Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

SALÁT RUKOLA

OBSAH

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy v podobě šťávy je povoleno. Ovšem kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, se může pouze v nepatrném množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny vůbec. Nejdůležitější však je přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem LEDOVY SALAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana chrzova.

prosim o radu zda mohu ledovi salat na nemoc dnu dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ledový salát patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto se může při dně konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Rukola v těhotenství

Rukola je skvělý zdroj kyseliny listové v těhotenství (100 g čerstvé rukoly má 97 µg kyseliny listové). A není skvělá jen pro těhotné ženy, díky svým nutričním hodnotám hraje roli i v mužské plodnosti. Obsahuje mnoho důležitých antioxidantů, vitamínů a minerálních látek, čerstvý salát z rukoly je velmi dobrým zdrojem folátů. 100 g čerstvých listů má jen 25 kalorií.

Zdroj: Rukola

Diskuze

V diskuzi OBSAH PURINU V LISTOVE ZELENINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,prosím Vás kolik purinu obsahuje listova zelenina např.římský salát,ledovy salát,zeli apod.?Předem dekuji za odp. spozdravem a přání hezkého dne přeje Metela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obsah purinu v listove zelenině

Rukola anglicky

arugula /əˈruːɡələ/, rocket salad, rucola, rucoli, rugula, colewort, roquette

Zdroj: Rukola

Semena rukoly

V pouzdrech jsou ve dvou řadách hnědá až načervenalá kulovitá hladká semena, velká asi 2,5 mm. Pro výrobu oleje ze semen se ve středoevropských podmínkách pěstovat nevyplatí - průměrné výnosy semene jen do 1 t/ha (řepka ozimá 3 t/ha). Pro technické účely se na největších plochách rukola pěstuje v Indii.

Zdroj: Rukola

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Jirková.

Prosím o posouzení vhodnosti červené řepy- salát ,pomazánka.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte na mysli karmínově červenou bulvu červené řepy, tak ta nemá vliv na účinky Warfarinu. Bulvu červené řepy můžete konzumovat jak chcete, i když užíváte Warfarin. Jiná situace je, když byste chtěla konzumovat listy červené řepy, které jsou také jedlé. V zelených částech červené řepy je ukryto mnoho vitamínu K a ten, jak známo, již ovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Vepřová panenka pečená ve slanině

Ingredience: 400 g vepřové panenky, 5 plátků anglické slaniny, sůl, pepř, drcený tymián, olivový olej, rukola, ledový salát, citronová šťáva

Postup: Panenku nakrájíme na silnější plátky (2,5–3 cm). Osolíme, opepříme a posypeme trochou sušeného tymiánu. Slaninu podélně rozkrojíme na poloviny. Každou polovinou obalíme špalíček panenky a připevníme ji párátkem. Důkladně rozehřejeme olej a špalíčky masa prudce opečeme cca 2–3 minutky z každé strany. Nijak do nich nešťoucháme a víckrát nepřevracíme. Poté je přemístíme na plech s pečicím papírem a pečeme na 220 °C pod grilem asi 5 minut. Takto by maso mělo zůstat krásně šťavnaté.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Také olivový olej zbožňuji, salát si bez něj nedokážu představit.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Recepty

Použití rukoly (rokety) je značně variabilní, skvěle se doplňuje s jinými ingrediencemi v salátech, výborně poslouží jako doplněk ke steakům nebo udělá delikatesu z obyčejného toastu. Rukolu lze připravit i stejným způsobem, jako se připravuje špenát. Při nákupu vybírejte vždy čerstvou rukolu, která má tmavé a svěží lístky. Je však nezbytné rukolu řádně umýt v čisté vodě, než začnete s jejím zpracováním nebo konzumací. Neomytá rukola může obsahovat škodlivé bakterie a parazity, které mohou způsobit onemocnění, jako je toxoplazmóza nebo listerióza.

Recept na salát

Ingredience: 125 g rukoly, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 konzerva sardelových řezů, několik cherry rajčátek, sůl, citronová šťáva, čerstvě mletý bílý pepř

Postup: Rukolu omyjeme a osušíme. Promícháme se solí (solíme jen velmi málo, protože sardelky jsou slané dost). Zakápneme citronem a jemně promícháme se sardelovými řezy. Na talíři ozdobíme rajčátky, vejci a mírně opepříme. Salát je pikantní a osvěžující.

Pizza recept

Ingredience: 2 polévkové lžíce stolního oleje, 1 špetka černého mletého pepře, 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 2 rajčata, 60 g rukoly, špetka soli, 100 g šunky od kosti, 40 g parmazánu, 1 balení těsta na pizzu

Postup: Těsto na pizzu připravíme dle návodu. Těsto dobře vypracujeme a rozdělíme na 2 části. Plech vymastíme olejem a vložíme na něj dvě připravená těsta. Těsto potřeme rajčatovým protlakem. Přidáme na plátky nakrájená rajčata a přidáme špetku soli a pepře. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme cca 10 minut. Poté obložíme pizzy rukolou, strouhaným parmazánem a šunkou pokrájenou na nudličky a vše vložíme ještě na 5 minut do trouby.

Zdroj: Rukola

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana janelová.

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Huňka.

Prosím o radu, jestli se mohu jíst zeleniny, např. Moravanka, Kunovjanka, zavařené okurky a nebo okurkový salát dochucený s octem

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Sobota

  • Snídaně: ovesná kaše s ovocem a ořechy
  • Dopolední svačina: dvě meruňky
  • Oběd: vepřová pečeně s pečeným bramborem a žampiony
  • Svačina: mrkvový salát s jablkem
  • Večeře: kari z červené čočky a zeleninový salát

Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Mazancova.

Mam zvysenou KM 480 je to hodne?. Mam rada parky a rybi salat mohu to konzumovat. A kolikrat za mesic mohu veprove maso neno radej kureci? Dekuji za radu Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová v hodnotě 480 je vysoká a měla byste se snažit ji mít pod hodnotou 340 μmol/l. Zvýšená kyselina močová může být snížena vhodnou stravou, která by měla být chudá na živočišné bílkoviny a cukry. Takže párky určitě ne, vepřové jen ve svátek a kuřecí maso jednu malou porci za den. Žádný alkohol ani pivo a ani žádné slazené limonády. Pijte hodně čisté vody bez bublin a jezte lehká jídla bez majonéz.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam nevhodných potravin

Jídelníček pro hubnutí

Snídaně: Müsli a bylinkový šípkový čaj

Müsli připravujeme ze špaldy, ječmene, ovesných vloček, ovoce, medu nebo javorového sirupu a nasekaných mandlí a rozinek. Obiloviny přivedeme ve vodě k varu a necháme 30 minut bobtnat, poté přidáme přísady dle chuti.

Oběd: Pampeliškový salát s krůtími prsy, minerálka nebo bílé víno, pouze na chuť

Ingredience: 100 g krůtích prsou, 1 polévková lžíce olivového oleje, 125 g listů pampelišky nebo rokety seté (rukola)

Salátová zálivka: 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 polévková lžíce vody, špetka jodizované soli, špetka cukru, 1 polévková lžíce drobně nakrájené pažitky, 1 polévková lžíce drobně nasekané petrželky

Postup: Krůtí maso nakrájíme na proužky a opečeme na olivovém oleji, uchováme v teple. Listy pampelišky omyjeme a důkladně vyždímáme, aby byly suché. Z uvedených přísad připravíme salátovou zálivku. Salát dáme do mísy, přelijeme ho zálivkou a rozložíme na něj proužky krůtích prsíček.

1 porce obsahuje: 636 kJ, 152 kcal, 12,5 g tuku, 6,3 g bílkovin, 3,6 g uhlohydrátů, 1 g balastních látek

Doba přípravy: 35 minut

Svačina: Rýžové burizony s bílým jogurtem

1 BIO jogurt smícháme se 100 g rýžových burizonů

Večeře: Míchané ovoce (ananas s grapefruitem)

Ovoce nakrájíme na malé kousky, smícháme a dochutíme vlašskými ořechy a medem.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA JIDELNICEK MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den ,chci se zeptat ,zda mezi jidly muzu treba jist hlavkovy salat.dekuji.Pak jsem se dočetla ze když je hlad ze dopoledne orechy a rozinky ,a odpoledne mezi jidly bily jogurt s orechy a skorici,to jako muzu hned v prvni den takto jist?Moc dekuji preji pekny den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na jidelnicek Mačingové

Můžu rajčata, když užívám Warfarin

Rajčata, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), okurky, papriky, cukety, brambory, houby, listovou zeleninu lze jíst denně v malém množství. Vojtěška, kapusta, pampeliška, čekanka, rukola či polníček nejsou povoleny.

Pokud jde o rajčata, smíte je jíst, ale jen v malém množství v gramážích doporučených lékařem nebo zdravotní sestrou (obvykle podle výsledků INR hodnot Quickova testu).

Zdroj: Warfarin a rajčata

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Vitamíny

Rukola má stejně jako všechny jarní zelené rostliny mnoho preventivních a ozdravných účinků na lidský organismus. Konzumací rukoly se na konci zimy a začátkem jara dá významně snížit únava, protože ve velkém množství obsahuje vitamín C, betakaroten a další zdraví prospěšné látky. Velmi důležitý je vyšší obsah chlorofylu, které má pročišťující účinky a pozitivně ovlivňuje činnost jater a trávicího ústrojí. Vzhledem ke všem vitamínům a ostatním látkám rostlina posiluje celkovou obranyschopnost a imunitu organismu, podporují trávení a čistí krev. Odvar z listů má mírně močopudné a projímavé účinky.

Lístky rukoly mají vzhledem k obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek mnoho pozitivních účinků na lidský organismus:

  • pročišťují trávicí ústrojí;
  • kladně působí na činnost jater;
  • pomáhají vylučování škodlivin;
  • posilují imunitní systém;
  • čistí krev.

Konzumace lístků nemá na lidský organismus v podstatě žádné nežádoucí účinky.

Zdroj: Rukola

Poradna

V naší poradně s názvem MONONUKLEÓZA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den, můj syn onemocněl munonukleozou a jsme už měsíc doma. Jelikož zítra jsou Vánoce, tak jsme se smířili i stim, že tentokrát bude řízek na páře a salát Light bez majonézy a podobně. Jenže synovi najednou začal průjem, bolesti břicha a teploty mu vyskočili na 39. Paní doktorka nám oznámila že musí byt ještě přísnější dieta než do teď. Řekla mi že na štědrovečerní večeři může mít max. par brambor štouchanych a kousek prsíček udělané na páře. Můžete mi prosím poradit, nějakou jinou variantu? Předem mockrát děkuji a přeji pokud možno klidné svátky. Děkuji Čančíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jídlo pro pacienty s mononukléozou je založeno na základních potravinách bez přidaného tuku. Při této dietě je třeba opustit zvyklosti tradiční české kuchyně a přemýšlet o jídle, jako byste byla na pustém tropickém ostrově. K dispozici máte pouze ovoce, zeleninu, libové maso z ptáků a keramickou pánev, nic víc. Žádný olej, žádné máslo ani sýry. Receptů je mnoho různých, vy teď potřebujete něco rychlého, abyste stihla koupit siroviny před začátkem Vánoc. Podívejte se na toto video, kde je několik zajímavých receptů: youtu.be/tulco1FpG3g
Další inspiraci můžete získat v tomto videu: youtu.be/BrtHl1wa_Jc
Jídlo připravené podle těchto receptů je zdravé a může ho jíst celá rodina i během Vánoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mleko

Květ rukoly

Jak již bylo popsáno, květy jsou čtyřčetné a oboupohlavné, velké v průměru 15 až 20 mm. Vyrůstají na stopkách a tvoří hroznovité květenství (postupně se prodlužující) s poměrně málo květy. Úzce obkopinaté, opadavé, vzpřímené kališní lístky bývají 8 až 11 mm dlouhé, mají bílý lem a vnitřní jsou u báze mírně vyduté. Obvejčité korunní lístky s dlouhým nehtem a zářezem na vrcholu jsou velké 15 až 22 mm, mají žlutou barvu s fialovým žilkováním a postupně bělají. Šest tyčinek je čtyřmocných, nektarové žlázky jsou čtyři. Rozkvétají v červnu až srpnu, opylovány jsou hmyzem.

Zdroj: Rukola

Pěstování

Rukola roste na záhonech velmi bujně. Na začátku jara se vysévá pro brzkou letní sklizeň, v polovině srpna pro sklizeň podzimní. Pokud se vysévá později na jaře nebo v létě, brzy vykvete a nevyroste na ní tolik zelených lístků. V teplejším počasí mohou mít lístky přechodně až nepříjemně hořkou chuť. Pěstování je možné i ve vnitřním prostředí celoročně v květináčích se substrátem. Lístky se sklízejí už za 6 až 8 týdnů po zasetí.

Tato rostlina, rozmnožující se výhradně semeny, je nenáročná, postačí jí dostatek vláhy jen v období klíčení a krátce nato. Má krátkou vegetační dobu, jen tři až čtyři měsíce. Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky vysoké okolo 15 cm, sklízené asi za 6 až 8 týdnů po vysetí, které mají pikantní ředkvičkovou chuť. Ze starších rostlin, které je možné ve venkovních podmínkách pěstovat až do zámrazu, lze konzumovat mladší listy. Rovněž se může rychlit obdobně jako řeřicha setá za okny na buničině. Pro výrobu oleje ze semen se ve středoevropských podmínkách pěstovat nevyplatí, dává průměrné výnosy semene jen do 1 t/ha (řepka ozimá 3 t/ha). Pro technické účely se na největších plochách pěstuje v Indii.

Zdroj: Rukola

César salát s majonézou

Ingredience: 100 ml majonézy, 2 filety ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1,5 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky, troška citronové šťávy, sůl, pepř, prolisovaný česnek na topinky k salátu, toustový chléb, 2 kuřecí prsa, 1 římský salát

Postup: Ančovičky rozmačkáme vidličkou a vše dohromady smícháme a dle vlastních chutí dolaďujeme. Kuřecí prsa omyjeme a očistíme, ochutíme solí a pepřem, lehce potřeme olejem. Takto připravené maso opečeme na troše oleje. Poté kuřecí prsa nakrájíme. Natrháme římský salát a vše smícháme.

Toustový chléb položíme na papírem vyložený plech, zakápneme olejem a dáme do trouby opéct. Hotové plátky potřeme česnekem a podáváme k salátu.

Zdroj: Salát césar

Rakouský bramborový salát

Ingredience:

  • 1 lžíce kopru
  • salátová okurka
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 zakysané smetana
  • 300 g brambor
  • Majonéza
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si očistíme brambory a vaříme je ve slupce do změknutí. Po vychladnutí brambory nakrájíme na plátky. Připravíme si okurku, tu nakrájíme na kolečka a posolíme (sůl pomůže, aby okurka rychleji pustila šťávu). Šťávu z okurky vylijeme a kolečka z okurky vysušíme a přidáme k nakrájeným bramborám. K bramborám a okurkám přidáme majonézu a zakysanou smetanu. Do salátu přidáme kopr. Podle chuti salát osolíme a opepříme.

Zdroj: Bramborový salát

Hořko v ústech po jídle

Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.

Zdroj: Hořko v ústech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP