Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ŠVESTKY


Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: článek Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem SUŠENÉ ŠVESTKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL BRABEC.

Prosím o vysvětlení: kolik si mohu dopřát sušených švestek denně , když užívám warfarín 5 mg. ? po ránu...... Už mně bylo 64 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sušené švestky jsou významným zdrojem vitamínu K a proto nejsou vhodné pro pacienty užívající Warfarin. Maximální množství sušených švestek za den je jeden malý šálek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Sušené švestky a warfarin

Švestky a cukrovka

Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!

Zdroj: článek Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN CERNOTA.

DOBRY DEN,PRI LECBE WARFARINEM,JE POVOLENO JIST SVESTKY??BUCHTU SE SVESTKAMI??DEKUJI ZA ODPOVED,S POZDRAVEM,CERNOTA M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Švestky ve spojení s Warfarinem jsme už řešili zde: https://diskuze.ceskaordina…

Zdroj: příběh Warfarin - co můžu jíst

Nejčastější dotazy

  • Pomáhají švestky snižovat hladinu cukru v krvi?
    Ano, švestky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Švestky mohou zvýšit schopnost vašeho těla produkovat adiponektin, hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Bohaté na vlákninu také snižuje nárůst cukru v těle po konzumaci sacharidů.
  • Kolik švestek může sníst člověk s cukrovkou?
    Člověk s cukrovkou může sníst maximálně dvě velké švestky denně nebo čtyři malé. Švestky jsou bohaté na vlákninu a sorbitol, díky čemuž jsou ideální pro lidi s cukrovkou.
  • Jsou švestky ovoce s nízkým obsahem cukru?
    Švestky jsou ovoce s nízkým obsahem cukru, a proto je mohou lidé s cukrovkou snadno zařadit do svého denního jídelníčku. Díky nízkému glykemickému indexu zajišťují malý vzestup hladiny cukru v krvi.
  • Mají švestky nízký obsah sacharidů?
    Švestky mohou být zdravým doplňkem do jogurtů, salátů a smoothies. Švestky obsahují nižší koncentraci sacharidů. Středně velká švestka nabízí pouze 7,6 gramů sacharidů.

Zdroj: článek Švestky a cukrovka

Příběh

Ve svém příspěvku POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Knedla.

Jsem začínající pěstitel švestek.Zajímám se o postřik švestek.Kdy a na co a čím provádět potsřik od začátku roku a až do zimy.Chci si o tom udělat přehled.Nebo
kde bych se o tom názorně mohl dočíst.
Děkuji Knedla jos.Valašské Meziříčí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Burešová.

Prosím o radu, švestky ještě kvetou, je možné je postříkat postřikem KARATE nebo počkat po odkvětu ? Děkuji za odpověď

Zdroj: příběh Postřik švestek

Nutriční hodnoty švestek

Plody švestek jsou dobré pro lidi s cukrovkou, protože obsahují různé nutriční složky.

Jeden hrnek nakrájených švestek obsahuje následující:

  • Kalorie - 30;
  • Vláknina - 1 g;
  • Cukry - 7 g;
  • Sacharidy - 8 g;
  • Tuk - méně než 1 g;
  • Bílkoviny - 1 g.

Švestky jsou také bohaté na:

  • Vitamín A;
  • Vitamín C;
  • Vitamín K;
  • Hořčík;
  • Vápník;
  • Draslík;
  • Fosfor.

Pokud tedy přemýšlíte o tom, zda je švestka na cukrovku dobrá nebo ne, pak odpověď zní ano, ale s mírou. Švestky plné základních živin mohou pomoci lidem s cukrovkou posílit jejich imunitní systém. Každodenní příjem švestek zlepšuje pohyb potravy zažívacím traktem.

Zdroj: článek Švestky a cukrovka

Zdravotní přínosy konzumace švestek pro diabetiky

Podívejte se na zdravotní přínosy švestek při cukrovce.

  • Švestky jsou bohaté na antioxidanty:
    Švestky jsou zdravým zdrojem antioxidantů, které mohou snížit zánět a chránit buňky před volnými radikály. Jsou zvláště bohaté na polyfenolové antioxidanty, které pozitivně ovlivňují zdraví kostí. Anthokyany, typ polyfenolu, jsou jedním z nejaktivnějších antioxidantů, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Problémy s úzkostí:
    Švestky mohou pomoci řešit problémy s úzkostí, protože jsou bohaté na antioxidanty.
  • Účinně kontrolují krevní tlak:
    Obsah draslíku ve švestkách účinně pomáhá kontrolovat krevní tlak, odstraňuje sodík a snižuje napětí ve stěnách krevních cév.
  • Ideální pro udržení zdravých kostí:
    Konzumace švestek může pomoci snížit rizika řídnutí kostí. Protože jsou bohaté na antioxidanty a snižují zánět, jsou švestky vhodné pro lidi s cukrovkou k udržení zdraví kostí.
  • Snižují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění:
    Živiny a fytochemikálie ve švestkách mohou snížit zánět, který spouští kardiovaskulární onemocnění. Vápník přítomný ve švestkách napomáhá přirozenému srážení krve. Jsou také bohaté na vitamín C, nezbytný pro zdravé srdce.
  • Švestky mohou účinně snižovat zácpu:
    Švestky jsou oblíbené pro svou schopnost podpory trávení jídla a zmírňovat zácpu. Lidé s cukrovkou tedy mohou zařadit švestky pro posílení zdravého metabolismu. Sorbitol ve švestkách má přirozené projímavé účinky, které léčí zácpu.

Zdroj: článek Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.

Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání Warfarinu

Postřik proti puchrovitosti švestek

Puchrovitost švestek se řeší postřikem, který se provádí hned na začátku sezóny. Doporučuje se například fungicid Kuprikol 50, který se aplikuje ve chvíli, kdy se na stromě objeví pupeny, tedy na začátku rašení. Připravte si 10 g přípravku a promíchejte jej ve 2 litrech vody (optimální množství na 1 strom). Postřik na švestky přelijte do zahradního postřikovače a s jeho pomocí pokryjte každou větev připravenou tekutinou. V případě chladného a deštivého počasí tento postřik na švestky jednou opakujte těsně před květem.

Zdroj: článek Postřik švestek

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVA PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Fialová.

Mohu jíst čerstvé meruňky a švestky dále zakysané jogurty a mléko jestlže užívám lek varfarin? Děkuji za odpověd.Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Švestky obsahují vyšší množství vitamínu K a proto by se při Warfarinu měly konzumovat jen v malém množství - do 250 gramů za den. Meruňky jsou na tom trochu lépe, těch si můžete dopřát maximálně půl kila za den. Pokud jsou plody sušené, tak smíte jen poloviční množství než je zde uvedeno. Mléko a jogurty můžete podle chuti, protože ty Warfarin moc neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při užívání warfarinu

Může diabetik jíst švestky?

Ano, švestky jsou vhodné pro lidi trpící cukrovkou obou typů, typu 1 i typu 2, protože jsou bohaté na kyselinu chlorogenovou. Kyselina chlorogenová je typ polyfenolu, který může pomoci při vyrovnávání hladiny cukru v krvi a k omezení chuti k jídlu.

Švestky jsou dobré pro lidi s cukrovkou, protože mají velmi nízký obsah cukru. Z jednoho hrnku švestek získáte pouze 16 gramů cukru. Vláknina, která se v nich nachází, je navíc prebiotická. Tato rostlinná vláknina pomáhá vyživovat dobré probiotické bakterie ve střevě. Výsledkem je, že střevo má správnou rovnováhu bakterií, což účinně léčí diabetes typu 2 a předchází mu.

Z jednoho hrnku nakrájených švestek můžete získat téměř 8% doporučené denní dávky vlákniny. Lidé s cukrovkou by je tedy měli konzumovat denně. Vláknina zpomaluje rychlost spotřeby sacharidů ve vašem těle, což účinně kontroluje hladinu cukru v krvi. Mnoho odborníků na zdraví se domnívá, že švestky dokonce mohou sloužit jako účinná prevence a snížit riziko diabetu typu 2. Sorbitol a vláknina jsou komplexní typy cukru přítomné ve švestkách. Fruktóza je přírodní cukr, který má tendenci se metabolizovat do různých forem cukru, což vede k vysokým hladinám cukru v krvi . Ale dobrá zpráva je, že švestky mají velmi nízký obsah fruktózy a díky tomu je šance na zvýšení hladiny cukru v krvi je tedy nízká.

Zdroj: článek Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.

Dobrý den,
prosím mohu při užívání Warfarinu 7,5 mg denně jíst švestkový kompot. (Vím, že sušené švestky nemohu).
A mohu pít čaj z květů bezinky.

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Se švestkami je to u Warfarinu problém, protože syrové nebo sušené obsahují velké množství vitamínu K a to vadí Warfarinu. Švestkovým kompotem se zatím žádná studie nezabývala, takže s určitostí nedokážeme posoudit vliv na Warfarin. Dá se usuzovat, že sterilizací se většina vitamínu K zničí a výsledný produkt pak může být používán. Jestli myslíte vážně pravidelnou denní konzumaci zavařených švestek, tak to zkuste jíst týden a zároveň si v této době nechte udělat krevní test na srážlivost. Uvědomte o této stravovací změně svého lékaře, který vám podle výsledku testu může přizpůsobit dávkování Warfarinu, bude-li to třeba. Pak můžete s klidem, ale pravidelně, konzumovat švestkový kompot každý den. Až s tím skončíte, tak si znovu nechte otestovat svoji srážlivost.
Co se týče pití čaje z bezinkových květů, tak by to nemělo mít vliv na účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Švestková povidla v troubě

Ingredience: 2 kg švestek, 2 polévkové lžíce octa, 50 dkg cukru krystal, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 polévkové lžíce rumu

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech (ten klasický s vyšším okrajem, jak je u každé trouby) a pokapeme je octem. Takto dáme péct do předehřáté trouby na 250 °C na 25 minut. Během pečení švestky ani jednou nemícháme! Po uvedené době ovoce posypeme 25 dkg krystalového cukru a dáme péct na 15 minut. Po 15 minutách švestky znovu posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut péct do trouby. Švestky by měly mít kolem sebe trochu šťávy (pokud se vám zdá, že je jí hodně, tak povidla nechte ještě o 5–10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup. Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme. Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned dáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou naprosto vynikající. Z této dávky budete mít dvě velké sklenice o objemu 720 ml.

Zdroj: článek Švestková povidla

Příběh

Ve svém příspěvku POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaHonetschlagerova.

Švestka má listy děravé jako síto.Co to způsobuje? Plody jsou napíchnuté s kapičkou.Mám ji ještě stříkat

Děkuji předem za odpovědˇ.Honetschlagerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JAROSLAV.

Dobrý den u mospilanu 20SP SE NEUVÁDÍ MNOŽSTVÍ POUŽITÍ NA POSTŘIK ŠVESTKY,ani tam není uvedena v seznamu použití co stím?

Zdroj: příběh Postřik švestek

Švestkové knedlíky ze spařeného těsta

Ingredience na ozdobu: rozpuštěné máslo, cukr moučka, mletý mák

Ingredience na náplň: švestky, cukr krystal

Ingredience na těsto: 4 lžíce oleje, 750 g polohrubé mouky, trochu soli, 1 lžíce cukru krystal, 300 ml horké vody

Postup: Vypeckujeme švestky, dovnitř dáme špetku cukru. Těsto na švestkové knedlíky připravíme takto: do mísy odměříme mouku, sůl, cukr, olej, promícháme a přidáme horkou vodu. Těsto důkladně vypracujeme, poté vyválíme placku cca 3 mm tenkou, vykrajujeme kolečka a do nich balíme vypeckované švestky naplněné cukrem. Tvarujeme kuličky – knedlíky.

Švestkové knedlíky ze spařeného těsta dáme do vroucí vody a vaříme 10–15 minut podle druhu ovoce a tloušťky těsta. Na talíři hotové knedlíky mastíme máslem, sypeme mletým mákem, perníkem nebo třeba opraženou strouhankou. Nakonec pocukrujeme.

Zdroj: článek Odpalované těsto na knedlíky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana janelová.

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Banány, ani ostatní potraviny, které zmiňujete, neovlivňují účinky warfarinu. Můžete je tedy konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Nejlepší přírodní projímadlo

Na účinné přírodní projímadlo budete potřebovat: 150 gramů datlí (množství odpovídá cca 1 malému šálku), 150 gramů sušených švestek, 5 šálků vroucí vody (pro silnější účinek méně)

Postup: Nejprve je potřeba datle a švestky nakrájet na malé kousky a přidat do vroucí vody. Poté vařit do doby, dokud směs nezhoustne. Každý den byste měli užívat jednu lžíci, směs můžete přidat ráno na snídani do sklenice jogurtu, misky s obilovinami nebo do čehokoliv jiného. Švestky obsahují mnoho vlákniny a také sorbitol. Přírodní cukr zmírňuje zácpu během několika hodin.

Další způsob, který můžete vyzkoušet, spočívá v pití vody ze sušených švestek. Nechte švestky ve sklenici s vodou naložené přes noc a výluh pijte v ranních hodinách. Téměř s okamžitým efektem se střeva dají do pohybu. Dejte si pozor, velké množství by mohlo mít až efekt průjmu. Výborným projímadlem je i šťáva z domácího kysaného zelí.

Zdroj: článek Projímadlo s okamžitým účinkem

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: článek Pomelo a cukrovka

Švestková povidla bez cukru

Ingredience: 5 kg zralých švestek, 5 polévkových lžic octa balsamico, 3–5 polévkových lžic obyčejného octa, 2 celé skořice, 2 celé badyány, 10–20 celých hřebíčků

Postup: Švestky nasypeme do nádoby s vodou a přidáme přibližně 3–5 polévkových lžic obyčejného octa, abychom švestky důkladně omyli a zneškodnili případné nežádoucí mikroby. Švestky vypeckujeme a dáme do velkého zapékacího pekáče, ideálně s nepřilnavou vrstvou. Pokud nemáme nepřilnavou vrstvu, je dobré pro jistotu vyložit dno navlhčeným pečicím papírem. Když je papír namočený, je poddajnější a dá se prsty krásně vytvarovat přesně na dno a stěny pekáčku. Vypeckované švestky lehce upěchujeme a zakápneme pěti lžícemi octa balsamico. Lze použít i obyčejný, ale balsamico je zdravější a ve výsledku není cítit. Dále si připravíme gázu nebo plátýnko a do něj nasypeme koření. Sáček zavážeme a vložíme mezi švestky. Od této chvíle na švestky nebudeme vůbec sahat až do samotného konce pečení. Nezakrytý pekáč se švestkami dáme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně hodinu. Každá trouba peče jinak, proto švestky občas zkontrolujeme, jestli se jim nepřipalují vršky. Po hodině, kdy by už švestky měly plavat ve vlastní šťávě, troubu stáhneme na 130 °C a jdeme v klidu spát. Přibližně po deseti hodinách pečení je většina vody ze švestek vypařená a zbývá hustá hmota, která při zatřesení s pekáčkem drží tvar. Švestky necháme vychladnout a poté je rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v pekáčku, nemáme-li tyčový mixér, použijeme jakékoliv jiné rozmělňovací zařízení. Kdo má rád kousky, nemusí mixovat vůbec. Rozmixovanou hmotu (nebo celé upečené švestky) dáme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu. Teď již musíme míchat poměrně svižně, protože hustá kaše při varu bublá a prská všude kolem. Míchání ale bude trvat jen chviličku, nebojte se. Pokud se vám zdají povidla stále řídká, vařte a míchejte déle, ale většinou stačí je jen přivést k varu. Připravíme si sklenice. Vysterilizujeme je buď vařící vodou, nebo v troubě a připravíme na plnění. Víčka a hrdla sklenic důkladně osušíme. Horká povidla naplníme do sklenic, otřeme případné zamazané okraje, povrch povidel zakápneme dvěma lžícemi rumu a pevně zavíčkujeme. Ještě teplé sklenice zavaříme buď v hrnci, nebo použijeme myčku a zvolíme program s nejteplejší vodou. Většinou to bývá program na hrnce s teplotou vody 70–90 °C. Po vyjmutí z myčky či hrnce otočíme sklenice víčkem dolů a necháme vychladnout.

Zdroj: článek Švestková povidla

Glykemický index švestek

Obsah cukru ve švestkách je mírný, takže jsou vhodné pro lidi s cukrovkou. Glykemický index švestek je 24, což je málo. Švestka pro diabetes může zvýšit produkci adiponektinu, což prospívá kontrole hladiny cukru v krvi.

Zdroj: článek Švestky a cukrovka

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Zdroj: článek Co nejíst při užívání Warfarinu

Švestková povidla podle babičky

Ingredience: švestky, široký kastrol, sporák, zavařovací sklenice, případně trochu cukru, ale není třeba

Postup: Švestky opláchneme a vyloupeme z nich pecky. Někde se babiččina švestková povidla vaří i s peckami a pak se rozvařená pasírují přes speciální cedník s velkými oky. Ale vypeckovat švestky není tak velká práce jako pasírování. Jestliže jsme praváci, je praktické položit si k levé ruce nádobu na vyloupané švestky a k pravé ruce misku na odpad (celé švestky uprostřed). Loupání švestek tak půjde automaticky a doslova „od ruky“. Švestky dáme do nejširšího kastrolu, který máme. Osvědčily se těžké železné kastroly, anebo naopak moderní pánve s ušlechtilým povrchem. Postříkneme ovoce asi půl deci vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a mícháme, dokud se švestková povidla nepřestanou prudce vařit a nebudou jen mírně probublávat. Pak už nehrozí akutní připálení.

Švestková povidla necháme stále odpařovat. Občas zamícháme. Na míchání povidel používáme dřevěnou plochou vařečku (někdy bývá šikmo seříznutá). Takovou vařečkou snadno odloupneme hmotu ode dna. Švestková povidla jsou hotová, když jsou tak hustá, že se brázda za vařečkou neuzavírá.

Povidla nepřislazujeme. Kdyby byl „špatný rok“ a zralé švestky měly méně cukru, povidla by z nich byla příliš kyselá, takže můžeme trochu cukru přidat, ale jen málo, podle chuti. Váhové množství nelze upřesnit, záleží na kyselosti ovoce. Ale v takovém případě přidáváme cukr těsně před dokončením varu, když už jsou povidla hustá. Kdybychom cukr přidali hned na počátku varu, zkaramelizoval by a povidla by byla hnědá a hořká. Přidaný cukr však musíme také provařit, ale jen asi tři až pět minut.

Připravená povidla nemusíme sterilizovat. Předkové je uchovávali v kameninových nádobách, jen povázané voskovaným nebo pergamenovým papírem. Prababičky dávaly švestková povidla pod celofán. My si vystačíme s dobře vymytými a vypařenými sklenicemi s víčkem. Pro jistotu sklenice s horkými povidly překlopíme na víčko.

Před použitím švestková povidla rozmícháme a dochutíme: přisladíme, přidáme trochu rumu, badyán. Švestková povidla jsou výtečná na bramborové placky, do kynutých knedlíků, do taštiček z těsta na bramborové knedlíky nebo na tvarohové knedlíky. Dále švestkovými povidly můžeme plnit buchty, kynuté koláče či koláče s drobenkou. Typicky českou chuť mají bavorské vdolečky se švestkovými povidly nebo masopustní koblížky.

Zdroj: článek Švestková povidla

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jiří Dvořák


svestkova povidla a warfarin
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
svrab test
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Sušené švestky a warfarin

Karel Brabec

Prosím vás, o vysvětlení... Užívám warfarin 5 mg. denně a mám rád sušené švestky. Mohu zároveň švestky s warfarinem požívat? Děkuji za vysvětlení......

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Sušené švestky a warfarin

Cempírek

Sušené švestky jsou významným zdrojem vitamínu K a proto nejsou vhodné pro pacienty užívající Warfarin. Maximální množství sušených švestek za den je jeden malý šálek.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin - co můžu jíst

Cempírek

Švestky ve spojení s Warfarinem jsme už řešili zde: https://diskuze.ceskaordina…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Postřik švestek

Dana Burešová

Prosím o radu, švestky ještě kvetou, je možné je postříkat postřikem KARATE nebo počkat po odkvětu ? Děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Sušené švestky a warfarin

KAREL BRABEC

Prosím o vysvětlení: kolik si mohu dopřát sušených švestek denně , když užívám warfarín 5 mg. ? po ránu...... Už mně bylo 64 let

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Co nejíst při užívání Warfarinu

Petr Hanuš

Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jídelníček při užívání warfarinu

Jitka Fialová

Mohu jíst čerstvé meruňky a švestky dále zakysané jogurty a mléko jestlže užívám lek varfarin? Děkuji za odpověd.Fialová

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Božena Živnůstková

Dobrý den,
prosím mohu při užívání Warfarinu 7,5 mg denně jíst švestkový kompot. (Vím, že sušené švestky nemohu).
A mohu pít čaj z květů bezinky.

Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Postřik švestek

JAROSLAV

Dobrý den u mospilanu 20SP SE NEUVÁDÍ MNOŽSTVÍ POUŽITÍ NA POSTŘIK ŠVESTKY,ani tam není uvedena v seznamu použití co stím?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a co nejíst při jeho užívání

dana janelová

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Počet odpovědí: 8 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Zdenka

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Postřik švestek

Zahradník

Nejdůležitější je, aby švestky při sklizni nebyly červivé. Tomu se dá zabránit postřikem aplikovaným ve třetím červnovém týdnu s opakováním po třech týdnech. K postřiku lze použít: KARATE, KUNG-FU, MATADOR, DEMAND CS, TRIAZICIDE, HOT SHOT, REAL KILL. Další možné postřiky pro tyto účely jsou DECIS AL, DECIS FORTE, DECIS MEGA, DECIS PROTEC, DELCAPS 050 CS, DELMETROS 100 SC, DELTOP 050 CS, FAST M, GRANPROTEC, K-OBIOL EC 25, KORON 100 SC, POLECI, PROTEUS 110 OD, SCATTO.
Jinak péče o švestky není obtížná. V březnu prvního a druhého roku zapravte do půdy půl kila organického hnojiva nebo dobře vyzrálého hnoje a v květnu prvního a druhého roku jeden šálek dusičnanu vápenatého. V následujících letech můžete přidat 2/3 šálku dusičnanu vápenatého v březnu a v srpnu. Zajistěte dostatek vody pro mladé stromy během suchého počasí. Umístěte rozdrcenou kůru nebo jiný kompost kolem stromu, abyste pomohl se zadržováním vody; buďte však opatrný, abyste se nedotkl kmene.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí léčení zácpy

Cempírek

Zkuste použít probiotika. Užívejte je každý den po jídle po dobu jednoho měsíce. Zároveň zkuste při snídani místo horké vody použít jogurt nebo kefír. Také si ráno občas uvařte krupicovou kaši. Vynechte na pár dní maso a nahraďte ho tvarohem nebo sýrem. Kupte si sušené švestky a pojídejte je během dne.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jídelníček při užívání warfarinu

Cempírek

Švestky obsahují vyšší množství vitamínu K a proto by se při Warfarinu měly konzumovat jen v malém množství - do 250 gramů za den. Meruňky jsou na tom trochu lépe, těch si můžete dopřát maximálně půl kila za den. Pokud jsou plody sušené, tak smíte jen poloviční množství než je zde uvedeno. Mléko a jogurty můžete podle chuti, protože ty Warfarin moc neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Co nejíst při užívání Warfarinu

Cempírek

Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvanáct.