Cholelitiáza – u osob, které ví, že trpí žlučníkovými kameny, je potřeba omezit spotřebu květáku. Ten u nich může způsobit poruchu trávení, případně jiné komplikace.
Nadýmání – květák má vysoký obsah celulózy, díky čemuž vznikají plyny ve střevě, takže osoby s tímto zatížením by měly být opatrné na množství květáku v potravě.
Květák není vhodný pro osoby trpící dnou – 100 g květáku obsahuje 24 mg kyseliny močové.
Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, který téměř nelze odstranit.
V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.
Dobrý den
Mohu při léčbě Warfarinem jíst květák.
Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Květák patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínu K. Jestli jste květák dlouho nekonzumoval a rozhodnete se ho nárazově zařadit ve větším množství, tak to může nebezpečně ovlivnit účinky Warfarinu. Když si květák zařadíte pravidelně do svého jídelníčku a budete ho jíst takto stále po delší dobu, tak je možné k tomu přizpůsobit dávkování Warfarinu. To vám provede lékař podle výsledků krevní srážlivosti po této změně jídelníčku. Test krevní srážlivosti byste měl absolvovat jednou za měsíc.
Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.
Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.
Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.
V příběhu POTRAVINY S NEJVĚTŠÍM OBSAHEM PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Maksa.
Dobry den. V clanku pisete ze mezi zakazane produkty pri dně patri mimo jine i celozrne produkty, spenat, brokolice, kvetak. V minulem tydnu jsem dostal od lekarky letak vytvoreny spolecnosti Mayo clnic a poskytnuty spolecnosti Zentiva a v nem se pise ze je klinicky prokazane ze ani spenat a kvetak byť obsahuji vysoke mnozstvi purinu, nezapricinuji dnavy zachvat a celozrne produkty patri vyslovene mezi doporucene. Kde je tedy pravda, co ma clovek tepici dnou vubec jist?
Dekuji za odpoved Maksa
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V příběhu JÍDELNÍČEK NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Petra.
chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.
Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana
V naší poradně s názvem PROBLÉM S NAŘEDĚNÍM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.
Dobrý den.
Mám dva týdny po ablaci,tudíž jsem i na Varfarinu a Frxiparinu. Chci se zeptat jestli ovlivnuje funkci těchto léků ve větší míře citron a brambory. Jsem totiž stále málo naředěn a již beru 10g Varfarinu a stále je ředění na 1,48 a mám mít 2-3.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.
V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.
Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.
V naší poradně s názvem WARFARIN A PAZITKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu pazitku když užívám warfarin.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pažitku můžete jíst i když užíváte Warfarin. Pažitka obsahuje hodně vitamínu K, ale vzhledem k tomu, že pažitku používáte jen v malém množství k ochucení pokrmu, tak se nemusíte hlídat v jejím množství. Jedna polévková lžíce nasekané pažitky obsahuje 6,5 mikrogramů vitamínu K.
Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.
V naší poradně s názvem MATEŘÍ KAŠIČKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Hůlová.
Dobrý den, manžel užívá warfarin, může k tomu užívat i mateří kašičku?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel mateří kašička může ovlivňovat léčbu Warfarinem - posiluje jeho účinky a může způsobit krvácení. Zatím se touto interakcí nezabýval žádný vědecký výzkum, ale z praxe je potvrzeno krvácení u jednoho pacienta, který mateří kašičku užíval společně s Warfarinem. Nejlepší je neužívat mateří kašičku při léčbě Warfarinem. Pokud ale je to nezbytné, tak je nutné zkontrolovat srážlivost krve v prvních dnech užívání.
Rakovina – květák reguluje hormony látkou nazývanou Indol-3-karbinol, ta bojuje proti nekontrolovanému bujení. Nové vědecké výzkumy potvrdily ochranný vliv květáku, zelí, brokolice a jiné brukvovité zeleniny u osob, které mají dědičné zatížení onemocnění rakovinou, dokonce i u osob, které jsou vystaveny špatným životním podmínkám (záření, tabák, alkohol a jiné).
Kardiovaskulární choroby – květák má velmi nízký obsah tuku a sodíku, je dobrým zdrojem draslíku, a tak podporuje činnost srdce a celého cévního aparátu.
Trávicí systém – květák má blahodárný vliv na celé trávicí ústrojí počínaje žaludkem až po tenké střevo. Pomáhá trávit, reguluje peristaltiku, zmírňuje zácpu i průjem. Když k němu po zánětu žaludku a tenkého střeva přidáte chřest a mrkev, můžete tím urychlit hojení.
Obezita – květák je vhodný i při léčbě obezity, navozuje totiž pocit sytosti a pravidelnou konzumací posílíte organismus zvláště při jeho oslabení.
Ledviny – květák zamezuje otokům, odvodňuje a posiluje imunitní systém. Je pomocníkem pro jedince trpící selháním ledvin. Osvědčil se rovněž v boji proti ledvinovým kamenům.
V jednom průměrném květáku je 2,02 mcg vitaminu K.
Pokud byste celý den jedli pouze květák, tak byste museli sníst cca 44 hlávek, abyste dosáhli na doporučenou 100% denní hodnotu vitaminu K, což je 90 mcg.
Abyste získali 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste zkonzumovat přibližně 22 hlávek syrového květáku.
A abyste do sebe dostali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního limitu vitaminu K, museli byste sníst okolo 11 hlávek syrového květáku.
Doporučená dávka pro dospělé je denně 90 mikrogramů vitaminu K – kdybyste toto množství chtěli přijmout prostřednictvím květáku, tak by vám asi poděkovala vaše střeva kvůli následné plynatosti.
Květák je stejně jako brokolice a zelí stejného botanického druhu. Máme-li myslet na květák jako na léčivou potravinu, musíme se zaměřit na jeho výživovou hodnotu. Květák je bohatý na vitamin C a na draslík. Oproti tomu má malé množství takových prvků, jako je sodík, málo sacharidů, proteinů a mizivé procento tuku. Důležitý je obsah vápníku, železa, manganu, mědi, fosforu, zinku, chromu a selenu. Z vitaminů stojí za to jmenovat vitamin B, provitamin A (betakaroten) a vitamin E. Je zajímavé si povšimnout, že květák má různé kultivary: růžicovitý zelený „Romanesque“ – barva je způsobena chlorofylem; fialový – způsobeno přítomností antokyanů, modrého barviva (červené zelí, černý rybíz). Někde se pěstuje také žlutý květák.
Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.
Květák patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínu K. Jestli jste květák dlouho nekonzumoval a rozhodnete se ho nárazově zařadit ve větším množství, tak to může nebezpečně ovlivnit účinky Warfarinu. Když si květák zařadíte pravidelně do svého jídelníčku a budete ho jíst takto stále po delší dobu, tak je možné k tomu přizpůsobit dávkování Warfarinu. To vám provede lékař podle výsledků krevní srážlivosti po této změně jídelníčku. Test krevní srážlivosti byste měl absolvovat jednou za měsíc.
Dobry den. V clanku pisete ze mezi zakazane produkty pri dně patri mimo jine i celozrne produkty, spenat, brokolice, kvetak. V minulem tydnu jsem dostal od lekarky letak vytvoreny spolecnosti Mayo clnic a poskytnuty spolecnosti Zentiva a v nem se pise ze je klinicky prokazane ze ani spenat a kvetak byť obsahuji vysoke mnozstvi purinu, nezapricinuji dnavy zachvat a celozrne produkty patri vyslovene mezi doporucene. Kde je tedy pravda, co ma clovek tepici dnou vubec jist?
Dekuji za odpoved Maksa
Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana
Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.
UŽÍVÁM RÚŽOVÝ WARFARIN , A KDO MÁ ZKUŠENOSTI S ČAJEM S FAZOL.LUSKAMA ,PRÝ SNIŽUJE CUKR DIABETIKŮM ,A JAK JE TO S BRUSINKAMA , DĚKUJI KVĚTA . ODPOVĚĎ ČEKÁM NA @.