocí. Jin je často symbolizovaný vodou a zemí. Je to černá část, ženský element, značí tmu, pasivitu, poddajnost, přijímání, koresponduje se zemí a vodou.
Jang: světlé místo, jižní svah (kopce), severní břeh (řeky), sluneční světlo, jde o světlejší element; působí vesele, aktivně, světle, mužsky a koresponduje se dnem. Jang je často symbolizovaný ohněm a větrem. Je to bílá část, znamená světlo, slunce, aktivitu, tvořivost, expanzi, koresponduje s elementem ohně a větru.
Jin a jang se nevylučují. Všechno má svůj opak – ne však absolutní. Žádná věc totiž není čistě jin nebo čistě jang. Každá ze sil obsahuje základ té druhé. Například zima se nemůže změnit na léto.
Jin a jang jsou na sobě závislé. Jedno nemůže existovat bez druhého. Den nemůže existovat bez noci.
Jin a jang se dají dále dělit na jin a jang. Jestliže si například uvedeme teplotu, jin může být zima a jang teplo. Jang však můžeme znovu rozdělit na jin – teplo a jang – žár.
Jin a jang se navzájem podporují. Jin a jang jsou obvykle ve stavu rovnováhy – pokud jeden naroste, druhý ustoupí. Někdy může dojít k nerovnováze: přebytek jin, přebytek jang, nedostatek jin, nedostatek jang. Takové nerovnováhy znovu tvoří pár: přebytek jin způsobí nedostatek jang a naopak.
Jin a jang se mohou navzájem měnit. Například noc se mění na den. Tato změna je stejně jako jin a jang také relativní. Z pohledu vnějšího pozorovatele existuje noc a den na Zemi zároveň a doplňují se.
Část z jin je jang a část z jang je jin. Malé tečky v symbolu znamenají stopy jedné síly v druhé. Například i ve tmě je světlo hvězd. Znamená to také, že absolutní extrém jedné síly se transformuje na opačný, a to, že záleží na pohledu pozorovatele, zda je daná síla jin nebo jang. Například nejtěžší kámen se dá nejsnadněji rozbít. Jin a jang do sebe organicky zapadají a jsou základem veškerých jevů. Například obraz hory v mlze zobrazuje harmonii, která vzniká spojením jin (mlhy) a jang (hor).
Učení o jin a jang je obsažené už v knize I-ťing (Kniha proměn), kde pomocí trigramů (elementů, které se skládají z tří jin nebo jang) je vyslovena myšlenka přeměn v přírodě. Tento koncept si osvojily obě čínské filozofie – taoismus a konfucianismus. Například raně středověký konfuciánský filozof Tung
V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.
Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: https://www.prozdravi.cz/pc…
Levandulový olej si můžeme připravit několika způsoby. Všechny jsou velmi snadné. Nejrychlejší a nejjednodušší je teplá metoda. Potřebujete na ni přibližně čtvrt kila čerstvé levandule a tři sklenice oleje. Ten může být jak olivový, tak slunečnicový, nebo i exotičtější – jojobový či mandlový. Řepkový olej se příliš nehodí kvůli svému charakteristickému zápachu. Do hrnce s dvojitým dnem dejte levanduli, olej a vše uveďte opatrně do varu. Ve chvíli, kdy tuk dosáhne teploty sta stupňů, stáhněte oheň tak, aby ji již jen udržoval. Vše nechte klidně vřít tři hodiny. Po uplynutí této doby nechte vychladnout, přeceďte, pečlivě vymačkejte poslední kapičky cenné tekutiny z levandule, ještě jednou přeceďte přes gázu a přelijte do tmavé lahvičky. Trvanlivost takto vyrobeného levandulového oleje je přibližně tři čtvrtě roku.
Pomalejší, ale také velmi jednoduchá výroba je na studeno. Počet surovin závisí na tom, jakou sklenici použijete. Levandulí napěchujte vybranou nádobu, v nádobě a na rostlině nesmí být ani trocha rosy či vody. Pak vše zalijte vybraným olejem, stačí i slunečnicový. Sklenici uzavřete, umístěte na slunečné místo a nechte bylinu louhovat. Stačí dva týdny, ale opravdu dobrý efekt je přibližně po měsíci a půl. Po uplynutí této doby levandulový olej slijte, přeceďte, vymačkejte a naplňte jím temnou uzavíratelnou láhev.
Poslední metoda je časově i pracovně nejnáročnější, ale můžete při ní použít sušenou bylinu. Tu nasekáte na hrubo a uložíte do suché nádoby. Naberete osm polévkových lžic levandule, dáte je do větší sklenice, zalijete 400 ml vybraného oleje, promícháte, uzavřete a postavíte na slunečné místo. Po měsíci sklenici otevřete, přidáte dalších osm lžic, uzavřete, protřepete a na dva dny dáte na slunce. Tentokrát sklenici po dvanácti hodinách pečlivě protřepete. Po uplynutí celých osmačtyřiceti hodin levandulový olej přecedíte přes gázu, pokud se vám zdá, že je olej málo aromatický, znovu přidáte osm lžic bylinky. A zase jej odložíte na dva dny s pravidelným protřesením. Takto připravený olej přechovávejte ve tmavé uzavřené lahvičce.
Ve svém příspěvku OHEN-NA TVAŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.
Dobry Den,chci se zeptat jestli by jste me mohli doporucit,nejaky dobry lejzr,zkusila jsem uz asi 3 a vysledek neni takovy jaky by mel byt..A navic me zustali jizvi,,predem moc dekuji..
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michala.
Nejlepší odborník na lejzrovou (laserovou) péči je Asklepion. Vlastní několik prvotřídních certifikátů, což znamená, že jejich personál dokáže správně nastavit vlnovou délku a intenzitu, takže taková aplikace laseru je pak nejvíce efektivní, jak to jen jde. Jejich technické vybavení je také na špičkové úrovni. Takže pokud lejzr na tělo, tak jedině v Asklepionu. https://www.asklepion.cz/ot… medicína
Aceton (dimethylketon, propanon) je z chemického hlediska zajímavý nejen jako organické rozpouštědlo, ale také jako výchozí surovina syntéz. Reaktivitu acetonu způsobuje přítomnost karbonylové skupiny. Kyslík má větší elektronegativitu než uhlík, a proto tuto vazbu polarizuje tak, že na kyslíku je parciální záporný a na uhlíku parciální kladný náboj. Aceton tedy reaguje s nukleofilními činidly, která mají přebytek elektronů. Tímto způsobem se může adovat například etanol, voda, kyanid nebo ylid. Aceton vykazuje rovněž keto-enol tautomerii, i když rovnováha této reakce je výrazně posunuta ve prospěch keto formy. Enol forma se vyskytuje v 6,3 × 10−6 procentech. Přesto je tento jev, takzvaná enolizace, velmi důležitý pro reaktivitu. Díky tomu podléhá aceton například halogenaci či nitrosaci.
Aceton je bezbarvá kapalina s teplotou varu 56,53 °C s charakteristickým zápachem. Je prudce hořlavý – páry acetonu ve směsi se vzduchem po iniciaci jiskrou či plamenem vybuchují. Je toxický a nebezpečný pro životní prostředí. Pro vysokou těkavost a narkotické účinky bývá zneužíván jako droga. Kvůli vysoké toxicitě a snadné dostupnosti se tak stává velice nebezpečnou drogou. Výskyt abúzu acetonu (a obecně organických rozpouštědel) však v posledních letech jeví sestupnou tendenci a zpravidla se vyskytuje u uživatelů ze sociálně nižších vrstev (v převážné většině případů jsou uživateli mladiství). Mezi objektivní příznaky patří nystagmus, setřelá řeč, vrávoravá chůze, snížené psychomotorické tempo až somnolence či naopak agresivita. Intoxikovaný může jevit známky podobné opilosti, zpravidla je však lze odlišit podle zápachu, který je cítit z jeho dechu či oblečení intoxikovaného (nesmí být zaměněno s acidotickým zápachem dechu diabetika!). Mezi subjektivní příznaky patří euforie či naopak apatie, diplopie, svalová slabost a únava. Mohou se objevit paranoidně-halucinatorní příznaky či jiné projevy toxické psychózy. Aceton může být přítomen i v jiných drogách jakožto nežádoucí příměs (používá se jako prekurzor či výchozí látka při jejich výrobě) − typicky pervitinu. Při nadužívání se může rozvinout psychická závislost, odvykací stav je bez somatických příznaků.
Při expozici acetonovým parám či po pozření acetonu může dojít k poruchám krvetvorby a imunity. Časté jsou chronické záněty dýchacích cest a poškození jater či CNS. Při akutní intoxikaci je nutno dotyčného resuscitovat nebo použít inhalaci kyslíku.
Aceton se vyrábí oxidací (dehydrogenací) isopropylalkoholu nebo rozkladem octanu vápenatého. Další možností je výroba z kumenu oxidací peroxidem vodíku, ze kterého vzniká kumylhydroperoxid, který v kyselém prostředí přesmykuje na aceton a fenol. Aceton
Včelí vosk je plastická hmota, jejíž konzistence a viskozita se mění s teplotou. Vosk lze tvarovat již při pokojové teplotě (bod tání 65 °C), při teplotách kolem 0 °C se pak vosk stává velmi křehkým. Ve vodě se nerozpouští. Včelí vosk je mimo jiné vynikající izolant díky vysoké dielektrické konstantě (2,9). Vosk včely medonosné obsahuje až 284 různých látek, které určují jeho fyzikální a chemické vlastnosti.
Včelí vosk by se nikdy neměl rozehřívat na přímém ohni, aby se nevznítil. Jestliže vosk vzplane, nesmí se oheň hasit vodou, ale práškovým hasicím přístrojem nebo pískem. Nemáte-li tyto věci po ruce, vypněte vařič a nádobu opatrně přikryjte pokličkou (odpovídající velikosti) minimálně na 5 minut, dokud se vosk dostatečně neochladí.
Včelí vosk není závadný, a to ani z hlediska konzumace či jako přímá součást výživy člověka. Jeho využití je mnohostranné, využívá se například: v potravinářském průmyslu při balení a konzervaci potravin; v kosmetickém průmyslu při výrobě různých mastí a krémů; v dřevozpracujícím průmyslu při impregnaci a leštění dřeva; v elektrotechnice; v rytectví; ve zlatnictví; při práci s uměleckými předměty.
Nedostatek železa u dětí může ovlivnit fyzický i psychický vývoj. Nedostatku železa se přitom dá zabránit, důležité je dodržovat jisté dietní zásady. Děti přicházejí na svět s určitou zásobou železa v těle přibližně pro první 4 měsíce. Další železo však potřebují pravidelně dodávat, aby dokázaly dobře růst a správně se vyvíjet.
Nedostatek železa hrozí určitým skupinám dětí, patří mezi ně:
předčasně narozené děti (o více než tři týdny) nebo děti s nízkou porodní váhou;
děti, které pijí kravské mléko před dosažením 1 roku života;
kojené děti, které nedostávají po dovršení 6. měsíce dostatek jídla obsahujícího železo;
děti na umělém mléku, které není obohacené železem;
děti ve věku 1 až 5 let, které vypijí více než 710 ml kravského, kozího nebo sójového mléka denně;
děti s určitými zdravotními problémy, které trpí například chronickými infekcemi, nebo musí dodržovat přísnou dietu;
dospívajícím dívkám hrozí nedostatek, protože jejich tělo ztrácí železo během menstruace.
Příznaky
Nedostatek železa může mít na dítě velký dopad. Většina příznaků a symptomů se však projeví až v souvislosti s anémií způsobenou nedostatkem tohoto minerálu. Mezi symptomy anémie patří:
únava nebo slabost;
bledá pokožka;
nechutenství;
dušnost, dítě se lehce zadýchá;
podrážděnost;
zanícený jazyk (jazyk zčervená, bolestivě pálí);
dítě má problém udržet tělesnou teplotu;
zvýšená náchylnost k infekcím;
nepravidelný srdeční rytmus;
problémy s chováním;
neobvyklé chutě, dítě pojídá například hlínu, led, čistý škrob a podobně.
Následky
Maso je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitamínu B (zejména B12) a železa, které má vliv na správnou krvetvorbu. Všechny tyto látky potřebují nejmenší děti pro tvorbu červených krvinek, dobré trávení a činnost dalších vitamínů. Naopak jejich nedostatek může vést k poruchám růstu, chudokrevnosti, a dokonce až k poruchám vývoje celého nervového systému.
Maso by mělo být zařazeno do dětského jídelníčku brzy po podání zeleninového příkrmu, nejpozději v 7. měsíci života. Samozřejmě pozvolna, postupně zhruba od 20g porce jeho množství zvyšujeme až ke 40 gramům. Maso zpočátku meleme najemno, postupně, asi okolo 8. měsíce věku, nahrubo a ke konci prvního roku už stačí nakrájet na malé kousky. Mezi nejvhodnější úpravy patří vaření a dušení, můžeme i péct či grilovat (v alobalu, opatrně na přímý oheň). Odborníci doporučují dítěti nabídnout ryby už kolem půl roku. Měly by být součástí jídelníčku zejména díky prospěšným omega-3 nenasyceným mastným kyselinám. Tyto tuky příznivě ovlivňují vývoj mozku dítěte, podporují učení i koncentrac
Detoxikaci začnete tím, že si k obědu připravíte dušenou zeleninu, kičadi nebo zeleninovou polévku. Večeři už nejezte žádnou a následující den pijte pouze detoxikační vodu. Ta podporuje trávení a čistí organismus. Detoxikační vodu si připravíte následujícím způsobem: 2 litry vody přiveďte k varu, nalijte do termosky a přidejte tři tenké plátky čerstvého zázvoru, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku fenyklu, 2 kuličky černého pepře a 2 lístky máty. Pijte 1 dl každou půlhodinu. Po 2 hodinách, pokud vás přepadne hlad, vypijte zázvorový čaj. Když budete mít velký hlad, dejte si kičadi. Během dne si na břicho přikládejte termofor s horkou vodou. Před spaním si vezměte detoxikační bylinnou směs Triphala. K dlouhodobějšímu a pozvolnému pročištění a detoxikaci organismu můžete použít bylinné přípravky. Za nejznámější a nejúčinnější detoxikační přípravek je považována právě zmiňovaná Triphala, kterou tvoří kombinace tří bylin: haritaki, bibhitaki a amalaki. Účinkuje jemně na celý trávicí trakt, regeneruje ho a reguluje. Také podporuje činnost močového, oběhového a dýchacího ústrojí, napomáhá vylučovat z těla těžké kovy a odstraňuje z organismu toxiny. Triphala se doporučuje při chronické zácpě, redukční dietě, k regeneraci žaludku a střev. Její užívání by mělo být dlouhodobé, alespoň 3 měsíce.
Postup: Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Zázvor oloupeme a nakrájíme na 4–5 kousků, vložíme do vody, přikryjeme poklicí a necháme vřít na mírném ohni. Mezitím propláchneme rýži a okapanou ji vložíme do polévky, zesílíme oheň a vaříme. Očištěnou pokrájenou zeleninu přidejte k rýži do vody a vařte dalších 10 minut. Dochuťte kořením a můžete konzumovat.
Po detoxikaci organismu byste se měli držet určitých pravidel, aby se vám toxiny v těle nezačaly opět hromadit:
Nejezte brzy po předchozím jídle.
Dodržujte správné kombinace potravin.
Nenuťte se do jídla, pokud nemáte hlad.
Nepřejídejte se.
Jezte stejně velké porce každý den.
Nepijte studené nápoje.
Používejte koření a detoxikační byliny.
Dělejte si pravidelně detoxikační odlehčovací dny.
Potraviny
Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů. Je to zázv
Ženy Beranky se snadno zamilují, ale brzy zase ochladnou. Mívají mnoho ctitelů. Muž by je měl usměrnit. Jsou šťastné, když jim velí někdo, koho si váží.
Se svými ohnivými druhy, tedy jiným Beranem, Lvem a Střelcem, si ženy ve znamení Berana velice dobře rozumí - stejná energie, podobné plány. Obdiv, láska, žárlivost, společenské dýchánky, veselost. Drobné roztržky se srovnají v intimnostech.
Ženy ve znamení Berana přitahují vzdušná znamení Blíženci a Vodnáři, ale žít s nimi je už složitější. Někdo to dokáže, jiný ne. S Váhami si rozumí až v pozdějším věku. V mládí jsou to protikladné povahy. Většinou jsou stále v sobě. Když se však potkají dva s podobnými ascendenty, se stejnými plány a energií, tak zvítězí. Život prožijí jedna báseň a je na co vzpomínat.
Se zemskými znameními se ženy ve znamení Berana cítí jako zvíře chycené do pasti. Býk je provokuje svou poctivostí a obdivuhodným klidem. Panna je sice okouzlí svou jemností, čistotou, ale vzápětí je odradí kritičností, nervozitou a nadměrnou pořádkumilovností. S Kozorohem se sotva snesou - pohodový život, o kterém sní, mu žena Beran nezajistí. Později dochází k závažným roztržkám.
Ženy ve znamení Berana vždy okouzlí vodní znamení: Rak, Štír a Ryba, ale v dlouhotrvajícím svazku málokdy vydrží. Oheň a voda se zkrátka přímo nesnáší. Jen ti s podobným ascendentem to zvládnou.
Tato detoxikace (totální detoxikace) představuje způsob, jak si udělat v těle pořádek. Je to nejúčinnější metoda, jak se zbavit jakékoliv nemoci. Vyžaduje však důslednost při provádění očisty. Bohužel drtivá většina lidí není schopna se omezovat ve svých požitcích. Lidé, kteří byli připraveni důsledně provést všechny procedury, se zbavili i nevyléčitelných nemocí.
Postup
Tři až čtyři dny před očistou konzumujte pouze rostlinnou stravou a pijte čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Jednou denně si dejte očistný klystýr s urinou.
V den očisty: Ráno po stolici si dejte klystýr, lehce posnídejte, vypijte šťávu (z jablek, řepy), lehce poobědvejte a za 1–2 hodiny začněte jaterní oblast zahřívat.
Samotná očista začíná mezi sedmou a osmou hodinou večer. Olej a citronovou šťávu ohřejte na 30–35 °C. Nemíchejte je ale dohromady – pijí se dva doušky oleje, dva doušky šťávy. A zhruba po 15 minutách znovu, než dopijete celé množství.
Pak si můžete (nemusíte) vzít termofor a v klidu se posadit a třeba si číst. Asi za hodinu, hodinu a půl si sedněte na paty, stiskněte levou nosní dírku a dýchejte jen pravou. Na jazyk si dejte trochu pepře (povzbudí játra a produkci energie tepla). Dýchejte zhluboka a do břicha a představujte si, jak s nádechem chrlíte oheň do oblasti jater po dobu 15 až 30 minut.
Hodinku si odpočiňte a pak opakujte. Přibližně v jedenáct večer, kdy je biorytmus jater a žlučníku nejsilnější, se začnou vypuzovat nečistoty a kameny, což se projeví průjmem. Ten může pokračovat i ráno.
Ještě si dejte očistný klystýr a něco snězte: nejdříve šťávu (mrkvovou nebo jablko, řepa), pak můžete saláty a postupně se vrátit do běžného života.
Očistu se vyplatí si zopakovat a určitě ji provádět pravidelně alespoň dvakrát do roka.