Tuky v lidské výživě patří k nejvydatnějšímu zdroji a zásobárně energie v potravě, tvoří stavební složku buněk. Dále nás chrání před úniky tepla, umožňují vstřebávání vitamínů, a z tuků (cholesterolu) se tvoří některé hormony. V současné době tvoří v našich podmínkách 30–40 % denního příjmu energie (měl by být 25–30 %). Doporučený denní příjem tuků je 70–100 g. Energetická hodnota 1 g tuku je přibližně 38 kJ. Tuky jsou dvojího původu stejně jako bílkoviny, a to živočišné a rostlinné. Ve stravě se tuky nazývají triglyceridy, obsahují jednu molekulu glycerolu a tři mastné kyseliny.
V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Anopyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která vám pomáhá udržet krev bez tvorby krevních sraženin. Jednou z hlavních funkcí vitamínu K je kontrola hustoty krve a umožnění srážení krve v případě zranění. Vitamin K může aktivovat řadu proteinů zapojených do buněčné komunikační cesty zvané koagulační kaskáda. Tato kaskáda podporuje shlukování krevních buněk, nazývaných krevní destičky, což způsobuje tvorbu krevní sraženiny. Máte-li ve stravě příliš málo vitamínu K, tak to může zabránit vašemu tělu v řádné reakci na zranění, což zvyšuje riziko vzniku modřin a jiného třeba i vnitřního krvácení. Vitamin K také interaguje s léčivy, která mají vliv na srážení krve, včetně Warfarinu a Anopyrinu.
Anopyrin a vitamin K mohou pracovat společně, aby pomohly udržet vaši krev na vhodné hustotě. Správná rovnováha Anopyrinu a vitaminu K umožňuje vašemu tělu správně reagovat na poranění a zároveň zabraňuje spontánní tvorbě sraženin. Změny v dávkování vitamínu K nebo Anopyrinu mohou tuto rovnováhu narušit, což zvýhodňuje krvácení nebo tvorbu sraženin. Pokud užíváte Anopyrin, tak byste se měl ve stravě vyvarovat pouze potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, jarní cibulky, brokolice, chřest, okurky, švestky výrobky ze soji a plnotučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Takže vám zbývá dostatečně pestrá paleta z které můžete čerpat potřebné vitamíny a minerály. Pokud i přesto budete pociťovat, že potřebujete vitamínový doplněk stravy, tak volte ten, který nebude obsahovat vitamín K.
Ve svém příspěvku DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .
Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???
děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.
Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.
Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Denně bychom měli ve stravě přijmout maximálně 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu, pak maximálně 200 mg denně. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.
Vaše buňky využívají glukózu, druh cukru, pro výrobu energie. Hormon inzulín pomáhá dostat glukózu z natrávené potravy do vašich buněk.
Lidé se ztučněnými játry mají často stav nazývaný inzulínová rezistence. To znamená, že jejich tělo vyrábí inzulin, ale neumí ho dobře využít. Glukóza se hromadí v jejich krvi a játra ji přeměňují na tuk.
Některé tuky ve stravě mohou pomoci lidskému tělu lépe využívat inzulín. To znamená, že buňky mohou přijímat glukózu a játra nepotřebují vytvářet a ukládat tuk.
Používejte tyto tuky:
Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, rybím tuku, rostlinných olejích, ořeších (zejména vlašských), lněných semínkách a oleji z lněných semínek a v listové zelenině.
Mononenasycené tuky z rostlinných zdrojů, jako jsou olivy, ořechy a avokádo
V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.
Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.
Nevhodné tuky jako živočišné tuky mléčné (máslo, šlehačka, smetana, tučné mléčné výrobky) a sádlo (slanina, tučná masa, uzeniny, zabíjačkové pochoutky, tlačenka), vnitřnosti (mozeček, játra, slezina, jazyk), které obsahují velký podíl nasycených a transmastných kyselin. Dále moučníky, cukrovinky, kandované ovoce, bílé pečivo a slazené nápoje, které zvyšují hladinu krevního cukru, a tím nároky na tvorbu a přísun inzulínu, a tak i pravděpodobnost vzniku cukrovky. Proto je dobré je omezit.
Ve svém příspěvku TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.
Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.
Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.
Vyzkoušejte středomořskou dietu. Středomořská strava kombinuje druhy potravin, které pomáhají snižovat tuk v játrech. Jsou to: zdravé tuky, antioxidanty a složené sacharidy.
Mezi potraviny, po kterých byste měli sáhnout, patří:
Ve svém příspěvku OSTROPESTŘEC NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Týna.
Tak to je zajímavé. O takových účincích ostropestřece jsem vůbec neměla ani tušení. Mám tak nějak přebytečné tuky na boku a na zadku, tak jsem to zatím řešila stahovacíma kalhotkama odtud http://www.miorio.cz tak teď vyzkouším tohle.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Doporučená hladina celkového cholesterolu (takzvaná cholesterolemie) v krvi je do 5,00 mmol/l (milimolů na litr). Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Lidé s touto hladinou cholesterolu by si měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl. Nad 6,5 mmol/l je hladina označována jako riziková. Lidem s takto vysokým cholesterolem hrozí větší riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, proto by měli být v péči lékaře.
V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také takzvanou hladinu hodného HDL a zlého LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) totiž způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu (odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován).
Ve svém příspěvku DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .
Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???
děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Dlouhý.
Léčím se na diabetes2. Při kontrole mě lékařka zjistila větší množství tuku v krvi. Alkohol nepiji. Cholesterol mám v normě. Jak se tuku zbavit ? Děkuji S.D.
Příjem tuku by neměl přesáhnout 30 – 35 procent denního kalorického příjmu pro případ, že si chcete váhu udržet. Pokud naopak hubnete, je zapotřebí omezit denní příjem tuků na 20 – 25 %. Ze všech nutričních látek je to právě tuk, který obsahuje největší energetický obsah kalorií na jeden gram. Během života je potřeba tuku rozdílná a stárnutím organizmu klesá. Na příčině je přirozený úbytek svalové hmoty, která je věkem nahrazována tukovou tkání. Bez rozumné úpravy jídelníčku dochází k přibývání na váze. Paradoxně však tuk potřebujeme.
Důležité je omezit tzv. špatné tuky (nasycené mastné kyseliny), které najdeme hlavně v margarínech, technologicky zpracovaných pokrmech, smažených jídlech a nasycených rostlinných tucích.
Dejte zelenou nenasyceným tukům = zdravé tuky. Mezi tzv. zdravé tuky patří také omega-3 kyseliny, které se vyskytují v rybách (losos, makrela, sardinky, ančovičky, sledě) a ve vybraných rostlinných zdrojích. Například lněná semínka jsou bohatá na kyselinu ALA (kyselina alfa-linolenová) nebo nově na našem trhu semínka Chia Benexia, která jsou obecně nejhodnotnějším rostlinným zdrojem omega-3 kyselin a dokonce hodnotnějším než ryby. Právě tyto zdravé tuky – esenciální mastné kyseliny – jsou potřebné pro dobrý stav cév, srdce, pomáhají v prevenci proti infarktu, redukují triglyceridy, podporují dobrý LDL cholesterol a mají protizánětlivé účinky. Dalšími rostlinnými zdroji omega-3 kyselin jsou vlašské ořechy, slunečnicová či konopná semínka.
V naší poradně s názvem WARFARÍN RŮZNÁ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobrý den. Chtěla ,bych se zeptat ,zda mohu jíst k warfarínu ,sezamové ,lněné ,dýnové ,slunečnicové semínka ,ořechy a mandle ..děkuji za Vaší odpověd ...Marie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Můžete. Ale jezte je pravidelně každý den ve stejném množství. Tuky v semínkách ovlivňují účinky Warfarinu a proto si nechte změřit INR (Quickův test) několik dní po započetí jejich konzumace.
Buňky se poškozují, když se živiny správně nerozkládají. To může vést k hromadění tuku v játrech. Ale sloučeniny známé jako antioxidanty mohou pomoci chránit buňky před tímto poškozením. Patří sem:
Káva
Zelený čaj
Syrový česnek
Ovoce, zejména bobule
Zelenina
Vitamin E, který obsahují:
Slunečnicová semínka
Mandle
Tekuté rostlinné oleje s mononenasycenými tuky, jako je olivový nebo řepkový olej.
Prvním krokem je zdravý životní styl, při nadváze nebo obezitě je důležité snížení hmotnosti a stabilizace váhy. Lékař může nejprve navrhnout nefarmakologickou léčbu (dieta na snížení cholesterolu a dostatek pohybu), posléze farmakologickou léčbu. Nejvíce používanými léčivými přípravky na snížení cholesterolu jsou statiny, dále se využívají pryskyřice, ezetimib, fibráty a kyselina nikotinová. Pacient musí počítat s tím, že léčba je dlouhodobá, většinou trvá po celý život.
U tohoto onemocnění je nezbytný zvýšený příjem bílkovin v kvalitním bílém masu, vejcích, luštěninách a mléčných výrobcích. Tuky jsou omezeny, mastí se poloviční dávkou tuku a pouze čerstvým, nepřepáleným máslem. Přísun ovoce a zeleniny je téměř neomezený. Nezbytnou součástí výživy je dostatečné hrazení vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E a K, i vitamínů ze skupiny B, vitamínu C a kyseliny listové. Z léčivých bylin se pije čaj z ostropestřce mariánského, jehož vyluhováním se uvolňuje stejná látka jako z výše uvedených hepatoprotektiv.
Udržujte si zdravou váhu: Nadbytečné kalorie se ukládají v tukových tkáních. Zbavením se nadbytečných kil tak můžete redukovat množství triglyceridů.
Redukujte příjem cukrů: Jednoduché cukry zvyšují hladinu inzulinu, který zase zvyšuje hladinu triglyceridů. Místo čokolády si tedy raději dejte ovoce či obilniny.
Dopřávejte si pravidelný pohyb: Pravidelný pohyb zvyšuje množství HDL cholesterolu a naopak snižuje LDL cholesterol a triglyceridy.
Vyhýbejte se alkoholu: I malé množství alkoholických nápojů obsahuje mnoho kalorií a cukrů a zvyšuje hladinu triglyceridů.
Snažte se konzumovat zdravé tuky: Jezte ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny (losos, sleď, tuňák, makrela). Naopak se vyhýbejte jídlům s vysokým obsahem nasycených tuků, jako jsou například jídla z fastfoodů. Zdravé tuky naleznete i v olivách a arašídech.
Mějte na paměti, že vysoká hladina triglyceridů kromě mnoha jiných nemocí zvyšuje také riziko srdeční ischemie. Takže pokud máte zvýšenou hladinu triglyceridů, je důležité, abyste měli tento stav pod kontrolou.
Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.
Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).
Dobrý den.Prosím o radu.Mám vyšší hodnotu PSA v krvy.Po biopsii prostaty je histolické vyšetření bez záchytu turmorozní tkáně.Poradte mi prosím co užívat na snížení PSA a na zvětšenou prostatu. Je mi 66 roků.Děkuji KAREL
Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?
Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.
Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.
Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.
Tak to je zajímavé. O takových účincích ostropestřece jsem vůbec neměla ani tušení. Mám tak nějak přebytečné tuky na boku a na zadku, tak jsem to zatím řešila stahovacíma kalhotkama odtud http://www.miorio.cz tak teď vyzkouším tohle.
Léčím se na diabetes2. Při kontrole mě lékařka zjistila větší množství tuku v krvi. Alkohol nepiji. Cholesterol mám v normě. Jak se tuku zbavit ? Děkuji S.D.
Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?
Můžete. Ale jezte je pravidelně každý den ve stejném množství. Tuky v semínkách ovlivňují účinky Warfarinu a proto si nechte změřit INR (Quickův test) několik dní po započetí jejich konzumace.
Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.
Zákožka svrabová se živí bílkovinami a tuky, které ukusuje v podkoží, čímž si zároveň i vyvrtává své chodbičky. Z trusu, který za sebou zanechává, vznikají zánětlivá ložiska, které urputně svědí.
bála jsem se že to bude podvod a nafouknutý bublina o hubnutí, ale opak je pravdou. Chtěla jsem zhubnout a tak jsem si zakoupila zelenou kávu, samzřejmě jsem vedle toho cvičila a jedle více ovoce a zeleniny a pomohlo, krásné jsem zhubla, ne ze dne na den a při sezení u TV ale zelená káva mi pomohla rychleji odbourávat tuky.
Když užíváte Warfarin, tak určite chodíte na pravidelné kontroly srážlivosti krve (kvik). Domluvte se s ošetřujícím lékařem, že chcete začít užívat tuky omega. Lékař k tomu přizpůsobí kontroly srážlivosti. Potravinové doplňky s obsahem omega u některých pacientů zesilují účinky Warfarinu. Proto je nezbytné tento doplněk užívat pod lékařským dohledem.
Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.
Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.