Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

VITAMÍN K2 KONTRAINDIKACE

OBSAH

Červená řepa a Warfarin

Při léčbě Warfarinem musí každý pacient hlídat svůj denní příjem vitamínu K. Každý den musí sníst potraviny, které mu dodají vždy stejné množství tohoto vitamínu. Proč? Protože léčba Warfarinem je založena na vychytávání tohoto vitamínu. Dávkování Warfarinu je stanoveno tak, aby lék vychytal přesně jen tolik vitamínu K, aby ho zbylo dostatek pro udržení zdraví kostí a zároveň, aby ho zbylo jen tolik, aby krev byla schopna pomalejší srážlivosti. Vitamín K se totiž přímo podílí na mechanizmu srážení krve. Čím více vitamínu K je v těle, tím dříve se krev sráží a naopak. Bulva červené řepy obsahuje jen velmi málo vitamínu K a je tedy z pohledu pacienta užívajícího Warfarin zcela neškodná. Proto, když užíváte Warfarin, tak si můžete dopřát červené řepy podle libosti.

Zdroj: Červená řepa - kontraindikace

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Kontraindikace

Vigantol kapky nesmí být užívány při známé přecitlivělosti na složky přípravku, při zvýšených hladinách vápníku v krvi nebo moči a při současném podávání některých močopudných léků (například thiazidových diuretik). Zvláštní pozornost je třeba při ateroskleróze, poruchách srdečních funkcí, poruchách funkce ledvin.

Zdroj: Kapky Vigantol – vitamín D

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 KONTRAINDIKACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Hampova.

Dobrý den, mohu užívat Váš přípravek pokud beru Warfarin? V jakém množství denně je pro mě bezpečny? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku zpomalují srážlivost krve. Když budete užívat rybí tuk při léčbě Warfarinem, tak hrozí zvýšené riziko krvácení. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede váš lékař po výsledcích krve. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby rybím tukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega 3 kontraindikace

Kontraindikace

Závažnější nežádoucí účinky tohoto potravinového doplňku nebyly zaznamenány. U potravinového doplňku Imunap nebyly prokázány žádné kontraindikace.

Zdroj: Imunap

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PO RADIOTERAPII PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darja.

Zajímá mě jaké jsou kontraindikace po léčbě ozařováním prostaty mého tatínka na co si dát pozor,zda může do teplých vod či na masáže?Poraďte prosím,děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darja Fijakova.

Dobrý den přeji,zajímá mě jaké jsou kontraindikace po radioterapii prostaty mého tatínka,zda lze pobývat v teplých vodách ve welnes,masáže atp.Děkuji předem za odpoveď

Zdroj: diskuze Léčba po radioterapii prostaty

Skupina vitaminů s označením B

  • Vitamin B1 – thiamin
  • Vitamin B2 - riboflavin
  • Vitamin B3 – niacin
  • Vitamin B4 – adenin
  • Vitamin B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamin B6 – pyridoxin
  • Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
  • Vitamin B8 – inositol
  • Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
  • Vitamin B11 – cholin
  • Vitamin B12 - kobalamin
  • Vitamin B13 - kyselina lipoová
  • Vitamin B14 
  • Vitamin B15 – kyselina pangamová
  • Vitamin B17 - amygdalin

V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.

Zdroj: Vitaminy B-komplex

Poradna

V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Musíte do svého léčebného plánu zainteresovat jen jednoho lékaře, který má k vám osobitý přístup a může tak cítit odpovědnost za svá rozhodnutí a tím by měl být nejlépe praktický lékař. Nyní to vypadá tak, že se snažíte o svém zdravotním stavu zjistit všechno možné, ale jste stále laik a díky tomu nedokážete správně vyhodnotit různé odborné termíny a souvislosti. Zkuste v tomto ohledu trochu zvolnit, více se soustřeďte na svůj osobní život, snažte se co nejlépe prožít každý den a svou zdravotní péči přenechte lékařům. Důvěřujte lékaři a pečlivě dodržujte poskytnutou léčbu. Tím se vám uleví, nebudete zkoumat co a proč a v klidu si dožijete svůj čas, který na tomto světě máme každý omezený.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa.

Pane doktore, bohužel nejsem laik, jen nejsem kardiolog,mám jiný obor.Jinak ale děkuji za zájem i rady.Květa

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena .

Dobrý den,
mohu užívat výše uvedený OmegaMarine Forte+vitamín D3,když užívám dlouhodobě Walfarin 5. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte trošku zesiluje účinky Warfarinu, proto o tom informujte svého lékaře, který Vám předepisuje Warfarin. Hrozí zde zvýšené riziko krvácení z nosu a tvorba modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Zdroje vitamínu K 

Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.

Zdroj: Vitamín K

Vitamín C 1 000 mg – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C 1 000 mg.

Zdroj: Vitamín C

Poradna

V naší poradně s názvem EUTHYROX A XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kejhova.

Dobrý den,
Jsem po operaci stitne žlázy,Užívám Euthyrox je kontraindikace
s xareltem?Bolí mě klouby a svaly.Dekujiza odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto je skvělý lék na ředění krve. Nevyžaduje dietní opatření a nemá ani interakce s mnoha ostatními léky. Nevadí mu ani kombinace s Euthyroxem. Je však třeba dávat pozor na užívání Euthyroxu a na to co jíte během několika hodin po podání tohoto léku. Správné načasování určitých druhů potravin vzhledem k vaší dávce Euthyroxu může ovlivnit absorpci léku. Proto by měl být Euthyrox užíván každý den nalačno ráno, alespoň 30 až 60 minut před snídaní, aby se zabránilo velkým výkyvům hladin v krvi, které mohou změnit jeho účinky. Kromě toho může být absorpce Euthyroxu snížena potravinami, jako je sójová mouka, moučka z bavlníkových semen, vlašské ořechy, vláknina, vápník a šťávy obohacené vápníkem. Pokud je to možné, je třeba se těmto potravinám vyhnout během několika hodin po podání.
Co se týká bolesti kloubů a svalů, tak ani jeden ze zmíněných léků nemá známé vedlejší účinky, které by způsobovaly tyto problémy. Bude třeba hledat pomoc u praktického lékaře popřípadě v ambulanci lékaře ortopéda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Euthyrox a xarelto

Vitamín D3 – kapky

Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).

Zdroj: Vitamín D3

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA VERSUS ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Volfová.

Klasické a antidepresiva, kontraindikace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Dobrý den,mohu tyto léky užívat současně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Antibiotika versus antidepresiva

Vitamín C tablety – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C v tabletách.

Zdroj: Vitamín C

Diskuze

V diskuzi VITAMIN B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zapletalová.

Dobrý den,mohu užívat vitamin B KOMPLEX FORTE společně s WARFARINEM 3mg.Dekuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Já taky užívám warfarin už několik let a začala jsem v průběhu léčby užívat i b-komplex forte a nemělo to žádný vliv na moji srážlivost. S dr. jsem to konzultovala a žádný problém v tom taky neviděla.

Zdroj: diskuze Vitamin B

Vitamín C v prášku – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C v prášku.

Zdroj: Vitamín C

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.

Může vitamin C ovlivnit ATB?
Tj, pokud zrovna beru pravidelně vitamin C, z důvodu nachlazení a ve stejné době se objevil zánět v dásni a podezření na otravu krve, byli mi napsány dva druhy ATB... Může se to kombinovat?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel v některých případech opravdu může společné užívání vitamínu C a ATB představovat problém. Nepíšete jaká antibiotika přesně užíváte, takže nelze určit zdali se Vás to také týká. Obecně vitamín C umocňuje antibiotikum tetracyklin a jemu podobné látky jako je doxycyklin a minocyklin. Může zde hrozit předávkování těmito antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika a vitamin C

Vitamín C v ovoci

Při správném skladování a šetrné úpravě lze přijmout dostatečné množství vitamínu C z ovoce, to znamená stravou bez suplementace. Vynikajícími zásobárnami vitamínu C jsou například následující druhy ovoce: angrešt – vitamín C, B1, pektin, vápník, železo, sodík, draslík a fosfor; borůvka – vitamín C, B, draslík, vápník, fosfor a hořčík – borůvka zlepšuje krevní oběh, pomáhá na potíže se zrakem, podporuje imunitu, působí proti infekcím močových cest, proti průjmům; broskev a nektarinka – vitamín C; jablko –vitamín C, B – povzbudivě působí na nervovou soustavu, posiluje a pročišťuje organismus; meruňka – vitamín C, B, provitamín A, draslík, fosfor, bór, vápník a železo; malina – vitamín C, E, fosfor, vláknina; meloun – vitamín C, železo a mangan – čerstvý je nejlepší zásobárnou vitamínu A; ostružina – vitamín C, B, K a další; rybíz černý – vitamín C, E, vláknina – je nejlepším zdrojem vitamínu C z ovoce a zeleniny vůbec; třešeň – vitamín C, draslík, který pomáhá správné činnosti srdce.

Zdroj: Vitamín C

Co je to vitamín D

Vitamín D (kalciferol) patří mezi skupinu vitamínů rozpustných v tucích. Označení vitamín D ovšem neslouží jen pro jednu látku, ale pojmenovává se tak skupina příbuzných látek. Mezi vitamíny D patří hlavně vitamín D2 a D3. Obecně je tento vitamín potřebný zejména při stavbě a mineralizaci kostí a zubů. Dále podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě. Užívá se i při hojení zlomenin. Vitamín D se na rozdíl od většiny ostatních vitamínů vytváří v těle, a to působením ultrafialového záření ze slunečního světla. Můžeme tedy zjednodušeně říci, že získáváme vitamín ze slunce. Náš organismus dokáže ze slunce získat až 80 % potřebné denní dávky vitamínu D. Dále se vitamín D vyskytuje v potravinách. Mezi významné zdroje tohoto vitamínu patří ryby (například losos, tuňák, sardinky), játra, vejce, mléko.

Zdroj: Kapky Vigantol – vitamín D

V čem je obsažen

Lidské tělo má zejména na jaře a na podzim zvýšenou potřebu vitamínů. Výborná je řeřicha, která obsahuje především vitamín C. Mezi další potraviny obsahující vitamín C kupodivu nepatří jen citrusy. Nejvíce vitamínu C obsahují šípky, rakytník a černý rybíz. Dále například zelí nebo i brambory, které ale bohužel loupáním, krájením a vařením ztrácejí většinu vitamínů.

Zdroj: Vitamín C

Kapky Vigantol

Vigantol kapky obsahují vitamín D, který je určen k léčbě pro děti i dospělé.

Zdroj: Kapky Vigantol – vitamín D

V čem je vitamín E

Mezi zdroje vitamínu E patří olej (slunečnicový, sójový, olej z pšeničných a kukuřičných klíčků), ořechy, semena (lněná, sezamová, slunečnicová, mák), ovesné vločky, listová zelenina.

Pokud tak nemáte ve stravování zastoupené alespoň částečně tyto nejbohatší zdroje vitamínu E, může se stát, že jej bude mít tělo nedostatek. Proto máte možnost doplnit vitamín E i prostřednictvím doplňků stravy.

Zdroj: Vitamín E


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP