Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

VARFARIN A HRÁŠEK

OBSAH

Warfarin a hrášek

Hrášek patří do kategorie zeleniny se středním množstvím vitaminu K, proto je nutné jej konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu. Jeden šálek zeleného hrášku obsahuje 36 mikrogramů vitamínu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Zelený nebo žlutý

Hrách žlutý obsahuje 7 µg vitaminu K ve 100 g. Čerstvý, tedy zelený hrách, použijte pouze jako doplněk na ozdobu a zpestření stravy. Zelený hrášek totiž obsahuje 24 µg vitaminu K ve 100 g.

Doporučená denní dávka vitaminu K je 70–80 µg, dávka by v žádném případě neměla překročit 250 mikrogramů za den.

Zdroj: Hrách a Warfarin

Diskuze

V diskuzi JINÝ LÉK NEŽ VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den,

manžel je po infarktu a mozkové mrtvici. Má také rakovinu jater a tlustého střeva. Obvodní lékařka, chce aby bral Varfarin. Existuje prosím jiný lék třeba i dražší než je Varfarin? Jedná se tu o vedlejší účinek, který by působil na krvácení jater. Moc děkuji Svobodová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jiný lék než Varfarin

Lék Warfarin

Warfarin, často nesprávně označovaný jako Varfarin, je jeden z léků, který zabraňuje krvi, aby se srážela. Podobně funguje jed na krysy, který způsobí kryse vnitřní krvácení a ta zemře. Warfarin byl zprvu vyvinut a používán právě jako jed na hlodavce. Medikament za určitých okolností působí proti vitamínu K, který je důležitý pro mnoho životních funkcí.

Účinná látka Warfarinu zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitamínu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku tak může dojít ke krvácení. Proto je důležité užívat Warfarin přesně podle doporučení lékaře.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi LÉK NA SPANÍ CALMIN A VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Kariofylis.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mužů užívat lék na spaní od firmy advanced calmin když užívám varfarin užívám ho již přes 20let a nikdy žádné potíže děkuji za případnou odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lék na spaní calmin a varfarin

Antistresový hrášek

Přívěsek antistresový hrášek si můžete připevnit na klíče a je to i zaručený tip na skvělý dárek. Nikoho neurazí a udělá radost. Zabaví ruce při každé nudné schůzce, ve škole nebo při čekání na autobus. Hrášky, které se nacházejí uvnitř lusku, znovu a znovu zapadají zpět do lusku a nikdy nevypadnou. V každém lusku jsou tři hrášky. Lusk i hrášky se nabízejí v různých barvách. Takto vypadá antistresový hrášek.

Zde je cena antistresového hrášku.

Zdroj: Pomocníci proti stresu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janakobe@seznam.cz.

Chřest, květák, špenát, houby, zelený hrášek, čočka, hrách a fazole, to jsou všechno potraviny s vysokým obsahem purinů. Tady píšete, že se mohou používat všechny druhy zeleniny bez omezení. Jak to tedy je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U zeleniny s vysokým obsahem purinů je názor stále nejednotný. Jedni tvrdí, že obsah purinů v zelenině je stejně škodlivý pro nemocné dnou, jako když konzumují maso. Druzí se zase odvolávají na proběhlé studie, které prokázaly, že zelenina s vysokým obsahem purinů, jako je chřest a špenát, nezvyšují riziko dny ani opakujících se záchvatů dny. Na konečné vyjádření zřejmě budeme muset ještě počkat. A nebo to můžete vyzkoušet na sobě, kdy jeden týden před plánovaným vyšetřením krve budete konzumovat tyto druhy zeleniny podle vaší chuti a zhodnotíte pak výsledky obsahu urey v krvi. Pokud bude hodnota vykazovat výkyv, tak proveďte ještě jednou odběry, ale během týdne před tím tuto zeleninu vůbec nekonzumujte. Tím si ověříte, jak ve vašem konkrétním případě působí vysokopurinová zelenina na hladinu kyseliny močové ve vaší krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Vepřové maso ve vlastní šťávě s rýží

Ingredience: rýže, 1 cibule, 2 vepřové konzervy koupené nebo 1 domácí, lahůdková paprika, sůl, 1 hrášek v konzervě, česnek čerstvý (může být sušený)

Postup: Dáme vařit rýži. V hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme konzervu, papriku, podle chuti česnek a mícháme, než se konzerva naprosto rozmíchá a pustí šťávu. Přidáme postupně k hotové rýži a vše ještě pořádně promícháme, dáme hrášek a podáváme. Cibule není podmínkou.

Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Diskuze

V diskuzi CO JIST KDYZ SE BERE VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ziakova Marta.

Dobry den,muzu na varfarin zakysane podmasli,jogurty,mlecne vyrobky ,hlavne to zakysane podmasli

Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Já užívám farfarin a taky normálně piju podmáslí já ho totiž taky mám hrozně ráda. Doktor nic nenamítá a srážlivost maam taky dobrou.

Zdroj: diskuze Co jist kdyz se bere varfarin

Bramborový salát s jablkem

Ingredience:

  • 1 hrst mražených baby mrkviček
  • 1 jablko
  • 1 kg salátových brambor
  • 1 malá sklenice majonézy
  • 1 menší červená cibule
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 vejce
  • 3 kyselé okurky
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Omyté brambory vaříme ve slupce do změknutí. Brambory oloupeme, ještě než zcela vychladnou, pak je nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hrášek a mrkev vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a ještě prolijeme studenou vodou. Hrášek přidáme k bramborám a mrkev předtím ještě pokrájíme. Oloupeme si cibuli a nadrobno ji nakrájíme, na malé kostky nakrájíme i kyselé okurky. Natvrdo uvaříme i vejce a pak je nakrájíme na kostky. Na kostky nakrájíme i jablko (můžeme oloupat). Vše přidáme k bramborám. Zlehka si přihřejeme lák z okurek ten pak společně s majonézou, hořčicí, solí a pepřem vmícháme do salátu. Vše ještě dochutíme, můžeme salát dosolit, dopepřit, přidat cukr, nebo lák z okurek, podle toho co je potřeba. Nakonec se salát nechá v lednici odležet.

Zdroj: Bramborový salát

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobroslav.

Najrýchlejšia a naj EFEKTÍVNEJŠIA cesta ako znížiť kys.močovú, a zvýšiť krvotvorbu, prečistiť krv, odstrániť prekyslenie a mnoho ďalšieho napríklad pomoc pri opuchu -vode v nohách (silné prírodné diuretikum) je KONZUMÁCIA ŽIHĽAVY A MARHULÍ. - KOPŘIVA A MERUŇKA. Jednoducho v mixéri s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Červená.

Dobrý den beru varfarin a mám kyselinu močovou v krvi jak ji mohu snížit

Zdroj: diskuze Jak snížit kyselinu močovou

Jak dělá bramborový salát Pohlreich

Ingredience:

  • Brambory
  • Celer
  • Cibule (šalotka)
  • Dijonská hořčice
  • Kyselé sterilované okurky
  • Majonéza (domácí: (2 žloutky, 15 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půlky citronu (lžička octa), sůl, pepř)
  • Mražený hrášek
  • Mrkev
  • Pepř
  • Petržel
  • Sůl
  • Vařená vejce
  • Zakysaná smetana

Postup přípravy:

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich doporučuje si brambory na bramborový salát uvařit den předem a přes noc je nechat v lednici (pokud se totiž chystáme dělat bramborový salát na Štědrý den, ušetří nám to čas i nervy). Předem se dá i uvařit mrkev, petržel a celer (nečistit před vařením). Klidně můžeme kořenovou zeleninu vařit společně s bramborami v osolené vodě. Salát by se měl přichystat dostatečně dopředu, aby se stihl rozležet. Uvařené brambory si pak oškrábeme a pokrájíme na malé kostičky. Očistíme si i kořenovou zeleninu a opět ji nadrobno nakrájíme. Zdeněk Pohlreich doporučuje krájet brambory i zeleninu nožem, je to sice časově náročnější, ale zase docílíme přesných kostiček (zelenina by měla být na malinko menší kostičky než brambory). Podle šéfkuchaře totiž velikost brambor a zeleniny má vliv na konzistenci salátu. Nakrájíme si nadrobno i sterilované okurky a oloupanou cibuli. Brambory, zeleninu, okurky, hrášek i cibuli dáme do mísy a přidáme k nim i sůl, pepř, lžíci dijonské hořčice, majonézu a zakysanou smetanu. Vše se pomalu a opatrně (aby se brambory ani zelenina nerozmačkaly na kusy) zamíchá a přilije se k nim troška okurkového láku. Mezitím si dáme vařit vajíčka natvrdo. Jakmile se vajíčka dovaří a vychladnou, tak je oloupeme, pokrájíme a přidáme do salátu. Salát se pak nechá odležet v chladu.

Zdroj: Bramborový salát

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník (Plectranthus argentatus) je zeleno stříbrná bylina a její lístky obsahují vitamín K. Když užíváte Warfarin, tak nesmíte nárazově zvyšovat nebo snižovat příjem vitamínu K. Takže lístky rýmovníku byste neměla jíst. Můžete však používat rýmovník k inhalaci, tinkturu z rýmovníku i mast. Čaj a sirup z rýmovníku raději vynechte. Pokud chcete mít jistotu, jak rýmovník u vás účinkuje společně s Warfarinem, tak si při pravidelném užívání rýmovníku nechte každý desátý den změřit INR (quickův test srážlivosti krve).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník

Zelenina vhodná k rozmačkání vidličkou

Kašovitá strava z rozmačkané zeleniny pro vaše malé může být snadná. Zde je 11 zelenin, ze kterých můžete udělat kašovitou stravu a hned podávat. Před rozmačkáním zeleninu oloupejte a zbavte semen, jsou-li v ní obsažena. Před podáním dítěti ji nechte vždy vychladnout.

  • Pečená brambora;
  • Pečené batáty, nakrájené před rozmačkáním, aby se přerušila jejich vláčná struktura;
  • Dušený hrášek;
  • Dušená cuketa;
  • Avokádo;
  • Vařená mrkev;
  • Dýně, nakrájená na kostičky před rozmačkáním, aby se zabránilo dlouhým vláknům;
  • Tuřín;
  • Řepa;
  • Lilek pečený nebo vařený v páře;
  • Muškátová dýně.

Zdroj: Kašovitá strava pro malé děti

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍ SE JÍST RAJČATA PŘI VYSOKÉM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Mašková.

Prosím o odpověď,zda se smí jíst rajčata,když se bere Varfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Jak předejít alergii u dětí

  • V prvním roce života dítě potřebuje jíst rozmanitá jídla: banány, jablka, hrušky, brambory, hrášek, mrkev, kukuřici a rýži.
  • Pokud je někdo v rodině s alergií, tak je zde vyšší riziko vzniku i u dítěte.
  • Je důležité vzít v úvahu, že mnoho hotových výrobků pro děti obsahují alergizující potraviny, i když byly vyrobeny bez přísad a konzervačních látek. V prvním roce života, by se neměly podávat dítěti žádné alergizující potraviny, jako jsou ryby, kravské mléko, ořechy, citrusové plody, vejce ani sójové výrobky.
  • Plyšové hráčky dítěte, musí být pravidelně umyty.
  • Lapače prachu, jako je tapiserie, by měly být odstraněny z bytu.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem VARARIN A EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL.

UŽÍVÁM PRO MOŽNOST TROMBOZY VARFARIN, MÁM PROBLÉMY S EREKCÍ. JE, NĚJAKÝ LÉKY NA ZLEPŠENÍ EREKCE , KTERÝ SE MŮŽE UŽÍVAT PŘI VARFARINU.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete použít běžně dostupné léky na podporu erekce. Například Warfarin nemá přímou interakci s přípravkem Viagra. To platí také u ostatních běžně užívaných léků k léčbě erektilní dysfunkce. Mezi ně patří tadalafil (Cialis) a vardenafil (Levitra).

Nicméně, budete muset být opatrný, pokud je u vás riziko rychlé srdeční frekvence s fibrilací síní. Někteří lidé s fibrilací síní mají nízký krevní tlak, když mají zvýšenou srdeční frekvenci. Viagra a ostatní léky uvedené výše by mohly zvýšit pokles krevního tlaku během sexu.

Při zahajování léčby lékem Viagra nebo podobného léku je nejbezpečnější začít s nízkou dávkou podle pokynů lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Dělení podle skupin

1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku

  • Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 g
  • Olomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Tvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Čočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 g
  • Pšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 g
  • Krůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 g
  • Zvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 g
  • Hrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 g
  • Fazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 g
  • Kuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Drůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 g
  • Tuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 g
  • Telecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 g
  • Hovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 g
  • Tvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Amarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 g
  • Tvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 g
  • Tofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 g
  • Krevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Filé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 g
  • Vaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 g
  • Sýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 g
  • Knäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 g
  • Hrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 g
  • Bílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 g
  • Brokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g

2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků

  • Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 g
  • Parmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 g
  • Eidam 30% tuku v suš. – bílkoviny ve 100 g: 30,3 g, tuky ve 100 g: 14 g
  • Ementál – bílkoviny ve 100 g: 28,2 g, tuky ve 100 g: 28,4 g
  • Arašídy – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 44,2 g
  • Trvanlivý salám (typ Poličan) – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 47 g
  • Slunečnicová semínka – bílkoviny ve 100 g: 26,5 g, tuky ve 100 g: 49 g
  • Big Mac – bílkoviny ve 100 g: 24,2 g, tuky ve 100 g: 22,5 g
  • Uzená makrela – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 17,7 g
  • Jehněčí – bílkoviny ve 100 g: 20,9 g, tuky ve 100 g: 22,6 g
  • Mandle – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 52,4 g

Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

prosim mam jeden dotaz.Pokud beruwarfarin mohu opet dostat embolii plic.dekuji kaplanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

dobry den beru varfarin a nekolik dni me boli cela prava noha mohu mit trombozu

Zdroj: diskuze Warfarin

Bramborový salát s avokádovou majonézou

Ingredience:

  • 100 g nakládaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 zralá avokáda
  • 5 ks vajec
  • 800 g salátových brambor
  • 80 ml olivového oleje
  • Čerstvě namletý pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Uvaříme si vajíčka natvrdo (vaříme je asi 10 minut), pak je necháme vychladnout a oloupeme je. Ve slupce uvaříme brambory a i ty necháme vychladnout. Mezitím si na kostičky nakrájíme okurky, oloupeme cibuli, a také ji nadrobno nakrájíme. Cibuli, okurku, hrášek i nakrájenou mrkev dáme do mísy a přidáme k nim nakrájená vajíčka a brambory. Rozpůlíme avokáda, vypeckujeme je a oloupeme. Dužinu z avokád rozmixujeme a přidáme k ní olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici. Vše zamícháme a dáme na chvíli do lednice. Vychladlou avokádovou majonézu přimícháme do salátu a ten necháme odležet v lednici. Do salátu se dá také přidat kuřecí šunka.

Zdroj: Bramborový salát

Obsah vitaminu K v potravinách

Obsah vitamínu K na 100 g potravin dle databáze USDA:

  • Vysoký: játra
  • 830–800 µg: mangold, kapusta
  • 540–500 µg: petržel
  • 440–400 µg: růžičková kapusta, špenát
  • 380–300 µg: šrucha
  • 270–200 µg: brokolice, tuřín, řeřicha, nať cibule, čekanka, hlávkový salát
  • 170–100 µg: hořčice, zelí, hlávkový salát, pistácie, zelný salát (Coleslaw)
  • 50–10 µg: sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk
  • 10–1 µg: rajčata, rajčatová šťáva, borůvky, sekaná, makrela, meruňka, brambory, bramborová kaše, sladké brambory, čedar, hroznové víno, ovesná kaše, chléb, broskve, sójové mléko, tofu, vaječný žloutek, cibule, vše z obilí, rýže, melouny, pastinák, preclík, ananasový meloun, řepa
  • Nízký: mléko, mléčné výrobky, maso, vejce, ostatní ovoce a zelenina, cereálie

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Jídelníček

1. příklad správného jídelníčku

Snídaně: chléb, rostlinný tuk, lučina, ovocný čaj

Svačina: ovoce

Oběd: polévka zeleninová s brokolicí, filé zapečené se sýrem a rajčaty, bramborová kaše, zelný salát

Svačina: jogurt s müsli

Večeře: těstoviny zapečené s uzeným masem, šopský salát

2. příklad správného jídelníčku

Snídaně: dalamánek, rostlinný tuk, kuřecí šunka (1–2 plátky), černý čaj

Svačina: kořenová zelenina (mrkev, kedluben)

Oběd: polévka hovězí s nudlemi, vepřové maso se zeleninou jako příloha (mrkev, růžičková kapusta, hrášek), houskový knedlík

Svačina: ovocný tvaroh

Večeře: rizoto, okurkový salát

3. příklad správného jídelníčku

Snídaně: dalamánek, sýrová pomazánka, kapie

Svačina: pomeranč

Oběd: bramborová polévka, hovězí závitek, rýže, salát mrkvový

Svačina: ovocný jogurt, pečivo

Večeře: zeleninové lečo s uzeninou, chléb

4. příklad správného jídelníčku

Snídaně: celozrnný chléb, šunka, rostlinný tuk, okurka

Svačina: kiwi

Oběd: polévka hovězí s nudlemi, rybí filé na rajčatech, bramborová kaše, hlávkový salát

Svačina: müsli, bílý jogurt

Večeře: špagety se sýrem a kečupem

5. příklad správného jídelníčku

Snídaně: vločková kaše s ovocem

Svačina: chléb s máslem a ředkvičkami

Oběd: polévka krupicová, vepřová pečeně, dušená mrkev, brambory

Svačina: jogurtový nápoj, Be-be sušenky

Večeře: zapečená brokolice s bramborem, salát z červené řepy

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Seznam potravin

Hrášek

Množství bílkovin: 8 g v 1 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Hrášek má v sobě 8krát více bílkovin než špenát. Zároveň je v něm vysoká hodnota vitamínu C, která pokryje téměř ze 100 % jeho denní potřebu. Pokud máte dostatek bílkovin a vitamínu C, bude váš imunitní systém fungovat výborně. Přidávejte hrášek do salátu nebo k vajíčkům, zvýšíte tím jejich výživnost.

Guava

Množství bílkovin: 4,2 g v 1 hrnku (8 % doporučené denní dávky)

Guava je ovoce s nejvyšším obsahem proteinu, hrnek guavy ho obsahuje více než 4 gramy a spolu s 9 g vlákniny má celkem jen 112 kalorií. Zároveň má 6krát více vitamínu C, než je jeho denní potřeba. 1 hrnek guavy vydá za 7 středně velkých pomerančů! Toto tropické ovoce je třeba oloupat a sníst. Také ho můžete přidat do jakéhokoliv salátu nebo nakrájet na plátky a ponořit do vody, tím vytvoříte speciální nápoj, který detoxikuje vaše tělo. Nebo si z něj připravte mražený krém a přidejte do něj jen nezbytně nutné množství cukru.

Konopná semena

Množství bílkovin: 6 g na polévkovou lžíci (11 % doporučené denní dávky)

Konopná semena se chuťově podobají slunečnicovým semínkům. Při stejné hmotnosti mají konopná semena vyšší obsah bílkovin než například hovězího maso anebo ryby. Zároveň obsahují nenasycenou mastnou kyselinu, která je velmi dobrá pro fungování srdce. Tyto ořechy najdete v obchodě se zdravou výživou nebo v sekci přírodních produktů v klasickém supermarketu.

Čočka

Množství bílkovin: 18 g v 1 hrnku (36 % doporučené denní dávky)

Jeden hrníček čočky má stejný obsah bílkovin jako tři vejce a přitom méně než 1 g tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny má také velkou sytící schopnost a urychluje spalování tuků. Lidé, kteří jedí čočku 4krát týdně, ztrácejí rychleji na váze a hodnota cholesterolu v jejich těle je nižší. Jezte tedy čočku jako přílohu nebo si z ní uvařte polévku.

Kozí sýr

Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)

Všechny mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, ale tento sýr je skutečnou proteinovou jedničkou. Z jedné porce získáte skoro 10 % svého denního příjmu bílkovin a tělu dodáte 76 kalorií. Přidejte kozí sýr do salátu a zalijte jej octovou zálivkou. Abyste zvýšili rychlost spalování tuků, jezte jej spolu s melounem nebo cizrnou. Také ho můžete použít spolu se sýrem feta, rukolou a rajčaty při výrobě domácí pizzy.

Dýňová semínka

Množství bílkovin: 8 g v 1/2 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Polovina hrnečku semínek má o 20 % více bílkovin než vejce. Obsahují i vysoké množství železa, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku. Přidejte dýňová semínka do salátů, do vločkové kaše, jogurtu nebo si jich hrst dejte ke svačině.

Sušená rajčata

Množství bílkovin: 6 g v 1 hrnku (12 % doporučené denní dávky)

Rajčata jsou plná antioxidantu lykopenu a mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře, plic, prostaty, kůže, žaludku a onemocnění koronárních tepen. Jen jeden šálek rajčat sušených na slunci vám dodá 7 gramů vlákniny a pokryje ¾ doporučeného denního příjmu draslíku, který je zásadní pro zdravé srdce a posílení vazivových tkání. Šálek sušených rajčat dále obsahuje 50 % denní dávky vitamínu C, který je zase výborným antioxidantem a chrání před poškozením DNA. Rajčata obsahují také velké množství vitamínu A a K. Použijte je na pizzu, zpestřete si jimi salát nebo je jezte samotné přímo ze sáčku.

Cizrna

Množství bílkovin: 11 g v 1 hrnku (20 % doporučené denní dávky)

Cizrna má vysoký obsah živin a rozpustné vlákniny. Dokáže vám pomoci se snížením váhy tím, že uvolňuje hormon cholecystokinin, který potlačuje chuť k jídlu a vyvolává ve vašem žaludku pocit sytosti. Cizrnu můžete přidat do salátu k rajčatům a sýru nebo si z ní doma připravte humus s citronem a olivovým olejem. Také ji můžete upéct a získáte tak velmi zdravou alternativu chipsů. Pokud máte rádi koláče, použijte při pečení cizrnovou mouku, obsahuje 2krát více bílkovin než mouka klasická.

Chia semínka

Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)

Semínka chia patří mezi jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů omega-3 mastných kyselin ze všech potravin vůbec, můžete je každý den přidávat do salátů, kaší, palačinek nebo dezertů. Je to ten nejjednodušší způsob diety, jaký existuje.

Ostružiny

Množství bílkovin: 2 g v 1 hrnku (3,5 % doporučené denní dávky)

Ostružiny, co se množství bílkovin týče, se nacházejí na pomyslném žebříčku hned za guavou. Obsahují navíc fytonutrienty, které pomáhají vytvářet krevní sraženinu a udržují zdravé kosti. Mají také velké množství antioxidantu luteinu, který je dobrý na oči. Jeden hrnek ostružin navíc obsahuje 8 gramů vlákniny (skoro stejně jako sójové boby). Ostružiny se řadí mezi 11 potravin, které jsou díky vysokému obsahu vlákniny nejlepší na hubnutí. Dejte si jich hrst, potřete jimi celozrnné palačinky anebo je přidejte do řeckého jogurtu (bez přidání cukru).

Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Warfarin a zelenina

Pacient by neměl jíst ve zvýšené míře potraviny bohaté na vitamin K, a to listovou zeleninu (kapusta, špenát, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty), některou další zeleninu (brokolice, květák, chřest, řapíkatý celer, fenykl), hovězí, kuřecí a tresčí játra, luštěniny a jiné; vhodné je vyhnout se potravinám s velmi kolísavým obsahem vitaminu K (kysané zelí a jiná kysaná zelená zelenina).

Zelenina s vysokým nebo nestabilním množstvím vitaminu K, kterou je třeba ze stravy vyloučit nebo přijímat ve stabilním množství: hlávkový salát, kapusta, růžičková kapusta, bílé zelí čerstvé i kysané, špenát, brokolice, avokádo, zelená jarní cibulka, řeřicha, celer řapíkatý, velké množství zelené natě (pažitka, bazalka, petrželka...), olivový a sójový olej, zelený čaj.

Zelenina se středním množstvím vitaminu K, u které je potřeba zajistit stabilní příjem: luštěniny, ledový salát, červené zelí, kukuřice, paprika, zelený hrášek, zelené fazole, chřest.

Zelenina s nízkým obsahem vitaminu K, jejíž příjem není třeba omezovat: brambory, cibule, rajčata, cuketa, mrkev.

Doporučuje se vyloučit potraviny s vysokým nebo nestabilním obsahem vitaminu K, případně jejich přísně pravidelný příjem. Potraviny se středním obsahem vitaminu K je nutné konzumovat ve stabilním množství každý den. Potraviny s nízký obsahem vitaminu K je možné konzumovat v množství doporučeném podle racionální, zdravé výživy. Vyvarujte se náhlých změn stravování a konzumaci nepřiměřeně velkého množství potravin.

Doporučené množství ovoce a zeleniny na den je 500 g (což představuje přibližně 1 středně velké jablko + 1 středně velkou hrušku + 10 ks ředkviček + 1 středně velkou kedlubnu + 2 středně velká rajčata). Optimální je jíst stálé malé denní dávky zeleniny a vyhýbat se nárazové nadměrné konzumaci zeleniny.

V případě, že chcete udělat radikální změnu svého jídelníčku, máte několik dní trvající průjem nebo zvracení a potíže s příjmem stravy, kontaktujte svého lékaře.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Arašídy a Warfarin

Semena podzemnice olejné, tedy arašídy, patří mezi luštěniny, někteří lidé je však mylně zařazují mezi ořechy.

Obsah vitaminu K na 100 g potravin dle databáze USDA: 10–50 µg mají sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Doporučení: I když jsou luštěny uváděny obecně jako nevhodné potraviny, lze je v přiměřeném množství konzumovat. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu, ve 100 g najdeme přibližně 23 g bílkovin, složených sacharidů a vlákniny. Obsahují málo tuku a žádný cholesterol. V luštěninách se kromě mnoha minerálních látek nachází i značné množství vitaminů, především vitamin A a vitaminy skupiny B. Díky bílkovinám a vláknině luštěniny dobře zasytí, proto se s výhodou využívají i při hubnutí.

Chcete-li snížit obsah vitaminu K, zkuste do připravovaného pokrmu použít luštěniny v poloviční dávce. Za porci se považuje 100 g luštěnin (váženo ve vařeném stavu). Porce luštěnin může nahradit porci masa.

Některé druhy luštěnin vyžadují dlouhé namáčení a následně vaření. Když spěcháte, můžete použít i sterilované luštěniny. Stačí je pouze propláchnout studenou vodou. Pokud jsou ve slaném nálevu, použijte při vaření méně soli.

Kulinářské využití luštěnin je velmi široké, luštěniny lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako součást polévek, salátů, pomazánek či zapékaných jídel.

K běžnému zeleninovému salátu stačí přidat několik lžic vařených nebo sterilovaných luštěnin.

Nadýmavé účinky je možné zmírnit tak, že luštěniny namočíte přes noc do vody a použitou vodu před vařením vylijete a dáte novou.

Vitamin K je pro náš organismus důležitý, i když v malém množství. Proto jsou u některých potravin nebo nápojů vypočítány maximální možné denní dávky. Je tedy nutné dodržovat i pravidelné množství konzumovaných luštěnin.

Zdroj: Warfarin a luštěniny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP