Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

PŘECHOD Z WARFARINU NA ELIQUIS

OBSAH

Eliquis a vitamín K

U Warfarinu platí, že potraviny bohaté na vitamín K mohou snížit jeho účinnost, protože tento lék blokuje účinky vitamínu K v krvi. Apixaban (aktivní složka přípravku Eliquis) se však nespoléhá na srážecí dráhu závislou na vitamínu K, ale působí na srážecí faktor Xa. V důsledku toho se hladiny a účinnost Eliquis nemění příjmem vitaminu K z potravin, jako je špenát, brokolice, kapusta, růžičková kapusta a je tedy možné je konzumovat bez omezení.

Mnoho pacientů léčených Eliquisem má nějaké základní srdeční onemocnění. Strava bohatá na ovoce, zeleninu a ořechy je proto u těchto pacientů preferována před červeným masem, rychlým občerstvením a rafinovanými cukry.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den. Od července 2017 jsem si píchala clexane forte. Dnešním dnem jsem začala užívat eliquis 2*5mg a chci se zeptat, zda se u eliquisu měří hodnota quick, jako tomu bylo u warfarinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis má oproti Warfarinu výhody v tom, že u něj není třeba dodržovat speciální dietu a zároveň ani není třeba pravidelně měřit INR - Quickův test.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Eliquis a alkohol

Není známa žádná interakce mezi Eliquisem a alkoholem.

Alkohol i přípravek Eliquis však mohou zvýšit riziko krvácení. (Tyto dvě látky mohou zabránit srážení krve.) To znamená, že pití alkoholu během užívání přípravku Eliquis může dále zvýšit riziko krvácení.

Pokud pijete alkohol, poraďte se se svým lékařem. Mohou vám poradit, zda existuje bezpečné množství k pití během užívání přípravku Eliquis.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Eliquis a alkohol

Při užívání léku Eliquis se nedoporučuje konzumovat alkohol. Příležitostně si jedno pivo, skleničku vína či jednu štamprli dát můžete.

Zdroj: Eliquis

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Můžu když užívám Eliquis pít čaj z ostropestře mariánského?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Toho bych se nebál,já na tento lék i piju a nic mi není.

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Eliquis a alkohol

Eliquis zpomaluje srážení krve a alkohol může také zpomalovat srážlivost, proto je nejlepší se alkoholu v tomto případě vyhnout (pokud vám lékař nedá zelenou k pití malého až středního množství). To platí pro všechny léky ze třídy inhibitorů faktoru Xa (Eliquis, Xarelto, Pradaxa).

Zdroj: Eliquis a co při něm nejíst

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Rajcseková.

Dobry den přeju ! Chtela bych jse optat ,proč Neplatí pojištovna Eliquis ? když je to tak drahy ? A neexistuje něco jako podobného ,co platí pojištovna ? Dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neplatí ho právě proto, že je tak drahý. Kdyby pojišťovna proplácela každému Eliquis, tak za chvíli nebude fungovat žádné zdravotní pojištění. Narozdíl od drahého Eliquisu je zde velmi levná alternativa v podobě Warfarinu, díky čemuž se podařilo prodloužit mnoho životů za minimální náklady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

SPC

Zde můžete vidět SPC léku Eliquis.

Zdroj: Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem JINÝ LÉK MÍSTO WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šlapáková.

Je prý nový lék, při kterém se muže jíst vše, ale určitě si ho musí pacient hradit, kde žádat o tento lék? Cena?
Řekla mi to pacientka v čekárně, že na INR chodí jen 1x za půl roku, ale už mi nestihla říct název léku -náhrada za warfarin, je mi 78 let a domnívám se, že by byl pro mě výhodnější.
Děkuji za odpověď, V. Šlapáková ÚL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pradaxa, Eliquis a Xarelto. Účinky těchto léků nejsou ovlivněny stravou a nemusí se držet žádná dieta. Který z nich bude nejlepší náhrada Warfarinu, určí ošetřující lékař. V některých případech můžou být tyto léky částečně hrazeny ze zdravotního pojištění.

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Léková skupina

Eliquis patří mezi antikoagulancia (fibrinolytika, antifibrinol).

Zdroj: Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS 5 MG A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Začala jsem užívat místo Warfarinu od pátku Eliquis 5 mg a v neděli
jsem pozvaná na párty. Ráda bych věděla, jestli mohu aspoň l skleničku
vína na přípitek nebo raději vinný střik, nebo vůbec alkohol ne. Děkuji
moc předem za Vaši informaci a jsem s pozdravem Drábková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis nemá alkohol uvedený ve svých interakcích. Znamemá to, že alkohol nijak neovlivňuje účinky léku Eliquis. Ovšem alkohol funguje jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Trvalá souhra těchto dvou činitelů může způsobit krvácení a to nejen na povrchu těla, ale i uvnitř, kde je to mnohem nebezpečnější, protože to nevidíte. Tyto problémy jsou dominantní u pravidelné konzumace alkoholu. Náhodný alkoholický nápoj, jako je přípitek, nezpůsobí žádné problémy a s klidem si můžete připít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Jak Eliquis funguje

Eliquis je ředidlo krve/antikoagulant, který působí tak, že blokuje faktor Xa, což je srážecí faktor v naší krvi, který napomáhá tvorbě sraženin. Lék bývá někdy označováno jako inhibitor faktoru Xa. V naší krvi je mnoho faktorů srážení krve a faktor Xa je jedním z hlavních.

Eliquis je k dostání v dávce 2,5 mg a 5 mg a užívá se dvakrát denně.

Na rozdíl od staršího léku na ředění krve Warfarin není při užívání přípravku Eliquis vyžadováno sledování PT/INR (protrombinový čas/mezinárodní normalizovaný poměr).

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Diskuze

V diskuzi LÉK ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horak.

na jak dlouho mam vysadit lek pred trhanim zubu dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Beránek Jiří.

prosím,jak se převádí Pradaxa na Eliquis.chci přejít na Eliquis,který mám.stačí brát stejně termíny .

Zdroj: diskuze Lék eliquis

Eliquis a léky proti bolesti

Z volně prodejných léku na bolest je možné při léčbě Eliquisem použít pouze acetaminofen (Paralen) a přírodní terapie. Eliquis je obecně bezpečný lék, ale většina volně prodejných léků proti bolesti zvyšuje při jeho používání riziko krvácení. Další možností je lék na bolest na lékařský předpis. Zde je výběr vhodných přípravků větší.

Zdroj: Eliquis a co při něm nejíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NECHCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Machová.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jiný lék než Warfarin. Musím brát lék na ředění krve a chtěla bych Eliquis. Po Warfarinu jsem 3x krvácela. Budu i doplácet, bude-li třeba. Může Eliquis napsat i praktický lékař? Nebo jen kardiolog? Vím, že ho neradi píší. Pokud člověk není známý nebo VIP má asi smůlu. Děkuji za odpověď Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis může předepsat i praktický lékař, ale tím nesplníte jednu ze tří podmínek a pojišťovna vám nic nepřispěje. V takovém případě budete za měsíční léčbu Eliquisem platit 1100 Kč, což je jeho plná prodejní cena. Pojišťovna přispěje cca 50% v případě, že lék předepíše lékař specialista a to proto, že se u vás nedaří pomocí Warfarinu udržet správná srážlivost krve a nebo pokud máte prokazatelně závažné nežádoucí účinky z léčby Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nechci

Co nejíst při Eliquisu

Nová antikoagulační činidla zahrnující Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa) a Apixaban (Eliquis) nemají žádné interakce mezi potravinami a léky, neinteragují s vitamínem K a proto je možné konzumovat cokoliv.

Zdroj: Eliquis a co při něm nejíst

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den
měsíc od měsíce mám kratší menstruaci. Pravidelně jsem mívala 4 dny, teď mívám jen jeden den. Přestala jsem mít chuť na sex. Může se jednat o přechod?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To může být přechod. Dohodněte se se svým gynekologem na vhodné léčbě.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Náhrada místo Warfarinu

Pro některé pacienty není prý pro jejich zdravotní stav a onemocnění vhodná náhrada.

Stejně jako warfarin předepisují na srážlivost krve lékaři i také heparin, ten si ale musí pacient píchat injekcí do podkoží v předepsaných časových intervalech. Existují ale již i nové antikoagulační léky, které jsou pacientovi podávány perorálně. Řadí se sem léky označované zkratkou NOAC obsahující účinné látky rivaroxaban, apixaban a dabigatran (například radaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana). Jejich další výhodou je, že lékař může tyto léky předepsat pacientovi rovnou bez toho, aby musel kontrolovat hladinu léku (na rozdíl od warfarinu). Podle lékařů jsou navíc tyto léky i účinnější než warfarin a heparin a navíc mají menší vedlejší účinky. Jejich velkou nevýhodou je ale stále velmi vysoká cena (měsíčně zhruba 2 000 Kč).

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Salvét.

Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis má oproti Warfarinu výhodu v tom, že nevyžaduje žádnou dietu. Můžete jíst cokoliv.
Jen si dejte pozor na určité léky, například při léčbě bolesti. Společně s Eliquisem nesmíte užívat aspirin a nesteroidní protizánětlivé léky (tzv NSAID), kam patří například Ibuprofen. Na bolest z volně dostupných léků můžete použít pouze paracetamol.
Dále se Eliquis nesmí užívat společně s těmito antidepresivy: selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) nebo inhibitory zpětného vychytávání serotoninového norepinefrinu (SNRI).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Eliquis a káva

Mezi Eliquisem a kávou s kofeinem nedochází k žádné přímé interakci. Ale pozor! Mnoho pacientů užívajících přípravek Eliquis však také trpí onemocněním koronárních tepen a tito pacienti mají často svým lékařem nařízeno omezení příjmu kofeinu. Pacientům s fibrilací síní se často říká, aby se kofeinu úplně vyhýbali. Pokud máte obavy ohledně kofeinu a Eliquisu, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Eliquis a káva

Na co je lék Eliquis

Eliquis se využívá v situacích, kdy si přejeme omezit tvorbu krevních sraženin. Patří sem například léčba nemocných s fibrilací síní, kdy má Eliquis zabránit ischemické mozkové mrtvici, dále pak léčba plicní embolie, léčba již vzniklé hluboké žilní trombózy a prevence vzniku žilní trombózy u nemocných po operačních zákrocích (typicky operační zákroky na dolních končetinách, jako je například implantace umělého kloubu).

Účinná látka apixaban poměrně silně a selektivně tlumí aktivitu srážlivého faktoru X. Tento faktor je důležitým bodem takzvané koagulační kaskády, což je soubor vzájemně se aktivujících bílkovin, které nakonec umožní vznik fibrinu (fibrin se váže na krevní destičky a vytváří krevní sraženiny). Útlum faktoru X významně narušuje koagulační systém a vznik sraženin.

Eliquis smí být užíván pouze na doporučení předepisujícího lékaře. Lék se vyrábí ve formě tablet o síle 2,5 a 5 miligramů a běžná dávka u jinak zdravého dospělého je 5 miligramů 2x denně. V případě potřeby lze dávku zmenšit (například u pacientů s chronickým selháváním ledvin). Na rozdíl od Warfarinu není nutné měřit koncentraci léku v organismu a nejsou nutná žádná dietní opatření.

Podobně jako ostatní léky na ředění krve může Eliquis vyvolat krvácivý stav s rozvojem nežádoucího krvácení. Člověk užívající tento preparát by si měl dávat pozor na poranění a neprovozovat rizikové sporty a podobné činnosti.

Zdroj: Eliquis

Nový lék místo Warfarinu

Ekvivalent Warfarinu neexistuje. Léků na ředění krve je sice více, ale každý produkt působí na krev jinak – buď ovlivňuje například srážlivost destiček, nebo v krvi působí na některý z takzvaných vnitřních faktorů (vnitřních faktorů krevního srážení je celkem 13) a tím významně ovlivní celý složitý proces srážení. Srážlivost krve tak jednotlivé typy léků ovlivňují jiným mechanismem. Jednotlivé léky mají také jiné indikace. Alternativa za lék Warfarin existuje a je jich celá řada. Předepisují se na úzký okruh diagnóz týkajících se většinou operací srdce. Jedině tehdy je hradí pojišťovna. Cena je vysoká v řádech tisíců Kč. Jejich nevýhodou je, že na ně neexistuje – na rozdíl od Warfarinu – antidotum. Což znamená, že jedinec při větším úrazu může klidně vykrvácet, protože nelze snížit rychle účinek těchto léčiv. U Warfarinu stačí injekce antidota a jeho účinek se okamžitě neutralizuje.

Existují i bezpečnější alternativy, třeba novější Pradaxa, Xarelto a Eliquis. Mimo to existují i heparinové přípravky. Působí ale jiným mechanismem a předepsat je může jen odborný lékař.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Umělý přechod u žen

Umělý přechod mohou lékaři u žen vyvolat úmyslně po odstranění vaječníků, tento stav je dočasný.

Zdroj: Přechod u žen

Onemocnění koronárních tepen a káva

Onemocnění koronárních tepen patří mezi častá onemocnění pacientů užívajících Eliquis. I když mezi Eliquisem a kávou není žádná interakce, tak pro pacienty s tímto onemocněním by bylo lepší se kávě vyhnout. Proč?

V 60. letech byla káva považována za rizikový faktor pro onemocnění koronárních tepen a pozdější výzkum naznačil, že srdce může poškodit pouze silná spotřeba kávy (více než pět nebo šest šálků denně).

Zdroj: Eliquis a káva

Co místo Warfarinu

Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu nových perorálních antikoagulancií, jako je Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, není nutná v perioperačním období či při invazivních výkonech přemosťovací léčba nízkomolekulárním heparinem. Zmíněná léčiva stačí obvykle vysadit krátce před procedurou a po jejím absolvování se v jejich užívání co nejdříve – jakmile to dovoluje klinický stav a je ustavena hemostáza – pokračuje. Bohužel vzhledem k výši ceny, kdy měsíční terapie moderními preparáty vychází na cca 2 000 Kč, zůstává Warfarin stále lékem první volby v hrazené antikoagulační léčbě. Zdravotní pojišťovny České republiky platí Pradaxu a jiné podobné přípravky v indikacích prevence ischemického iktu u nemocných s nevalvulární fibrilací síní a při léčbě hluboké žilní trombózy a plicní embolie či jejich rekurence jen v případě prokázané kontraindikace warfarinu (nemožnost pravidelných kontrol INR, výskyt závažných nežádoucích účinků při léčbě warfarinem, nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0; rezistence na warfarin, tedy nutnost podávat denní dávku více než 10 mg), jinak je pacient nucen si je v plné míře hradit sám.

Zdroj: Alternativa Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP