Hrách žlutý obsahuje 7 µg vitaminu K ve 100 g. Čerstvý, tedy zelený hrách, použijte pouze jako doplněk na ozdobu a zpestření stravy. Zelený hrášek totiž obsahuje 24 µg vitaminu K ve 100 g.
Doporučená denní dávka vitaminu K je 70–80 µg, dávka by v žádném případě neměla překročit 250 mikrogramů za den.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janakobe@seznam.cz.
Chřest, květák, špenát, houby, zelený hrášek, čočka, hrách a fazole, to jsou všechno potraviny s vysokým obsahem purinů. Tady píšete, že se mohou používat všechny druhy zeleniny bez omezení. Jak to tedy je?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
U zeleniny s vysokým obsahem purinů je názor stále nejednotný. Jedni tvrdí, že obsah purinů v zelenině je stejně škodlivý pro nemocné dnou, jako když konzumují maso. Druzí se zase odvolávají na proběhlé studie, které prokázaly, že zelenina s vysokým obsahem purinů, jako je chřest a špenát, nezvyšují riziko dny ani opakujících se záchvatů dny. Na konečné vyjádření zřejmě budeme muset ještě počkat. A nebo to můžete vyzkoušet na sobě, kdy jeden týden před plánovaným vyšetřením krve budete konzumovat tyto druhy zeleniny podle vaší chuti a zhodnotíte pak výsledky obsahu urey v krvi. Pokud bude hodnota vykazovat výkyv, tak proveďte ještě jednou odběry, ale během týdne před tím tuto zeleninu vůbec nekonzumujte. Tím si ověříte, jak ve vašem konkrétním případě působí vysokopurinová zelenina na hladinu kyseliny močové ve vaší krvi.
Hrášek patří do kategorie zeleniny se středním množstvím vitaminu K, proto je nutné jej konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu. Jeden šálek zeleného hrášku obsahuje 36 mikrogramů vitamínu K.
Mezi ženami je velmi oblíbený právě zelený čaj. Ten se objevuje v mnoha účinných variantách, jako je zelený čaj se skořicí, zelený čaj s bobkovým listem, a pro zajímavost i coby základ odvaru z bobkového listu a skořice. Níže tedy přikládáme recepty na jejich přípravu.
Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.
Bylinné čaje se doporučují v malém množství – 1 šálek denně. Zelený čaj je nevhodný, ovšem černý čaj nebo ovocné čaje si můžete dopřát bez omezení. Z alkoholu se denně povoluje půllitr piva, dvě deci vína nebo štamprle destilátu. Ovšem pozor, větší množství alkoholu než uvedené výrazně zvyšuje riziko krvácení.
V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.
dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.
Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.
V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef schurger.
co pri nem nesmim jist
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst co chcete. Jen u některých potravin musíte dávat pozor na množství. Jde především o zelenou zeleninu, jako je například zelí, kapusta, okurky, zelený hrách, chřest, jarní cibulka, brokolice. Vše, co je zelené a vyrostlo to, tak toho by se mělo jíst jen trochu. Všechno ostatní můžete jíst dle libosti.
V diskuzi ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Olbrichová.
DOBRÝ DEN RÁDA BYCH CHTĚLA VYSKOUŠET ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ PROSÍMVÁS KOLIK STOJÍ?
V naší poradně s názvem ZELENÝ ZÁKAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.
prosím o radu jak na zelený zákal.děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Glaukom může výrazně ovlivnit váš život. Jak hodně budete pociťovat omezení závisí na tom, jak velká je ztráta zraku, jaké aktivity děláte a jaký je váš životní styl. Abyste našla způsob, jak co nejlépe využít zbývající zrak, musíte spolupracovat se svým lékařem. Sama si můžete pomoci těmito radami:
- Používejte pomůcky pro lepší vidění, jako jsou systémy pro zvětšování videa, lupy a velké tiskové materiály.
- Osvětlení si vždy nastavte tak, aby bylo zaměřeno na to, co chcete vidět a nesvítilo do očí.
- Oblasti kolem schodů a ramp si označte barvou nebo výrazně barevnou páskou.
Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.
Existuje celá řada přírodních produktů, které ovlivňují krevní srážlivost v tom smyslu, že ji snižují. Z nejběžnějších jde o obyčejnou vodu, vitamín C, zelený i černý čaj, kajenský pepř, česnek, cibuli, kurkumu, kopr, hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, ginkgo bilobu a vitamín B6. Pokud jste zdraví, konzumací těchto produktů rozhodně chybu neuděláte, naopak snížíte riziko mrtvice a infarktu.
Warfarin a jeho alternativy jsou velmi účinné léky na ředění krve. Bylinky nikdy nedosáhnou jejich účinku a ani není možné srážlivost krve tak dobře regulovat při užívání bylinek jako při užívání Warfarinu.
Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.