Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

TŘEŠNĚ A VALFARIN

OBSAH

Warfarin a třešně

Třešně mají nízkou hladinu vitaminu K, což znamená, že je nepravděpodobné, že budou mít významný vliv na lék Warfarin. Jestliže jich však sníte nadměrné množství, můžete způsobit navýšení vitaminu K ve svém těle. Takže se vždy vyvarujte konzumace obrovského množství ovoce, i kdyby nemělo ovlivňovat léčbu Warfarinem.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malíková Jindřiška.

Mohu užívat chlorelu ,když užívám valfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chlorela, jako vše zelené, obsahuje velké množství vitamínu K a tím snižuje účinky Warfarinu. Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den a doplňková léčba chlorelou by tuto rovnováhu mohla narušit. Warfarin vám umožňuje žít déle a to je obrovská pomoc, proto byste neměla pokoušet osud a raději se chlorele vyhněte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Colostrum a warfarin

Třešně a vitamín K

Při užívání Warfarinu může lékař doporučit, abyste si hlídali konzumaci potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako jsou:

  • špenát,
  • kapusta,
  • všechny jedlé zelené listy,
  • brukev,
  • zelí bílé i červené,
  • chřest,
  • jarní cibulka,
  • okurky.

Množství vitamínu K v jednom hrnku syrových, vypeckovaných sladkých třešní je pouze 3,23 mikrogramů. Jak je vidět, tak třešně mají jen nízký obsah vitamínu K, což znamená, že pravděpodobně nebudou mít významný vliv na Warfarin. Jejich konzumace v nadměrném množství (na kila) by však mohla způsobit výkyv v příjmu vitamínu K, proto se během užívání Warfarinu vyhněte nárazové konzumaci velkého množství třešní i jakéhokoli jiného ovoce nebo zeleniny obsahující vitamín K.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Chci se zeptat jestli mužu pít zelený čaj když beru warfarin popřípadě jaký čaj mužu pít děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastimil.

užívám valfarin 1tobolku denně mohu občas pít kopřivový čaj ?
děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Třešně při cukrovce

Sladké i kyselé třešně obsahují antokyany, které jim dodávají jasně červenou barvu. Jedná se o flavonoid, který lze nalézt i v jiném ovoci, jako jsou borůvky, červené hrozny a jahody. Tyto plody jsou nejen chutné, ale věda začíná ukazovat, že chemikálie, které obsahují, mohou snížit riziko srdečních onemocnění.

Nové studie ukazují, že pankreatické buňky zvyšují produkci inzulínu o 50 %, když jsou vystaveny těmto antokyanům, což má význam právě pro diabetiky. Tyto studie byly dosud prováděny pouze na hlodavcích, ale odborníci jsou již nadšeni z potenciálu, který tento objev má.

Jsou tedy třešně dobré pro diabetiky? Ano, ale s mírou. Musíte si hlídat porce a zdroj ovoce. Konzervované a kandované třešně mají například přebytek přidaného cukru a sacharidů. Pokud ale máte čerstvé třešně, tak půlhrnková porce by neměla být pro většinu diabetiků problém.

Zdroj: Třešně a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO KONZUMOVAT PŘI UŽIVANÍ VALFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kubankova.

chci se informovat beru valfarin zdali můžu citronku do čaje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, citronový koncentrát na ochucení nápojů můžete použít, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co konzumovat při uživaní valfarinu

Třešně

Hned několik studií naznačuje, že třešně mohou být prospěšné v léčbě dny. Jedna malá studie představená na výročním zasedání Evropské ligy proti revmatismu v roce 2010 zjistila, že u pacientů, kteří užívali jednu polévkovou lžíci koncentrátu třešňové šťávy dvakrát denně po dobu nejméně čtyř měsíců, došlo k více než 50% snížení záchvatů dny. Ve studii z roku 2012 lidé, kteří konzumovali třešně nebo třešňový extrakt, měli během dvou dnů po požití třešní méně záchvatů dny než během dvou dnů následujících po období, kdy nepili šťávu z třešní nebo třešňový extrakt. Výzkum tedy naznačuje, že třešně mohou pomoci snížit hladinu kyseliny močové.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE ELIQUIS 2,2MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kojan.

Je mi 72 roků a beru po prodělaných emboliích denně 2x ELIQUIS2,5mg.
Tento lék mi byl dán v nemocnici protože Valfarin jsem nesnášel pro kožní problémy a trávicí problémy. Lék je poměrně drahý a při mém nízkém důchodu je to vždy velké vydání z rozpočtu. Je možná úhrada ze zdravotního pojištění? Je to lék který neškodí organizmu /ledviny a játra/? Děkuji za odpověď. Kojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Eliquis 2,5 mg je hrazen ze zdravotního pojištění jen u pacientů po operaci kyčelního nebo kolenního kloubu. Všichni ostatní musí zaplatit jeho plnou cenu.
Existuje ale silnější varianta 60 tablet Eliquis 5mg, a ta je hrazena ze zdravotního pojištění i pro pacienty jako jste vy. Konkrétní podmínky úhrady zní: Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem.

Můžete se zkusit dohodnout se svým lékařem, aby vám předepsal tento lék s tím, že si tablety budete půlit, abyste dostal dávku 2,5 mg. Pak budete doplácet jen přibližně 200 Kč za 120 dávek Eliquis 2,5 mg.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Pozitivní vliv třešní na cukrovku

Probíhá výzkum týkající se potenciální role, kterou mohou třešně hrát při léčbě diabetu.

Výsledky těchto a dalších studií naznačují, že třešně mohou hrát roli ve zdravé regulaci glukózy, případně snížit riziko cukrovky a zmírnit její nepříznivé účinky.

  • Sladké i kyselé třešně jsou bohatým zdrojem polyfenolů a vitamínu C, které mohou být zdraví prospěšné tím, že předcházejí nebo snižují zánět a oxidační stres.
  • Extrakt z třešní je užitečný při kontrole hladiny glukózy v krvi a zdá se, že třešně pomáhají při léčbě diabetu a snižují komplikace diabetu.
  • Kombinace čištěných sladkých a višní a antioxidačního třešňového extraktu má příznivé účinky na snížení hladiny glukózy a mikroalbuminu a také na zvýšení produkce kreatinu u diabetických potkanů [1].
  • Antokyany nalezené v třešních, ale i v dalším ovoci jako jsou borůvky, se zřejmě zaměřují na citlivost inzulínu a zvyšují ji. Prokázaly také potenciál pomoci zvládat onemocnění, jako je diabetes [2].

Vzhledem k tomu, že výzkum pokračuje, nelze v současné době činit žádné jednoznačné a rychlé závěry, pokud jde o třešně a jejich vliv na krevní cukr – zejména proto, že některé z výše uvedených studií byly provedeny jen na zvířatech a nikoli na lidech.

I když se výzkum zdá být slibný, vaše osobní měření cukru v krvi je skutečným testem toho, jak prospěšné třešně pro vás jsou.

Zdroj: Třešně a cukrovka

Diskuze

V diskuzi SALÁTOVÉ OKURKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana BREZINOVA.

mohu jist okurky cerstve uzivam valfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milds.

S okurkami a Warfarinem je problem. Tady je to vyřešeno s více informacemi: diskuze.ceskaordinac…

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin

Cukrovka a třešně

Pokud žijete s cukrovkou, je důležité udržovat hladinu glukózy v krvi v mezích doporučených vaším lékařem. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je sledovat příjem sacharidů.

Zdravé zdroje dietních sacharidů zahrnují neškrobovou zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky a fazole. Třešně jsou jednou z možností, ale je důležité sledovat velikost porce.

Pro diabetiky je vhodná malá porce 14 třešní (podobně jako 2 kiwi, 7 jahod nebo 3 meruňky). Vzhledem k tomu, že různí lidé mají různou toleranci k sacharidům, zvažte testování hladiny glukózy v krvi před a po první konzumaci třešní.

Na základě zralosti má 1 hrnek vypeckovaných třešní asi 25 gramů sacharidů. A 1 hrnek vypeckovaných višní má asi 19 gramů sacharidů.

Zatímco porce 1/2 hrnku by neměla být problémem pro většinu jedinců žijících s cukrovkou, nejlepší způsob, jak pochopit, jak vaše tělo reaguje na třešně, je zkontrolovat hladinu cukru v krvi 1 až 2 hodiny po snědení jedné takové porce.

Zdroj: Třešně a cukrovka

Diskuze

V diskuzi POKRAČOVÁNÍ MÉHO DOTAZU K VYUŽITÍ PLODŮ-SEMEN JINANU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Studeníková.

Vaše odpověď se netýká mého dotazu. Jinan má žluté plody velikosti třešně,rostou buď po jednom na stopce, z jednoho místa někdy rostou dva, přesně jako třešně. Velmi zapáchající dužina má uvnitř malou pecku a na její využití jsem ptala. Vím, že tradiční čínská medicína využívá i plody u kardiovaskulárních problémech, ale nikde jsem se nedozvěděla jak se plody zpracovávají. Je to strom dvoudomý,t.zn.,že samostatně vyrůstají samčí a samičí stromy.U nás v Teplicích jich roste 6 nádherných exemplářů,ale jen na jednom rostou i plody.Tento strom je v parku pod divadlem a jestli chcete, přijeďte, provedu Vás našimi parky a ukážu jinany dvoulaločné. Říkám jim důvěrně "gingouškové". Budete v Teplicích vítáni. Krásný nový rok 2014.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pokračování mého dotazu k využití plodů-semen jinanu.

Glykemický index třešní

Glykemický index (GI) udává účinky potravin na hladinu cukru v krvi na základě faktorů, jako jsou:

  • zralost;
  • způsob vaření;
  • druh cukru, který obsahuje;
  • množství zpracování, kterým ovoce prošlo.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem mohou rizikově zvýšit hladinu glukózy v krvi.

Čerstvé třešně jsou považovány za potraviny s nízkým GI, pokud věnujete pozornost velikosti porce.

Zdroj: Třešně a cukrovka

Diskuze

V diskuzi KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách

Třešně a cukrovka

Novější studie ukazují, že třešně mají velký vliv na léčbu cukrovky, a to díky antokyanům, barvivům, která v laboratorních testech dokázala zvýšit produkci inzulinu o padesát procent. Američtí odborníci tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů diabetu, tedy u cukrovky na inzulinu závislé i na inzulinu nezávislé. Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje. Ve třešních obsažené antokyany mají navíc další příznivé účinky. Stejně jako jiná rostlinná barviva jsou svojí povahou antioxidanty, které vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo – chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením. Ale i zde platí pravidlo všeho s mírou, tedy přiměřeně.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pichlerova.

Potřebovala bych vědět jaké potraviny snižují kyselinu močovou. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chcete-li snížit hladinu kyseliny močové, můžete ve stravě jíst méně purinů, přijímat více vitamínu C, omezit alkohol a slazené nápoje, pít více kávy a snažit se udržet si zdravou váhu. Pokud užíváte určité léky na jiné zdravotní stavy, jejich vysazení může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
Z potravin, které snižují hladinu kyseliny močové, stojí za zmínku tyto:
Banány
Jablka
Třešně
Citrusové plody
Zelený čaj a káva

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a vitamín K

Vitamin K je nezbytný pro kaskádu chemických reakcí spojených s tvorbou sraženiny. Warfarin působí tak, že blokuje aktivitu vitaminu K, a tím zpomaluje tvorbu krevních sraženin. V důsledku léčby Warfarinem, je schopnost tvořit krevní sraženiny velmi citlivá na hladinu vitaminu K. Pokud jíte příliš mnoho potravin s obsahem vitamínu K, můžete začít tvořit abnormální krevní sraženiny.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Diskuze

V diskuzi LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Novotná.

Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Novotná.

Lze vyléčit malobuněčný nádor plic, který metastázoval do koostí, u ženy 56 let? Moc se bojím smrti i trápení s léčením. Pomůže mi někdo na toto témma odpovedět? Jsem sama, mám přítele, ale ten se mé nemoci a už i mě bojí, jezdí ke mě, ale už mě nemá rád, má ze mě strach a já mám strach z opuštěnosti. Zdeňka Novotná Albertova 1009 Žamberk 56401
mobol 603554959

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Dieta při Warfarinu

Lékař vám dávku Warfarinu upraví tak, aby bylo méně pravděpodobné, že se u vás vytvoří patologické krevní sraženiny, ale také se může stát, že nebudete zcela schopni sraženiny tvořit a budete déle krvácet nebo se začnou tvořit modřiny. Jakmile vy a váš lékař najdete správnou dávku právě pro vás, je důležité, abyste se snažili udržet příjem vitaminu K relativně stabilní hodnotě ze dne na den. To znamená, že pokud budete dodržovat stejnou dietu a jíst téměř stejné množství potravin s vitamínem K každý den, Warfarin by měl dobře fungovat.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Warfarin

Warfarin je antikoagulant neboli ředidlo krve, což znamená, že inhibuje schopnost vašeho těla tvořit krevní sraženiny. Krevní sraženiny jsou způsob, jakým tělo omezuje krvácení, ale některé krevní sraženiny mohou blokovat krevní cévy a vést k vážnému zdravotnímu problému známému jako plicní embolie. Warfarin je určen k prevenci krevních sraženin u lidí, kteří mají sklon k příliš snadné tvorbě sraženin nebo kterým hrozí vznik patologických sraženin.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Charakteristika flavonoidů

Flavonoidy jsou důležité pro ochranu před volnými radikály, pro ochranu buněk, případně snižují riziko vzniku rakoviny, chrání proti kardiovaskulárním onemocněním, inhibují růst bakterií, virů a plísní. Flavonoidy mohou pomoci vašemu zdraví v mnoha oblastech. Stačí umístit širokou škálu ovoce a zeleniny do svého jídelníčku, abyste přijali přiměřené množství těchto flavonoidů. Zvláště se doporučují tyto potraviny:

  • lilek
  • jablka
  • hrozny
  • třešně
  • černý a zelený čaj

Další zdroje flavonoidů: hrušky, jahody, višně, cibule a další.

Zdroj: Flavonoidy

Podpora růstu

Chcete-li podpořit růst a zdraví osoby, která roste, měli byste obohatit její jídelníček. Jídelníček by měl obsahovat v dostatečném množství následující plodiny a rostliny.

Čerstvé potraviny vhodné pro růst jsou:

  • mandle;
  • mrkev;
  • třešně;
  • jablka;
  • hrušky;
  • fíky;
  • datle;
  • lískové ořechy;
  • vlašské ořechy;
  • pomeranče;
  • mandarinky.

Hlavní jídlo by mělo často zahrnovat:

  • vařený mangold;
  • vařenou mrkev;
  • vařený špenát;
  • ovesné vločky;
  • celozrnné pšeničné klíčky;
  • ječmen;
  • pohanku.

Velmi vhodná je i petržel, která se přidává do salátů čerstvě nasekaná.

Zdroj: Doplňky pro správný růst

Co pomáhá na dnu

Pro správnou léčbu dny je nutné vědět, že je rozdíl mezi léčbou akutního záchvatu a mezi léčbou chronické dny a zvýšené hladiny kyseliny močové. Nepochopení tohoto rozdílu a nasazení purinolu v nesprávné chvíli totiž způsobí zhoršení kloubních obtíží. Dvě třetiny pacientů se zvýšenou hodnotou kyseliny močové v krvi dokonce nemají žádné obtíže a nemusí být léčeni.

Akutní dnavý záchvat je většinou spojen s náhle vzniklou bolestí a otokem kloubu, většinou palce u nohy. Trvá několik dní nebo týdnů, je často spojen s dietní chybou, případně drobným úrazem. Většinou jsou bolesti kruté, pacient nemůže chodit. Někdy však projevy nemusí být charakteristické a pacient občas cítí jen tupou bolest v palci s malým zarudnutím, což může být zaměněno s osteoartrózou palce.

Existuje i léčba přírodní, která příznivě působí na organismus:

  • aloe vera - šťáva z celého listu (musí mít minimálně 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů na litr);
  • vojtěška - vhodný zdroj minerálních látek a dalších živin, pomáhá snižovat hladinu sérové kyseliny močové (užívejte 2 000 až 3 000 mg denně);
  • lopuch;
  • yzop;
  • třešně - dna se léčí lidově již celá staletí třešněmi, někteří lidé přísahají, že 250 mg třešní (čerstvých nebo kompotových) denně udrží dnu v mezích; rovněž šťáva z nich je velmi vhodná, eventuálně výtažek z třešní v tabletách, které lze zakoupit v některých prodejnách zdravé výživy;
  • jahody - mají podobné účinky jako třešně;
  • zeleninové a ovocné šťávy - výborné jsou šťávy (čerstvé i mražené) nejen z třešní nebo jahod, ale i z celeru (řeďte převařenou vodou).

Zdroj: Dna a vyrážka

Zdroje flavonoidů

Flavonoidy dávají rostlinám jejich červenou, modrou nebo fialovou barvu, jsou tedy často obsaženy v obvodových neboli vnějších vrstvách ovoce a zeleniny. Dobrým zdrojem flavonoidů je ovoce, například jablka, hroznové víno, třešně, ale i lilek. Také stimulanty v podobě čaje, kakaa nebo čokolády nabízejí vysoký obsah flavonoidů. Každý by měl denně přijmout alespoň pět porcí ovoce nebo zeleniny, protože v těchto produktech jsou obsaženy také důležité vitamíny, minerály a stopové prvky nezbytné pro správnou funkci organismu. Nevzdávejte se zdravé, vyvážené stravy, nepodléhejte nabídce rychlého občerstvení, které poskytuje většinou jen málo nebo žádnou zeleninu či ovoce. Hledejte přípravky, které dodávají tělu dostatečné množství flavonoidů.

Zdroj: Flavonoidy


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP